Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Duurzame energie

Duurzame energie is energie die onbeperkt kan worden opgewekt en niet schadelijk is voor de mens of het milieu. Bij de opwekking mag geen luchtvervuiling ontstaan en maar weinig CO2 uitgestoten worden. Duurzame energie wordt ook vaak hernieuwbare energie of groene energie genoemd.

Duurzame energie vergelijken

Écht duurzame contracten

Wij vinden duurzaamheid belangrijk. Daarom is de duurzame optie bij ons ook écht duurzaam. Je krijgt alleen energiecontracten te zien waarbij de duurzame herkomst van jouw energie gegarandeerd is. De stroom is duurzaam opgewekt in Nederland en de CO2-uitstoot van gas wordt gecompenseerd door bijvoorbeeld het aanplanten van bomen en investeringen in duurzame energieprojecten.

Veel groene stroom is eigenlijk gewoon grijze stroom, opgewekt in bijvoorbeeld kolencentrales, die met certificaten uit het buitenland ‘vergroend’ is. Dit zorgt er echter niet voor dat er meer duurzame energie wordt opgewekt.

Duurzame en grijze energie

Als we het hebben over duurzame energie, worden vaak fossiele brandstoffen genoemd. Waar duurzame energie als ‘groen’ wordt aangemerkt, noemen we energie uit fossiele brandstoffen ‘grijs’. Bij het gebruik van fossiele brandstoffen ontstaat er namelijk luchtvervuiling en komt er veel CO2 vrij. Deze stoffen dragen direct bij aan de opwarming van de aarde. Als met kernenergie elektriciteit wordt opgewekt, ontstaat er geen CO2. Desondanks is kernenergie ook grijze energie, aangezien er nucleair afval ontstaat.

Vergelijk Energie

De verschillende soorten duurzame energie

Er zijn verschillende soorten duurzame energie. Duurzame energie kan uit de volgende bronnen worden opgewekt:

duurzame energie

Zonne-energie

Zonnepanelen zijn de bekendste vorm van zonne-energie. Andere toepassingen zijn bijvoorbeeld de zonneboiler of de zonneboilercombi. Stroom uit zonnepanelen wordt steeds betaalbaarder; op dit moment kan het zelfs concurreren met grijze stroom. Welk rendement je kunt halen met zonnepanelen, hangt van meerdere factoren af: hoeveel zonnepanelen er zijn geplaatst, de opbrengst en of er een lening is afgesloten voor de financiering.

Meer over zonne-energie.

duurzame energie

Windenergie

Windenergie is een onuitputtelijke en schone bron van energie. De CO2-uitstoot is wel vijftig keer lager dan bij grijze stroom. Wind wordt met behulp van grote windmolens opgevangen en omgezet in stroom. Bij het bouwen van een windmolen moet energie worden gebruikt, hier kan wat CO2 bij vrijkomen; na 3 tot 6 maanden heeft de windmolen die CO2-uitstoot weer gecompenseerd. De levensduur van een windmolen is zo’n 20 jaar.

Meer over windenergie.

duurzame energie
Waterkracht
Stromend water kan door een waterkrachtcentrale worden omgezet in energie. Er zijn een aantal waterkrachtcentrales in Nederland. Bij het plaatsen van waterkrachtcentrales moet rekening worden gehouden met een aantal factoren, zoals het verstoren van ecosystemen en mogelijke vissterfte.
duurzame energie
Biomassa
Plantaardig en dierlijk afval kunnen bij verbranding, vergisting of vergassing zorgen voor energie. Er zijn wel twijfels over hoe duurzaam biomassa is; bij het verbranden komt CO2 vrij. In sommige gevallen is de bio-energie klimaatneutraal, maar in andere gevallen is biomassa juist vervuilender dan grijze energie. Ook de oorsprong van de biomassa is onderwerp van discussie. Is palmolie bijvoorbeeld een duurzame bron? Dit wordt vaak op grond geteeld waar tropisch regenwoud voor is gekapt.Meer over biomassa.

Is groene energie uit Nederland duurzamer?

Energieleveranciers in Nederland kunnen Europese certificaten opkopen om de energie die ze opwekken te ‘vergroenen’. In Europa is een handel ontstaan in deze certificaten, omdat het de energieleveranciers in staat stelt hun grijze energie als groen te verkopen. Sommigen pleiten er dus voor om lokaal opgewekte, duurzame energie af te nemen. Op deze manier weet je zeker dat er daadwerkelijk duurzame stroom op het net terecht komt.

Duurzame energie in huis

De makkelijkste manier om duurzame energie in huis te halen, is door duurzame stroom af te nemen. Voor consumenten is duurzame stroom in de meeste gevallen net zo duur. In sommige gevallen is de keuze voor duurzame stroom zelfs voordeliger dan grijze stroom. Hoe je weet bij welk energiecontract je duurzame stroom ontvangt? Daar hebben we in onze vergelijker rekening mee gehouden: door te kiezen voor duurzame energie, weet je zeker dat je 100% groene energie krijgt.

Vergelijk energieleveranciers

Laatste nieuws

Energie

ACM trekt leveringsvergunning Anode energie in

Op 2 december heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt dat de leverings-vergunning van energieleverancier Anode Energie is ingetrokken. De...

Lees meer
Energie

10 december: Zorgverzekering Vraag- en Antwoordsessie met Paul

Het zorgseizoen is in volle gang en zoals ieder jaar zijn er weer een aantal dingen veranderd aan de zorgverzekeringen. Zo is het eigen risico dit jaar gelijk...

Lees meer
Energie

Leveringsvergunning ENSTROGA ingetrokken door de ACM

Op dinsdag 9 november heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt dat de leveringsvergunning van energieleverancier ENSTROGA is ingetrokken....

Lees meer