Duurzame energie wordt ook hernieuwbare energie of groene energie genoemd. Hieronder leggen we uit wat het verschil is tussen grijze, groene en duurzame energie, welke vormen van duurzame energie er zijn en waar je op kan letten bij energieleveranciers
Grijze energie is de meest vervuilende manier van energieopwekking. Hierbij worden fossiele brandstoffen verbrand, hierbij komt er veel CO2 vrij en warmte. De warmte wordt omgezet naar elektriciteit.
Groene energie wordt opgewekt met behulp van hernieuwbare bronnen (wind, water, zon en biomassa), maar groene energie hoeft niet altijd duurzame energie te zijn. Duurzame energie is namelijk energie die wordt opgewekt met behulp van onuitputtelijke bronnen (wind, water, zon) en niet schadelijk is voor de mens of het milieu. Palmolie is bijvoorbeeld wel hernieuwbaar, maar niet duurzaam. Om palmolie te winnen moeten grote stukken oerwoud worden gekapt zodat er palmbomen plantages aangelegd kunnen worden.
Daarnaast zit er nog een addertje onder het gras bij groene energie; Garantie van Oorsprong certificaten. Dit zijn certificaten die energieleveranciers in kunnen kopen om op deze manier te “bewijzen” dat ze groene energie leveren. In de praktijk vergroenen ze op deze manier de grijze stroom die ze zelf opwekken en/of leveren.
Wij vinden duurzaamheid belangrijk. Daarom is de duurzame optie bij ons ook écht duurzaam. Je krijgt alleen energiecontracten te zien waarvan de energie in Nederland is opgewekt met behulp van hernieuwbare bronnen en het gas wordt minstens CO2-gecompenseerd.
Er zijn verschillende soorten duurzame en hernieuwbare energie. Hernieuwbare energie kan uit de volgende bronnen worden opgewekt:
De opwekking van energie met zonnepanelen zijn de bekendste vorm van duurzame energie. De hoeveelheid CO2-uitstoot met de bouw, vervoer en aanleg zonnepanelen ligt 60 keer lager dan de uitstoot van een kolencentrale. De uiteindelijke CO2-terugverdientijd van zonnepanelen is nu ongeveer 2 jaar op een levensduur van 25 jaar. In tegenstelling tot een kolencentrale die een gemiddelde terugverdientijd van 15 jaar, na sluiting, heeft.
Windenergie is een duurzame onuitputtelijke bron van energie. De hoeveelheid CO2-uitstoot met de bouw, vervoer en aanleg van een windmolen ligt 50 keer lager dan de uitstoot van een kolencentrale. De uiteindelijke terugverdientijd van een windmolen is nu gemiddeld 23 weken op een levensduur van zo’n 20 jaar.
Stromend water kan door een waterkrachtcentrale worden omgezet in energie. Er zijn een aantal waterkrachtcentrales in Nederland. Bij het plaatsen van waterkrachtcentrales moet rekening worden gehouden met een aantal factoren, zoals het verstoren van ecosystemen en mogelijke vissterfte. Daar wordt (meestal) rekening mee gehouden waardoor waterenergie ook onder duurzame energie valt.
Plantaardig en dierlijk afval kunnen bij verbranding, vergisting of vergassing zorgen voor energie. Er zijn wel twijfels over hoe duurzaam biomassa is; bij het verbranden komt CO2 vrij. In sommige gevallen is de bio-energie klimaatneutraal, maar in andere gevallen is biomassa juist vervuilender dan grijze energie. Ook de oorsprong van de biomassa is onderwerp van discussie. Is palmolie bijvoorbeeld een duurzame bron? Dit wordt vaak op grond geteeld waar tropisch regenwoud voor is gekapt.
Als je zelf duurzame energie in je huis wilt kan je dat doen door zelf stroom op te wekken en/of een duurzaam energiecontract af te sluiten. De makkelijkste manier om zelf energie opwekken kan je doen door zonnepanelen te installeren of deel te nemen aan een zonneproject. Als je een duurzaam energie contract wil afsluiten ga dan naar onze vergelijker en filter op duurzaam. Je krijgt dan makkelijk en snel een overzicht met alleen duurzame energiecontracten.
Vandaag heeft de minister van Financiën de Miljoenennota en Rijksbegroting overhandigt aan de Tweede Kamer. Hieronder vind je de belangrijkste punten die van...
Lees meerEnergieleveranciers bieden weer flinke kortingen aan op energiecontracten. Voor een tweepersoonshuishouden loopt de korting bij een 1-jarig energiecontract op...
Lees meerDe gasprijs steeg de afgelopen week naar het hoogste punt sinds tijden. Door toenemende onrust over de gastoevoer naar Europa raakte de gasprijs € 40,- per...
Lees meer