Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Opzegboete

Natuurlijk wil je van energieleverancier overstappen zonder dat je een boete krijgt. Je kunt alleen een boete krijgen als je een energiecontract voor bepaalde tijd hebt en te vroeg overstapt. De kans is dan groot dat je een boete zult krijgen wegens contractbreuk. Daarnaast loop je een eventuele welkomstkorting bij je nieuwe energieleverancier mis. Energieleveranciers zijn door de Autoriteit Consument & Markt gebonden aan maximumbedragen die zij in rekening mogen brengen.

Het moment van opzeggen

Om te begrijpen wanneer je een opzegboete verschuldigd bent, moet er onderscheid worden gemaakt tussen drie momenten waarop je contract kan worden opgezegd. Een opzegboete kan je alleen in rekening worden gebracht bij een contract voor bepaalde tijd. Er moet dus in het contract met de energieleverancier duidelijk een termijn worden genoemd. Doorgaans is dit tussen één en vijf jaar. Heb je een contract voor bepaalde tijd? Dan kan je op drie verschillende momenten het contract met de energieleverancier beëindigen.

1. Je contract loopt binnenkort af

Je zegt het contract op aan het einde van de contractduur. Dit moment ligt het meest voor de hand. Je mag het contract gewoon opzeggen en hoeft verder geen opzegboete te betalen. Het enige waar je wel aan moet denken is de opzegtermijn. Deze is in de meeste gevallen minstens 30 dagen voor het einde van het contract.

2. Je contract was al afgelopen

De energieleverancier mag onder bepaalde voorwaarden je contract stilzwijgend verlengen. Als het contract wordt verlengd, moet deze worden omgezet in een contract voor onbepaalde tijd. Je had eerst een contract voor bepaalde tijd en de contractduur is inmiddels verlopen? Als je na het einde van dit contract geen nieuw contract hebt getekend, is je contract dus omgezet naar een contract voor onbepaalde tijd. Dat contract mag je meteen opzeggen. Je moet alleen rekening houden me de opzegtermijn van je energieleverancier.

3. Je contract loopt nog

Je contract loopt nog, maar je wilt al opzeggen? Dan moet je waarschijnlijk een opzegboete betalen. Je hebt een afspraak met de energieleverancier gemaakt om voor een bepaalde tijd energie af te nemen. Je verbreekt deze afspraak. Dit geeft de energieleverancier het recht een opzegboete in rekening te brengen. De energieleverancier moet zich wel aan de maximumbedragen houden, zoals ze door de Autoriteit Consument & Markt zijn opgesteld.

Wat is de opzegboete?

De opzegboete is een soort boete die betaald moet worden aan de energieleverancier. Deze kan alleen in rekening worden gebracht als de contractduur van de opgezegde overeenkomst nog loopt. Als je bijvoorbeeld een contract voor 3 jaar afsluit en na een jaar al wilt overstappen, dan zeg je het contract voor het einde van de contractduur op. Je moet waarschijnlijk een opzegboete betalen. Op een enkele uitzondering na, brengen alle energieleveranciers een opzegboete in rekening.

Hoe hoog is de opzegboete?

De energieleveranciers zijn gebonden aan maximumbedragen die zij in rekening mogen brengen. Het maximumbedrag is afhankelijk van hoe lang het contract nog had moeten lopen. Deze bedragen zijn door de Autoriteit Consument & Markt opgesteld. De bedragen zijn overigens het maximum per contract. Een energierekening is doorgaans opgesteld uit een elektriciteits- en gascontract. Als je beide producten eerder wilt opzeggen, moet je dit bedrag dus tweemaal betalen. Een opzegging kan duurder uitpakken dan de vergoeding alleen. Heeft de energieleverancier bijvoorbeeld een welkomstpremie beloofd? Deze wordt pas aan het einde van de contractduur uitgekeerd. Bij een eerdere opzegging loop je deze welkomstkorting of welkomstpremie dus mis.

RESTERENDE CONTRACTDUUR MAXIMUMBEDRAG PER CONTRACT
18 maanden of minder 50 euro
18 – 24 maanden 75 euro
24 – 30 maanden 100 euro
31 maanden of meer 125 euro

De opzegboete bij stilzwijgende verlenging

Beweert de energieleverancier dat er sprake was van een stilzwijgende verlenging en dat er een opzegboete verschuldigd is? Dit klopt niet! Na het einde van je contractduur mag de energieleverancier inderdaad je contract stilzwijgend verlengen, maar het contract moet worden verlengd naar een contract voor onbepaalde tijd. Een stilzwijgend verlengd contract mag dus altijd per direct worden opgezegd. Het enige waar je rekening mee moet houden is de opzegtermijn. Deze is doorgaans 30 dagen.

Tot wanneer kan de opzegboete in rekening worden gebracht?

De opzegboete wordt bij het opzeggen van het contract in rekening gebracht. Nadat het contract is beëindigd, ontvang je van de energieleverancier een eindafrekening. Deze moet binnen 6 weken na de overstap of verhuizing worden verstuurd. Op de eindafrekening moet ook de opzegboete in rekening worden gebracht. Is binnen 6 weken de opzegboete niet in rekening gebracht? Dan hoef je deze dus niet te betalen. Als de energieleverancier dit na 6 weken toch doet, kun je stappen ondernemen.

Wat kun je tegen de opzegboete doen?

Het kan voor komen dat de energieleverancier ten onrecht een opzegboete in rekening brengt. De contractduur was al verlopen, de opzegboete is te hoog of de rekening is te laat verstuurd. In dit soort gevallen kun je stappen ondernemen om de rekening niet te hoeven betalen.

Stappen tegen een onterechte opzegboete:

  1. Neem contact op met de energieleverancier. Misschien is er een simpele fout gemaakt en kan deze eenvoudig worden opgelost. Helpt dit niet? Naar stap 2.
  2. Dien bezwaar in bij de energieleverancier. De wijze waarop dit moet vind je in de algemene voorwaarden. Doorgaans moet je per brief de klacht kenbaar maken en een termijn noemen waarbinnen je een reactie verwacht. Dit levert niets op? Door naar stap 3.
  3. Leg het voor aan de Geschillencommissie. Als je het niet eens bent met de beslissing van de energieleverancier, leg je het de Geschillencommissie voor. Deze is onafhankelijk. Je moet wel klachtengeld betalen. Lees meer over de Geschillencommissie.
  4. Een andere laatste optie is de rechtbank. Alleen duurt dit lang en kunnen de kosten hoog oplopen.

Is het verstandig eerder op te zeggen?

In sommige gevallen kan het verstandig zijn om het energiecontract voor het einde van de contractduur op te zeggen. Je moet dan even een rekensommetje maken. Hoeveel verwacht je te gaan besparen bij je nieuwe energieleverancier? Is de besparing hoger dan de opzegboete die je moet betalen? Dan is het verstandig het contract eerder op te zeggen. Houd wel rekening met het volgende.

Houd hier rekening mee

Bij een nieuw energiecontract bieden leveranciers vaak een welkomstkorting of welkomstpremie aan. Dit is een geldbedrag dat aan het einde van de contractduur wordt overgemaakt naar je rekening. Als je ervoor kiest het contract eerder te beëindigen wordt dit bedrag niet meer uitgekeerd. Houd hier dus ook rekening mee als je probeert te bepalen of een vroegtijdige opzegging in jouw geval zinvol is. Weet je niet zeker of vroegtijdig opzeggen in jouw geval zinvol is? Neem contact op met onze klantenservice. Wij helpen je graag met de berekening!

Bespaar op je energierekening

  • Vergelijk alle Nederlandse energieleveranciers;
  • Bespaar tot €450 per jaar;
  • Binnen 2 minuten een vergelijking;
  • Gratis overstapservice.

Energie vergelijken »


Laatste nieuws

Energie

Nederlanders kiezen steeds vaker voor duurzame energie

Ieder jaar onderzoeken we bij EasySwitch.nl met onze barometer hoe belangrijk Nederlandse consumenten duurzame energie vinden. Hoe vaak verkiezen zij een...

Lees meer
Energie

Oorlog Oekraïne leidt tot forse stijging gasprijs

Laatste update: 29-03-2022   In de nacht van 23 op 24 februari is er oorlog uitgebroken in Oekraïne. De spanningen waren al langer hoog opgelopen,...

Lees meer
Energie

Ons advies voor de huidige energiemarkt

Laatste update: 03-05-2022 Op 24 februari 2022 is er oorlog uitgebroken tussen Rusland en Oekraïne. Omdat wij deels afhankelijk zijn van de gaslevering uit...

Lees meer