Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Vastrecht

Het vastrecht voor gas en stroom is een kostenpost op je energierekening. Energieleveranciers brengen de administratieve kosten die ze maken in rekening via het vastrecht. Dit is een vast bedrag per maand dat je altijd betaalt, ongeacht hoeveel energie je verbruikt. De term vastrecht wordt tegenwoordig niet meer gebruikt, in plaats daarvan spreken de meeste energieleveranciers over vaste leveringskosten.

De vaste leveringskosten zijn de laatste jaren flink omhoog gegaan. Hoe hoog deze kosten precies zijn, verschilt per energieleverancier. Let daarom goed op de vaste leveringskosten als je een vergelijking gaat maken. Ben je benieuwd naar de vaste leveringskosten van verschillende energieleveranciers? Maak dan gebruik van onze vergelijker en bekijk in het overzicht de opbouw van de energiekosten, inclusief de vaste leveringskosten.

Vergelijk energieleveranciers

Wat zijn vaste leveringskosten (vastrecht)?

Vaste leveringskosten zijn een vaste kostenpost op je energierekening. Vroeger werden deze kosten vastrecht genoemd, maar tegenwoordig gebruiken we ‘vaste leveringskosten’ als term. Je betaalt deze kosten altijd, ook al verbruik je helemaal geen stroom of gas. Van de vaste leveringskosten betalen energieleveranciers onder andere hun administratiekosten. Energieleveranciers bepalen zelf hoeveel vaste leveringskosten zij in rekening brengen. De tarieven worden vervolgens gecontroleerd door Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zijn de leveringskosten volgens AMC te hoog? Dan beslist ACM hoe hoog de tarieven maximaal mogen zijn. Ook controleert ACM of energieleveranciers goede informatie geven over leveringskosten inclusief gasregiotoeslag, energiebelasting en btw.

Vaste leveringskosten verschillen per leverancier

 

“De vaste leveringskosten voor stroom en gas verschillen per energieleverancier. Bij de meeste leveranciers bedragen de kosten rond de €60 á €70 per product per jaar. Er zijn echter ook leveranciers waarbij de kosten rond de €200 liggen! De vaste leveringskosten worden per maand, kwartaal of jaar in rekening gebracht.”

Tom Schlagwein

Energie Expert

Tom Schlagwein, Energie-expert

Vaste leveringskosten vergelijken

Als je gebruik maakt van onze vergelijker, dan is het niet nodig om zelf de vaste leveringskosten te vergelijken. Bij het maken van een vergelijking worden de vaste leveringskosten automatisch voor je meegenomen in onze berekening. Je kunt de vaste leveringskosten in onze vergelijker terugvinden onder het kopje ‘Tarieven en kosten’. Door te filteren op prijs zie je direct de beste deal voor jouw persoonlijke verbruik.

Vergelijk energie

Vaste leveringskosten

Losse tarieven vergelijken

Vergelijk je liever losse tarieven? Dan is het wel belangrijk om de vaste leveringskosten van leveranciers te checken. Een energieleverancier met lage energietarieven lijkt misschien voordelig, maar kan door een hoog vastrecht toch duur zijn. Andersom kan een energiecontract bij een lager verbruik voordeliger zijn door lage vaste leveringskosten, ook al zijn de tarieven misschien wat hoger.


Vaste leveringskosten van gas en stroom zijn vaak even hoog

De vaste leveringskosten voor gas en stroom zijn meestal hetzelfde. Het komt een enkele keer voor dat de vaste leveringskosten per product verschillen. Hieronder vind je een grafiek met een overzicht van de gemiddelde jaarlijkse vaste leveringskosten per product.

Gebruik deze html-code om bovenstaande grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/622b730d1eb8a"></iframe>

Verschil vaste leveringskosten 2021/2022

Hieronder vind je een overzicht van het verschil tussen de vaste leveringskosten van 2021 en 2022.

Energieleverancier 1 januari 2021 1 januari 2022
Vattenfall € 71,88 € 71,88
Eneco € 71,88 € 71,88
Essent € 75,70 € 77,88
Budget Energie € 77,87 € 77,87
Energie direct € 71,88 € 71,88
Oxxio € 59,90 € 59,90
Greenchoice € 68,99 x
Delta € 66,00 €71,88
Engie € 75,00 € 80,04
Vandebron € 90,00 € 105,00
Innova x €71,39
NLE € 83,88 € 83,88
Powerpeers € 107,88 € 107,88
Gewoon energie x €71,39
OM x € 68,45
Pure energie € 72,60 € 72,60
Vrijopnaam € 78,00 € 78,00


 

Is je vraag nog niet beantwoord?

Heb je nog vragen over de vaste leveringskosten (vastrecht)? Of wil je gratis overstapadvies? Neem dan gerust contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag.

Laatste nieuws

Energie

Nederlanders kiezen steeds vaker voor duurzame energie

Ieder jaar onderzoeken we bij EasySwitch.nl met onze barometer hoe belangrijk Nederlandse consumenten duurzame energie vinden. Hoe vaak verkiezen zij een...

Lees meer
Energie

Oorlog Oekraïne leidt tot forse stijging gasprijs

Laatste update: 29-03-2022   In de nacht van 23 op 24 februari is er oorlog uitgebroken in Oekraïne. De spanningen waren al langer hoog opgelopen,...

Lees meer
Energie

Ons advies voor de huidige energiemarkt

Laatste update: 17-05-2022 Op 24 februari 2022 is er oorlog uitgebroken tussen Rusland en Oekraïne. Omdat wij deels afhankelijk zijn van de gaslevering uit...

Lees meer