Kwart Nederlanders kent verschil groene en grijze energie niet

Vier op tien niet bereid extra te betalen voor groene stroom

26 procent van de Nederlanders is niet op de hoogte van het type stroom dat zij dagelijks in huis halen. Dit blijkt uit het jaarlijkse energieonderzoek van EasySwitch.nl onder 1.015 Nederlandse huishoudens. Daarnaast is van alle ondervraagden meer dan een derde niet bereid om ook maar een cent extra te betalen voor duurzame stroom.

47 procent van de ondervraagden zegt alleen te willen investeren in groene energie wanneer dit maandelijks slechts een ‘klein beetje’ scheelt in de kosten. Slechts een vijfde geeft aan uitsluitend groene stroom te willen, ongeacht het prijskaartje. “De energietransitie is de laatste jaren echt een hot-item geworden,” zegt Willemijn Kuitenbrouwer, woordvoerder van EasySwitch.nl. “Het lijkt er echter op dat, ondanks de grote aandacht vanuit de media, de gemiddelde Nederlander niet bereid is af te stappen van ‘vieze stroom’ wanneer hem dit direct raakt in de portemonnee.”

Zonnepanelen

Een manier waarop de transitie naar schone energie kan worden gerealiseerd, is met behulp van zonnepanelen. Uit het onderzoek blijkt echter dat de Nederlander weinig kennis van zaken heeft als het over zonnepanelen gaat. Zo denkt meer dan een derde van de ondervraagden dat zonnepanelen duurder zijn dan 5.000 euro en maar liefst 12 procent verwacht een kostenplaatje van meer dan 10.000 euro voor een gemiddeld gezin. De werkelijke kosten zijn ‘slechts’ 2.500 tot 3.500 euro. Ook de tijd waarin zonnepanelen zich terugverdienen wordt flink overschat. Meer dan de helft van de Nederlanders denkt dat dit 10 jaar of langer duurt, waarvan iets minder dan de helft van de mensen 15 jaar of langer denkt. De daadwerkelijke terugverdientijd ligt tussen de 5 en 7 jaar. Kuitenbrouwer: “Het is erg opmerkelijk dat er zo’n groot verschil zit tussen de verwachte en de werkelijke kosten van zonnepanelen. Het lijkt noodzakelijk om de informatievoorziening richting de consument te verbeteren. Op die manier kunnen we er wellicht met z’n allen voor zorgen dat de Nederlander enthousiast wordt over zonnepanelen en de energietransitie.”

Groene energie

Volgens de Sociaal Economische Raad (SER) telt Nederland op dit moment meer dan 12 miljoen zonnepanelen. Samen voorzien zij in 2 procent van de totale Nederlandse energiebehoefte. Gemiddeld hebben Nederlanders met zonnepanelen er 12 op hun dak liggen. Deze dekken samen 80 procent van het stroomverbruik. In 2017 nam de hoeveelheid in Nederland opgewekte zonne-energie met 40 procent toe, terwijl het totaal aan windenergie met 30 procent steeg. In 2023 wil de Rijksoverheid dat het percentage duurzame energie 16 procent van de totale Nederlandse energieproductie bedraagt.

Voor meer onderzoeksresultaten, zie deze pagina. Voor vragen of uitleg over dit onderzoek kan contact opgenomen worden met woordvoerder Willemijn Kuitenbrouwer, 020-5317678.

Lisa Park

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: