Waterleveranciers in Nederland

In Nederland zijn 10 waterleveranciers actief die ervoor zorgen dat alle inwoners toegang hebben tot veilig en schoon drinkwater. Wij zijn gewend dat drinkwater uit de kraan altijd en overal beschikbaar is, maar dat is niet altijd zo geweest. Aan het einde van de 19e eeuw zijn waterbedrijven opgericht om te zorgen voor hygiënisch drinkwater om ziektes als cholera en tyfus terug te dringen. Op deze pagina lees je welke leveranciers er zijn, of je kunt overstappen van waterleverancier en hoe je kosten kunt besparen. 

Welke waterleverancier heb ik?

De regio waarin jij woont bepaalt van wie je water afneemt. Op de kaart zie je welke van de 10 Nederlandse leveranciers in jouw regio water levert. Als je twijfelt over de regio ga dan naar Vewin.nl, vul je adresgegevens in en je ziet zo welke waterleverancier verantwoordelijk is voor jouw regio.

Nederlandse waterleveranciers

waterbedrijven-nederland-2022

Kan ik overstappen van waterleverancier?

Nee, de Nederlandse markt voor water is niet geliberaliseerd, dus net als bij een netbeheerder kun je niet overstappen naar een andere waterleverancier. Je waterleverancier is namelijk gebonden aan je regio. Alleen in het geval van een verhuizing kan je waterleverancier veranderen.

Besparen op de kosten van gas, water en licht

Ze worden nog vaak in een adem genoemd: gas, water en licht. Het zijn ook veruit de belangrijkste voorzieningen in huis. Gas, water en licht zijn echter niet als een alles-in-één pakket aan te vragen. Zoals eerder aangegeven kun je niet je waterleverancier kiezen. Gelukkig kan je wel zelf bepalen bij welke energieleverancier jij je gas en licht inkoopt. De tarieven kunnen per leverancier verschillen, daardoor is het makkelijker om op die kosten te besparen. Door bij ons een energievergelijking te maken zie je direct of je zou kunnen besparen op jouw energierekening en wat voor jouw situatie de beste deal is.

Vergelijk energieleveranciers

Wat is de gemiddelde drinkwaterprijs?

Uit het tarievenoverzicht van Vewin, de Vereniging van Waterbedrijven In Nederland, blijkt dat het drinkwatertarief in 2022 met 1 cent is toegenomen ten opzichte van 2021. De gemiddelde drinkwaterprijs is € 1,39 per m3.  Het tarief inclusief de verbruiksbelastingen is gestegen van € 1,89 per m3 naar € 1,91 per m3. Dit is gebaseerd op een huishouden met een gemiddeld verbruik van 100 m3 per jaar.

Grafiek ontwikkeling waterprijs per m3

ontwikkeling-drinkwaterprijs

Hoe is de waterprijs opgebouwd?

Net als de prijs van stroom of gas bestaat de waterprijs uit het leveringstarief (drinkwatertarief) en verschillende belastingen. De waterprijs is opgebouwd uit de volgende onderdelen: het drinkwatertarief, provinciale grondwaterheffing, Belasting op Leidingwater (BoL) en btw. De precarioheffing is
met ingang van 2022 vervallen.

Opbouw waterprijs

opbouw-waterprijs

Kwaliteit van water sterk verbeterd

De kwaliteit van ons drinkwater is dankzij de waterbedrijven verbeterd. Onze kennis over watertechnologie wordt zelfs over de hele wereld verspreid en ingezet. Maar we blijven in Nederland onderzoek doen naar innovatieve methodes om de waterwinning en -zuivering duurzamer te maken. Zo kunnen we ervoor zorgen dat toekomstige generaties ook kunnen genieten van schoon drinkwater en de milieubelasting minimaliseren.

Veelgestelde vragen

Waarom mag je zelf geen waterbedrijf kiezen?

Hoe kan ik een verhuizing doorgeven aan mijn waterleverancier?

Wat moet ik doen bij een waterstoring?

Hoeveel waterleveranciers zijn er in Nederland?

Krijg ik ook een jaarafrekening voor water?

Ja, net als bij je jaarafrekening voor energie krijg je ook een jaarafrekening voor water. Hierop staan minimaal de volgende posten: het waterverbruik, vastrecht, belastingen, btw, voorschotten. Bij een aantal waterleveranciers ontvang je ook de heffingen van het waterschap en de gemeente zelf via de jaarrekening. Heb je minder water verbruikt dan je hebt betaald? Dan krijg je geld terug. Als je meer hebt verbruikt dan moet je bijbetalen.

Laatste nieuws

Blog

DSW maakt zorgpremie 2024 bekend!

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2024 aanzienlijk zal stijgen. De nieuwe premie van € 149,- per maand is een toename van €...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer

Onrust bij zonnepanelenbezitters om mogelijke terugleveringskosten door energieleveranciers

Bij onze klantenservice merken we dat de vragen van bezorgde zonnepanelenbezitters hierover met de dag toenemen. We verwachten dat meerdere energieleveranciers...

Lees meer