Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Vastrecht

Het vastrecht voor gas en stroom is een kostenpost op je energierekening. Energieleveranciers brengen de administratieve kosten die ze maken in rekening via het vastrecht. Dit is een vast bedrag per maand dat je altijd betaalt, ongeacht hoeveel energie je verbruikt. De term vastrecht wordt tegenwoordig niet meer gebruikt, in plaats daarvan spreken de meeste energieleveranciers over vaste leveringskosten.

De vaste leveringskosten zijn de laatste jaren flink omhoog gegaan. Hoe hoog deze kosten precies zijn, verschilt per energieleverancier. Let daarom goed op de vaste leveringskosten als je een vergelijking gaat maken. Ben je benieuwd naar de vaste leveringskosten van verschillende energieleveranciers? Maak dan gebruik van onze vergelijker en bekijk in het overzicht de opbouw van de energiekosten, inclusief de vaste leveringskosten.

Vergelijk energieleveranciers

Wat zijn vaste leveringskosten (vastrecht)?

Vaste leveringskosten zijn een vaste kostenpost op je energierekening. Vroeger werden deze kosten vastrecht genoemd, maar tegenwoordig gebruiken we ‘vaste leveringskosten’ als term. Je betaalt deze kosten altijd, ook al verbruik je helemaal geen stroom of gas. Van de vaste leveringskosten betalen energieleveranciers onder andere hun administratiekosten. Energieleveranciers bepalen zelf hoeveel vaste leveringskosten zij in rekening brengen. De tarieven worden vervolgens gecontroleerd door Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zijn de leveringskosten volgens ACM te hoog? Dan beslist ACM hoe hoog de tarieven maximaal mogen zijn. Ook controleert ACM of energieleveranciers goede informatie geven over leveringskosten, energiebelasting en btw.

Vaste leveringskosten verschillen per leverancier

 

“De vaste leveringskosten voor stroom en gas verschillen per energieleverancier. Bij de meeste leveranciers bedragen de kosten rond de €60 á €70 per product per jaar. Er zijn echter ook leveranciers waarbij de kosten rond de €200 liggen! De vaste leveringskosten worden per maand, kwartaal of jaar in rekening gebracht.”

Tom Schlagwein

Energie Expert

Tom Schlagwein, Energie-expert

Vaste leveringskosten vergelijken

Als je gebruik maakt van onze vergelijker, dan is het niet nodig om zelf de vaste leveringskosten te vergelijken. Bij het maken van een vergelijking worden de vaste leveringskosten automatisch voor je meegenomen in onze berekening. Je kunt de vaste leveringskosten in onze vergelijker terugvinden onder het kopje ‘Tarieven en kosten’. Door te filteren op prijs zie je direct de beste deal voor jouw persoonlijke verbruik.

Vergelijk energie

Vaste leveringskosten

Losse tarieven vergelijken

Vergelijk je liever losse tarieven? Dan is het wel belangrijk om de vaste leveringskosten van leveranciers te checken. Een energieleverancier met lage energietarieven lijkt misschien voordelig, maar kan door een hoog vastrecht toch duur zijn. Andersom kan een energiecontract bij een lager verbruik voordeliger zijn door lage vaste leveringskosten, ook al zijn de tarieven misschien wat hoger.


Vaste leveringskosten van gas en stroom zijn vaak even hoog

De vaste leveringskosten voor gas en stroom zijn meestal hetzelfde. Het komt een enkele keer voor dat de vaste leveringskosten per product verschillen. Hieronder vind je een grafiek met een overzicht van de gemiddelde jaarlijkse vaste leveringskosten per product.

Verschil vaste leveringskosten 2023/2022

Hieronder vind je een overzicht van het verschil tussen de vaste leveringskosten van 2023 en 2022.

Energieleverancier 1 januari 2023 1 januari 2022
Vattenfall € 71,88 € 71,88
Eneco € 71,88 € 71,88
Essent € 77,88 € 77,88
Budget Energie € 77,87 € 77,87
Energie direct € 71,88 € 71,88
Oxxio € 59,90 € 59,90
Greenchoice € 75,96 € 68,46
Delta € 75,38 € 75,38
Engie € 81,48 € 80,04
Vandebron € 75,00 € 75,00
Innova € 71,39 € 64,31
United Consumers Energie € 87,12 € 78,48
Powerpeers € 107,88 € 107,88
Gewoon energie € 71,39 € 71,39
OM € 68,45 € 61,66
Pure energie € 72,60 € 72,60
Vrijopnaam € 78,00 € 70,26
Mega energie € 130,68 x
Shell energy € 72,50 x


 

Is je vraag nog niet beantwoord?

Heb je nog vragen over de vaste leveringskosten (vastrecht)? Of wil je gratis overstapadvies? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag.

Laatste nieuws

Blog

Prinsjesdag 2022: wat verandert er voor jou?

Prinsjesdag 2022 staat net als voorgaande jaren in het teken van het nieuwe werkjaar van de regering en de vele wijzigingen die dit met zich mee brengt. Dit...

Lees meer
Energie

Onderzoek: Starter dubbel gestraft door energiemarkt

Nieuwe klanten betalen honderden euro’s per jaar meer voor energiecontract dan al bestaande klanten   Amsterdam, 12 september 2022 – Het eind van...

Lees meer
Energie

Variabele energietarieven laten lichte daling zien, forse stijging verwacht vanaf augustus

Er komt voorlopig nog geen eind aan de onstuimige energiemarkt. De prijzen van energie zijn nog steeds ongekend hoog, maar de variabele energietarieven per 1...

Lees meer