Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Netbeheerder

Elektriciteit en gas neem je af van een energieleverancier. Om deze energie thuis te ontvangen is een uitgebreide infrastructuur nodig. Dit is de verantwoordelijkheid van de netbeheerder. De energieleverancier levert de energie, de netbeheerder brengt het aan huis.

Wat doet een netbeheerder?

De netbeheerder is een onafhankelijk nutsbedrijf dat het transportnetwerk voor energie beheert. Hier vallen het netwerk voor gas en elektriciteit onder. Op Europees niveau is afgesproken om de handel in elektriciteit en gas te liberaliseren. Om concurrentie mogelijk te maken op het huidige netwerk is besloten om het onderdeel netbeheer los te koppelen van de energielevering. Regionale netbeheerders zijn eigenaar van het net dat zij beheren, dit is vastgelegd in de Gaswet en Elektriciteitswet. Als eigenaar zijn zij verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van het netwerk. Ook gaat de netbeheerder over het transport van gas en elektriciteit in de regio waar deze eigenaar van is.

Overzicht regionale netbeheerders Nederland

Hieronder zie je een lijst met de verschillende netbeheerders en hun werkgebied. In de meeste gevallen is een netbeheerder verantwoordelijk voor het elektriciteits- én gasnetwerk. In een klein aantal gebieden is het netbeheer van elektriciteit en gas verdeeld over twee netbeheerders.

Netbeheerder Regio
Cogas Oost-Nederland
DELTA Netwerkgroep Zeeland
Enexis Groningen, Drenthe, Overijssel, Noord-Brabant en Limburg
Liander Gelderland, Noord-Holland, Flevoland, Friesland en Zuid-Holland
RENDO Regio Hoogeveen, Steenwijk, Meppel, Staphorst, Hoogeveen en Coevorden
Stedin Friesland, Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Limburg
Westland Infra Regio Westland
Zebra Gasnetwerk Zeeland en West-Brabant (alleen gas)

Wat is een landelijke netbeheerder?

Naast de regionale netbeheerders hebben we in Nederland landelijke beheerders voor het gas- en elektriciteitsnetwerk. TenneT is de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet in Nederland. Alle regionale elektriciteitsnetten en het Europese net worden met elkaar in verbinding gebracht door Tennet. Daarnaast waakt de beheerder ook voor de betrouwbaarheid en continuïteit van de Nederlandse elektriciteitsvoorziening. Gasunie Transport Services is de beheerder en eigenaar van het landelijke gasnetwerk. Het hoofdtransportnet van gas valt onder hun verantwoordelijkheid. Daarnaast verzorgt Gasunie ook de exploitatie en ontwikkeling van het gastransportsysteem in Nederland.

Wie is mijn netbeheerder?

Grote kans dat jij je netbeheerder uit het bovenstaande lijstje meteen herkent. Waarschijnlijk ontvang je post van je netbeheerder of is er een sticker in je meterkast geplakt. Weet je niet wie jouw netbeheerder is? Dat kun je deze makkelijk vinden op eancodeboek.nl. Aan de hand van je adresgegevens weet je snel wie jouw netbeheerder is.

Verschil tussen netbeheerder en energieleverancier

Het verschil tussen netbeheerders en energieleveranciers is te vergelijken met het verschil tussen ProRail en de NS. De netbeheerder verzorgt de infrastructuur (zoals ProRail). Het beheer van het netwerk, de aanleg van nieuwe netwerken en het transport van gas of elektriciteit vallen onder de verantwoordelijkheid van de netbeheerder. De netbeheerder is ook eigenaar van het netwerk. Deze zorgt ook voor de aansluiting aan het net en de meterkast. De energieleverancier zorgt enkel voor de levering van energie (zoals de NS).

Energieleverancier en netbeheerder werken samen

De energieleverancier en de netbeheerder zijn allebei nodig voor de energielevering aan jouw huis. De een kan niet zonder de ander. Zonder energieleverancier zou er geen energie zijn om af te nemen. Zonder netbeheerder zou de energie geen weg tot jouw huis kunnen vinden. Vroeger waren netbeheerder en energieleverancier hetzelfde bedrijf. Om concurrentie mogelijk te maken is besloten de levering en beheer van energie in aparte bedrijven onder te brengen.

Vrije keuze in netbeheerder?

Per regio is één netbeheerder verantwoordelijk voor het elektriciteits- en/of gasnetwerk. Dit betekent dat je niet kunt kiezen tussen verschillende netbeheerders. Dit is bij energieleveranciers anders. Je kunt overstappen van energieleverancier. Wij moedigen het zelfs aan om jaarlijks over te stappen, want door regelmatig over te stappen blijf je de scherpste tarieven betalen voor je energierekening. Als je overstapt van energieleverancier, blijf je wel dezelfde netbeheerder houden.

Ik ga verhuizen, moet ik mijn netbeheerder inlichten?

Het is niet nodig je netbeheerder te informeren over de verhuizing. Als je gaat verhuizen moet je wel je energieleverancier hiervan tijdig op de hoogte stellen. Is je contractduur nog niet afgelopen? Dan verhuist het energiecontract met je mee naar de volgende woning. Het contract is namelijk persoonsgebonden. Jouw energieleverancier stelt de netbeheerder op de hoogte van de adreswijziging. Het is wel mogelijk dat je op het nieuwe adres met een andere netbeheerder te maken krijgt. Je hoeft je bij de nieuwe netbeheerder ook niet in te schrijven. Deze administratie wordt door je energieleverancier voor jou geregeld.

Aansluitplicht

De netbeheerder is wettelijk verplicht iedereen in de regio te voorzien van een aansluiting. Iedereen die een aansluiting verlangt kan dit dus bekend maken aan de netbeheerder. Hier is echter wel één uitzondering op. Als de netbeheerder kan aantonen dat er te weinig capaciteit beschikbaar is op het net om redelijkerwijs een aansluiting te realiseren, komt de aansluitplicht te vervallen. Het moet wel blijken dat de netbeheerder zich voldoende heeft ingespannen voor de aansluiting.

Wie houdt toezicht op de netbeheerders?

De ACM (Autoriteit Consument en Markt) is toezichthouder op de netbeheerders. Het toezicht is gericht op twee zaken. Als eerste stelt de ACM de maximale prijzen vast voor het transport en voor de aansluitkosten van elektriciteit. Deze prijzen worden bepaald door maximumpercentages vast te stellen waarmee de prijzen mogen stijgen. Als tweede zet de ACM zich in om de netbeheerders te stimuleren zo goed mogelijk te presteren. De netbeheerders die beter presteren mogen van de ACM hogere tarieven rekenen.

Wie betaalt de netbeheerders?

Als consument betaal je de netbeheerder. De kosten voor de netbeheerder vind je terug op de energierekening. De volgende diensten worden in rekening gebracht:

Aansluitdiensten

Dit is het vastrecht voor de aansluiting of de periodieke aansluitvergoeding. Hier vallen de kosten voor onderhoud en instandhouding van de energieaansluiting onder.

Transportdiensten

Dit betaal je voor het vastrecht, het capaciteitstarief en de systeemdiensten. Het vastrecht zijn de kosten voor het gebruik van het energienetwerk. Het capaciteitstarief is een vast bedrag per jaar. Het bedrag wordt bepaald door de capaciteit van jouw aansluiting. Systeemdiensten betaalt u alleen voor elektriciteit. Deze zijn voor TenneT, de netbeheerder van het landelijk hoogspanningsnet.

Meetdiensten

De meetdiensten bestaan uit de meterkosten. Dit is de vergoeding die je betaalt voor de bruikleen van de meter (meterhuur), de meterstandopname, de kosten voor de meetinrichting en de controle op juistheid en volledigheid (datacollectie).

 

Vergelijk energie »

Laatste nieuws

Energie

22 oktober: Energie vraag & antwoord sessie met Tom

De energieprijzen zijn al maanden aan het stijgen en de winter komt eraan, dus wat betekent dit voor jouw energierekening? Om antwoord te geven op al jouw...

Lees meer
Energie

Uitleg over beperkte aanbod energieleveranciers

Laatste update: 15-10-2021 Als je bij ons een vergelijking hebt gemaakt, is het je waarschijnlijk opgevallen dat je maar uit een aantal energiecontracten...

Lees meer
Energie

Prinsjesdag 2021: wat verandert er voor jou?

Deze week was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer