Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Faillissement Welkom Energie, Eneco neemt de klanten over

Welkom-energie

Op 29 oktober 2021 is Welkom Energie door de rechtbank in Lelystad failliet verklaard. De rechtbank heeft mr. S.J. van Raaijen aangesteld als curator. De curator zal zorg dragen voor de afwikkeling van het faillissement. Op 27 oktober 2021 was al bekend gemaakt dat Eneco de klanten van Welkom Energie zou overnemen. Door de hoge inkoopprijzen voor stroom en gas is Welkom Energie in de financiële problemen gekomen. Daardoor kon Welkom Energie niet meer aan de voorwaarden voor een leveringsvergunning voldoen,  zodoende heeft de ACM de vergunning ingetrokken. Vanaf 1 november 2021 wordt Eneco de energieleverancier van alle klanten van Welkom Energie. Aangezien er regelmatig nieuws over binnenkomt, zullen wij hieronder de veelgestelde vragen beantwoorden met betrekking tot de overname.

Is dit toegestaan?

De prijzen van stroom en gas zijn in korte tijd gestegen tot recordhoogtes. Door deze snelle prijsstijging zijn de reeds afgesloten contracten voor Welkom Energie te duur geworden. De inkoopprijs voor de leverancier is hoger dan de verkoopprijs die ze met de klant hebben afgesproken. Dit heeft gezorgd voor financiële problemen bij Welkom Energie. Hierdoor kon er uiteindelijk niet meer aan de voorwaarden van de leveringsvergunning van ACM worden voldaan. In dit geval trekt ACM de vergunning in en wijst zij in samenspraak met de huidige leverancier een nieuwe leverancier aan die de klanten overneemt.

De rol van Easyswitch

Wij bieden een overzicht van het beschikbare aanbod van de leveranciers waar de ACM een geldige vergunning voor heeft uitgegeven. Bij het uitgeven van een vergunning selecteert de ACM onder andere op businessplan, financieel plan, inkoopstrategie en leveringszekerheid. Wij voegen energieleveranciers toe in goed vertrouwen van de toetsing van de ACM. Middels onze vergelijker kunnen consumenten energiecontracten vergelijken en afsluiten. Waar de ACM de rol van toezichthouder op zich neemt, nemen wij de rol van informant op ons. Wij betreuren de situatie en doen ons best om je zo goed mogelijk te informeren. Ook helpen we je graag om te kijken wat het beste is om te doen in jouw situatie.

Houd ik dezelfde overeenkomst als bij Welkom Energie?

Nee, je huidige voorwaarden en tarieven zullen vervallen. Op 3 november zijn de nieuwe tarieven en voorwaarden van Eneco bekend gemaakt. Hieronder zullen we het aangeboden contract verder toelichten en de mogelijke opties voor jou op een rijtje zetten. 

Variabel contract, vrij opzegbaar

Je krijgt bij Eneco een vrij opzegbaar contract, waarbij ze de leveringstarieven tot 1 maart 2022 hebben vastgezet. Dit contract is vrij opzegbaar en daarom ben je te alle tijde vrij om over te stappen naar een andere leverancier.

Tarieven

Dit zijn de tarieven die Eneco je aanbiedt vanaf 1 november 2021 tot 1 maart 2022.
Let op: Per 1 maart zullen deze tarieven weer wijzigen.

Stroom enkel € 0,45855 per kWh
Normaal € 0,49352 per kWh
Dal € 0,41986 per kWh
Vaste leveringskosten Stroom € 5,99 per maand €71,88 per jaar
Gas m3 € 1,80442 m3
Vaste leveringskosten Gas € 5,99 per maand €71,88 per jaar

 

Het opzegtermijn

De opzegtermijn die Eneco in november hanteerde was 30 dagen. Na 1 december is de opzegtermijn veranderd naar 9 dagen. Dit is altijd de standaard opzegtermijn in een contract. Deze opzegtermijn wordt voor een overstap altijd automatisch aangehouden. Je hoeft hier dus alleen rekening mee te houden op het moment dat je zelf je contract hebt opgezegd. 

Ons advies

Zeg niet zomaar zelf je contract op, dan kun je zonder stroom of gas komen te zitten. Als jij via onze vergelijker overstapt naar een nieuwe energieleverancier, dan zegt de nieuwe leverancier jouw huidige contract op. Hierbij wordt er rekening gehouden met de opzegtermijn.

Houd er ook rekening mee dat wanneer je opzegt of overstapt naar een andere leverancier Eneco een eindnota zal opstellen. Eneco zal vanaf 5 november op hun website meer informatie geven over de eventuele kosten van de looptijd van jouw contract.

Wat zijn de mogelijkheden?

Optie 1: Niet ingaan op het aanbod van Eneco en overstappen.
Wanneer je vindt dat Eneco te hoge tarieven aanbiedt, kun je ervoor kiezen om over te stappen naar een vast contract. Kijk nu in onze vergelijker om te zien welke deals worden aangeboden.

Leveranciers vergelijken

Vergelijk energieleveranciers

 

Optie 2: Bij Eneco blijven met de bovengenoemde tarieven, in een variabel contract.
Wanneer je bij Eneco blijft, zul je de bovenstaande tarieven betalen voor stroom en gas. Het voordeel van deze optie is dat je nog even kan aankijken wat de prijzen binnen de markt doen. Je bent vrij om over te stappen wanneer je wilt. Let op! De wintermaanden komen eraan, dit kan zorgen voor oplopende kosten. Houd de prijzen op onze website goed in de gaten.

Wij begrijpen dat elk huishouden anders is, daarom is het goed om voor jezelf na te gaan welke optie het beste bij jou past. Eén van de bovenstaande of iets anders. Heb je behoefte aan advies-op-maat? Dan helpen wij je graag.

Ben je van plan om over te stappen?

Dat kan, je kan alvast een aanvraag doen bij een nieuwe energieleverancier via onze energievergelijker. Daarom geven geven wij je een overstapadvies-op-maat:

  1. Vul je gegevens in.
  2. Start de vergelijking.
  3. Vergelijk de deal voor jou met de tarieven van Eneco.
  4. Deal gevonden? Vul het aanvraagformulier in.
  5. Geef in het aanvraagformulier op onze website aan dat je huidige contract op 31 november afloopt. Het kan zijn dat je nieuwe leverancier je iets later overneemt, tot die tijd blijft Eneco stroom en gas leveren.
  6. Aanvraag bevestigd? Je ontvangt dan binnen 5 werkdagen het energiecontract. Houd je mail in de gaten. 

Let wel, nadat je een aanvraag hebt gedaan duurt het minimaal 4 tot 6 weken totdat je nieuwe energieleverancier begint met leveren. De precieze startdatum is te vinden in het contract van je nieuwe energieleverancier.

Veelgestelde vragen

Kom ik nu zonder stroom en/of gas te zitten?

Nee, in Nederland is de energielevering heel goed geregeld. Je komt nooit zomaar zonder stroom of gas te zitten. Als de energieleverancier failliet gaat en zelf niet meer kan leveren, wordt de levering tijdelijk overgenomen door een andere leverancier.

Hoe wordt dit verder in deze situatie geregeld?

Tot 1 november krijg jij stroom en gas van Welkom Energie. Eneco neemt vanaf 1 november de levering over. Voor klanten geldt dat je vanaf 1 november tot 1 december in een overgangsperiode zit waarin jij het contract niet kan stoppen. Wat je na deze periode kunt doen, hebben wij toegelicht in het advies op deze pagina.

Ik wil Eneco niet als energieleverancier, kan ik nu al overstappen?

Tot 1 november kon je niet overstappen naar een andere energieleverancier. In de maand november krijg jij je energie geleverd door Eneco. Overstappen is nu wel mogelijk. Bekijk hiervoor “Wat zijn de mogelijkheden?” in ons advies.

Eneco stuurt mij een rekening, klopt dit?

Ja dit klopt. Je krijgt van Eneco een rekening voor het gebruik van stroom en gas tijdens de periode van 1 november tot 1 december. Mocht je daarna klant blijven dan wordt het nieuwe bedrag maandelijks van je rekening afgeschreven.

Moet ik mijn meterstanden doorgeven aan Eneco of Welkom Energie?

Wanneer de leverancier vraagt om de meterstanden dan is het altijd belangrijk om dit door te geven. Als je een slimme meter hebt wordt dit automatisch uitgelezen.

Ik krijg nog geld terug van Welkom Energie, krijg ik dit terug?

Helaas is dit nog niet bekend. Welkom Energie heeft aangegeven dat alle klanten binnen 42 dagen na afloop van het contract een eindafrekening ontvangen, zodat het duidelijk is of je nog geld tegoed hebt of nog moet bijbetalen. Naar aanleiding van het faillissement van Welkom Energie is er een curator aangesteld, mr. S.J. van Raaijen. Hij zal de uiteindelijke opbrengst onder de schuldeisers verdelen. Daarbij zal van Raaijen ook kijken of en, zo ja, welk bedrag op welk moment aan jou kan worden betaald.

Update van 2 november:

Krijg je nog geld terug of heb je andere financiële vragen van het faillissement wordt er verzocht om contact op te nemen met het Juridisch loket.

Krijg ik mijn welkomstkorting nog wel?

Nee, zeer waarschijnlijk niet. Welkom Energie geeft aan dat bij het intrekken van de leveringsvergunning je contract wordt beëindigd. Dit staat in de Algemene Voorwaarden van Energie Nederland. Dit betekent dat jouw contract niet meer uitgevoerd kan worden en dat je niet meer aan de voorwaarden van Welkom Energie voldoet van het uitkeren van een welkomstkorting.

Mijn contract zou ingaan op 1 november, gaat dit nog gebeuren?

Dit geldt alleen voor de klanten die net een nieuwe aanvraag hebben gedaan bij Welkom Energie.

Door het intrekken van de leveringsvergunning kan Welkom Energie niet starten met het leveren van stroom en/of gas op 1 november. Dit betekent dat jij ook niet wordt overgenomen door Eneco. Want Welkom Energie heeft jouw contract bij je huidige energieleverancier nog niet opgezegd. Je blijft dus gewoon in een variabel contract bij je huidige leverancier. Wij raden je aan om onze energievergelijker te gebruiken om te kijken of je goed zit.

Als je geen huidige leverancier hebt dan is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een nieuw contract afsluit bij een andere leverancier. Zo voorkom je dat je zonder stroom en/of gas komt te zitten. Bekijk daarom snel wat voor jou beschikbaar is in de energievergelijker.

Ik heb na 2 november een energiecontract bij een nieuwe leverancier, gaat dit nog door?

Ja, dit gaat door onder de volgende voorwaarde: je hebt voor 26 oktober een nieuw contract aangevraagd en de startdatum van je nieuwe energiecontract is na 2 november.

Heb je nog andere vragen?

Bekijk dan de veelgestelde vragen pagina op de website van Welkom Energie.
Ook Eneco heeft een pagina gemaakt met vragen en antwoorden voor de nieuwe klanten die van Welkom Energie komen.

Is jouw vraag nog niet beantwoord? Neem dan contact op met onze klantenservice op 020 – 531 76 70.

Jonathan Tikovsky

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: