Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Energiecollectief

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt overstappen naar een andere energieleverancier. Je kunt bijvoorbeeld een vergelijking maken, maar het is ook mogelijk om je in te schrijven voor een energiecollectief. Benieuwd welke optie het beste bij jouw situatie past? Wij helpen je graag bij het maken van een keuze, daarom lees je op deze pagina de belangrijkste informatie over energiecollectieven inclusief handige tips.

Wat is een energiecollectief?

Kort gezegd is een energiecollectief een grote groep mensen die samen energie inkoopt. Hoe meer mensen zich inschrijven voor een energiecollectief, hoe aantrekkelijker het voor energieleveranciers wordt om deze groep een speciaal aanbod te doen. De collectieve inkoop van energie is dus gebaseerd op het idee dat energieleveranciers graag zoveel mogelijk nieuwe klanten willen binnenhalen.

Hoge energieprijzen zorgen voor uitzonderlijke situatie
Normaal gesproken willen energieleveranciers zoveel mogelijk nieuwe klanten binnenhalen. Op dit moment is dit echter niet het geval. Vanwege de hoge energieprijzen en de onzekerheid op de energiemarkt is het voor veel leveranciers een te groot risico om veel nieuwe klanten te accepteren. Om deze reden bieden energieleveranciers veel minder energiecontracten en is het aanbod van energiecollectieven beperkt.

Hoe werkt een energiecollectief?

1
Energiecollectief stap 1

Inschrijving energiecollectief

2
Energiecollectief stap 2

Start energieveiling

3
Energiecollectief kiezen 3

Persoonlijk aanbod

4
Energiecollectief kiezen 4

Tevreden? Overstappen!

Toelichting uitleg energiecollectief

In de meeste gevallen is het mogelijk je vrijblijvend op de website van het energiecollectief in te schrijven. Je geeft je adresgegevens en het aantal bewoners in je huis door aan het energiecollectief. Op deze manier worden de gegevens van alle deelnemers van het collectief verzameld. Met deze gegevens gaat het energiecollectief de onderhandeling aan met energieleveranciers. Dit gebeurt vaak door middel van een energieveiling, verschillende energieleveranciers kunnen hier elkaar onderbieden voor het goedkoopste contract. De energieleverancier die het beste aanbod doet, wint de veiling en zal door het collectief worden gekozen. Na afloop van de veiling ontvang je een persoonlijk aanbod op basis van je verbruiksgegevens. Tot op dit moment kun je als deelnemer nog vrijblijvend beslissen of je het contract wel of niet wil afsluiten. Accepteer je het bod? Dan stap je definitief over naar je nieuwe energieleverancier.

Overzicht van alle Nederlandse energiecollectieven

Consumentenbond Energiecollectief Zowel leden als niet-leden kunnen gebruikmaken van het tijdelijke aanbod.
om | nieuwe energie Zal een energiecollectief aanbieden wanneer de energiemarkt is gestabiliseerd.
Kobespa Energiecollectief Zakelijk collectief, je betaalt een eenmalige vergoeding voor deelname aan het collectief.
NLEC Advies Onderdeel van Kobespa.
Vereniging Eigen Huis Organiseert kleine, snelle veilingen indien de energiemarkt dit toelaat.


Voor- en nadelen van een energiecollectief

Voordelen

 • Je kunt via een energiecollectief makkelijk overstappen, het collectief regelt alles voor je en je kunt gemakkelijk geld besparen op je vaste lasten.
 • Hoe meer deelnemers een energiecollectief heeft, hoe beter de onderhandelingspositie en hoe beter het aanbod vaak is.

Nadelen

 • Niet alle energieleveranciers doen mee aan de onderhandelingen of de veiling.
 • In sommige gevallen moet je lidmaatschapskosten betalen als je het bod wilt accepteren.
 • Er wordt één energiecontract aangeboden aan alle deelnemers, dit aanbod is niet afgesteld op je persoonlijke woonsituatie (ook al wordt dit vaak wel zo gebracht door energiecollectieven). Het winnende bod is dus niet altijd het voordeligst voor iedereen.


Wanneer is een energiecollectief een goede keuze?

Een energiecollectief is een goede keuze wanneer het aanbod hiervan beter bij jouw persoonlijke situatie past dan de energiedeals die je via een vergelijkingssite kunt afsluiten. Het voordeel van een energiecollectief is dat je de mogelijkheid hebt om je vrijblijvend in te schrijven. Voordat je het aanbod accepteert, zit je dus nog nergens aan vast. Je kunt er dus voor kiezen om je in te schrijven voor een energiecollectief en het aanbod af te wachten. Bevalt het aanbod? Dan kun je het accepteren en overstappen. Vallen de tarieven toch tegen? Dan heb je altijd nog de optie om via onze vergelijker verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken.

Vergelijk energieleveranciers

Aandachtspunten bij een energiecollectief

Een energiecollectief kan zorgen voor een goedkoop energiecontract door de sterke onderhandelingspositie, maar er zijn een aantal aandachtspunten waar je op kunt letten voordat je overstapt.

 1. Lees de voorwaarden van het collectief goed door, zodat je zeker weet dat je niet aan bepaalde kosten vast zit.
 2. Vergelijk het aanbod van het collectief zelf met energiecontracten op vergelijkingssites.
 3. Controleer of de looptijd van je oude contract al is afgelopen, zodat je geen opzegboete hoeft te betalen.


Waarom toch vergelijken?

Energiecollectieven proberen via een veiling of onderhandelingen een goed aanbod te kunnen doen aan hun leden of deelnemers. Dit aanbod blijkt echter niet altijd de goedkoopste mogelijkheid te zijn, redenen hiervoor zijn:

 • Aan de veiling of onderhandelingen doen niet altijd alle energieleveranciers mee, waardoor de goedkoopste energieleveranciers nog onder de veiling prijzen kunnen zitten.
 • Bij het vergelijken van energieleveranciers speelt het verbruik een grote rol. Collectieven gaan uit van een gemiddeld verbruik, waarop de tarieven worden gebaseerd. Als jij een ander verbruik hebt, kan een andere energieleverancier voor jou wel eens voordeliger zijn. Bij energievergelijkers als EasySwitch.nl wordt het aanbod afgestemd op je persoonlijke verbruik, zodat het aanbod zo nauwkeurig mogelijk op jou is afgestemd.
 • Je kunt bij een energiecollectief geen specifieke wensen aangeven, zoals duurzame energie of een goede klantenservice, bij vergelijkingssites heb je deze opties meestal wel.
 • Bij vergelijkingssites zoals EasySwitch.nl stap je gratis over en hoef je geen lidmaatschapskosten te betalen, waardoor je meteen begint met besparen.
 • Energieleveranciers bieden vaak voordelige tarieven aan op vergelijkingssites zodat zij bovenaan in de vergelijker komen te staan, deze kortingen worden exclusief op de vergelijkingssite aangeboden waardoor veel contracten voordeliger worden.

Ben je overtuigd? Start dan direct met het vergelijken van energie en kom erachter hoeveel jij per jaar kunt besparen op je energiekosten!

Vergelijk Energie

Veelgestelde vragen energiecollectief

Kun je altijd overstappen naar een energiecollectief?

Wat gebeurt er als je ervoor kiest om over te stappen?

Wat is een energieveiling?

Hoe weet je of je bespaart met een energiecollectief?

Waarom krijgen energiecollectieven een goede prijs?

Is een groot energiecollectief voordelig?

Hoe krijgen energiecollectieven betaald?

Laatste nieuws

Energie

Variabele energietarieven laten lichte daling zien, forse stijging verwacht vanaf augustus

Er komt voorlopig nog geen eind aan de onstuimige energiemarkt. De prijzen van energie zijn nog steeds ongekend hoog, maar de variabele energietarieven per 1...

Lees meer
Energie

Nederlanders kiezen steeds vaker voor duurzame energie

Ieder jaar onderzoeken we bij EasySwitch.nl met onze barometer hoe belangrijk Nederlandse consumenten duurzame energie vinden. Hoe vaak verkiezen zij een...

Lees meer
Energie

Oorlog Oekraïne leidt tot forse stijging gasprijs

Laatste update: 29-03-2022   In de nacht van 23 op 24 februari is er oorlog uitgebroken in Oekraïne. De spanningen waren al langer hoog opgelopen,...

Lees meer