Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Stadswarmte? Ook jij kunt besparen!


1. Pak je jaarrekening erbij
2. Vul je verbruiksgegevens in
3. Ontdek het verschil met gas

Ook met stadswarmte kan je besparen!

Ook als je stadswarmte hebt, kun je besparen op je energierekening. Je bent namelijk wel vrij om je eigen stroomleverancier te kiezen. Klik in onze vergelijker op 'ik weet mijn jaarverbruik' en geef aan dat je geen gas verbruikt. Dan zie je direct bij welke leverancier je de goedkoopste stroom afneemt. Een overstap is zo geregeld en helemaal gratis. Heb je geen stadswarmte? Dan kun je met een overstap helemaal veel besparen!

 

In de toekomstplannen van veel gemeenten is de overgang naar stadswarmte een belangrijk agendapunt. Het wordt gezien als een duurzaam alternatief voor gasaansluitingen. Nieuwbouwwoningen worden daarom voorzien van stadswarmte en worden niet aangesloten op het gasnet. Er komen echter steeds meer klachten over de hoge prijzen van stadswarmte. Zij kunnen niet meer hun eigen energieleverancier uitkiezen en zitten verplicht vast aan stadswarmte.

Stadswarmte: de bewoner betaalt

De warmtenetten worden aangelegd en gefinancierd door grote energieleveranciers. Om de investering terug te verdienen worden de kosten doorberekend in de prijs voor stadswarmte en komen vervolgens terecht bij de bewoners. Door de warmtewet zouden bewoners een prijs moeten betalen die ‘niet-meer-dan-anders’ is, maar hierbij rekent de Autoriteit Consument en Markt met prijzen die niet representatief zijn voor de markt.

Waar gaat het mis? De ACM bepaalt het maximumtarief op basis van standaard gasprijzen van dezelfde bedrijven die de stadswarmte leveren, ook al weet de toezichthouder dat deze tarieven verre van representatief zijn voor de vrije markt. En dat om het monopolie van diezelfde leveranciers te beperken. Dat is toch wel een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt.

In 2017 hebben wij daarom de prijzen van stadswarmte en gas naast elkaar gelegd om in beeld te brengen wat de kostenposten zijn en hoe groot het verschil in kosten daadwerkelijk is. Hierbij is rekening gehouden met de aanschaf en het onderhoud van een cv-ketel voor afnemers van gas. De vergelijking wees destijds uit dat consumenten gemiddeld €167 per jaar meer kwijt zijn wanneer zij stadswarmte hebben in plaats van gas. Hieruit concluderen we dat het stadswarmte tarief weldegelijk meer dan anders is.

In oktober 2021 hebben wij deze berekening opnieuw gemaakt. Vanwege de sterk oplopende gasprijzen is de situatie nu anders. Waar consumenten in juli gemiddeld nog €62,83 per jaar meer kwijt waren met stadswarmte in plaats van gas, zijn ze in oktober juist voordeliger uit. Momenteel betreft het voordeel ruim €500 op jaarbasis. Dit is te verklaren doordat er bij het bepalen van de tarieven door de ACM geen rekening is gehouden met de enorme prijsstijgingen die we op de huidige markt zien. Het is nog onzeker of de tarieven voor stadswarmte door de ontwikkelingen gaan veranderen.

Wel keuzevrijheid voor stroomleverancier

Zit je aan stadswarmte vast, dan kun je niet je eigen gasleverancier kiezen. Gelukkig kun je nog wel je eigen stroomvoorziening regelen. Op dit gebied heb jij de vrijheid om te kiezen of je liever stroom afneemt van de goedkoopste of de groenste energieleverancier. Wil je weten of je wél kunt besparen op je stroomcontract? Klik dan hieronder op ‘ik weet mijn jaarverbruik’ en geef aan dat je alleen stroom wilt vergelijken. In het overzicht zie je direct voor welke contracten je kunt kiezen.

Verschil tussen stadswarmte en gas

Op de onderstaande afbeelding zie je de opbouw van de stadswarmte- en gasprijs in juli 2021 en oktober 2021.
*De prijzen zijn gebaseerd op de tarieven van 07-2021 en 10-2021. Deze prijzen kunnen fluctueren.

Gebruik deze html-code om bovenstaande afbeelding over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/616461d2e8929"></iframe>

 

Stadswarmte is niet duurzaam

De stadswarmte die aardgas moet vervangen bestaat uit restwarmte van afval- en kolencentrales. Bij het verbranden van steenkool en afval komt een hoop warmte vrij dat door middel van stadswarmtenetten hergebruikt kan worden om huizen te verwarmen. Deze huizen hoeven zelf geen gas meer te verstoken waardoor de CO2 vermindert. De centrales zelf stoten echter wel veel CO2 uit en zijn zelf dus alles behalve duurzaam.

Daarnaast kan restwarmte niet zomaar hergebruikt worden. Er zijn grootschalige projecten nodig om pijpleidingen in de grond te leggen die deze warmte kunnen vervoeren. De kosten hiervan liggen dusdanig hoog dat het nog jaren duurt voordat de investering hiervan is terugverdiend. De huizen die nu al aangesloten zijn op stadswarmte zullen vele jaren afhankelijk zijn van de CO2 uitstotende centrales. Naarmate het aantal huizen met stadswarmte wordt uitgebreid, neemt de vraag naar deze niet-duurzame restwarmte ook toe. Dit is geen houdbare oplossing voor de energietransitie die Nederland nodig heeft.

Verduurzamen van stadswarmte

Als we in Nederland naar een schoon milieu toe willen moet niet alleen de gaskraan dicht maar moeten ook de steenkoolcentrales sluiten en moeten we ons afval reduceren door middel van recycling. Voor een duurzame toekomst moet de overheid investeren in technieken die echt duurzaam zijn en geen CO2 uitstoten, zoals warmtepompen, zonnepanelen en geothermie.

Prijsverschillen van stadswarmte uitgesplitst


Stadswarmte Actietarieven EasySwitch.nl 07/21 Actietarieven EasySwitch.nl 10/21
Verbruik 35 GJ 1232 m3 gas 1232 m3 gas
Variabele leveringskosten (inc. BTW) €0,724 €0,8246 €1,29
Vaste leveringskosten €71,39 €71,39
Vastrecht €630,93 €204,69 €204,69
Aanschaf en onderhoud cv-ketel per jaar €169 €169
Totaal €1.523,78 €1.460,95 €2.034,36

In de bovenstaande kolom zie je de kostenposten van stadswarmte ten opzichte van de kostenposten van gas in oktober 2021 en juli 2021.

Vragen over stadswarmte

Heb je vragen of opmerkingen over ons onderzoek naar stadswarmte? Wij horen dit graag.
Stuur je vraag of opmerking naar pers@easyswitch.nl en wij sturen je z.s.m. een antwoord.

Lees meer