Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Vraag naar duurzame energiecontracten voor het eerst in jaren gedaald

Uit onze jaarlijkse barometer, waarin wij de ontwikkelingen van de energie overstapmarkt onderzoeken, blijkt dat de vraag naar duurzame energiecontracten in 2019 voor het eerst in jaren is afgenomen. Een kwart van de consumenten (25,7%) die overstapte van energieleverancier koos hierbij voor een duurzaam energiecontract. Het jaar ervoor lag dit nog op 33,4 procent. In de grafiek is deze ontwikkeling per provincie te zien van 2015 tot 2019.

Dalende groene trend komt door toenemend prijsverschil

De belangrijkste reden voor consumenten om over te stappen van energieleverancier is de besparing die dit oplevert. Ook als je bij het overstappen kiest voor een duurzaam energiecontract ben je voordeliger uit dan wanneer je blijft zitten bij je huidige leverancier. Duurzame contracten zijn echter in de meeste gevallen nog iets duurder dan niet-duurzame contracten. Hierdoor moeten overstappers de keuze maken hoeveel zij over hebben voor duurzame energie. Dit prijsverschil was in 2018 gemiddeld €15, een bedrag dat veel mensen graag betaalden om bij te dragen aan het milieu. In 2019 steeg dit echter flink, naar €43, waardoor toch weer vaker werd gekozen voor de meest voordelige, niet duurzame, optie. Hieruit komt duidelijk naar voren dat consumenten steeds bewuster kiezen voor duurzame energie, maar dat dit niet te veel impact mag maken op de portemonnee.

Utrecht al 4 jaar meest duurzame provincie

Ondanks een flinke daling (10,9%) kozen inwoners van provincie Utrecht in 2019 opnieuw het vaakst voor een duurzaam energiecontract (29,1%). Al sinds 2016 neemt de Utrecht het voortouw. Groningen (28,5%) en Noord-Holland (27,1%) komen op de tweede en derde plek. Noord-Holland staat al jaren in de top 3, maar Groningen is een opvallende binnenkomer. De laatste jaren scoorde de provincie net onder gemiddeld, maar voor het eerst is hier een omslag in gekomen. Inwoners van Noord-Brabant (21,7%), Zeeland (22%) en Overijssel (24,5%) kozen het minst vaak voor een duurzaam energiecontract.

Twee turbulente energie jaren

De afgelopen jaren zijn de energieprijzen veel in het nieuws geweest. Politici maakten verkeerde berekeningen, belastingen vielen daardoor veel hoger uit dan de bedoeling was en deze werden het volgende jaar weer gecompenseerd om de kosten draagbaar te maken. Dit zorgde in 2018 voor een oplopende energierekening, met januari 2019 als absoluut hoogtepunt. Sindsdien zien we gelukkig dat er een daling is ingezet en zitten we weer bijna op dezelfde kosten als begin 2018. Dit komt grotendeels doordat de vermindering energiebelasting flink is gestegen. Dit is de jaarlijkse korting die ieder huishouden krijgt op de stroomkosten. De andere reden voor de daling is dat de tarieven voor gas in twee jaar niet zo laag waren. Mag je alweer overstappen? Dan is dit een goed moment om een voordelig contract af te sluiten.

Heb je vragen naar aanleiding van dit onderzoek of wil je hier meer over weten? Dan kun je deze mailen naar pers@overstappen.nl.

Willemijn

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: