Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

De 5 populairste besparingsmaatregelen voor energie

Naar aanleiding van de reeds geplaatste infographic “Hoe verlagen Nederlanders hun energierekening?” zullen in dit artikel de top 5 meest gebruikte besparingsmaatregelen kort worden toegelicht. Deze tips zijn voor ieder huishouden voordelig en zonder veel moeite toe te passen. Ook hebben ze snel een positieve invloed op de energierekening.

Zet de thermostaat lager

Door de thermostaat 1 graad lager te zetten, kunt u gemiddeld 7% besparen op uw jaarlijkse energierekening. In de koude wintermaanden is het verleidelijk om de thermostaat hoger te zetten, maar het aantrekken van een warmere trui heeft veelal hetzelfde effect. Ook als je gaat slapen is een dikker deken een goed alternatief voor het verhogen van de thermostaat. Wil je toch liever de verwarming aan? Verwarm dan alleen de kamer die je op dat moment gebruikt.

Gebruik energiezuinige apparaten

Heeft u wel eens naar de energielabels van uw huishoudelijke apparaten gekeken? De afgelopen jaren is het aantal apparaten in de Nederlandse huishoudens flink toegenomen. Denk bijvoorbeeld aan de komst van tablets en andere gadgets, met als gevolg dat het gebruik van elektriciteit ook toeneemt. Het energielabel is door de EU verplicht en heeft als voordeel dat consumenten snel kunnen zien welke apparaten energiezuinig zijn. Op de labels staan de letters A+++ tot en met G, en verschillende kleuren (donkergroen tot en met rood). Hoe groener en dichter bij de A, hoe zuiniger het apparaat. De aanschafprijs van een duurzaam apparaat hoeft niet per definitie duurder te zijn. Een wasmachine met een gemiddelde prijs gaat bijvoorbeeld 6 jaar mee, dit staat gelijk aan 6 jaar energie besparen.

Isoleer jouw woning goed

Door een huis goed te isoleren blijft de warmte beter behouden en kan je veel geld besparen. Een goed geïsoleerde woning voorkomt verlies aan warmte via de ramen, buitenmuren, het dak en via de vloer van de begane grond. Goed isolatiemateriaal kunt u voordelig kopen bij de meeste doe-het-zelf winkels.

Stap over naar een andere energieleverancier

Overstappen wordt steeds populairder onder Nederlandse huishoudens. Het is het voordeligst om elk jaar opnieuw alle energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Overstappen via EasySwitch.nl kan als snel een aardige besparing opleveren, omdat energieleveranciers bij ons vaak hoge welkomstkortingen geven.

Installeer een verbruiksmeter

Een verbruiksmeter meet de netspanning en stroom en rekent op basis hiervan het vermogen uit wat een apparaat verbruikt. Door dit verbruik te meten is het gemakkelijk om te berekenen hoeveel geld u momenteel kwijt bent en hoeveel u kunt besparen. De gemiddelde prijs van een verbruiksmeter is ongeveer € 35.

Daan Konijn

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: