Stroomaansluitingen | Welke stroomaansluiting heb ik?

Stroomaansluitingen

Voordat je gebruik kunt maken van stroom moet je energiemeter aangesloten worden op het energienetwerk. Omdat er verschillende soorten stroomaansluitingen bestaan, kan het onduidelijk zijn welke aansluiting jij in je woning of bedrijfspand hebt. Op deze pagina vind je daarom een overzicht van de verschillende typen aansluitingen voor stroom. Daarnaast lees je hoe het aanvragen of verwijderen van zo’n aansluiting in werking gaat. Ten slotte lees je meer informatie over de jaarlijkse kosten van een aansluiting.

Soorten stroomaansluitingen

Om elektriciteit te kunnen gebruiken moet je een aansluiting op het stroomnet hebben. Net als bij gasaansluitingen zijn er verschillende typen aansluitingen. De grootte van de stroomaansluiting(en) wordt aangegeven in ampère (A). Hoe groter de aansluiting, hoe meer elektriciteit er tegelijkertijd doorheen kan. Hierdoor kan je dus meer of zwaardere elektrische apparaten aansluiten zonder dat de stoppen doorbranden of de automaat doorslaat. In Nederland hebben de meeste huishoudens voldoende aan een 3x25A aansluiting. Alleen als jij bijvoorbeeld een sauna, zonnepanelen of een elektrische auto hebt, kan het zo zijn dat je een grotere aansluiting nodig hebt.

Goed om te weten: stoppenkasten (met daarin stoppen die kunnen doorbranden) worden steeds vaker vervangen door een moderne variant. Dit is een automaat. Bij een automaat zijn er geen stoppen meer, maar schakelaars. Wanneer er te veel stroom door de automaat loopt, schakelt hij uit. De schakelaar staat dan de andere kant op. Na ongeveer 15 minuten is de automaat afgekoeld en kan je hem weer inschakelen door de schakelaar om te zetten.

In de tabel hieronder zie je alle soorten aansluitingen voor particulieren en kleinzakelijke verbruikers die in Nederland voorkomen. Bij grootzakelijk verbruikers komen vaak grotere aansluitingen voor.


Soort aansluiting Situatie
3x25A Woningen met standaard huishoudelijke apparatuur zoals een wasmachine, stofzuiger, vaatwasser en verlichting. Ook zonnepanelen, een warmtepomp en elektrische auto zijn mogelijk.
3x35A Iets grotere aansluiting dan 3x25A. Groter aantal zonnepanelen, sauna of jacuzzi zijn mogelijk.
3x50A Aansluiting voor kantoorruimte of winkel. Of woning met veel apparatuur en bijvoorbeeld zwembad.
3x63A Grote aansluiting voor bijvoorbeeld een winkel of grote woning met een sauna én zwembad.
3x80A Heel grote aansluiting voor particulieren met veel apparatuur en bijvoorbeeld een eigen bedrijf aan huis.
1x10A Kleine aansluiting voor apparatuur zoals een elektrische garagedeur, een elektrische lader of lamp in een garagebox.
1x25A Kleine huisaansluiting voor standaard apparaten; (Het is niet meer mogelijk deze aansluiting nieuw aan te vragen)
1x30A Kleine huisaansluiting voor standaard apparaten; (Het is niet meer mogelijk deze aansluiting nieuw aan te vragen)
1x35A Kleine huisaansluiting voor standaard apparaten; (Het is niet meer mogelijk deze aansluiting nieuw aan te vragen)
1x40A Voor woningen met standaard apparaten zoals een wasmachine, oven, verlichting of klein aantal zonnepanelen.

1-fase of 3-fasen aansluiting

In Nederland zijn er 1-fase of 3-fasen aansluitingen. Het cijfer geeft aan hoeveel kabels, naast de nuldraad, je woning binnenkomen via het elektriciteitsnet. Bij een 1-fase aansluiting komt er één kabel samen met de nuldraad je woning binnen. Bij de 3-fasen aansluiting komen er naast de nuldraad drie kabels je woning binnen. Een 3-fasen aansluiting heeft daarom ook drie keer zoveel capaciteit dan een 1-fase aansluiting.

Heb ik een 1-fase of 3-fasen aansluiting?

Bij de meeste bestaande woningen is sprake van een 1-fase aansluiting. Bij nieuwbouwwoningen wordt vaak een 3-fase aansluiting geïnstalleerd. Je kunt het verschil meestal zien door het aantal kabels te tellen die bij je groepenkast naar binnengaan. Ook kun je de pollen van de hoofdschakelaar (rood) te tellen. Bij een 1-fase aansluiting zijn dit 2 pollen, bij een 3-fasen aansluiting zijn dit er 4. Kom je er niet uit? Raadpleeg dan een expert voor meer informatie.


Welke stroomaansluiting heb ik?

Welke stroomaansluiting je hebt, staat op je jaarafrekening. Veel leveranciers vermelden namelijk het type of het EAN-code van je aansluiting op de jaarafrekening. De EAN-code (European Article Number) is een uniek getal van 18 cijfers. Elke gas- en elektriciteitsaansluiting in Nederland heeft haar eigen EAN-code. Door die code weet je om welke aansluiting het gaat. Ook via je netbeheerder kun je achterhalen welke aansluiting jouw woning, bedrijfspand of garage heeft. Een 25A of 35A aansluiting komt het vaakst voor.

 

vermelding-aansluitingen-jaarrekening

Voorbeeld: vermelding type aansluiting en EAN nummers op jaarrekening.

 

1-fase-aansluiting-meterkast

Voorbeeld: 1-fase aansluiting, 3x25A & slimme meter.

Welke stroomaansluiting heb ik nodig?

Op basis van je (verwachte) verbruik kun je achterhalen welke aansluiting je nodig hebt.

Jaarverbruik in kWh Capaciteit in Ampère
0-15.000 3×25
15.000 tot 25.000 3×35
25.000 tot 40.000 3×50
40.000 tot 80.000 3×63
80.000 en meer 3×80 of groter
*Voor grootverbruikers zijn er stroomaansluitingen met een hogere capaciteit beschikbaar. Deze grootzakelijke aansluitingen zie je terug in grote bedrijfspanden en fabrieken met een grote energiebehoefte.

Een nieuwe stroomaansluiting aanvragen

Een nieuwe stroomaansluiting aanvragen doe je digitaal via mijnaansluiting.nl. Nadat je hebt ingelogd op de website dien je informatie te verschaffen over je aanvraag. In de meeste gevallen zijn onderstaande gegevens nodig:

  • Locatiegegevens van je nieuwe aansluitingen
  • Het soort en type aansluiting
  • Contactgegevens voor betaling en tijdens de uitvoering van de werkzaamheden
  • Bijlagen zoals plattegrond
  • Situatieschets
  • Foto van de (bestaande) meterkast.

Hier kun je meer informatie vinden over welke zaken je allemaal nodig hebt bij je aanvraag.

Stroomaansluiting verzwaren of verlichten

Wil je je stroomaansluiting laten verzwaren? Bijvoorbeeld om je elektrische auto sneller op te laden? Of juist verlichten? Dan kun je hiervoor een offerte aanvragen bij je netbeheerder. Er geldt namelijk geen vast tarief voor het verzwaren van een stroomaansluiting. Het kan per situatie verschillen en dus andere kosten met zich meebrengen. Je kunt de offerte digitaal aanvragen via mijnaansluiting.nl. Naast de eenmalige kosten voor het verzwaren van de aansluiting dien je ook rekening te houden met hogere maandelijkse transportkosten.

 

Goed om te weten: vraag alleen een nieuwe aansluiting aan wanneer er nog geen aansluiting op het elektriciteitsnetwerk is. Als er al een aansluiting is en je wilt hem vergroten dan spreek je van een verzwaring.

Wat kost een stroomaansluiting per jaar?

De jaarlijkse kosten van een stroomaansluiting, ook wel netbeheerkosten genoemd zijn afhankelijk van de capaciteit van de aansluiting. Hoe groter de aansluiting, hoe meer je betaalt. De kosten voor een stroomaansluiting zijn per netbeheerder vastgesteld. In de tabel hieronder zie je de jaarlijkse kosten per netbeheerder voor de meest voorkomende aansluiting; 3x25A.


Netbeheerder Jaarlijkse netbeheerkosten stroomaansluiting
Coteq €332,52
Enduris €424,04
Enexis €425,88
Liander €400,90
Rendo €294,29
Stedin €424,04
Westland €508,64

Tip: weet je niet wie je netbeheerder is? Dat kun je deze makkelijk vinden op mijnaansluiting.nl. Aan de hand van je adresgegevens weet je snel wie je netbeheerder is.

Besparen op je energiekosten

Zoals je hebt kunnen lezen, staan de tarieven van netbeheerkosten vast. De ACM bepaalt jaarlijks de hoogte van de netbeheerkosten, dus je kunt hier niet op besparen. Gelukkig kun je op een andere manier besparen op je energiekosten! In onze energievergelijker vergelijk je eenvoudig het aanbod van energieleveranciers. Energieleveranciers concurreren met elkaar op prijs, duurzaamheid en service. Door energieleveranciers te vergelijken zie je welke leverancier de beste deal voor jou heeft. Hierdoor kun je tot wel honderden euro’s per jaar besparen. Kijk daarom nu in de vergelijker om te zien hoeveel jij kunt besparen op je energie.

Vergelijk energieleveranciers

Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met onze klantenservice. Ons Happiness team helpt je graag met het beantwoorden van je vragen.

Neem contact op

Laatste nieuws

Blog

DSW maakt zorgpremie 2024 bekend!

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2024 aanzienlijk zal stijgen. De nieuwe premie van € 149,- per maand is een toename van €...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer

Onrust bij zonnepanelenbezitters om mogelijke terugleveringskosten door energieleveranciers

Bij onze klantenservice merken we dat de vragen van bezorgde zonnepanelenbezitters hierover met de dag toenemen. We verwachten dat meerdere energieleveranciers...

Lees meer