Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Energiecollectief

Een energiecollectief stelt zich op als belangenbehartiger van haar leden. Door veel leden te verzamelen hebben energiecollectieven een sterke onderhandelingspositie en proberen zij contracten met lage energietarieven bij energieleveranciers af te sluiten. Meestal regelt het energiecollectief de hele overstap waardoor de leden zelf niets hoeven te doen. Een contract bij een energiecollectief is echter niet altijd het goedkoopst.

Vergelijk energieleveranciers

Wat is de werkwijze van een energiecollectief?

In de meeste gevallen is het mogelijk je vrijblijvend op de website van het energiecollectief in te schrijven. Je geeft je adresgegevens en het aantal bewoners in je huis door aan het energiecollectief, zo worden de gegevens van alle deelnemers van het collectief verzameld. Met deze gegevens gaat het energiecollectief de onderhandeling aan met energieleveranciers. Dit gebeurt vaak door middel van een veiling, verschillende energieleveranciers kunnen hier elkaar onderbieden voor het goedkoopste contract. De energieleverancier die het beste aanbod doet, zal door het collectief worden gekozen en worden aangeboden aan de deelnemers. Tot op dit moment kunnen deelnemers nog vrijblijvend beslissen of zij het contract wel of niet willen afsluiten.

Hoe weet je of je bespaart?

Na de veiling krijg je het contract met de voordeligste tarieven aangeboden door het energiecollectief. Je kunt deze tarieven vergelijken met je huidige contract om te zien wat je bespaart door over te stappen. Als je geld bespaart door over te stappen, kun je direct ingaan op het aanbod. Energiecollectieven geven soms alleen de mogelijkheid om de aangeboden tarieven met je huidige tarieven te vergelijken, hierdoor krijg je geen beeld van de energiecontracten van andere energieleveranciers.

Wat gebeurt er als je ervoor kiest om over te stappen?

Als je ervoor kiest om over te stappen, hoef je dit alleen door te geven aan het energiecollectief. Vervolgens zal het collectief je gegevens doorsturen aan je nieuwe energieleverancier. Zij stellen het contract voor je op en zeggen het energiecontract bij je oude energieleverancier voor je op.

Kun je altijd overstappen naar een energiecollectief?

In principe kun je altijd overstappen, al zitten hier soms consequenties aan verbonden. Als je een contract hebt met onbepaalde looptijd, kun je altijd opzeggen met een opzegtermijn van 30 dagen. Als je een vast contract hebt van 1 jaar of langer, is het van belang dat je controleert of de looptijd van je contract al bijna is verstreken. Wanneer je jouw contract vroegtijdig beëindigd, kan je oude energieleverancier een opzegboete in rekening brengen. Deze rekening zul je zelf moeten betalen, wat ten koste gaat van de besparing van je overstap.

Waarom krijgen energiecollectieven een goede prijs?

Collectieven die onderhandelen voor een groot ledenbestand zijn heel aantrekkelijk voor energieleveranciers. Het goedkoopste aanbod zal aan alle leden worden voorgelegd, waardoor energieleveranciers in één keer een groot aantal nieuwe klanten kunnen binnenhalen. Om deze reden zullen zij de meest voordelige tarieven proberen aan te bieden en krijgen collectieven een goede prijs.

Is een groot energiecollectief voordelig?

Meestal is het voordelig om je aan te sluiten bij een groot energiecollectief, hoe meer leden een collectief heeft, hoe hoger de korting is die energieleveranciers willen geven.

Hoe krijgen energiecollectieven betaald?

Er zijn twee manieren waarop collectieven geld verdienen:

 1. Betaald lidmaatschap. In dit geval betaal je jaarlijks, maandelijks of eenmalig een vast bedrag aan het energiecollectief voor jouw lidmaatschap. Bereken in dit geval hoeveel geld je betaalt voor het lidmaatschap, als dit meer is dan de besparing, is het niet rendabel om je aan te sluiten bij het collectief.
 2. Vergoeding van de energieleverancier. Het energiecollectief krijgt in dit geval een vergoeding van de energieleverancier voor iedere deelnemer die overstapt naar het energiecontract. Als deelnemer heb je in dit geval geen kosten voor deelname aan het collectief.

Wat zijn de grootste verschillen tussen de collectieven?

De verschillen hebben vooral te maken met het verdienmodel en het aanspreekpunt.

Verdienmodel
Zoals hierboven beschreven bij de betalingswijze van collectieven, verdienen de collectieven door de inkomsten uit het lidmaatschap of door een vergoeding van energieleveranciers voor iedere overgestapte deelnemer. Dit is vooral voor de deelnemers van belang, omdat het betekent dat je vooraf moet informeren of deelname aan een energiecollectief gratis of betaald is.

Aanspreekpunt
De collectieven kunnen ervoor kiezen om zelf het aanspreekpunt van de leden te zijn, of dit over te laten aan de energieleverancier. Als het energiecollectief zelf het aanspreekpunt is, kun je terecht bij de klantenservice van het collectief. In dit geval zal de klantenservice van de energieleverancier je meestal niet verder kunnen helpen, maar je verwijzen naar de  klantenservice van het energiecollectief.  Bij het onderhandelingsproces wordt niet altijd rekening gehouden met de kwaliteit van de klantenservice van een energieleverancier, je kunt zelf niet aangeven dat je dit belangrijk vindt.

Overzicht van alle Nederlandse energiecollectieven

ANBO EnergiecollectiefCollectief dat op verschillende fronten opkomt voor ouderen, een van deze fronten is energie. Je betaalt lidmaatschapskosten om te kunnen overstappen.
ANWB EnergiecollectiefWilt alleen groene energie aanbieden. Je betaalt lidmaatschapskosten om te kunnen overstappen.
Consumentenbond EnergiecollectiefZowel leden als niet-leden kunnen gebruikmaken van het tijdelijke aanbod.
De VastelastenbondGratis lidmaatschap, het energiecollectief ontvangt geld van de energieleverancier voor iedere overgestapte klant.
Groepsveiling.nlGratis lidmaatschap, het collectief ontvangt geld van de energieleverancier voor iedere overgestapte klant.
Kobespa EnergiecollectiefZakelijk collectief, je betaalt een eenmalige vergoeding voor deelname aan het collectief.
HomestroomOp basis van een maandelijks lidmaatschap. Ieder jaar wordt een nieuw contract voor je berekend, tussentijds blijf je betalen.
MKB collectievenNemen in de veiling alleen energiecontracten aan die groene stroom leveren, niet duidelijk hoe ze geld verdienen.
Nederland collectiefInitiatief van bezwaarwijzer.nl. Gratis deelname, het energiecollectief ontvangt geld van de energieleverancier voor iedere overgestapte klant.
Nederlands energie collectiefOnderdeel van Homestroom, op basis van een maandelijks lidmaatschap.
NL energiecollectiefOnderdeel van Kobespa. Je betaalt een eenmalige vergoeding om mee te doen aan het energiecollectief.
Ons energiecollectiefOnderdeel van Cinergiegroep. Deelname is gratis, het collectief ontvangt geld van de energieleverancier voor iedere overgestapte klant.
Sloop de crisisNemen in de veiling alleen energiecontracten op die groene stroom leveren, het energiecollectief ontvangt geld van de energieleverancier voor iedere overgestapte klant.
Telegraaf energie collectiefGratis deelname, het collectief ontvangt geld van de energieleverancier voor iedere overgestapte klant.
Vereniging Eigen HuisLidmaatschap is het eerste jaar gratis, daarna betaal je een jaarlijks bedrag. Daarnaast ontvangt het energiecollectief geld van energieleveranciers voor iedere overgestapte klant.

Voor- en nadelen van een energiecollectief

Voordelen

 • Je kunt via een energiecollectief makkelijk overstappen, het collectief regelt alles voor je en je kunt gemakkelijk geld besparen op je vaste lasten.
 • Hoe meer deelnemers een energiecollectief heeft, hoe beter de onderhandelingspositie.

Nadelen

 • Niet alle energieleveranciers doen mee aan de onderhandelingen of de veiling.
 • In sommige gevallen betaal je vooraf lidmaatschapskosten. Er wordt gezegd dat deelname vrijblijvend is, maar je betaalt deze kosten altijd ongeacht of je kiest voor het aangeboden energiecontract of niet.
 • Er wordt één energiecontract aangeboden aan alle deelnemers, dit aanbod is niet afgesteld op je persoonlijke woonsituatie, ook al wordt dit vaak wel zo gebracht door energiecollectieven.

Aandachtspunten bij een energiecollectief

Een energiecollectief kan zorgen voor een goedkoop energiecontract door de sterke onderhandelingspositie, maar er zijn een aantal aandachtspunten waar je op kunt letten voordat je overstapt.

 1. Lees de voorwaarden van het collectief goed door, zodat je zeker weet dat je niet aan bepaalde kosten vast zit.
 2. Vergelijk het aanbod van het collectief zelf met energiecontracten op vergelijkingssites.
 3. Controleer of de looptijd van je oude contract al is afgelopen, zodat je geen opzegboete hoeft te betalen.

Waarom toch vergelijken?

Energiecollectieven proberen via een veiling of onderhandelingen een goed aanbod te kunnen doen aan hun leden of deelnemers. Dit aanbod blijkt echter niet altijd de goedkoopste mogelijkheid te zijn, redenen hiervoor zijn:

 • Aan de veiling of onderhandelingen doen niet altijd alle energieleveranciers mee, waardoor de goedkoopste energieleveranciers nog onder de veiling prijzen kunnen zitten.
 • Bij het vergelijken van energieleveranciers speelt het verbruik een grote rol. Collectieven gaan uit van een gemiddeld verbruik, waarop de tarieven worden gebaseerd. Als jij een ander verbruik hebt, kan een andere energieleverancier voor jou wel eens voordeliger zijn. Bij energievergelijkers als EasySwitch.nl wordt het aanbod afgestemd op je persoonlijke verbruik, zodat het aanbod zo nauwkeurig mogelijk op jou is afgestemd.
 • Je kunt bij een energiecollectief geen specifieke wensen aangeven, zoals duurzame energie of een goede klantenservice, bij vergelijkingssites heb je deze opties meestal wel.
 • Bij vergelijkingssites zoals EasySwitch.nl stap je gratis over en hoef je geen lidmaatschapskosten te betalen, waardoor je meteen begint met besparen.
 • Energieleveranciers bieden vaak voordelige tarieven aan op vergelijkingssites zodat zij bovenaan in de vergelijker komen te staan, deze kortingen worden exclusief op de vergelijkingssite aangeboden waardoor veel contracten voordeliger worden.

Ben je overtuigd? Start dan direct met het vergelijken van energie en kom erachter hoeveel jij per jaar kunt besparen op je energiekosten!

Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Energie

Helft Nederlanders weet energielabel eigen woning niet

Vanaf 2021 veranderen de regels rondom het energielabel, maar wat houden deze veranderingen precies in? En zijn Nederlanders daarvan op de hoogte? Wij...

Lees meer
Energie

Hittegolf: zo houd je je hoofd koel tijdens de warme dagen

Deze week krijgen we te maken met tropische temperaturen. Heerlijk als je ergens aan het water zit, maar minder prettig als je thuis aan het werk bent of ‘s...

Lees meer
Energie

Een derde Nederlanders weet niet dat energietarieven historisch laag zijn

Ruim 1,7 miljoen mensen stapten in het afgelopen jaar over van energieleverancier, een stijging van meer dan 6 procent. Door de coronacrisis zitten mensen meer...

Lees meer