Stadswarmte: Een hoge prijs en minder keuzevrijheid

In de toekomstplannen van veel gemeenten is de overgang naar stadswarmte een belangrijk agendapunt. Het wordt gezien als een duurzaam alternatief voor gasaansluitingen. Nieuwbouwwoningen worden daarom voorzien van stadswarmte en worden niet aangesloten op het gasnet. Er komen echter steeds meer klachten over de hoge prijzen van stadswarmte. Zij kunnen niet meer hun eigen energieleverancier uitkiezen en zitten verplicht vast aan stadswarmte.

Bewoner betaalt

De warmtenetten worden aangelegd en gefinancierd door grote energieleveranciers. Om de investering terug te verdienen worden de kosten doorberekend in de prijs voor stadswarmte en komen vervolgens terecht bij de bewoners. Door de warmtewet zouden bewoners een prijs moeten betalen die ‘niet-meer-dan-anders’ is, maar hierbij rekent de Autoriteit Consument en Markt met prijzen die niet representatief zijn voor de markt.

Waar gaat het mis? De ACM bepaalt het maximumtarief op basis van standaard gasprijzen van dezelfde bedrijven die de stadswarmte leveren, ook al weet de toezichthouder dat deze tarieven verre van representatief zijn voor de vrije markt. En dat om het monopolie van diezelfde leveranciers te beperken. Dat is toch wel een beetje de slager die zijn eigen vlees keurt.

Wij hebben daarom de prijzen van stadswarmte en gas naast elkaar gelegd om in beeld te brengen wat de kostenposten zijn en hoe groot het verschil in kosten daadwerkelijk is. Hierbij is rekening gehouden met de aanschaf en het onderhoud van een cv-ketel voor afnemers van gas. De vergelijking wijst uit dat consumenten €167 per jaar meer kwijt zijn wanneer zij stadswarmte hebben in plaats van gas. Hieruit concluderen we dat het stadswarmte tarief weldegelijk meer dan anders is.

 

De onderstaande html-code kan gebruikt worden om de afbeelding over te nemen:

<a href="https://www.easyswitch.nl/" target="_blank"><img src="https://www.easyswitch.nl/assets/Prijs-Stadswarmte.png" /></a>

Niet duurzaam

De stadswarmte die aardgas moet vervangen bestaat uit restwarmte van afval- en kolencentrales. Bij het verbranden van steenkool en afval komt een hoop warmte vrij dat door middel van stadswarmtenetten hergebruikt kan worden om huizen te verwarmen. Deze huizen hoeven zelf geen gas meer te verstoken waardoor de CO2 vermindert. De centrales zelf stoten echter wel veel CO2 uit en zijn zelf dus alles behalve duurzaam.

Daarnaast kan restwarmte niet zomaar hergebruikt worden. Er zijn grootschalige projecten nodig om pijpleidingen in de grond te leggen die deze warmte kunnen vervoeren. De kosten hiervan liggen dusdanig hoog dat het nog jaren duurt voordat de investering hiervan is terugverdiend. De huizen die nu al aangesloten zijn op stadswarmte zullen vele jaren afhankelijk zijn van de CO2 uitstotende centrales. Naarmate het aantal huizen met stadswarmte wordt uitgebreid, neemt de vraag naar deze niet-duurzame restwarmte ook toe. Dit is geen houdbare oplossing voor de energietransitie die Nederland nodig heeft.

Verduurzamen

Als we in Nederland naar een schoon milieu toe willen moet niet alleen de gaskraan dicht maar moeten ook de steenkoolcentrales sluiten en moeten we ons afval reduceren door middel van recycling. Voor een duurzame toekomst moet de overheid investeren in technieken die echt duurzaam zijn en geen CO2 uitstoten, zoals warmtepompen, zonnepanelen en geothermie. 

Prijsverschillen uitgesplitst

StadswarmteActietarieven EasySwitch.nl
Verbruik35 GJ1232 m3 gas
Variabele leveringskosten (inc. BTW)€0,6323€0,5619
Vaste leveringskosten€39,93
Vastrecht€465,65€176
Aanschaf en onderhoud cv-ketel per jaar€169
Totaal€1.244,64€1.077,19

In de bovenstaande kolom zie je de kostenposten van stadswarmte ten opzichte van de kostenposten van gas.

 

Vergelijk het zelf

Als je zelf niet gebonden bent aan stadswarmte staat het je gelukkig helemaal vrij om een energieleveranciers te kiezen. Bij EasySwitch.nl kun je gemakkelijk energie vergelijken. Binnen 4 minuten zie je al hoeveel je kunt besparen.

Willemijn

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: