Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Gas en elektra

Je komt thuis, je doet het licht aan, de verwarming een paar graden hoger en je gaat koken. Dit alles is mogelijk omdat je huis is aangesloten op gas en elektra. Maar hoeveel kost dit je eigenlijk, en hoe kun je besparen op gas en elektra? De snelste manier om te besparen is door het maken van een vergelijking. Via onze vergelijker zie je binnen een paar minuten welke energieleveranciers aantrekkelijke aanbiedingen voor je hebben. 
alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk gas en elektra

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Wat kost elektra?

Wat kost 1 kWh? De actuele prijs van elektra (prijspijl 1 januari 2017) ligt tussen de 5 en 7 eurocent. Wat je uiteindelijk betaalt voor elektra is afhankelijk van de energieleverancier die je kiest. De kosten die je betaalt voor elektra bestaan uit de kale prijs voor elektra, de transportkosten die de netbeheerder maakt  en energiebelastingen. Een groot gedeelte van de energierekening bestaat uit belastingen. Maak dus een vergelijking om te zien bij welke energieleverancier je de laagste prijs betaalt voor elektra.

Wat kost gas?

Wat betaal je voor een kubieke meter gas? Momenteel (prijspijl 1 januari 2017) ligt de prijs voor gas tussen de 27 en 32 eurocent. Gas blijft relatief duur, ondanks dat de olieprijs momenteel laag is. Ook de gasprijs is in 2016 gestegen ten opzichte van 2015. Dit had net als bij stroom, voornamelijk te maken met belastingverhoging. Gas wordt in de meeste huizen gebruikt om te douchen en het huis te verwarmen. Ongeveer 60% van de gasrekening bestaat uit verwarmingskosten. Je weet welke leverancier de laagste prijs rekent voor gas wanneer je een vergelijking maakt.

Groen gas uit biomassa

Met groen gas kunnen twee dingen worden bedoeld, groen gas kan namelijk geproduceerd worden uit biomassa of CO2 gecompenseerd gas. Gas opgewekt met biomassa wordt groen genoemd omdat het met hernieuwbare bronnen wordt opgewekt, namelijk uit afval op stortplaatsen, tuinafval of dierlijke restproducten. Deze bronnen zullen blijven bestaan waardoor het geen fossiele brandstof is. Daarnaast komt er bij verbranding van dit soort gas minder CO2 vrij en is het minder schadelijk voor het milieu dan normaal gas.

Groene stroom

Stroom kan op veel verschillende manieren opgewekt worden. Stroom wordt groen genoemd als het wordt opgewekt uit bronnen die nooit op zullen raken; onuitputtelijke hernieuwbare energiebronnen. Voorbeelden van deze bronnen zijn windenergie, zonne-energie, waterkracht en biomassa. Ben jij milieubewust en kies je het liefst voor energie van een groene, duurzame energieleverancier? In onze energievergelijker vind je filters waarmee je alleen energiecontracten kunt selecteren van duurzame leveranciers.

Besparen op gas en elektra

Door ieder jaar over te stappen naar een andere energieleverancier, loop je nooit korting mis. Energieleveranciers geven welkomstkortingen aan nieuwe klanten, dus zorg ervoor dat je ieder jaar opnieuw uitzoekt waar je de laagste tarieven betaalt voor energie. Ben jij al jarenlang klant bij dezelfde energieleverancier? Dan is de kans groot dat je veel geld kunt besparen met een overstap.

 

Groen gas uit gecompenseerd gas

Dit is normaal gas, geproduceerd met fossiele brandstoffen. De leverancier ervan investeert ter compensatie van de CO2-uitstoot in het behouden en aanplanten van bossen. De theorie hierachter is dat bomen CO2 opnemen en zo de uitstoot compenseren die vrijkomt bij de verbranding van gas.

Krijg je daadwerkelijk groene stroom uit het stopcontact?

Groene stroom is stroom dat op een duurzame manier is opgewekt, maar helaas is niet alles groene stroom tot nu toe duurzaam opgewekt. Sommige energieleveranciers kopen groene certificaten op uit het buitenland, waarmee ze de eigen grijze stroom ‘vergroenen’. Deze certificaten komen vaak uit Scandinavische landen, waar de certificaten niet worden gebruikt en heel veel groene stroom wordt geproduceerd. Officieel is deze groene stroom dus niet duurzaam opgewekt. Via de filter in onze energievergelijker kies je voor ‘duurzame energie’ om de groene energie met certificaten niet te tonen in de resultaten. Wek je liever zelf écht duurzame energie op? Dan kun je bijvoorbeeld zelf energie opwekken met zonnepanelen.

Wat zijn sluipverbruikers van gas en elektra?

Naast energie besparen door een overstap te maken en te profiteren van welkomstkortingen, kun je ook energie besparen door simpelweg minder energie te verbruiken. Laat apparaten niet op de stand-by stand staan maar zet ze uit als je ze niet gebruikt. Sluipverbruikers zijn apparaten die energie verbruiken terwijl je denkt dat deze uitstaan. Computers, televisies en koffiezetapparaten zijn voorbeelden van sluipverbruikers die energie verbruiken doordat ze op stand-by staan.

Gas en elektra vergelijken

Op zoek naar de goedkoopste energieleverancier voor gas en elektra? Maak dan snel een vergelijking. Vul je gegevens in in de energievergelijker en wij tonen je de meest actuele wekomstkortingen en acties op basis van de grootte van je huishouden en woningtype. Kies voor het contract dat het beste bij je past en stap over. De administratie wordt geregeld door EasySwitch.nl. Je komt nooit zonder stroom te zitten, het maken van een overstap is slechts een administratief proces.

Wat is regiotoeslag gas?

De gaswinning vindt in Nederland plaats in Slochteren, Groningen. Vanaf dat punt moet het gas door het hele land wordt getransporteerd. De netbeheerders zorgen ervoor dat het gas bij jou thuis terecht komt. Hoe verder je van Groningen vandaan woont, hoe verder het gas getransporteerd moet worden, je betaalt daarom een regiotoeslag afhankelijk van hoe ver je van Groningen vandaan woont.

Stroometiket

Sinds 2005 is het wettelijk verplicht voor energieleveranciers om een stroometiket te publiceren. Op dit stroometiket staat aangegeven hoe de geleverde stroom is opgewekt. Door het stroometiket krijgen consumenten een duidelijk en eerlijk beeld van de oorsprong van de energie en kunnen zij verschillende energieleveranciers makkelijker met elkaar vergelijken.

Gas en elektra apart afsluiten?

Je kunt ervoor kiezen om een energiecontract af te sluiten waarbij je alleen elektra of alleen gas ontvangt. Het is echter nooit voordeliger om twee aparte contracten af te sluiten. Maak je gebruik van stadsverwarming of ben je aangesloten op een Warmte Koude Opslag voorziening, is het zo dat je alléén elektra kunt vergelijken.

Wanneer alleen stroom nodig?

Als jouw huis aangesloten is op stadsverwarming of een WKO installatie wordt je verwarming en leidingwater hierdoor verwarmd. In sommige gevallen heb je met stadsverwarming geen gasaansluiting en hoef je alleen een contract voor stroom af te sluiten. Soms heb je nog wel een gasaansluiting voor bijvoorbeeld het fornuis, in dit geval moet je wel een energiecontract met gas en elektra afsluiten.

Gas en elektra afsluiten

Om ervan verzekerd te zijn dat je altijd gas en elektra heeft zonder hier teveel voor te betalen kun je het best ieder jaar overstappen van energieleverancier. Je kunt dit gemakkelijk, snel en kosteloos doen via de energievergelijker van EasySwitch.nl, die altijd de voordeligste tarieven afstemt op jouw wensen en huishouden.

 

Vergelijk Energie

 

Laatste nieuws

Energie

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Energie

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Energie

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer