Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Coronaversoepelingen zorgen in de zomer voor dalende energietarieven

terras open

De vraag rondom overstappen is vaak: wat is het beste overstapmoment? Het afgelopen jaar was een turbulente tijd op de energiemarkt. Vorig jaar in april waren de energietarieven nog historisch laag en op dit moment zijn ze hoger dan we in jaren hebben meegemaakt. In deze blog leggen we je uit wat er nou precies is gebeurt. Maar eerst goed nieuws: binnenkort gaan de energietarieven dalen wat weer zorgt voor hoge besparingen.

Wat is er precies gebeurd op de energiemarkt?

De lockdown in maart 2020 betekende dat bedrijven massaal hun deuren sloten en zorgde ervoor dat de vraag naar stroom en gas volledig instortte. In combinatie met de lage olieprijzen, daalde de energietarieven tot historisch lage prijzen. Energie-expert bij EasySwitch.nl Tom Schlagwein legt uit: “dit was heel positief voor overstappers, want de energiecontracten waren bijzonder gunstig. De gemiddelde besparing voor een consument lag rond de 500 euro, met uitschieters richting de 650 euro.”

Hogere energietarieven dankzij lagere olieproductie

Schlagwein vervolgt: “De olie- en gasmarkt zijn aan elkaar verbonden. De olieproductie is tijdens de coronacrisis flink teruggeschroefd om de afnemende vraag naar olie en gas te compenseren. Echter, door de huidige coronaversoepelingen komt het MKB weer op gang, trekt de economie weer aan en stijgt de vraag naar olie en gas weer. Om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen, moet het aanbod – de olieproductie – weer worden verhoogd. Momenteel loopt het aanbod nog achter, waardoor de energietarieven in tegenstelling tot vorig jaar zomer, hoger zijn dan ooit.”
Maar dit gaat veranderen. “In de komende maanden zal het aanbod weer op niveau zijn, waardoor er balans komt op de energiemarkt en de prijzen van gas en stroom weer zakken naar pre-coronaprijzen.”, zo redeneert Schlagwein.

Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/60a7a1023e006"></iframe>

Vooral vaste energiecontracten mogelijk goedkoper

De toenemende vraag naar energie is gunstig voor consumenten, want: hoe lager de tarieven, hoe hoger de besparing als je overstapt op een ander energiecontract. Met name voor vaste energiecontracten ziet het er rooskleurig uit volgens onze energie-expert: “Het is zo dat de variabele tarieven, die als ijkpunt gelden voor de besparing van de consument met vaste tarieven, erg laag waren vanaf 1 januari 2021 t/m 30 juni 2021. De verwachting is dat deze zullen stijgen, waardoor de vaste contracten relatief goedkoper worden en de besparing voor de consument met een vast tarief flink hoger zal worden.”

Pas op voor verlengaanbod

Vorig jaar waren de prijzen van energiecontracten zeer gunstig vanwege de coronacrisis. Omdat die prijzen nu een stuk hoger liggen, lijkt overstappen van energiecontract momenteel een slechte keuze, maar de nadruk hierin ligt op het woordje ‘lijkt’. Een voorbeeld: “Als je vorig jaar een contract afsloot voor €100 per maand en je kijkt nu opnieuw naar een overstapcontract, dan betaal je €120. Dan lijkt het alsof je erop achteruitgaat. Echter, als je contract afloopt en je doet niets, blijf je niet €100 betalen, maar stijgen de kosten naar €140. Ook het verlengaanbod van je energieleverancier is hoger dan het goedkope tarief van vorig jaar. Ergo: de kosten als je niets doet bij een aflopend contract of als je ingaat op een verlengaanbod, zijn veel hoger.”

“Vanaf de zomer worden de energieprijzen gunstiger, dus dan zijn voor consumenten de hoogste besparingen te behalen.”,aldus Schlagwein. Hij sluit af: “De besparing kan dan weer makkelijk oplopen tot €275. Maar ook als je nu al overstapt, bespaar je meer dan wanneer je blijft zitten bij je huidige energieleverancier.”

Willemijn

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: