• 100% onafhankelijk
 • 14 dagen bedenktijd
 • Gratis overstapservice

Gas en stroom

Maak een vergelijking voor gas en stroom en bespaar tot € 600,- per jaar! Vul je gegevens in, vergelijk het uitgebreide aanbod en sluit je nieuwe contract direct af.

Vergelijk je energie

Trustpilot 9 uit 9397 reviews

 • Al 13 jaar jouw energie-expert
 • Vergelijk gratis energiecontracten
 • Een jaarlijkse overstapherinnering

Gas en stroom in 2024

Na een periode van hoge stroom- en gasprijzen is de energiemarkt weer wat gestabiliseerd en zijn de prijzen weer gedaald. Er zijn zelfs contracten onder het prijsplafond beschikbaar gekomen. Ook zijn er door de nieuwe opzegvergoedingen weer 1- en meerjarige contracten met voordelige tarieven in onze vergelijker.

Loopt jouw energiecontract bijna af?

Of heb je een contract dat maandelijks opzegbaar is? Dan is het nu een goed moment om een vergelijking te maken voor gas en stroom. Vul je gegevens in onze vergelijker in en zie direct of jij er goed aan doet je tarieven vast te zetten voor de winter. Wil je liever direct profiteren van lagere tarieven, sluit dan via ons een dynamisch of variabel energiecontract af. Twijfel je over je keuze? Lees dan ons advies voor je energiecontract.

Laatste update:

energieprijzen

Waarom gas en stroom via EasySwitch.nl?

 • Energie experts

  Al 13 jaar jouw energie-expert

  Wij voorzien onze klanten al 13 jaar van advies over hun energiecontract. Wij worden dan ook gezien als dé energie-expert van Nederland.

 • Beoordeling

  Onze klanten geven ons een 9

  Een cijfer waar we al 13 jaar supertrots op zijn. Klanten waarderen ons via Trustpilot het meest om de vlekkeloze overstap.

 • Persoonlijk advies

  Persoonlijk advies

  Heb je behoefte aan een persoonlijk advies? Onze energie-experts staan 5 dagen per week voor je klaar! Bereik ons gemakkelijk via de chat, telefoon of per e-mail.

 • Jaarlijkse overstapherinnering

  Een jaarlijkse overstapherinnering

  Wij sturen je een reminder zodra je weer over kan stappen, zodat je ieder jaar profiteert van de beste deal.

Hoe sluit ik een contract voor gas en stroom af?

Gas en stroom afsluiten doe je in 4 simpele stappen:

Vul je gegevens in

Vul je gegevens in

Vul je postcode, huisnummer, de informatie over je huidige leverancier, het type energie en je energieverbruik in.

Vergelijk

Vergelijk leveranciers

Vergelijk leveranciers op basis van prijs, kwaliteit en de looptijd van het energiecontract.

Stap over

Kies de beste deal

Bekijk de tarieven en beoordelingen van leveranciers en kies het energiecontract dat het beste bij je past.

Overstap herinnering

Vraag je contract aan

Keuze gemaakt? Mooi! Dan is het tijd om je nieuwe contract aan te vragen. Had je al een contract en stap je over? Dan zorgt je nieuwe leverancier ervoor dat je huidige contract wordt opgezegd.

Vergelijk direct

Welk contract kan ik het beste afsluiten?

Wat voor soort contract je het beste kan afsluiten hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Heb je bijvoorbeeld alleen een contract voor stroom nodig of ook voor gas? In onze vergelijker kun je kiezen voor welk type energie je een contract wilt afsluiten: stroom en gas, alleen stroom of alleen gas. Weet je welke energie je nodig hebt? Mooi! Dan kun je daarna het type energiecontract kiezen: vast, variabel of dynamisch. Wij zetten de belangrijkste verschillen tussen de energiecontracten voor je op een rijtje:

 • Vast contract

  Vast contract

  Met een vast contract kun je jouw energietarieven voor een bepaalde periode vastzetten. Hoelang je de tarieven vast kan zetten verschilt per leverancier, maar meestal is dit 1, 3 of 5 jaar. Het voordeel van een vast contract is dat het zekerheid biedt. De tarieven blijven gedurende de looptijd van je contract hetzelfde. Hierdoor weet je precies hoeveel je elke maand kwijt bent aan energiekosten. Het nadeel is dat je niet profiteert van een daling van de energieprijzen. Daarnaast kun je een vast contract niet zomaar voortijdig opzeggen. Doe je dat wel, dan betaal je een opzegboete. Wij raden je aan om binnen 6 tot 8 weken voor het einde van je contract over te stappen als je geen opzegboete wil betalen. Op onze opzegboete pagina kun je lezen hoe hoog de boetes zijn en wanneer je ze moet betalen.

 • Variabel contract

  Variabel contract

  Je kunt altijd probleemloos overstappen als je huidige energiecontract binnen 2 maanden afloopt. Loopt je contract niet binnen 2 maanden af? Dan is het afhankelijk van het kijkvenster van je nieuwe energieleverancier, wanneer jij een aanvraag kan doen. Wanneer jij in onze vergelijker je einddatum opgeeft krijg je automatisch een melding of je kunt overstappen of niet! Makkelijk hé, zo hoef jij je geen zorgen te maken om een opzegboete.

 • Dynamisch contract

  Dynamisch contract

  Bij een dynamisch contract hangt de prijs die je voor energie betaalt af van de prijzen op de spotmarkt. De tarieven zijn namelijk gekoppeld aan deze markt. Op de spotmarkt kopen energieleveranciers stroom en gas in voor de volgende dag. Dalen de prijzen? Dan profiteer je direct, maar bij een prijsstijging voel je dit ook gelijk in je portemonnee omdat die stijging wordt doorberekend. Door de prijsschommelingen kan je maandbedrag dus flink verschillen. Het nadeel van dit type contract is dus dat je geen zekerheid hebt. Je bent daarentegen wel vrij om je contract op te zeggen. De meeste leveranciers hanteren geen opzegtermijn voor een dynamisch contract. Je kunt dit contract dus op ieder moment opzeggen.


Kosten gas en stroom

In de onderstaande grafieken vind je een overzicht van de ontwikkeling van de stroomprijs per kWh en de gasprijs per m3 inclusief btw en energiebelasting. Zoals je kunt zien zijn de prijzen vanwege de energiecrisis voor een lange periode erg hoog geweest. Gelukkig is er nu sprake van een daling. Deze daling heeft onder andere te maken met de relatief zachte winter die we achter de rug hebben en de goedgevulde gasvoorraden die we in Nederland hebben opgebouwd.

 


Energie-expert Tom

“ Van klanten krijgen we vaak de vraag of ze tijdens de overstap zonder stroom of gas komen te zitten. Je hoeft je hier gelukkig geen zorgen over te maken. Jouw overstap is simpelweg een administratieve handeling tussen je oude en nieuwe energieleverancier. Je huidige en nieuwe contract sluiten naadloos op elkaar aan. Zo kom je nooit zonder gas en stroom te zitten. Twijfel je nog over de keuze voor een energiecontract? Bekijk dan onze adviespagina.”

Tom Schlagwein , Energie-expert

Tom Schlagwein Energie-expert

Gas en stroom afsluiten

Vergelijk je energie

 • Exclusieve deals
 • Je zit nooit zonder stroom of gas
 • Wij staan altijd voor je klaar

Vertrouwen moet je verdienen

Onze klanten over EasySwitch.nl via Trustpilot

Veelgestelde vragen

  Welke gas- en stroomaanbieders kun je bij ons vergelijken?

  Bij EasySwitch.nl vinden we het belangrijk dat je zoveel mogelijk aanbieders kunt vergelijken. Hoe meer leveranciers er bij ons in de vergelijker staan hoe makkelijker je aanbod aan energiecontracten kunt vergelijken. Op onze energieleveranciers pagina vind je een overzicht van alle leveranciers die je bij ons kunt vergelijken.

  Hoelang duurt het aanvragen van een gas en stroom contract?

  Je kunt binnen een paar minuten een vergelijking maken voor gas en stroom en vervolgens een contract aanvragen. Na je aanvraag duurt het gemiddeld 6 tot 8 weken voordat je bent overgezet naar een nieuwe energieleverancier. Deze tijd is inclusief de 14 dagen bedenktijd. In de volgende stappen leggen we uit hoe het proces verloopt:

  • Maak eerst een vergelijking, kies de beste energiedeal voor jouw situatie en vraag het contract aan. Na je aanvraag ontvang je van ons een bevestigingsmail met een samenvatting van je aanvraag.
  • Vervolgens ontvang je binnen 2-5 werkdagen een bevestigingsmail van je nieuwe energieleverancier.
  • Vanaf dagtekening van die bevestiging, gaat de 14 dagen wettelijke bedenktijd van je nieuwe contract in.
  • Op de ingangsdatum die op je contract staat gaat je nieuwe leverancier leveren en wordt je oude voor je opgezegd.
  • Rond de ingangsdatum kun je de meterstanden doorgeven aan je nieuwe energieleverancier.
  • Heb je een slimme meter? Dan hoef je niks te doen, want de meterstanden worden automatisch uitgelezen. Op deze pagina lees je hoe je erachter komt welke meter je hebt: Heb ik een enkele of dubbele meter?

  • Binnen 4 tot 6 weken na de startdatum van je nieuwe contract, ontvang je van je oude energieleverancier de eindafrekening.

  Moet ik zelf mijn oude energiecontract opzeggen?

  Nee, als je via onze vergelijker overstapt naar een andere energieleverancier dan hoef je jouw energiecontract niet zelf op te zeggen (geldt niet voor een verhuizing). Je nieuwe leverancier zorgt ervoor dat je oude contract wordt opgezegd. Je oude en nieuwe contract sluiten dan naadloos op elkaar aan.

  Ga je verhuizen? Dan heb je twee opties: je blijft bij je huidige energieleverancier en stapt niet over van energie. Of je kiest ervoor om wel over te stappen, omdat je een goedkopere deal in onze vergelijker hebt gevonden. Als je wel switcht van leverancier dan zul je bij een verhuizing het huidige energiecontract zelf moeten opzeggen.

  Hoe geef ik de meterstanden door bij een overstap?

  Het doorgeven van je meterstanden kan gemakkelijk via de website of app van je leverancier. Daarnaast kan je dit telefonisch doorgeven via de klantenservice van je leverancier.

  Geef je de meterstanden niet door? Dan maakt je energieleverancier zelf een inschatting op basis van het historische energieverbruik van je huis.

  Heb je een slimme meter thuis?

  Als je toestemming hebt gegeven aan je netbeheerder om je slimme meter uit te laten lezen dan hoef je de meterstanden niet zelf meer door te geven. Je oude en nieuwe energieleverancier kunnen je meterstanden namelijk op afstand uitlezen.

  Wanneer kan ik het beste een contract voor gas en elektriciteit afsluiten?

  Er is geen specifieke maand de ‘beste’ maand om een energiecontract af te sluiten. Wat het beste moment is om een contract af te sluiten, hangt helemaal af van het type energiecontract wat je nu hebt, de resterende looptijd daarvan en de huidige energiemarkt. Voor tips en advies hierover kun je terecht op onze adviespagina. Daarnaast kun je ook contact opnemen met onze klantenservice. Zij helpen je graag met het uitzoeken van een contract dat het beste bij jouw persoonlijke situatie past.

  Kan ik mijn contract niet beter direct bij de energieleverancier afsluiten?

  Doordat energieleveranciers het liefst zo hoog mogelijk in onze vergelijker willen staan, ontstaat er extra concurrentie. Maar alleen de goedkoopste leverancier komt automatisch bovenaan te staan. Voor jou is die strijd gunstig, want zo profiteer jij van de laagste prijzen! Bovendien is onze vergelijker 100% onafhankelijk, het maakt voor ons niet uit welke leverancier bovenaan staat. Ons doel is om alle deals zo transparant en overzichtelijk mogelijk te presenteren, zodat jij gemakkelijk een keuze kunt maken.

Spoedaanvraag gas en stroom

Wil je met spoed een energiecontract aanvragen, omdat je bijvoorbeeld gaat verhuizen? Dan kun je een spoedaanvraag doen. Normaal gesproken duurt het 4 tot 6 weken voordat je nieuwe contract ingaat, maar met een spoedaanvraag kan het een stuk sneller gaan. Hoelang het precies duurt verschilt per leverancier. Het varieert van 2 werkdagen tot 6 weken. Vraag dus altijd aan de leverancier de verwachte leverdatum, zodat je niet zonder gas en stroom komt te zitten. Houd er rekening mee dat je soms een borg moet betalen of moet afzien van de wettelijke 14 dagen bedenktijd. Wil je een spoedaanvraag doen? Neem dan contact op met onze klantenservice, zij helpen je graag!

 
spoedaanvraag gas en stroom

Duurzame stroom en gas

Steeds meer mensen kiezen voor stroom en gas dat duurzaam opgewekt is. Dit houdt bij stroom in dat het wordt opgewekt uit energiebronnen die nooit opraken zoals zonne-energie, windenergie, waterkracht en biomassa. Mensen kiezen voor groene stroom en gas omdat het minder vervuilend is en beter voor het milieu.

Bij duurzaam gas wordt biogas zodanig bewerkt dat het als aardgas gebruikt kan worden. Biogas wordt geproduceerd uit o.a. GFT-afval, slib, koeienmest en andere dierlijke restproducten. Na vergisting komt er CO2 en methaan vrij, waaruit biogas ontstaat. Dit gas wordt vervolgens gedroogd en gezuiverd, waarna je groen gas hebt.

Soms zeggen energieleveranciers duurzame energie te leveren, terwijl het eigenlijk om grijze stroom gaat. Bij EasySwitch.nl vinden we het belangrijk om hier transparant over te zijn. Daarom is de duurzame optie in onze vergelijker bij ons ook écht duurzaam. Je krijgt alleen energiecontracten te zien waarvan de energie in Nederland is opgewekt met behulp van hernieuwbare bronnen en het gas minstens CO2-gecompenseerd wordt.

 
duurzame stroom en gas

Top 10 bespaartips gas en stroom

Met deze handige tips kun je gemakkelijk op je maandelijkse energiekosten besparen.

 • Schakel het licht uit wanneer je een kamer verlaat, zelfs als het maar voor een korte tijd is, om energie te besparen.
 • Vervang gloeilampen door energiezuinige LED-lampen. Door het vervangen van 15 lampen kun je jaarlijks tot €101,18 besparen.
 • Gebruik een wasrek om je kleding te drogen in plaats van een droger. Dit vermindert het energieverbruik en bespaart kosten.
 • Sluit 's avonds en wanneer je het huis verlaat de gordijnen om tocht en kou buiten te houden.
 • Verlaag de verwarming een uur voordat je gaat slapen. Hierdoor blijft de huiskamer nog even warm en bespaar je energie.
 • Kies in de zomer voor een ventilator om de hitte te bestrijden in plaats van een airco.
 • Investeer in een waterbesparende douchekop om ongeveer €85,- per jaar te besparen.
 • Verbeter de isolering van je huis. Denk hierbij niet alleen aan dubbel glas, maar ook aan tochtstrips bij de deuren of de brievenbus.
 • Maak gebruik van zonne-energie door bijvoorbeeld zonnepanelen te installeren of tuinverlichting op zonne-energie te gebruiken.
 • Houd jaarlijks een overzicht bij van je gas- en elektriciteitskosten om te zien hoeveel je hebt bespaard op je energieverbruik.

Laatste update: 5 februari 2024
Gecontroleerd door: Tom Schlagwein

Hulp nodig of heb je een vraag?

Twijfel je over het afsluiten van een stroom- en gas contract of heb je een andere vraag? Neem dan vrijblijvend contact op met een van onze energie-experts. We helpen je graag! Onze klantenservice is op werkdagen bereikbaar van 9:00 tot 17:30 uur.

bellen

Bel

Binnen: 10 minuten

whatsapp

App

Binnen: 15 minuten

e-mail

Mail

Binnen: 2 werkdagen

chat

Chat

Binnen: 4 minuten