Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Vastrecht

Het vastrecht voor gas en stroom is een kostenpost op je energierekening. Energieleveranciers brengen administratieve kosten in rekening via het vastrecht. Het vastrecht energie is de laatste jaren flink omhoog gegaan. De hoogte van het vastrecht verschilt sterk per leverancier. Let daarom bij het maken van een vergelijking altijd op de kosten van het vastrecht.

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieleveranciers

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Grote verschillen vastrecht tarieven

Het vastrecht wordt per product (gas of licht) in rekening gebracht. Het vastrecht energie verschilt sterk per energieleverancier. Bij de meeste leveranciers zijn de kosten vastrecht € 25 tot € 45 per product. Er zijn echter ook een paar leveranciers met een energie vastrecht van € 70 tot € 170 per product! De kosten vastrecht worden per maand, kwartaal, half jaar of jaar in rekening gebracht.

Lage tarieven, hoog tarief voor vastrecht

Het is heel belangrijk om goed naar het vastrecht van energieleveranciers te kijken. Gebruik de vergelijker en bekijk de details om in te zien hoeveel de vaste leveringskosten bedragen. Uit onderzoek blijkt dat deze bij verschillende leveranciers sterk verschillen.

Wat is vastrecht?

Energieleveranciers geven geen eenduidig antwoord op de vraag ‘wat is vastrecht?’ Het is een vast bedrag per product. Het zijn een soort abonnements- of administratiekosten die leveranciers zelf mogen bepalen. De Autoriteit Consument & Markt houdt geen toezicht op de hoogte van het vastrecht. Een energieleverancier kan dus naar eigen inzicht de hoogte van het vastrecht vaststellen.

Waarom vergelijk je beter op EasySwitch.nl?

Op EasySwitch.nl kan je heel prettig de totaalbedragen van deals voor energie vergelijken. Onze energievergelijker vergelijkt niet alleen energietarieven, maar houdt ook rekening met hoogte vastrecht en kortingen. EasySwitch.nl is niet verbonden aan een energieleverancier en is 100% onafhankelijk. Het gaat ons erom dat jij de beste deal vindt.

Vastrecht vergelijken

Energieleveranciers op vastrecht vergelijken is geen gek idee. Een energieleverancier met lage energietarieven lijkt misschien voordelig, maar kan door een hoog vastrecht gas en licht toch duur zijn. Neem dus de hoogte van het vastrecht mee in gedachten als  je zelf energieleveranciers gaat vergelijken. Of gebruik onze handige energievergelijker. Wij kijken we niet alleen naar energietarieven, maar nemen we ook de hoogte van het vastrecht energie en overstapkortingen mee in de vergelijking. Zelf vastrecht vergelijken kost veel tijd en is dankzij onze service verleden tijd!

Vastrecht gas – licht meestal gelijk

Het vastrecht gas en licht zijn meestal hetzelfde. Het komt een enkele keer voor dat het vastrecht gas hoger is, bijvoorbeeld bij Nuon. Voor het vastrecht Essent geldt dat het vastrecht iets hoger is als je alleen stroom afneemt. Vastrecht Essent, vastrecht energie direct, voor gas of alleen elektriciteit, alle vastrechttarieven houden wij netjes bij in onze vergelijker. Vastrecht energie vergelijken doe je ook eenvoudig op EasySwitch.nl.

Verschillend vastrecht voor contracten

Een leverancier kan bovendien per contract verschillende bedragen aan vastrecht in rekening brengen. De meeste leveranciers passen de hoogt van het vastrecht niet aan na afloop van een voordelig energiecontract voor nieuwe klanten. Het kan echter voorkomen dat het vastrecht energie omhoog gaat als het actiecontract na afloop wordt omgezet in een contract voor onbepaalde tijd met variabele tarieven. Opnieuw overstappen van energieleverancier is dan beter voor je portemonnee.

Vastrecht gas en licht – soort verbruiker

Vooral als je een kleinverbruiker bent, kun je de dupe worden als jouw energieleverancier een hoog vastrecht in rekening brengt. Of het vastrecht verhoogt na afloop van het energiecontract. Verbruik jij juist veel energie dan kan een energieleverancier met een hoog vastrecht gas en licht voordelig zijn. Een leverancier met een hoog vastrecht biedt vaak lage energietarieven, waar je met een hoog verbruik van profiteert.

De beste energiedeal voor jouw verbruik

Wellicht ben jij huiverig voor de grote verschillen in vastrecht. Dat is niet nodig omdat je kunt terugvallen op de gratis dienstverlening van EasySwitch.nl. Vul je verbruik in in de vergelijker en wij kijken welke energieleverancier de beste deal heeft voor jouw verbruik. Wij kijken niet alleen naar de energietarieven, maar nemen ook vastrecht en de welkomstpremies mee in de berekening. Extra voordeel is dat we via onze energievergelijker unieke kortingen aanbieden die je niet direct bij de leverancier zelf vindt.

Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Energie

Welke energieleverancier is nu écht duurzaam?

Door het veranderen van het klimaat wordt duurzaamheid steeds belangrijker. Daarom investeren energieleveranciers steeds meer in de de ontwikkeling van...

Lees meer
Energie

Wat verandert er aan jouw energierekening in 2020?

De belasting op energie verandert per 1 januari 2020. Hierdoor betaal je meer belasting voor gas en minder voor stroom, maar je krijgt ook meer belasting...

Lees meer
Energie

10 jaar: Wie jarig is trakteert!

Deze week kunnen wij eindelijk vieren dat we 10 jaar bestaan! 10 jaar geleden besloten onze drie oprichters dat zij de energiemarkt op zijn kop zouden gaan...

Lees meer