Word jij een Overstap-kampioen?

Op de Olympische Winterspelen blinken wij (vaak) uit in het schaatsen. Een sport die (bijna) elke Nederlander ooit een keer in zijn leven heeft gedaan. Of het nou op natuurijs is, of op een kunstijsbaan; schaatsen kent vrijwel iedereen.
 
Iets wat de professionele schaatsers allemaal heel goed kunnen en waar wij – als amateurschaatsers – meer moeite mee hebben, is het overstappen. Dat ene been over de andere en dan blijven glijden is toch ingewikkelder dan gedacht. Gelukkig voor ons, hebben wij niet de ambitie om in het schaatsen een Olympisch gouden medaille te winnen. Waar we wel goed in kunnen worden, is het overstappen van energieleverancier of contract.

 

De gouden overstapdeal

Onze energievergelijker kan worden gezien als een toernooi waar de coach (jij) bepaalt welke atleet hij meeneemt naar de Spelen. Oftewel, welk energiecontract het beste bij jou past.
De gouden deal is voor iedereen anders, zoals iedere coach op een andere manier training geeft. Vind jij het belangrijk dat je duurzame energie ontvangt of let je vooral op de prijs? Misschien is jouw ideale energiecontract een combinatie van deze twee en wat zijn dan de mogelijkheden? We bespreken ze hieronder.


De duurzame deal

Als voor jou de gouden deal het afsluiten van een duurzaam energiecontract is, kan je de vergelijker beschouwen als sportcentrum Papendal. Op Papendal wordt er door potentiële topatleten op een duurzame manier getraind, in de hoop de Olympische Spelen te halen. Alleen de allerbesten krijgen dit voor elkaar. Dit geldt ook voor energieleveranciers, waarvan er maar een paar zijn die echt duurzame energie leveren.


Groene energiecontracten

Een sporter kan beoordeeld worden op zijn atletisch vermogen, kracht of juist een combinatie van beiden. Bij energiecontracten wordt een onderscheid gemaakt tussen grijze, gecombineerde en groene contracten. Een grijs contract wil zeggen dat alle stroom en/of gas waar je voor betaalt, wordt opgewekt door de verbranding van fossiele brandstoffen. Gecombineerd is een combinatie tussen de grijs en groen opgewekte stroom. 
 

 
Olympische winterspelen

Groen betekent, logischerwijs, dat alle stroom en/of gas wordt opgewekt vanuit hernieuwbare bronnen. Alleen zit daar een addertje onder het gras. Er zijn namelijk energieleveranciers die het opwekken van energie met behulp van fossiele brandstoffen vergroenen door zogeheten Garantie van Oorsprong certificaten in te kopen. Je zou dit kunnen zien als het gebruik van een schildklier medicijn tijdens de Olympische Spelen. Het is niet verboden en de prestaties zijn (veel) beter dan verwacht, maar niemand heeft door dat die voor de gek wordt gehouden.

Tip: Zet in onze vergelijker het filter “alleen duurzame contracten” aan. Je ziet alleen de energiecontracten waarvan de groene energie in Nederland wordt opgewekt.

 

De goedkoopste deal

Als je het hebt over een goedkoper contract dan kan onze vergelijker worden beschouwd als het Olympisch Kwalificatietoernooi (OKT). Een schaatser die naar de Winterspelen wil, kan dit behalen door goed te presteren op het OKT. Zo zit het ook in onze energievergelijker. Hoe goedkoper het energiecontract dat wordt aangeboden, hoe hoger een leverancier in de vergelijker staat. De truc hiervoor is het aanbieden van welkomstkortingen.

Door deze aan te bieden, wordt de totaalprijs van jouw contract lager, waardoor je op de lange termijn bespaart op je energiekosten. Je moet alleen wel het gehele traject (de duur van het contract) uitzitten, wil je dit terugverdienen. Dit kan je zien als het winnen van de gouden medaille op de Olympische Spelen; je coacht jarenlang, maar pas als jouw atleet daadwerkelijk de snelste tijd heeft gereden verdienen jullie die gouden medaille. In dit geval verdien je dus de welkomstkorting.

Duurzaam en voordelig combineren?

Het is ook mogelijk dat jouw gouden deal een goedkoper contract met groene energie is. Het een sluit het ander natuurlijk niet uit. Kijk bijvoorbeeld naar de shorttrack schaatssters die ook aan langebaanschaatsen doen. Makkelijk is anders, maar onmogelijk is het niet. Als je allebei belangrijk vindt, zou je kunnen kijken naar de mogelijkheid om zelf groene stroom op te wekken. Er zijn veel duurzame projecten waar je aan mee kan doen, zoals mede-eigenaar worden van een windmolen en/of zonnepark. Op deze manier kan iedereen zijn eigen groene stroom opwekken.
 
Als jij wilt investeren in een windmolen, dan kan je dat het beste in jouw eigen buurt doen. Je bent dan allleen niet altijd zeker van een terugleververgoeding. Met zonnepanelen ben je daar wel zeker van.

Je hebt dan twee keuzes:

  1. Je sluit je aan bij een groene energieleverancier die het mogelijk maakt om in hun zonnepanelenpark een zonnepaneel aan te schaffen. Je wekt zelf groene stroom op en de stroom die je daarvan gebruikt wordt in mindering gebracht op jouw energierekening. Welke energieleveranciers hier aan meedoen en wat de voorwaarden zijn kan je vinden op de site van de leverancier zelf.
  2. Je sluit je aan bij een zonnestroomproject. De voorwaarde om mee te kunnen doen aan een project waarbij gezamenlijke groene stroom wordt opgewekt, is dat je in de buurt woont. Alleen als je in dezelfde of in een aangrenzende postcode woont waar de installatie staat mag je mee doen. Samen met de andere deelnemers vorm je dan een coöperatie of een Vereniging van Eigenaren.

Vind snel jouw gouden deal!

Overstappen een gedoe? Zeker niet! Wij maken voor jou de voorselectie, zodat jij snel en zonder gedoe de gouden deal binnen sleept. Kijk nu in onze vergelijker of jouw gouden deal ertussen zit! Zit jouw gouden deal er op dit moment niet tussen? Geen zorgen, houd onze vergelijker in de gaten dan komt die deal vanzelf. Zoals een Olympische schaatser altijd blijft trainen om uiteindelijk de Olympisch gouden medaille te winnen!
 
Pak nu jouw gouden deal

 
 
Frederique Binneveld

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: