Gas en Elektra | Vergelijken & Afsluiten | Vandaag nog geregeld!

Gas en elektra

Je komt thuis, je doet het licht aan, de verwarming een paar graden hoger en je gaat koken. Dit alles is mogelijk omdat je huis is aangesloten op gas en elektra. Maar hoeveel kost dit je eigenlijk, en hoe kun je besparen op gas en elektra? De snelste manier om na te kijken of je kunt besparen, is door een vergelijking te maken. Via onze vergelijker zie je binnen een paar minuten welke energieleveranciers aantrekkelijke aanbiedingen voor je hebben.

Nu: 1- en meerjarige contracten in onze vergelijker!

Er is weer meer aanbod in onze vergelijker! Er zijn nu 1 en meerjarige contracten met voordelige tarieven in onze vergelijker! Maak nu snel een vergelijking en zie of jij tot €600 kan besparen op je energierekening! Wil je geen vast contract? In onze vergelijker bieden we ook variabele en dynamische energiecontracten aan. Twijfel of het nu het juiste moment is om over te stappen? Lees dan ons advies voor je energiecontract.

Vergelijk gas en elektra

Wat kost elektra?

Wat is de stroomprijs van 1 kWh (kilowattuur)? De actuele prijs van elektra is rond de € 0,335 per kWh. Dit is gebaseerd op de gemiddelde prijs van een nieuw variabel modelcontract. De prijs is inclusief energiebelasting en btw. Wat je uiteindelijk betaalt voor elektra is afhankelijk van de energieleverancier die je kiest. Ook hangt het ervan af of je zuinig apparatuur gebruikt. De kosten die je betaalt voor elektra bestaan uit de kale prijs voor elektra, de transportkosten die de netbeheerder maakt en energiebelastingen. Een groot gedeelte van de energierekening bestaat uit belastingen. In onze vergelijker kun je zien bij welke energieleverancier je de laagste prijs betaalt voor elektra.

Wat kost gas?

Wat betaal je voor een kubieke meter gas? Momenteel is de prijs voor gas ongeveer € 1,383 per m3. Dit is gebaseerd op de gemiddelde prijs van een nieuw variabel modelcontract. De prijs is inclusief energiebelasting en btw. Gas wordt in de meeste huizen gebruikt om te douchen en het huis te verwarmen. Ongeveer 60% van de gasrekening bestaat uit verwarmingskosten. Je weet welke leverancier de laagste prijs rekent voor gas wanneer je een vergelijking maakt.

Groen gas uit biomassa

Gas opgewekt met biogas wordt groen genoemd omdat het met hernieuwbare bronnen wordt opgewekt, zoals van slib, tuinafval of dierlijke restproducten. Deze groene energiebronnen raken niet op waardoor het niet behoort tot een fossiele brandstof. Daarnaast komt er bij verbranding van dit soort gas minder CO2 vrij en dat is minder schadelijk voor het milieu dan normaal gas.

Groen gas uit gecompenseerd gas

Dit is eigenlijk grijs gas. Bij de verbranding van fossiele brandstoffen komt er een CO2-uitstoot (koolstofdioxide) vrij dat in grote hoeveelheden voor een gemiddelde temperatuurstijging van de aarde zorgt. Een energieleverancier investeert bij deze vorm van groene gas ter klimaatcompensatie van de CO2-uitstoot in het planten van bomen of in andere klimaatinvesteringen. De theorie is dat de bomen CO2 uit de lucht halen en omzetten in zuurstof en biomassa (zoals hout, bladeren en wortels).

Groene stroom

Elektra voor elk huishouden of bedrijf kan op veel verschillende manieren opgewekt worden. Jouw groene stroom wordt opgewekt uit onuitputtelijke hernieuwbare energiebronnen. De verschillende soorten groene stroom zijn windenergie, zonne-energie, waterkracht en biomassa. Ben jij milieubewust en kies je het liefst voor elektra van een groene energieleverancier? In onze energievergelijker vind je filters waarmee je alleen energiecontracten kunt selecteren van duurzame leveranciers.

 

Besparen op gas en elektra

Door ieder jaar over te stappen, loop je normaal gesproken nooit korting mis. Gas en elektra leveranciers geven meestal welkomstkortingen aan nieuwe klanten, dus zorg ervoor dat je ieder jaar opnieuw uitzoekt waar je de laagste tarieven betaalt voor energie. Ben jij al jarenlang klant bij dezelfde energieleverancier? Waag dan eens je kans om via onze vergelijker erachter te komen of de gas en elektra tarieven elders goedkoper zijn.

Gas en elektra vergelijken

Op zoek naar de goedkoopste energieleverancier voor gas en elektra? Maak dan op je gemak een vergelijking. Vul je gegevens in in de energievergelijker en wij tonen je de actuele gas en elektra deals op basis van de grootte van je huishouden. Om ervan verzekerd te zijn dat je altijd een betaalbaar gas en elektra contract hebt, blijf je dankzij het maken van een vergelijking op de hoogte van het huidige aanbod. De vergelijker is er het hele jaar door, dus maak er onbeperkt gebruik van voor je eigen gemoedsrust.

Gas en elektra afsluiten

Kies voor het contract dat het beste bij je past, stap over en je nieuwe gas en elektra wordt soepel afgesloten. De administratie wordt gratis geregeld door EasySwitch.nl. Zo kom je nooit zonder stroom te zitten. Het maken van een overstap is bij ons slechts een administratief proces.

Stroometiket

Elektra leveranciers zijn verplicht om in kaart te brengen met welke energiebronnen hun stroom is opgewekt. Hoe zij dat doen, is door gebruik te maken van het systeem van Garanties van Oorsprong (GvO). De Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt hier streng toezicht op. Door het aflezen van verschillende stroometiketten krijg je een duidelijk en eerlijk beeld van de oorsprong van de energie en kan je de verschillende leveranciers makkelijker met elkaar vergelijken. Zie rechts een voorbeeld van een stroometiket.

Krijg je daadwerkelijk groene stroom uit het stopcontact?

Hoe je het ook wendt of keert, de stroom uit jouw stopcontact is altijd hetzelfde. Daarbij maakt het niet uit of je voor groene of grijze stroom betaald hebt. Wat het verschil van groene stroom uitmaakt, is echter dat groene stroom gegarandeerd is opgewekt uit natuurlijke energiebronnen. Tijdens je vergelijking kunnen wij je aanraden om te letten op de GvO-erkenning. Dankzij dat Europees systeem voor erkende groene stroom, kan jij de echte groene stroomleveranciers onderscheiden van de greenwashing leveranciers (die slechts een groenestroomcertificaat hebben gekocht).

Wat zijn sluipverbruikers van gas en elektra?

Sluipverbruikers zijn apparaten die energie verbruiken terwijl je denkt dat deze uitstaan. Computers, televisies en koffiezetapparaten zijn voorbeelden van sluipverbruikers die energie verbruiken doordat ze altijd op stand-by modus staan. Dus in tijden van een energiebesparing adviseren wij je hier scherp op te blijven in je huishouden. Ook kun je dankzij een slimme stekker erachter komen welke apparaten bij jouw thuis te veel energie slurpen. Een uitkomst kan hiervan zijn dat je op jaarbasis heel veel energie bespaart als je het apparaat vervangt met een duurzaam model.

Regiotoeslag gas nog van kracht?

Per 1 januari 2020 is de regiotoeslag gas afgeschaft. Je betaalt dus niet meer regiotoeslag als je verder weg woont van Groningen. Waarin Nederland eerst verdeeld was in tien gasregio’s, kon de gasprijs per regio’s verschillen. Na afschaffing zijn deze toeslagen gelijkgetrokken en is de verdeling gasregio’s van de kaart.

Kan ik gas en elektra apart afsluiten?

Je kunt ervoor kiezen om een energiecontract af te sluiten waarbij je alleen elektra of alleen gas ontvangt. Het is alleen nooit voordeliger geweest om twee aparte contracten af te sluiten. Maak je gebruik van stadsverwarming of ben je aangesloten op een warmte/koude opslag (wko) voorziening, dan hoef je alleen elektra af te sluiten.

Wanneer heb je alleen stroom nodig?

Je hebt alleen stroom nodig als jouw huis aangesloten is op stadsverwarming of via een wko-installatie verwarming en leidingwater wordt verwarmd. Soms heb je nog wel een gasaansluiting voor bijvoorbeeld het fornuis, in dit geval moet je wel een energiecontract met gas en elektra afsluiten. Kijk dit in huis eerst goed na voor je een alleen elektra contract afsluit.

 

Vergelijk Energie

 

Laatste nieuws

Blog

DSW maakt zorgpremie 2024 bekend!

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2024 aanzienlijk zal stijgen. De nieuwe premie van € 149,- per maand is een toename van €...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer

Onrust bij zonnepanelenbezitters om mogelijke terugleveringskosten door energieleveranciers

Bij onze klantenservice merken we dat de vragen van bezorgde zonnepanelenbezitters hierover met de dag toenemen. We verwachten dat meerdere energieleveranciers...

Lees meer