Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Variabele tarieven stijgen per 1 juli met 25 procent

Lichte daling variabele tarieven

Vorig jaar waren de energieprijzen nog historisch laag vanwege de milde winter, lage olieprijzen en de gevolgen van de coronacrisis. Inmiddels komt het einde van de coronacrisis langzaam in zicht en mogen we – eindelijk – weer terug naar het ‘oude normaal’. Dit betekent helaas wel dat de energieprijzen stijgen. Je vraagt je misschien af waarom deze verandering plaatsvindt. Wij vertellen je graag hoe dit precies zit. Ook geven we je handige informatie over het kiezen en afsluiten van een energiecontract dat bij jou past.

 

Oorzaken stijging energietarieven

Energieleveranciers veranderen de variabelen energietarieven twee keer per jaar. Deze verandering vindt plaats op 1 januari en 1 juli. Je merkt hier alleen iets van als je een energiecontract hebt met variabele tarieven. Voor het vaststellen van de variabele tarieven houden energieleveranciers rekening met verschillende factoren. Zo hangen de energietarieven nauw samen met de gas- en olieprijs en de energie die wij met z’n allen verbruiken, maar ook de netbeheerderskosten en overheidsheffingen hebben hier invloed op.

Ook dit jaar zijn er verschillende oorzaken die de stijging van de energieprijzen verklaren. Zo komt door de huidige coronaversoepelingen het MKB weer op gang, trekt de economie weer aan en stijgt de vraag naar olie en gas weer. Maar dit zijn niet de enige redenen voor het stijgen van de energieprijzen. Ook de langdurige kou in Europa tijdens de winter- en lentemaanden en het oplopen van de prijs van CO2-emissierechten leiden tot hogere energietarieven.

Oké de tarieven stijgen, maar wat betekent dit voor mij?

Wat deze stijging precies voor jou betekent, hangt af van het soort energiecontract dat je hebt. Wij geven je voor elk contract een passend advies.

Ons advies als je een variabel contract hebt
Maak een vergelijking en stap over naar een vast contract! Vanaf 1 juli stijgt je mogelijke besparing, doordat het verschil in prijs tussen variabele- en vaste contracten dan weer een stuk groter wordt. De variabele contracten stijgen met gemiddeld 25%, terwijl de vaste contracten onveranderd blijven. De verwachting is dat je per 1 juli gemiddeld € 300 kunt besparen als je van een variabel naar een vast contract overstapt.
Ons advies bij een vast contract
Leg je vaste tarief niet te lang vast. Doordat de prijzen nu hoog zijn, is het verstandiger om een vast contract met een looptijd van maximaal een jaar af te sluiten. Uit de resultaten van ons onderzoek naar energiecontracten blijkt dat je met een eenjarig vast contract tot wel 30% goedkoper uit bent. Dit heeft te maken met de welkomstkortingen die je ontvangt als je overstapt. Je krijgt een welkomstkorting vaak alleen wanneer je overstapt naar een nieuwe energieleverancier. Je bespaart dus het meeste geld door ieder jaar over te stappen naar een andere energieleverancier.

Wat is voordeliger: vast of variabel?

Uiteindelijk is een eenjarig vast contract gemiddeld gezien altijd het voordeligst. Je kunt dan ieder jaar een vergelijking maken en overstappen. Zo profiteer je optimaal van de welkomstkortingen die energieleveranciers aanbieden.

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/60ec265024c6c"></iframe>

Wanneer kan ik het beste overstappen?

Of je kunt overstappen van energieleverancier, hangt af van je huidige contract. Heb je een contract voor onbepaalde tijd (variabel contract), dan kan je elk moment overstappen.

Heb je een contract met einddatum, bijvoorbeeld voor 1 of 2 jaar? Dan kan je vanaf drie maanden voor je einddatum overstappen. Als je te vroeg overstapt, riskeer je een opzegboete.

Als je bij ons een vergelijking maakt, dan vragen we je om de einddatum van je contract in te vullen. Zo zie je gelijk of je al mag overstappen en kom je niet voor vervelende verrassingen te staan. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je ons altijd bellen voor gratis advies over hoe je het meest kunt besparen.

Hogere tarieven? Overstappen loont nog steeds

Hoe duurder de variabele contracten worden, hoe meer meer het overstappen naar een eenjarig vast contract loont. Ben je benieuwd geworden naar jouw mogelijke besparing? Maak dan gebruik van onze onafhankelijke vergelijker en check hoeveel jij per jaar kunt besparen op je energierekening.
Ja, ik wil besparen!

Is je vraag nog niet beantwoord?

Heb je nog vragen? Bijvoorbeeld over je energiecontract of overstapdatum? Geen probleem! Wij helpen je graag. Onze klantenservice is op werkdagen bereikbaar van 8:00 tot 20:00 uur. Je kunt ook een kijkje nemen op onze veelgestelde vragen pagina voor meer informatie.

Natasja Rohof

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: