Stadsverwarming

Voor het verwarmen van onze huizen zijn we nog steeds grotendeels afhankelijk van gas. Voorheen waren er weinig alternatieven waar je uit kon kiezen, maar tegenwoordig is er meer mogelijk. Stadsverwarming is een van de alternatieven die steeds meer voet aan de grond krijgt. Met stadsverwarming wordt je huis verwarmt met warmte die ergens anders vrijkomt en die normaal gesproken verloren gaat.

Hoe werkt stadsverwarming precies?

Stadsverwarming werkt met een warmtenet. Aan de ene kant van het net staat een grote warmteopwekker, zoals een energiecentrale, een fabriek of een afvalverwerker. Aan de andere kant zit vaak een groot aantal woningen en kleine bedrijven aangesloten. De restwarmte van de opwekker gaat normaal gesproken verloren, maar wordt bij stadswarmte gebruikt om het water in de woningen en bedrijven te verwarmen. Daarmee wordt de CO2-uitstoot tot wel 50% verminderd.

stadsverwarming

Wat is een warmtenet?

Warmtenet is eigenlijk een andere benaming voor stadsverwarming. Het is een netwerk van leidingen onder grond waar warm water door stroomt. Dat warme water is afkomstig van een warmtebron, bijvoorbeeld een energiecentrale of datacenter. Hoe duurzamer de energie van de warmtebron, hoe duurzamer het warmtenet is. Nu komt er nog relatief veel warmte van niet-duurzame energiebronnen, maar er wordt steeds meer gebruik gemaakt van duurzame aardwarmte en restwarmte. Het nadeel hiervan is dat aardwarmte minder warm is, waardoor je je huis extra goed moet isoleren om hier gebruik van te kunnen maken. Gelukkig is het water in het warmtenet warm genoeg om je huis te verwarmen en om van te douchen. In Nederland hebben we grote warmtenetten die tot wel tienduizenden huizen verwarmen, maar er zijn ook kleine warmtenetten voor één enkel huizenblok.

Voor- en nadelen stadsverwarming

Voordelen

  • Stadsverwarming is duurzaam als de warmte afkomstig is van een duurzame bron.
  • Je woning maakt geen gebruik van aardgas.
  • Je hebt geen cv ketel nodig

Nadelen

  • Bij storingen in het warmtenet heb je geen warm water.
  • Tarieven kunnen hoger zijn dan bij een reguliere gasaansluiting.
  • Je kunt niet kiezen bij welke leverancier je stadsverwarming afneemt.


Kan ik overstappen bij stadsverwarming?

Als je aangesloten bent op het warmtenet dan heb je twee opties wat betreft overstappen energie:

  1. Je gebruikt helemaal geen gas in je woning: je kunt dan alleen stroom vergelijken en overstappen naar een goedkoper stroom contract.
  2. Je beschikt over stadsverwarming en je hebt ook een gasaansluiting: dan kun je voor stroom én gas overstappen.

Op EasySwitch.nl vergelijk je gemakkelijk energie en zie je direct welke deals het goedkoopst zijn. Je kunt met onze vergelijker alleen stroom vergelijken, maar het is ook mogelijk om alleen gas of juist beide producten te vergelijken. Maak direct een vergelijking en kom erachter hoeveel jij per jaar kunt besparen op je energierekening!

Vergelijk energie


Hoe werkt stadsverwarming in huis?

Van stadsverwarming merk je in de praktijk niet zoveel. Je verwarming en kranen werken hetzelfde als ze normaal gesproken zouden doen. Het grootste verschil vind je terug in je meterkast. Waar normaal gesproken een CV-ketel zit, wordt bij stadsverwarming een speciale set geïnstalleerd. Deze zorgt voor de aanvoer van warm en de afvoer van koud water. Soms wordt zowel het kraanwater als het verwarmingswater via het waternet geleverd en soms alleen het water voor je verwarming. In het laatste geval verwarmt de set het kraanwater zelf.

De consument betaalt de prijs

De ACM schrijft jaarlijks een maximumtarief vast voor stadsverwarming. Dat tarief leiden ze echter af van de standaard gastarieven van dezelfde leveranciers die de stadsverwarming leveren. Daarin zitten geen actietarieven en welkomstkortingen verwerkt waar afnemers van gas veel mee kunnen besparen. Daardoor zijn stadsverwarming consumenten gemiddeld meer geld kwijt dan bij een normale gasaansluiting, zo is te zien bij de grafiek hiernaast voor juli 2021.

Minder duurzaam dan je denkt

Ja, het klopt dat stadsverwarming duurzamer is dan ‘gewoon gas’. Het vervelende is alleen dat we, zeker naarmate het aantal aansluitingen toeneemt, steeds afhankelijker worden van vervuilende warmtebronnen waar we zo graag van af willen. Fabrieken, centrales en verbrandingsinstallaties zijn in feite gedwongen door te gaan met het uitstoten van grote hoeveelheden CO2 om stadsverwarming in stand te kunnen houden. Verre van een duurzame oplossing dus. Stadsverwarming zou een stuk duurzamer zijn, naarmate er meer duurzame warmtebronnen worden gebruikt.

Niet afhankelijk van stadsverwarming?

Dan betaal je gelukkig niet te veel voor je energie. Tenminste, als je ieder jaar overstapt :-). Alleen dan kun je besparen op je energierekening. Duik dus snel onze vergelijker in om te zien hoeveel geld jij overhoudt!

Vergelijk energieleveranciers

Laatste nieuws

Blog

DSW maakt zorgpremie 2024 bekend!

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2024 aanzienlijk zal stijgen. De nieuwe premie van € 149,- per maand is een toename van €...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer

Onrust bij zonnepanelenbezitters om mogelijke terugleveringskosten door energieleveranciers

Bij onze klantenservice merken we dat de vragen van bezorgde zonnepanelenbezitters hierover met de dag toenemen. We verwachten dat meerdere energieleveranciers...

Lees meer