Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Kassa Vara & Tros Radar

Op welke site moet je energie vergelijken, volgens Kassa?

Op basis van haar eigen onderzoek over energie vergelijken heeft Radar verschillende criteria opgelegd voor het herkennen van energievergelijkingssites. In de eerste plaats raadt Radar dan ook aan om enkel te vergelijken bij energievergelijkingswebsites die over het Keurmerk Objectief Vergelijken beschikken. Ook andere keurmerken zoals Thuiswinkel waarborg of 100% Onafhankelijk, moeten de betrouwbaarheid waarborgen. Bij Easyswitch.nl beschikken we over deze keurmerken.

Het is vooral belangrijk dat die onafhankelijkheid centraal staat en dat er dus een volledig overzicht wordt aangeboden. Energievergelijkingswebsites die slechts een handvol energieleveranciers vergelijken, laat je daarom maar beter links liggen.

Zie voor verder informatie over het onderwerp; Hoe herken ik een goede vergelijkingssite voor energie?.

Vergelijk energie

Radar: hoe onafhankelijk zijn vergelijkingssites?

Voor alles wat je online kan aanschaffen, zijn er vandaag de dag vergelijkingssites. Denk bijvoorbeeld aan vergelijkingssites voor boeken, films of energiecontracten. Zelfs vergelijkingssites voor het vinden van de beste advocaat of de beste vastgoedadviseur zagen de afgelopen jaren het levenslicht. Dergelijke vergelijkingssites verdienen geld door gebruikers naar verkopers of leveranciers door te sturen. Hierdoor kan hun onafhankelijkheid al eens in het gedrang komen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat ook Radar ze al uitbundig onder de loep heeft genomen. Wij maakten een overzicht van de verschillende publicaties door Radar en Kassa.

Waarom verschillen de prijzen per vergelijkingssite?

Wanneer je via een vergelijkingssite op zoek gaat naar het goedkoopste product, verwacht je dat dan ook te vinden. Toch vind je hetzelfde product op een andere vergelijkingssite misschien wel goedkoper. Er zijn verschillende redenen waarom de prijzen per vergelijkingssite verschillen.

1.Enerzijds is er het aanbodcriterium. Vergelijkingswebsites met een breder aanbod hebben meer te vergelijken en kunnen dus al sneller eens een goedkopere prijs vinden. Bij de ‘grote vijf’ energie prijsvergelijkers is het aanbod nagenoeg gelijk.

2. Anderzijds kan het zijn dat de tarieven, die worden aangeleverd door de energieleverancier op een wat later tijdstip worden gewijzigd. Stel Nuon wijzigt zijn tarieven en stuurt deze door om 14:00 naar alle prijsvergelijkers, dan kan het zijn dat Easyswitch.nl dit eerder heeft doorgevoerd in zijn vergelijker dan Pricewise. Dan is het dus lonend om bij Easyswitch.nl een energiecontract af te sluiten. In de praktijk zorgt iedere vergelijker ervoor dat binnen 30 minuten de tarieven zijn gewijzigd en doorgevoerd in hun vergelijker.

3. Ten slotte durven ook fabrikanten en verkopers met prijzen te goochelen, door bepaalde vergelijkingssites met goedkopere prijzen te bevoordelen. Dat kan bijvoorbeeld zo afgesproken zijn in ruil voor een lagere commissie. Of het kan het gevolg zijn van een vooraf afgesproken bonus bij het behalen van bepaalde targets. Dat weet je vooraf niet, want jij kent natuurlijk niet de contractuele verhouding tussen de vergelijkingswebsite en de fabrikant. Net daarom loont het om steeds bij verschillende vergelijkingswebsites ten rade te gaan.

Waar moet je op letten tijdens het overstappen via een vergelijkingssite?

In 2017 formuleerde Radar al een aantal aandachtspunten voor het overstappen via een vergelijkingssite. Het onderstreepte dat je vooraf een aantal keuzes dient te maken.

Denk daarbij aan de keuze tussen een vast of een variabel tarief. Een vast tarief biedt zekerheid, maar wanneer de energieprijzen zakken, betaal je te veel. Dat is altijd een beetje gokken, maar Radar gaf aan dat vaste contracten in principe het goedkoopst zijn.

Vervolgens moet je kiezen tussen een contract voor bepaalde of onbepaalde tijd. Bij een contract voor bepaalde tijd kan je niet overstappen tot het contract voorbij is. Bij een contract voor onbepaalde tijd kan dat wel. Om consumenten te verleiden, kennen energieleveranciers vaak kortingen toe aan wie kiest voor een contract voor bepaalde tijd. Laat je door zo’n bonussen niet meteen verleiden tot contracten met een lange looptijd. Toch oordeelde Radar dat contracten voor bepaalde tijd met een looptijd van maximaal een jaar, inclusief een welkomstkorting, vaak de voordeligste optie zijn.

Maar vervolgens is en blijft het opletten geblazen. Want vergelijkingssites weten dat ook en lijken je ook in de richting van deze contracten te duwen. Dat is uiteraard ook wat we van vergelijkingssites verwachten, maar hun job eindigt natuurlijk wanneer je het contract hebt afgesloten. Maar na een jaar wordt datzelfde contract vervolgens omgezet in een contract voor onbepaalde tijd, zonder bonus en aan een variabel tarief. Al na één jaar gaat het voordeel dus verloren. Daarom zal een goede vergelijkingssite je bij het aflopen van jouw contract even verwittigen en opnieuw betere alternatieven aanwijzen, maar dat is lang niet altijd het geval. Noteer daarom zelf het een en ander in je agenda.

Denk vervolgens na over de keuze tussen het enkel of het dubbel tarief. Niet alle vergelijkingssites houden hier rekening mee. De stelregel luidt: gebruik je vooral overdag energie, dan is het enkel tarief interessanter. Verbruik je daarentegen vooral buiten de daluren, bijvoorbeeld omdat je tijdens de piekuren werkt, dan is een dubbel tarief interessanter.

Ten slotte maak je ook de keuze tussen groene en grijze stroom. Die keuze is vooral een ideologische afweging, maar in de praktijk durven vergelijkingssites dergelijke prioriteiten nogal eens te vergeten.

Voor verdere informatie zie hier het artikel op Radar.

Wat is het verdienmodel van een vergelijkingssite?

Vergelijkingssites zijn er natuurlijk niet gewoon om consumenten met hun keuze te helpen. Ook vergelijkingssites hopen zelf wel wat te verdienen. En ook daarover heeft Radar al een en ander gepubliceerd.

Het grootste gedeelte van de inkomsten van vergelijkingssites, zijn afkomstig van producenten en fabrikanten. Zij kennen een percentage van de inkomsten aan de vergelijkingssite toe. Meestal bedraagt dat percentage tussen 1 en 2%. Dat is meteen ook de reden waarom vergelijkingssites meestal enkel aanbieders tonen die aan zo’n affiliateprogramma deelnemen, waardoor eventuele goedkopere derden waar niks mee te verdienen valt achterwege blijven. In een aantal sectoren, zoals bijvoorbeeld de energiemarkt, hebben alle leveranciers een eigen programma en is men mooi vertegenwoordigd. Toch blijft het opletten geblazen, want sommige malafide vergelijkingssites bevoordelen toch de leveranciers die hen het meest opleveren.

Daarnaast optimaliseren sommige vergelijkingssites hun inkomsten door ook advertenties weer te geven, maar daar gaat de schoorsteen niet van roken. Vroeger verdienden vergelijkingssites ook een centje bij door je persoonsgegevens aan andere firma’s te verkopen, maar sinds de nieuwe GDPR en de vereiste transparantie lijkt daar verandering in te zijn gekomen.

Welke energievergelijkingssites zijn er allemaal in 2021?

Voor elk product of dienst lijkt er wel een vergelijkingssite te zijn. Vooral vergelijkingssites voor energieleveranciers, financiële producten en verzekeringen kennen een groot marktaandeel. Dat hoeft ook niet te verbazen, want het gaat stuk voor stuk om zaken die ons dagelijks budget sterk beïnvloeden en waar we meer bij stilstaan dan bij pakweg het kopen van een fles wijn. In deze sectoren is de concurrentie tussen vergelijkingssites heel hard, terwijl ook de prijzen al eens durven te verschillen.

Top 6 grootste energievergelijkingssites zijn; Easyswitch.nl, Overstappen.nl, Kizi.nl, Pricewise.nl, Gaslicht.com, Independer.nl.

Radar: hoe kies je het beste energiecontract?

Radar heeft principieel niets tegen het gebruik van energievergelijkingssites en raadt het zelfs aan. Wel raadt het aan om steeds verschillende vergelijkingssites te gebruiken en uitkomsten te vergelijken. Bovendien moet je vooraf goed je eigen verbruik in kaart brengen en op basis hiervan een aantal keuzes maken, bijvoorbeeld tussen het enkel of het dubbel tarief. Radar raadt ook aan om goed de voorwaarden van de aanbieders door te nemen, opdat je achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

Goedkoopste energieleverancier volgens Radar

Hierover laat Radar geen misverstanden bestaan: er is niet zoiets als de goedkoopste energieleverancier. Of toch niet in de brede zin van het woord. De prijszetting is zo divers en veel is afhankelijk van je eigen verbruiksgedrag. Denk daarbij aan de vraag hoeveel je verbruikt en vooral wanneer je energie verbruikt. Gooi daar ook nog eens welkomstbonussen, kortingen en variabele tarieven bovenop en je krijgt een energiemarkt die niet meteen uitblinkt door transparantie. In elke individuele situatie zal steeds gezocht moeten worden naar de goedkoopste energieleverancier. Dat is meteen ook de reden waarom Kassa en Radar het gebruik van energievergelijkingswebsites niet ontraden.

Interessante onderzoeken over energie vergelijken door Tros Radar & Kassa

Al in 2009 deed Tros Radar onderzoek naar energievergelijkingssites. Toen al werd duidelijk dat het belang van energievergelijkingssites steeds groter werd en dat steeds minder klanten overstapten ten gevolge van straatverkopers of praatjes aan de telefoon. Maar de belangrijkste conclusie was toen dat vergelijken nagenoeg onmogelijk is, omdat elke website een ander pakket aanbiedt. Dat is meteen ook de reden waarom vergelijkingswebsites als Easyswitch.nl nu ruime keuzemogelijkheden aanbieden waardoor het mogelijk is om heel specifiek te vergelijken.

In 2013 volgde een nieuw onderzoek van Tros Radar, toen naar de brede sector van vergelijkingssites in Nederland. Toen concludeerde het dat de sites zelden transparant zijn en dat je dus maar beter bij verschillende vergelijkingswebsites aanklopt, want dat je enkel zo zekerheid krijgt over de scherpste prijs. Ook hekelde men het feit dat er veel te veel persoonsgegevens werden opgevraagd die de sites vervolgens ten gelde konden maken. Een praktijk die sinds de komst van de AVG-wetgeving hoe dan ook afgelopen is.

Sindsdien zijn vergelijkingssites, net zoals het voltallig internet, onder een steeds strikter toezicht komen te staan. Dit terwijl de (privacy)regels steeds verder werden aangescherpt. Hierdoor is de betrouwbaarheid van energievergelijkingswebsites sterk toegenomen. De wanpraktijken die aanvankelijk door Tros Radar werden blootgelegd, lijken dan ook van het toneel te zijn verdwenen. Op een enkele malafide uitzondering na…

Tips van Tros Radar & Kassa over energie vergelijken

Tros Radar heeft halverwege 2019 een aantal tips gepubliceerd voor gebruikers van energievergelijkingssites. Vooral deze vijf tips willen we je dan ook niet onthouden:

– Gebruik altijd verschillende energievergelijkingssites en vergelijk ook onderling;

– Doe vooronderzoek en zorg dat je je exacte verbruik goed kent;

– Ga na hoe de energievergelijkingssite vergelijkt en bepaal zelf wat voor jou al dan niet belangrijk is;

– Geef geen persoonlijke informatie in die je niet wilt delen of die de vergelijkingssite echt niet nodig heeft;

– Vergelijk niet alleen de grootste aanbieders op de markt maar vergelijk ook kleinere energieleveranciers.

Voor verder informatie; zie tips voor het gebruik maken van vergelijkingssites.

Klachten melden bij Tros Radar

Lijkt een vergelijkingssite toch niet helemaal eerlijk te zijn of heb je een vermoeden dat je persoonsgegevens onrechtmatig worden verwerkt? Neem dan contact op met de redactie van Radar. Dit kan via de website van Radar, per brief (Postbus 2, 1200 JA Hilversum) of via Whatsapp.

Laatste nieuws

Energie

22 oktober: Energie vraag & antwoord sessie met Tom

De energieprijzen zijn al maanden aan het stijgen en de winter komt eraan, dus wat betekent dit voor jouw energierekening? Om antwoord te geven op al jouw...

Lees meer
Energie

Uitleg over beperkte aanbod energieleveranciers

Laatste update: 15-10-2021 Als je bij ons een vergelijking hebt gemaakt, is het je waarschijnlijk opgevallen dat je maar uit een aantal energiecontracten...

Lees meer
Energie

Prinsjesdag 2021: wat verandert er voor jou?

Deze week was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer