Stroom en gas zijn twee van de meest gebruikte energiebronnen, want zonder kan je maar weinig doen: je hebt geen licht en machines en apparaten werken niet. Je zal dus een energiecontract af moeten sluiten. Voordat je deze afsluit, is het handig om meer te weten over stroom en gas, zodat je een weloverwogen keuze kan maken voor een energieleverancier.
Steeds meer mensen kiezen voor stroom en gas dat duurzaam opgewekt is. Dit houdt bij stroom in dat het wordt opgewekt uit energiebronnen die nooit opraken zoals zonne-energie, windenergie, waterkracht en biomassa. Mensen kiezen voor groene stroom en gas omdat het minder vervuilend is en beter voor het milieu. Bij duurzaam gas wordt biogas zodanig bewerkt dat het als aardgas gebruikt kan worden. Biogas wordt geproduceerd uit o.a. GFT-afval, slib, koeienmest en andere dierlijke restproducten. Na vergisting komt er CO2 en methaan vrij, waaruit biogas ontstaat. Dit gas wordt vervolgens gedroogd en gezuiverd, waarna je groen gas hebt.
Soms zeggen energieleveranciers duurzame stroom te leveren, terwijl het eigenlijk om grijze stroom gaat. Meer over deze ‘vergroende energie’, vind je hier.
Twijfel je tussen een vast of variabel tarief? Wij raden aan om te kiezen voor een vast tarief. Energieleveranciers mogen tweemaal per jaar hun tarieven aanpassen, waarbij de prijs omlaag of omhoog kan gaan. Door te kiezen voor een vast energietarief, weet je zeker welke tarieven je voor je stroom en gas gaat betalen.
Je energierekening is uit de volgende onderdelen opgebouwd:
Het leveringstarief: De prijs die je betaalt voor stroom en gas, wordt het leveringstarief genoemd. Je betaalt per kWh elektriciteit en per m³ gas. Het leveringstarief verschilt per leverancier.
Energiebelasting: Energiebelasting is een heffing die je betaalt over elke kWh stroom die je afneemt. Je betaalt dit bedrag aan je leverancier (via je energierekening) en zij dragen het vervolgens af aan de Belastingdienst.
Vaste leveringskosten: De energieleverancier brengt leveringskosten in rekening per maand, kwartaal of jaar. Zij mogen het bedrag zelf bepalen.
Netbeheerkosten: Voor de transport van stroom, wordt gebruikgemaakt van een netwerk. De netbeheerkosten zijn een vergoeding voor het gebruiken van dit netwerk en komen bij de netbeheerder in jouw regio terecht.
BTW: Je betaalt 21% btw over de levering van stroom, transport, netbeheerkosten en energiebelasting.
Opslag Duurzame Energie: De ODE is een subsidiepot voor de stimulering van duurzame energie. Het is een extra belasting die je betaalt per kWh stroom die je afneemt. Vanaf 2023 wordt ODE samengevoegd met energiebelasting.
Als je een contract afsluit bij een nieuwe energieleverancier, moet je ook de looptijd kiezen. Je kan hierbij kiezen voor een contract voor onbepaalde tijd of een contract voor bepaalde tijd (1, 2, 3 of 5 jaar). Als je kiest voor een contract voor bepaalde tijd, heeft je contract een einddatum en krijg je te mogelijk te maken met een opzegvergoeding als je al eerder wilt overstappen. Bij een contract voor onbepaalde tijd mag je altijd kosteloos overstappen.
Om kosten te besparen, raden wij aan om te kiezen voor een 1-jarig contract. Door ieder jaar over te stappen, kan je jaarlijks gebruik maken van de welkomstkorting die energieleveranciers bieden.
Wil je zeker weten dat je een gunstig contract voor gas en stroom afsluit? Door onze energievergelijker te gebruiken en ieder jaar over te stappen, weet je zeker dat je een voordelige deal hebt. Zodra je een aanbieder hebt gevonden die bij jou past, kan je het contract direct afsluiten.
Laatste update: 13-03-2023 De afgelopen tijd zijn er diverse ontwikkelen geweest die ertoe hebben geleid dat de stroom en gasprijzen zijn gestegen. Hierdoor...
Lees meerPrinsjesdag 2022 staat net als voorgaande jaren in het teken van het nieuwe werkjaar van de regering en de vele wijzigingen die dit met zich mee brengt. Dit...
Lees meerNieuwe klanten betalen honderden euro’s per jaar meer voor energiecontract dan al bestaande klanten Amsterdam, 12 september 2022 – Het eind van...
Lees meer