Leveringsvergunning ENSTROGA ingetrokken door de ACM

Leveringsvergunning ENSTROGA ingetrokken door de ACM

logo enstroga energie

Op dinsdag 9 november heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt dat de leveringsvergunning van energieleverancier ENSTROGA is ingetrokken. ENSTROGA heeft hier zelf een verzoek voor ingediend bij de ACM. De intrekking betekent dat het energiebedrijf geen energie meer aan consumenten en kleinverbruikers mag leveren en dat alle lopende contracten worden beëindigd. Andere energieleveranciers nemen de klanten van ENSTROGA over op basis van een restverdeling.

Door de hoge energieprijzen is ENSTROGA in financiële problemen gekomen. Dat heeft er toe geleid dat de leveringszekerheid van elektriciteit en gas niet meer gegarandeerd kon worden. En dat is één van de vereisten voor een leveringsvergunning van de ACM. Als een energieleverancier hier niet aan kan voldoen, dan trekt ACM de vergunning in en wijst zij in samenspraak met ENSTROGA een nieuwe leverancier aan die de klanten overneemt.

Wat betekent dit voor ENSTROGA klanten?

Door het intrekken van de leveringsvergunning mag ENSTROGA geen elektriciteit en gas meer leveren. Alle bestaande contracten en voorwaarden worden vanaf 12 november 2021 beëindigd. ENSTROGA mag van het ACM vanaf deze datum geen stroom en gas meer leveren aan kleinverbruikers. In Nederland kom je niet zomaar zonder stroom en gas te zitten. ENSTROGA blijft gewoon stroom en gas leveren tot je wordt overgenomen door een andere leverancier. Binnenkort wordt bekend gemaakt welke leveranciers deze klanten zullen overnemen. Deze klanten zullen dan ook een nieuw contract ontvangen van de desbetreffende leverancier. Het intrekken van de leveringsvergunning kan financiële gevolgen hebben voor klanten die nog geld tegoed hebben van het bedrijf. Hierover volgt later meer informatie.

Veelgestelde vragen

We begrijpen dat je veel vragen hebt over het intrekken van de leveringsvergunning van ENSTROGA. Wanneer er nieuwe informatie bekend is, zullen wij dit publiceren op de leverancierspagina van ENSTROGA. Tevens wordt hier antwoord gegeven op de veelgestelde vragen met betrekking tot ENSTROGA.

Ontwikkelingen ENSTROGA

ENSTROGA is de laatste tijd vaker in het nieuws geweest. Zo werd medio oktober duidelijk dat ENSTROGA vaste contracten openbrak en haar klanten twee keuzes gaf: of een andere leverancier zoeken óf akkoord gaan met een ‘wintercontract’, waarbij de tarieven flink hoger lagen ten opzichte van het eerdere contract. Het verhogen van de tarieven door ENSTROGA ging tegen de voorwaarden van ACM in. ACM heeft ENSTROGA hierop aangesproken en gedreigd met een dwangsom als ENSTROGA hiermee door zou gaan. Op 2 november heeft de ACM bepaald dat ENSTROGA een dwangsom van €15.000,- moet betalen voor het beëindigen van de levering bij klanten die niet akkoord zijn gegaan met het aanpassen van hun vaste energiecontract. Daarna is op 9 november 2021 de leveringsvergunning van ENSTROGA ingetrokken.

Jonathan Tikovsky

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: