Gasaansluitingen | Welke gasaansluiting heb ik?

Gasaansluitingen

Voordat je gebruik kunt maken van gas moet je gasmeter aangesloten worden op het energienetwerk. Omdat er verschillende soorten gasaansluitingen bestaan kan het onduidelijk zijn welke aansluiting jij in je woning of bedrijfspand hebt. Op deze pagina vind je daarom een overzicht van de verschillende typen aansluitingen voor gas. Daarnaast lees je hoe het aanvragen of verwijderen van zo’n aansluiting in werking gaat. Ten slotte lees je meer informatie over de jaarlijkse kosten van een gasaansluiting.

Soorten gasaansluitingen

Hoewel er steeds vaker van het gas wordt afgestapt, beschikt een groot deel van de woningen en bedrijfspanden in Nederland nog over een gasaansluiting. Net als bij stroomaansluitingen zijn er verschillende typen aansluitingen. De grootte van je aansluiting bepaald hoeveel gas er tegelijkertijd verbruikt kan worden. In een woning zal je vaak een G4 of G6 aansluiting tegenkomen. Een G4 meter laat maximaal 6 kubieke meter (m3) per uur door. Voor woningen is een G4 of G6 meter voldoende. Bij hele grote woningen of bedrijfspanden kunnen grotere meters voorkomen. In de tabel hieronder zie de verschillende formaten gasaansluitingen en hoeveel kubieke meter (m3) ze door kunnen laten.

In de tabel hieronder zie je alle soorten aansluitingen voor particulieren en kleinzakelijke verbruikers die in Nederland voorkomen. Bij grootzakelijk verbruikers komen vaak grotere aansluitingen voor.


Soort aansluiting Situatie
G4 Standaard huisaansluiting voor gasverbruik van gemiddeld huishouden. Maximum capaciteit van 6 m3 per uur.
G6 Grote huisaansluiting voor huishoudens met een hoog verbruik of voor kleine bedrijven. Maximum capaciteit van 10 m3 per uur.
G10 Kleinzakelijke aansluiting voor bedrijven. Maximum capaciteit van 16 m3 per uur.
G16 Kleinzakelijke aansluiting voor bedrijven. Maximum capaciteit van 25 m3 per uur.
G25 Kleinzakelijke aansluiting voor bedrijven. Maximum capaciteit van 40 m3 per uur.
G40 en hoger* Grootzakelijke aansluiting voor bedrijven. Maximum capaciteit is meer dan 40 m3 per uur.

*Voor grootverbruikers zijn er gasaansluitingen met een hogere capaciteit beschikbaar. Deze grootzakelijke aansluitingen zie je terug in grote bedrijfspanden en fabrieken met een grote energiebehoefte.

Welke gasaansluiting heb ik?

Je kunt er op drie verschillende manieren achter komen welke gasaansluiting je hebt. Als eerste staat het type en de capaciteit van je gasaansluiting op de voorkant van de gasmeter vermeld, bijvoorbeeld: een G4, G6, of G10. Je gasmeter kun je vinden in de meterkast. Als tweede kun je ook op je jaarafrekening zien welke gasaansluiting je hebt. Je energieleverancier vermeld dit vaak bij de netbeheerkosten. Als derde optie kun je dit navragen bij je netbeheerder, zij kunnen je dan vertellen welke gasmeter je in je woning hebt.

vermelding-aansluitingen-jaarrekening

Voorbeeld: vermelding type aansluiting en EAN nummers op jaarrekening.

gasaansluiting-g4

Voorbeeld: G4 gasmeter

Welke gasaansluiting heb ik nodig?

Onderstaande tabel geeft een indicatie over welke meter je nodig hebt voor het bijbehorende verbruik.

Jaarverbruik in m3 Type gasmeter
0 tot 10.000 G4 of G6
10.000 tot 15.000 G10
15.000 tot 30.000 G16
30.000 en hoger G25 of groter
*Voor grootverbruikers zijn er gasaansluitingen met een hogere capaciteit beschikbaar. Deze grootzakelijke aansluitingen zie je terug in grote bedrijfspanden en fabrieken met een grote energiebehoefte.

Een nieuwe gasaansluiting aanvragen

De overheid heeft besloten dat er vanaf 2050 geen aardgas meer mag worden gebruikt voor het verwarmen van huizen, warm water of om te koken. Nieuwe woningen moeten daarom aardgas-vrij zijn. Daarom zijn netbeheerders vanaf 1 juli 2018 niet meer verplicht om alle woningen aan te sluiten op het gasnet.

Uitzonderingen: Alleen de gemeente mag, indien daar zwaarwegende redenenen voor zijn, toestemming geven om voor een gasaansluiting bij nieuwbouwwoningen. Bij bestaande woningen gelden uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer deze opgesplitst worden. Houd er wel rekening mee dat dit per gemeente verschilt. Neem daarom contact op met je gemeente voor meer informatie.

Als je toestemming van je gemeente hebt gekregen kan je via mijnaansluiting.nl een aanvraag indienen voor een nieuwe gasaansluiting.

In de meeste gevallen zijn onderstaande gegevens nodig:

  • Locatiegegevens van je nieuwe aansluitingen
  • Het soort en type aansluiting
  • Contactgegevens voor betaling en tijdens de uitvoering van de werkzaamheden
  • Bijlagen zoals plattegrond
  • Situatieschets
  • Een omgevingsvergunning van de gemeente nodig.

Hier kun je meer informatie vinden over welke zaken je allemaal nodig hebt bij je aanvraag.

G4-gasaansluiting

Voorbeeld: G4 gasmeter

Het wijzigen van een bestaande gasaansluiting

Het wijzigen van een gasaansluiting in een bestaande woning is nog wel toegestaan zonder verplichte omgevingsvergunning van de gemeente. Bijvoorbeeld als je je gasaansluiting wilt verkleinen. Dit kun je aanvragen bij je netbeheerder via mijnaansluiting.nl.

Hoe laat ik mijn gasaansluiting verwijderen?

Je kunt via mijnaansluiting.nl een afspraak maken met je netbeheerder om je gasaansluiting te laten verwijderen. Er komt dan een aannemer langs die op een veilige manier de aansluiting en leiding vanaf de straat tot aan je woning weghaalt.

Kosten gasaansluiting laten verwijderen

Sinds 1 maart 2021 worden er geen kosten meer in rekening gebracht voor het verwijderen van een gasaansluiting voor kleinverbruikers.. Doordat het gratis is om de gasaansluiting te laten verwijderen is de de drempel om van het gas af te stappen verlaagd. Het is een tijdelijke regeling tot in 2023 de nieuwe energiewet van kracht is waarin de kostenverdeling definitief zal worden geregeld.

Wat kost een gasaansluiting per jaar?

De kosten voor een gasaansluiting zijn afhankelijk van de capaciteit van de aansluiting. Een grotere aansluiting kost maandelijks een stuk meer dan een kleine aansluiting. De maximale hoogte van de netbeheerkosten worden bepaald door de ACM. In de tabel hieronder zie je de kosten per netbeheerder voor een G6 aansluiting en een gasverbruik van 500 tot 4000m3 per jaar.


Netbeheerder Jaarlijkse netbeheerkosten gasaansluiting*
Coteq €185,25
Enduris €187,07
Enexis €186,59
Liander €200,18
Rendo €185,55
Stedin €187,07
Westland €169,22

*Bij een G4 of G6 meter en een verbruik tussen 500m3 en 4000m3.

Besparen op je energiekosten

Zoals je hebt kunnen lezen staan de tarieven van netbeheerkosten vast. De ACM bepaalt jaarlijks de hoogte van de netbeheerkosten, dus je kunt hier niet op besparen. Gelukkig kun je op een andere manier besparen op je energiekosten! In onze energievergelijker vergelijk je eenvoudig het aanbod van energieleveranciers. Energieleveranciers concurreren met elkaar op prijs, duurzaamheid en service. Door energieleveranciers te vergelijken zie je welke leverancier de beste deal voor jou heeft. Hierdoor kun je tot wel honderden euro’s per jaar besparen. Kijk daarom nu in de vergelijker om te zien hoeveel jij kunt besparen op je energiekosten!

Vergelijk energieleveranciers

Heb je nog vragen?

Neem dan contact op met onze klantenservice. Onze energie-experts helpen je graag.
Neem contact op

 

Laatste nieuws

Blog

DSW maakt zorgpremie 2024 bekend!

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2024 aanzienlijk zal stijgen. De nieuwe premie van € 149,- per maand is een toename van €...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer

Onrust bij zonnepanelenbezitters om mogelijke terugleveringskosten door energieleveranciers

Bij onze klantenservice merken we dat de vragen van bezorgde zonnepanelenbezitters hierover met de dag toenemen. We verwachten dat meerdere energieleveranciers...

Lees meer