Variabele energietarieven laten lichte daling zien, forse stijging verwacht vanaf augustus - Easyswitch

Variabele energietarieven laten lichte daling zien, forse stijging verwacht vanaf augustus

Variabele tarieven laten lichte daling zien

Er komt voorlopig nog geen eind aan de onstuimige energiemarkt. De prijzen van energie zijn nog steeds ongekend hoog, maar de variabele energietarieven per 1 juli laten een lichte daling zien.

Tarieven voor stroom en gas lijken bij variabele modelcontracten voor nieuwe klanten, afhankelijk van de energieleverancier, te dalen. Tussen de 0,07 en 0,95 eurocent (per kuub/kWh) in vergelijking met de tarieven van variabele energiecontracten in juni 2022. Echter, consumenten die denken per 1 juli over te stappen om ‘goedkoper’ uit te zijn komen mogelijk bedrogen uit.

Variabele contracten van halfjaarlijkse naar maandelijkse prijzen

Energieleveranciers zijn, volgens de richtlijnen van de ACM, verplicht om de nieuwe tarieven van variabele energiecontracten minimaal een maand van tevoren bekend te maken. Tom Schlagwein, onze energie-expert, licht toe: “Dit betekent dat er in mei is gekeken naar de tarieven voor juli, toen waren de prijzen nog ‘redelijk’. In juni zijn de tarieven voor gas en stroom echter flink gestegen, maar dit is nog niet terug te zien in de tarieven per 1 juli”.

Wij verwachten daarom dat de tarieven van variabele energiecontracten vanaf augustus weer fors stijgen, aangezien de hoge prijzen van juni dan doorberekend zijn. “Steeds meer energieleveranciers veranderen maandelijks hun energietarieven. Deze trend zagen we begin dit jaar al. Het is daarom minder relevant wat er op 1 juli en 1 januari met de tarieven van variabele energiecontracten gebeurt. De prijzen worden steeds vaker maandelijks aangepast naar marktbewegingen. Zo kunnen energieleveranciers beter inspelen op de markt”, aldus Schlagwein.

 
Energie-expert Tom Schlagwein
Tom Schlagwein, onze Energie-expert

Nieuwe klanten duurder uit: tot wel vijf verschillende variabele energietarieven

Ook voor consumenten is deze onzekere energiemarkt, zelfs met de btw-verlaging op energie die per 1 juli ingaat, problematisch. Consumenten die een nieuw energiecontract moeten afsluiten kunnen zich, door de maandelijks wisselende tarieven, niet goed oriënteren op een energiecontract dat bij hun situatie past. Schlagwein vult aan: “Als dit maandelijks wisselt is het al snel onoverzichtelijk bij welke energieleverancier je het goedkoopst uit bent. Daarnaast moeten leveranciers dit een maand van tevoren aankondigen, zodat consumenten genoeg tijd hebben om te switchen. Dit is niet altijd het geval.”
 
Daarnaast zien we ook dat het aanbod voor nieuwe klanten en bestaande klanten soms ver uit elkaar ligt. Hierdoor hebben sommige energieleveranciers wel meer dan vijf verschillende variabele energietarieven en betalen nieuwe klanten meer dan bestaande klanten. “Dit heeft te maken met de grilligheid van de markt, waardoor energieleveranciers anders moeten inkopen voor nieuwe klanten dan voorheen. Vooral met een stijgende markt is het duurder als leveranciers ad-hoc moeten inkopen. Dit is een van de grootste drijfveren voor de hoge prijzen van nieuwe klanten”, aldus Schlagwein.

Schlagwein pleit voor stabilisatie: “De markt wordt hierdoor extreem onoverzichtelijk, waardoor consumenten energiecontracten niet goed kunnen vergelijken. Om het hen niet moeilijker te maken dan het momenteel al is, is het beter als energieleveranciers één variabel tarief hanteren voor zowel bestaande als nieuwe klanten. Terug naar de ‘oude’ situatie dus.”

Huishoudens met zonnepanelen maandelijks ruim €100 goedkoper uit

De overstap naar een nieuw (variabel) energiecontract duurt gemiddeld zo’n 30 dagen. Uit onze berekening blijkt dat overstappende huishoudens* die per 1 juli een nieuw variabel energiecontract afsluiten gemiddeld €375** per maand betalen.

Het verduurzamen van een woning lijkt op dit moment het aantrekkelijkst. Zo blijkt uit onze berekeningen namelijk dat huishoudens die stroom opwekken via zonnepanelen*** bij het afsluiten van een nieuw energiecontract op dit moment een stuk goedkoper uit zijn. Zij betalen gemiddeld €285 per maand, wat op jaarbasis ruim €1000 kan schelen in vergelijking met een huishouden zonder zonnepanelen.

Ben je genoodzaakt om over te stappen naar een nieuw energiecontract? Dan adviseren we je om een schatting te maken van je energieverbruik voor de komende maanden. “Alles valt of staat met de situatie rondom Rusland. Wij adviseren consumenten die moeten switchen daarom te kiezen voor een 1-jarig vast energiecontract in plaats van een 3-jarig contract. Je kiest daarmee voor zekerheid. De kans is groot dat binnen nu en drie jaar de energieprijzen weer lager zijn”. Schlagwein vervolgt: “Ook kun je een goedkoop variabel contract kiezen. Een risico is dat de prijzen hiervan flink kunnen stijgen, maar je bent dan altijd vrij om over te stappen!”
 
* 3-persoons huishouden met eengezinswoning en verbruik van 3500 kWh en 1500 m3 gas
** Tarieven o.b.v. gemiddelde variabele energieprijzen per 1 juli incl. belastingen en excl. BTW- en netbeheerkosten
*** 3-persoons huishouden met eengezinswoning voorzien van 10 zonnepanelen en verbruik van 1100 kWh en 1500 m3 gas

Natasja Rohof

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: