Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Nederlanders kozen vaker voor duurzaam energiecontract in 2020

duurzame energie

In 2020 is de vraag naar duurzame energiecontracten toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Dit blijkt uit ons jaarlijkse barometer naar het overstapgedrag van Nederlandse huishoudens. De reden hiervoor? Het kleine prijsverschil tussen duurzame en niet-duurzame energiecontracten.

Sinds 2015 analyseren wij het overstapgedrag van Nederlandse huishoudens, om te achterhalen wat er verandert in de energiemarkt en waarom. Van 2015 tot 2018 was een duidelijke stijgende trend te zien in de vraag naar duurzame contracten. De vraag steeg ieder jaar met als hoogtepunt het jaar 2018, waarin 33 procent van de overstappers een duurzaam energiecontract afsloot. In 2019 daalde dit percentage echter flink naar 25 procent. Afgelopen jaar was te zien dat dit percentage weer is toegenomen tot 28 procent. Hiermee komt 2020 op hetzelfde percentage uit als 2016.

Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/60213ddce27d5"></iframe>

 

Ook (historisch) lage prijzen voor duurzame energiecontracten in 2020

Door de coronacrisis waren de energieprijzen in 2020 historisch laag. In onderstaande tabel staat de prijsontwikkeling van energiecontracten over de afgelopen drie jaar weergegeven. Hier is de snelle daling van de tarieven rond het begin van de coronacrisis goed zichtbaar, wat het laagste punt bereikte in juni.

Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/602255477f589"></iframe>

In de grafiek wordt zichtbaar dat deze daling ook gold voor de prijs van duurzame contracten. Niet alleen daalde de prijs van duurzame contacten in 2020, het prijsverschil tussen een duurzaam en niet-duurzaam contract werd vorig jaar ook kleiner.

Volgens Frederik van der Veen, CEO bij EasySwitch.nl is dit prijsverschil de achterliggende reden voor de wisselende voorkeur voor duurzame contracten van de afgelopen jaren. Hij licht toe: “De afgelopen jaren is duidelijk te zien dat Nederlanders behoefte hebben aan een duurzaam energiecontract, maar alleen als hier niet een te hoog prijskaartje aanhangt. De grootste drijfveer bij het vergelijken blijft de prijs, maar als overstappers voor een kleine meerprijs duurzame energie kunnen krijgen, dan kiezen ze hier graag voor. Is het verschil tussen een duurzaam en niet-duurzaam energiecontract te groot, dan kiezen mensen toch voor de eigen portemonnee.”

Dit is duidelijk te zien als je het prijsverschil tussen duurzame en niet-duurzame contracten van de afgelopen jaren naast de keuze voor deze contracten houdt. In 2018 was het prijsverschil gemiddeld maar €15 per jaar en koos 33 procent voor een duurzaam contract. In 2019 nam het prijsverschil flink toe (€43) en daalde de vraag naar duurzame energie (25%). Afgelopen jaar werd het verschil weer kleiner en steeg daarmee de vraag weer. Het prijsverschil werd alleen niet zo klein als in 2018, waardoor het percentage aanvragen ook ‘maar’ 28 procent was.

Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/6021669093dc3"></iframe>

Van der Veen vervolgt: “Om de investeringen in duurzame energie de komende jaren te stimuleren, helpt het als de vraag naar duurzame energie vanuit consumenten toeneemt. Als we Nederlandse consumenten willen overtuigen om vaker voor duurzame energie te kiezen, dan moeten we die keuze makkelijker maken en zorgen dat zij niet de afweging hoeven te maken tussen het milieu en de eigen portemonnee.”

Gelderland duurzaamste provincie in 2020

Als we inzoomen op de provincies komt Gelderland als duurzaamste provincie uit het onderzoek. Afgelopen jaar koos 34 procent van de overstappers uit deze provincie voor een duurzaam energiecontract. Een flinke stijging ten opzichte van 2019, toen nog 25 procent een duurzame keuze maakte. Hierdoor wordt Utrecht voor het eerst in vier jaar van de troon gestoten. Utrecht volgt wel op de tweede plaats met een percentage van 33 procent. De derde plaats op het podium is voor Noord-Holland, waar 30 procent voor een duurzaam energiecontract koos.

De provincies waar het minst voor duurzame energie werd gekozen zijn Zeeland (24%), Overijssel (25%) en Noord-Brabant (27%). Dit is het tweede jaar op rij dat deze drie provincies de ranglijst afsluiten.

In de onderstaande grafiek is de duurzame keuze per provincie te zien over de jaren heen.

Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/6021525481977"></iframe>

 

Overstappen naar een duurzaam contract nu extra voordelig

Jaarlijks overstappen van energieleverancier levert altijd een hoge besparing op, maar wil je overstappen naar een duurzaam energiecontract, dan is dit een goed moment! In de eerste maanden van 2021 is het prijsverschil tussen een duurzaam en niet-duurzaam contract namelijk nog kleiner geworden. Zo bespaar je nog steeds honderden euro’s op je energierekening en help je het milieu een handje.

Wil je meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met onze PR manager Willemijn Kuitenbrouwer, via willemijn@easyswitch.nl.

Bekijk de energie barometers van voorgaande jaren:

Willemijn

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: