Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Groene energie

Een goed milieu begint bij jezelf, maar hoe? Een simpele eerste stap: overstappen naar groene energie. Groene energie wordt opgewekt uit duurzame energiebronnen zoals zonne-energie, windkracht en waterkracht. Wil jij graag groene energie, maar ook blijven besparen? Via EasySwitch kun je eenvoudig groene energie vergelijken en overstappen. Zo ben je voordelig uit en draag je bij aan een beter milieu!

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk groene energie

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
{{addresscheck.errorMessage}}
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Wat is groene energie?

Groene energie wordt opgewekt uit duurzame bronnen zoals de zon, de wind of waterkracht. Met deze bronnen kun je oneindig energie opwekken in tegenstelling tot fossiele brandstoffen die op raken. Als we over energie spreken onderscheiden we twee begrippen; stroom en gas. Binnen groene energie onderscheiden we groene energie en groen gas.

Groene energie in Nederland

Bij de productie van groene energie komt geen of zeer weinig CO2 vrij. Groene energie is daarom minder schadelijk voor mens en milieu. De tegenhanger van groene energie is grijze stroom die met fossiele brandstoffen wordt opgewekt. Onder fossiele brandstoffen verstaan we aardolie, aardgas, steenkool en bruinkool. Bij het opwekken van grijze stroom komt veel CO2 vrij en wordt het broeikaseffect versterkt.

Windenergie

Door middel van windmolenparken op land en zee wordt elektriciteit opgewekt als er voldoende wind staat. Zo wordt onbeperkt schone energie opgewekt. Tijdens de bouw van een windmolen kan wat CO2 vrijkomen, na drie tot zes maanden heeft de windmolen deze CO2-uitstoot alweer bespaard. De levensduur van een windmolen is ongeveer twintig jaar. Om dezelfde hoeveelheid energie op te wekken als bijvoorbeeld een kolencentrale, stoot een windmolen in twintig jaar tijd vijftig maal minder CO2 uit. Uiteindelijk levert een windmolen tachtig keer meer energie op dan is verbruikt gedurende de bouw.

Waterkracht

Met turbines wordt waterkracht van stromend water gebruikt om groene energie op te wekken. Deze groene energie kan blijvend worden opgewekt en daarbij komen geen schadelijk stoffen vrij. Van de totale hoeveelheid opgewekte groene energie is maar een deel opgewekt door waterkracht. Het grootste deel wordt opgewekt in het buitenland. Noorwegen bijvoorbeeld, aangezien daar flinke hoogteverschillen en overvloedige watervoorraden zijn. Nederland heeft een aantal middelgrote waterkrachtcentrales bij rivieren.Groene energie of sjoemelstroom?

Steeds meer energieleveranciers adverteren met groene energie. Dit is vrij opmerkelijk aangezien er in Nederland niet zoveel groene energie wordt opgewekt. Deze groene energie kan dan ook eigenlijk grijze stroom zijn. Hoe kan dat?

Alle duurzame energiebronnen hebben certificaten voor de groene energie die ze produceren. Deze certificaten, genaamd Garantie van Oorsprong (GvO), geven inzicht in hoe en waar de groene energie is opgewekt. Eén GvO is één jaar geldig en staat voor duizend kWh energie. Energieleveranciers kopen deze certificaten op om te bewijzen dat zij groene energie leveren.

Binnen Europa mag er gehandeld worden in GvO’s. In Nederland kan er niet genoeg groene energie worden opgewekt dus kopen leveranciers GvO’s op in het buitenland. Veel GvO’s worden in Noorwegen opgekocht. In Noorwegen wekken ze ontzettend veel groene energie op als gevolg hiervan is er een overschot aan GvO’s. Nederlandse leveranciers kopen deze GvO’s op terwijl de groene energie in Noorwegen blijft.

Leveranciers combineren de in Noorwegen opgekochte GvO’s met de in Nederland opgewekte grijze energie. Zij mogen dan verkondigen dat ze groene energie leveren, maar het tegendeel is waar.

Groen gas

Echt groen gas bestaat niet, bij het verbranden van gas komt altijd CO2 vrij. Wel bestaan er duurzame manieren om grijs gas wat groener te maken. De meest groene manier is biogas. Biogas bestaat uit onder andere resten van groente en fruit, tuinafval, koeienmest en slib. Nadat het gas gezuiverd en gedroogd is kan het gebruikt worden. Thuis merk je geen verschil tussen grijs gas en biogas. Biogas is wat duurder, maar wel duurzamer.

Een andere manier om gas wat groener te maken is door de CO2-uitstoot van grijs gas te compenseren. Leveranciers investeren in buitenlandse klimaatprojecten, zoals het grootschalig planten van bomen. Hierdoor wordt het geleverde grijze gas een beetje groen.

Groene en grijze energieleveranciers

De Consumentenbond heeft samen met Greenpeace , Natuur & Milieu en Wise de stroomranglijst 2017 bekend gemaakt. Hierin zijn alle 30 energieleveranciers opgenomen die in Nederland energie leveren aan consumenten. De leveranciers zijn beoordeeld op hun investeringen, productie, levering en inkoop van stroom. Hieronder vind je de top 5 groenste en grijste leveranciers en een tabel met bekende leveranciers. Achter de naam van de leverancier vind je het cijfer dat zij hebben gescoord.

Groene leveranciersscore
Pure Energie10
Qurrent10
om10
VandeBron9,6
Powerpeers9
Grijze leveranciersscore
E.On3.3
Robin Energie/4.1
Anode Energie/4.1
Nuon4,3
Qwint4,6
Grote leveranciersscore
Greenchoice8,5
Eneco7,9
Oxxio6,1
Essent5,2
Nuon4,7

Groene energieleveranciers vergelijken

Hopelijk ben je nu wat wijzer op het gebied van energie en wil je misschien wel overstappen naar een groene energieleverancier. Check dan nu de vergelijker van EasySwitch. Hierin zijn alle groene energie aanbiedingen opgenomen. Vul je gegevens in en ontvang de beste deal. Dan ben jij niet alleen duurzamer bezig, maar ook nog eens voordeliger uit.

 

Laatste nieuws

Energie

Vragen en antwoorden m.b.t. de overname van EnergieFlex door Innova Energie

Onlangs is bekend geworden dat Innova Energie de klanten van EnergieFlex overneemt. Dit houdt in dat Innova Energie vanaf 1 november je nieuwe...

Lees meer
Energie

Pas op: valse telefonische werving en deur tot deur verkoop uit naam van Easyswitch.nl

Sinds kort worden consumenten uit naam van Easyswitch.nl benaderd voor een nieuw energiecontract. Het gaat hierbij om deur tot deur en telefonische verkoop....

Lees meer
Blog

Easyswitch is genomineerd voor Website van het Jaar 2018!

Hiep, hiep, hoera! We kunnen geweldig nieuws met je delen: Easyswitch.nl is genomineerd voor Website van het Jaar. Wat een eer! Daar willen we je natuurlijk...

Lees meer