Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

U zet een apparaat op stand-by en houdt de stekker in het stopcontact. Wat is hiervan het gevolg op uw energierekening? EasySwitch.nl zocht het voor u uit.

Wat zijn sluipverbruikers eigenlijk?

Sluipverbruik is wanneer energie wordt verbruikt, waar eigenlijk geen gebruik van wordt maakt. Een voorbeeld van een sluipverbruiker is een tv die continu op stand-by staat.

Nieuwe apparaten

Ook al is het sluipverbruik van nieuwe apparaten minimaal, toch valt er door wat kleine moeite te besparen. Jaarlijks kan dit bedrag nog behoorlijk oplopen.

Top 5 sluipverbruikers

 

Add headng (2)

Hoe kunt u besparen

Wilt u geld besparen? Dan moet u niet onderschatten hoeveel kleine beetjes besparing u al op kunnen leveren. Er bestaan verschillende manieren waarmee u het sluipverbruik in huis kunt beperken. De eenvoudigste manier is door een schakelaar aan te sluiten, stekkers uit het stopcontact te trekken wanneer er geen gebruik plaatsvindt of door nieuwe apparaten aan te schaffen met een zuinig energielabel.

Stopcontact met schakelaar (stand-by killers)

Een handige manier om sluipverbruik te voorkomen is door de aanschaf van schakelaars. Hier kunt u meerdere stekkers in kwijt. Door op de aan/uit knop te drukken nemen de stekkers geen stroom meer af.

Telefoon opladen

Veel mensen houden na het opladen van hun telefoon de stekker in het stopcontact. Zolang de oplader in het stopcontact zit, gebruikt deze onnodig stroom.

Op afstand uw apparaten bedienen

Er bestaan speciale systemen waarmee u vanaf een afstand de apparaten in uw huis kunt bedienen. Deze systemen zijn aan te sluiten op uw modem of router en kunt u draadloos bedienen vanaf uw smartphone, tablet of webbrowser. Daarnaast is het bij sommige van deze systemen mogelijk scene’s in te stellen; met welke lampen aan u het liefst ‘s avonds tv kijkt. Deze zijn ook met een timer in te stellen.

Koelkast

Een apparaat waarvan u nooit de stekker eruit kunt trekken is de koelkast. De reden hiervan is heel simpel: als het opgeslagen eten niet verkoeld wordt, gaat het rotten. Een manier om tóch energie te besparen is door een energiezuinige koelkast aan te schaffen. Nieuwe koelkasten maken een stuk minder gebruik van energie dan oude koelkasten. De energie-efficiëntieklasse (het energielabel) geeft aan hoe energiezuinig uw koelkast is.

Computer

In veel huizen staat de computer continu aan. Energie besparen met uw computer hoeft niet meteen te betekenen dat u de computer uit moet schakelen. Door simpelweg wat instellingen aan te passen, is uw computer al energiezuiniger. Dit doet u door bij configuratiescherm > energiebeheer aan te geven wanneer de computer in de stand-by stand moet gaan. Zorg ervoor dat u de computer wanneer iedereen naar bed gaat, wel écht uit doet en de stekker uit het stopcontact haalt, want een uitgeschakelde computer verbruikt nog steeds stroom. Geen zin om de stekker er iedere keer uit te moeten trekken? Koop dan een stekkerdoos met aan/uit knop.

Laptop gebruikt minder stroom

Een stuk energiezuiniger dan een computer is een laptop. Deze gebruikt het minste stroom. Laptops worden alsmaar zuiniger omdat de batterij zo lang mogelijk mee moet gaan. Heeft u toch liever een desktop? Kies dan voor een plat scherm, deze schermen gebruiken de helft van de energie die een conventioneel scherm gebruikt.

Nieuwe apparaten

Apparaten nieuw aanschaffen kan soms een dure investering zijn, maar wel een energiezuinige investering. Nieuwe apparatuur mag zelfs van de Europese regelgeving niet meer sluipverbruik dan maximaal 1 Watt per uur hebben.

Inzicht in uw energieverbruik met een slimme meter

Wilt u weten welke apparaten in uw eigen huis voor sluipverbruik zorgen? Een slimme meter biedt inzicht in het energieverbruik van apparaten in uw huis. Bijna alle Nederlandse energieleveranciers hebben al een app ontwikkeld om uw energieverbruik nauwkeurig te kunnen volgen.

Zelfde energieverbruik behouden, maar minder betalen?

Heeft u al alles gedaan om uw energieverbruik te verminderen? Soms valt er weinig extra’s meer te besparen op uw energieverbruik. In dat geval kunt u nog wel besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. EasySwitch.nl helpt u graag door te kijken of u ergens anders een goedkoper energiecontract af kunt sluiten.

Vergelijk Energie »

Lisa Park

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: