
Er zijn verschillende manieren waarop je kunt overstappen naar een andere energieleverancier. Je kunt bijvoorbeeld een vergelijking maken, maar het is ook mogelijk om je in te schrijven voor een energiecollectief. Benieuwd welke optie het beste bij jouw situatie past? Wij helpen je graag bij het maken van een keuze, daarom lees je op deze pagina de belangrijkste informatie over energiecollectieven inclusief handige tips.
Kort gezegd is een energiecollectief een grote groep mensen die samen energie inkoopt. Hoe meer mensen zich inschrijven voor een energiecollectief, hoe aantrekkelijker het voor energieleveranciers wordt om deze groep een speciaal aanbod te doen. De collectieve inkoop van energie is dus gebaseerd op het idee dat energieleveranciers graag zoveel mogelijk nieuwe klanten willen binnenhalen.
Hoge energieprijzen zorgen voor uitzonderlijke situatie
Normaal gesproken willen energieleveranciers zoveel mogelijk nieuwe klanten binnenhalen. Op dit moment is dit echter niet het geval. Vanwege de hoge energieprijzen en de onzekerheid op de energiemarkt is het voor veel leveranciers een te groot risico om veel nieuwe klanten te accepteren. Om deze reden bieden energieleveranciers veel minder energiecontracten en is het aanbod van energiecollectieven beperkt.
In de meeste gevallen is het mogelijk je vrijblijvend op de website van het energiecollectief in te schrijven. Je geeft je adresgegevens en het aantal bewoners in je huis door aan het energiecollectief. Op deze manier worden de gegevens van alle deelnemers van het collectief verzameld. Met deze gegevens gaat het energiecollectief de onderhandeling aan met energieleveranciers. Dit gebeurt vaak door middel van een energieveiling, verschillende energieleveranciers kunnen hier elkaar onderbieden voor het goedkoopste contract. De energieleverancier die het beste aanbod doet, wint de veiling en zal door het collectief worden gekozen. Na afloop van de veiling ontvang je een persoonlijk aanbod op basis van je verbruiksgegevens. Tot op dit moment kun je als deelnemer nog vrijblijvend beslissen of je het contract wel of niet wil afsluiten. Accepteer je het bod? Dan stap je definitief over naar je nieuwe energieleverancier.
Consumentenbond Energiecollectief | Zowel leden als niet-leden kunnen gebruikmaken van het tijdelijke aanbod. |
om | nieuwe energie | Zal een energiecollectief aanbieden wanneer de energiemarkt is gestabiliseerd. |
Kobespa Energiecollectief | Zakelijk collectief, je betaalt een eenmalige vergoeding voor deelname aan het collectief. |
NLEC Advies | Onderdeel van Kobespa. |
Vereniging Eigen Huis | Organiseert kleine, snelle veilingen indien de energiemarkt dit toelaat. |
Een energiecollectief is een goede keuze wanneer het aanbod hiervan beter bij jouw persoonlijke situatie past dan de energiedeals die je via een vergelijkingssite kunt afsluiten. Het voordeel van een energiecollectief is dat je de mogelijkheid hebt om je vrijblijvend in te schrijven. Voordat je het aanbod accepteert, zit je dus nog nergens aan vast. Je kunt er dus voor kiezen om je in te schrijven voor een energiecollectief en het aanbod af te wachten. Bevalt het aanbod? Dan kun je het accepteren en overstappen. Vallen de tarieven toch tegen? Dan heb je altijd nog de optie om via onze vergelijker verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken.
Een energiecollectief kan zorgen voor een goedkoop energiecontract door de sterke onderhandelingspositie, maar er zijn een aantal aandachtspunten waar je op kunt letten voordat je overstapt.
Energiecollectieven proberen via een veiling of onderhandelingen een goed aanbod te kunnen doen aan hun leden of deelnemers. Dit aanbod blijkt echter niet altijd de goedkoopste mogelijkheid te zijn, redenen hiervoor zijn:
Ben je overtuigd? Start dan direct met het vergelijken van energie en kom erachter hoeveel jij per jaar kunt besparen op je energiekosten!
Ieder jaar onderzoeken we bij EasySwitch.nl met onze barometer hoe belangrijk Nederlandse consumenten duurzame energie vinden. Hoe vaak verkiezen zij een...
Lees meerLaatste update: 29-03-2022 In de nacht van 23 op 24 februari is er oorlog uitgebroken in Oekraïne. De spanningen waren al langer hoog opgelopen,...
Lees meerLaatste update: 03-05-2022 Op 24 februari 2022 is er oorlog uitgebroken tussen Rusland en Oekraïne. Omdat wij deels afhankelijk zijn van de gaslevering uit...
Lees meer