whatsapp
call-icon

Groene energie

Een goed milieu begint bij jezelf, maar hoe? Een simpele eerste stap: overstappen naar groene energie. Groene energie wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen zoals zonne-energie, windkracht en waterkracht. Wil jij graag groene energie, maar ook blijven besparen? Via EasySwitch kun je eenvoudig groene energie vergelijken en overstappen. Zo ben je voordelig uit en draag je bij aan een beter milieu!

Wat is groene energie?

Groene energie wordt opgewekt uit duurzame bronnen zoals de zon, de wind of waterkracht. Met deze bronnen kun je oneindig energie opwekken in tegenstelling tot fossiele brandstoffen die op raken. Als we over energie spreken onderscheiden we twee begrippen; stroom en gas. Binnen groene energie onderscheiden we groene energie en groen gas.

Groene energie

Bij de productie van groene energie komt geen of zeer weinig CO2 vrij. Groene energie is daarom minder schadelijk voor mens en milieu. De tegenhanger van groene energie is grijze stroom die met fossiele brandstoffen wordt opgewekt. Onder fossiele brandstoffen verstaan we aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool. Bij het opwekken van grijze stroom komt veel CO2 vrij en wordt het broeikaseffect versterkt.

Windenergie

Door middel van windmolenparken op land en zee wordt elektriciteit opgewekt als er voldoende wind staat. Zo wordt onbeperkt schone energie opgewekt. Tijdens de bouw van een windmolen kan wat CO2 vrijkomen, na drie tot zes maanden heeft de windmolen deze CO2-uitstoot alweer bespaard. De levensduur van een windmolen is ongeveer twintig jaar. Om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken als bijvoorbeeld een kolencentrale, stoot een windmolen in twintig jaar tijd vijftig maal minder CO2 uit. Uiteindelijk levert een windmolen tachtig keer meer energie op dan is verbruikt gedurende de bouw.

Waterkracht

Met turbines wordt waterkracht van stromend water gebruikt om groene energie op te wekken. Deze groene energie kan blijvend worden opgewekt en daarbij komen geen schadelijk stoffen vrij. Van de totale hoeveelheid opgewekte groene energie is maar een deel opgewekt door waterkracht. Het grootste deel wordt opgewekt in het buitenland. Noorwegen bijvoorbeeld, aangezien daar flinke hoogteverschillen en overvloedige watervoorraden zijn. Nederland heeft een aantal middelgrote waterkrachtcentrales bij rivieren.

Groene energie of sjoemelstroom?

Steeds meer energieleveranciers adverteren met groene energie. Dit is vrij opmerkelijk aangezien er in Nederland niet zoveel groene energie wordt opgewekt. Deze groene energie kan dan ook eigenlijk grijze stroom zijn. Hoe kan dat?

Alle duurzame energiebronnen hebben certificaten voor de groene energie die ze produceren. Deze certificaten, genaamd Garantie van Oorsprong (GvO), geven inzicht in hoe en waar de groene energie is opgewekt. Eén GvO is één jaar geldig en staat voor duizend kWh energie. Energieleveranciers kopen deze certificaten op om te bewijzen dat zij groene energie leveren.

Binnen Europa mag er gehandeld worden in GvO’s. In Nederland kan er niet genoeg groene energie worden opgewekt dus kopen leveranciers GvO’s op in het buitenland. Veel GvO’s worden in Noorwegen opgekocht. In Noorwegen wekken ze ontzettend veel groene energie op als gevolg hiervan is er een overschot aan GvO’s. Nederlandse leveranciers kopen deze GvO’s op terwijl de groene energie in Noorwegen blijft.

Leveranciers combineren de in Noorwegen opgekochte GvO’s met de in Nederland opgewekte grijze energie. Zij mogen dan verkondigen dat ze groene energie leveren, maar het tegendeel is waar.

Groen gas

Echt groen gas bestaat niet, bij het verbranden van gas komt altijd CO2 vrij. Wel bestaan er duurzame manieren om grijs gas wat groener te maken. De meest groene manier is biogas. Biogas bestaat uit onder andere resten van groente en fruit, tuinafval, koeienmest en slib. Nadat het gas gezuiverd en gedroogd is kan het gebruikt worden. Thuis merk je geen verschil tussen grijs gas en biogas. Biogas is wat duurder, maar wel duurzamer.

Een andere manier om gas wat groener te maken is door de CO2-uitstoot van grijs gas te compenseren. Leveranciers investeren in buitenlandse klimaatprojecten, zoals het grootschalig planten van bomen. Hierdoor wordt het geleverde grijze gas een beetje groen.

Groene en grijze energieleveranciers

De Consumentenbond heeft samen met Greenpeace , Natuur & Milieu en Wise de stroomranglijst 2017 bekend gemaakt. Hierin zijn alle 30 energieleveranciers opgenomen die in Nederland energie leveren aan consumenten. De leveranciers zijn beoordeeld op hun investeringen, productie, levering en inkoop van stroom. Hieronder vind je de top 5 groenste en grijste leveranciers en een tabel met bekende leveranciers. Achter de naam van de leverancier vind je het cijfer dat zij hebben gescoord.

Groene leveranciersscore
Pure Energie10
Qurrent10
om10
VandeBron9,6
Powerpeers9
Grijze leveranciersscore
E.On3.3
Robin Energie/4.1
Anode Energie/4.1
Nuon4,3
Qwint4,6
Grote leveranciersscore
Greenchoice8,5
Eneco7,9
Oxxio6,1
Essent5,2
Nuon4,7

Groene energieleveranciers vergelijken

Hopelijk ben je nu wat wijzer op het gebied van energie en wil je misschien wel overstappen naar een groene energieleverancier. Check dan nu de vergelijker van EasySwitch. Hierin zijn alle groene energie aanbiedingen opgenomen. Vul je gegevens in en ontvang de beste deal. Dan ben jij niet alleen duurzamer bezig, maar ook nog eens voordeliger uit.

Laatste nieuws

Energie

Hoe groen is hout als biomassa?

Ruim 63% van de Nederlandse duurzame energie werd in 2016 opgewekt uit biomassa. Ondanks dat biomassa een vorm van groene energie is, zijn er twijfels over de...

Lees meer
Energie

Gasloos wonen… Hoe doe je dat?

Nederland wil in 2050 volledig aardgasloos zijn om aan het klimaatakkoord van Parijs te voldoen. De gaskraan wordt langzaam dichtgedraaid, zodat er steeds...

Lees meer
Energie

Barometer 2017 – Randstad kiest massaal voor duurzame energie

Voor het zesde jaar op rij hebben we onderzoek gedaan naar de energie overstapmarkt van het afgelopen jaar. We kunnen concluderen dat 2017 een jaar was waarin...

Lees meer