Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Energiecollectief

Een energiecollectief stelt zich op als belangenbehartiger van haar leden. Door veel leden te verzamelen hebben energiecollectieven een sterke onderhandelingspositie en proberen zij contracten met lage energietarieven bij energieleveranciers af te sluiten. Meestal regelt het energiecollectief de hele overstap waardoor de leden zelf niets hoeven te doen. Een contract bij een energiecollectief is echter niet altijd het goedkoopst.

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieleveranciers

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Wat is de werkwijze van een collectief?

In de meeste gevallen is het mogelijk je vrijblijvend op de website van het energiecollectief in te schrijven. Je geeft je adresgegevens en het aantal bewoners in je huis door aan het collectief, zo worden de gegevens van alle deelnemers van het collectief verzameld. Met deze gegevens gaat het collectief de onderhandeling aan met energieleveranciers. Dit gebeurt vaak door middel van een veiling, verschillende energieleveranciers kunnen hier elkaar onderbieden voor het goedkoopste contract. De energieleverancier die het beste aanbod doet, zal door het collectief worden gekozen en worden aangeboden aan de deelnemers. Tot op dit moment kunnen deelnemers nog vrijblijvend beslissen of zij het contract wel of niet willen afsluiten.

Hoe weet je of  je bespaart?

Na de veiling krijg je het contract met de voordeligste tarieven aangeboden door het collectief. Je kunt deze tarieven vergelijken met je huidige contract om te zien wat je bespaart door over te stappen. Als je geld bespaart door over te stappen, kun je direct ingaan op het aanbod. Energiecollectieven geven soms alleen de mogelijkheid om de aangeboden tarieven met je huidige tarieven te vergelijken, hierdoor krijg je geen beeld van de energiecontracten van andere energieleveranciers.

Wat gebeurt er als je ervoor kiest om over te stappen?

Als je ervoor kiest om over te stappen, hoef je dit alleen door te geven aan het collectief. Vervolgens zal het collectief je gegevens doorsturen aan je nieuwe energieleverancier. Zij stellen het contract voor je op en zeggen het energiecontract bij je oude energieleverancier voor je op.

Kun je altijd overstappen?

In principe kun je altijd overstappen, al zitten hier soms consequenties aan verbonden. Als je een contract hebt met onbepaalde looptijd, kun je altijd opzeggen met een opzegtermijn van 30 dagen. Als je een vast contract hebt van 1 jaar of langer, is het van belang dat je controleert of de looptijd van je contract al bijna is verstreken. Wanneer je jouw contract vroegtijdig beëindigd, kan je oude energieleverancier een opzegboete in rekening brengen. Deze rekening zul je zelf moeten betalen, wat ten koste gaat van de besparing van je overstap.

Waarom krijgen collectieven een goede prijs?

Collectieven die onderhandelen voor een groot ledenbestand zijn heel aantrekkelijk voor energieleveranciers. Het goedkoopste aanbod zal aan alle leden worden voorgelegd, waardoor energieleveranciers in één keer een groot aantal nieuwe klanten kunnen binnenhalen. Om deze reden zullen zij de meest voordelige tarieven proberen aan te bieden en krijgen collectieven een goede prijs.

Is een groot energiecollectief voordelig?

Meestal is het voordelig om je aan te sluiten bij een groot collectief, hoe meer leden een collectief heeft, hoe hoger de korting is die energieleveranciers willen geven.

Hoe krijgen collectieven betaald?

Er zijn twee manieren waarop collectieven geld verdienen:

 1. Betaald lidmaatschap. In dit geval betaal je jaarlijks, maandelijks of eenmalig een vast bedrag aan het collectief voor jouw lidmaatschap. Bereken in dit geval hoeveel geld je betaalt voor het lidmaatschap, als dit meer is dan de besparing, is het niet rendabel om je aan te sluiten bij het collectief.
 2. Vergoeding van de energieleverancier. Het collectief krijgt in dit geval een vergoeding van de energieleverancier voor iedere deelnemer die overstapt naar het energiecontract. Als deelnemer heb je in dit geval geen kosten voor deelname aan het collectief.

Wat zijn de grootste verschillen tussen de collectieven?

De verschillen hebben vooral te maken met het verdienmodel en het aanspreekpunt.

Verdienmodel

Zoals hierboven beschreven bij de betalingswijze van collectieven, verdienen de collectieven door de inkomsten uit het lidmaatschap of door een vergoeding van energieleveranciers voor iedere overgestapte deelnemer. Dit is vooral voor de deelnemers van belang, omdat het betekent dat je vooraf moet informeren of deelname aan een collectief gratis of betaald is.

Aanspreekpunt

De collectieven kunnen ervoor kiezen om zelf het aanspreekpunt van de leden te zijn, of dit over te laten aan de energieleverancier. Als het collectief zelf het aanspreekpunt is, kun je terecht bij de klantenservice van het collectief. In dit geval zal de klantenservice van de energieleverancier je meestal niet verder kunnen helpen, maar je verwijzen naar de  klantenservice van het collectief.  Bij het onderhandelingsproces wordt niet altijd rekening gehouden met de kwaliteit van de klantenservice van een energieleverancier, je kunt zelf niet aangeven dat je dit belangrijk vindt.

Overzicht van alle Nederlandse collectieven

ANBO EnergiecollectiefCollectief dat op verschillende fronten opkomt voor ouderen, een van deze fronten is energie. Je betaalt lidmaatschapskosten om te kunnen overstappen.
ANWB EnergiecollectiefWilt alleen groene energie aanbieden. Je betaalt lidmaatschapskosten om te kunnen overstappen.
Consumentenbond EnergiecollectiefZowel leden als niet-leden kunnen gebruikmaken van het tijdelijke aanbod.
De VastelastenbondGratis lidmaatschap, het collectief ontvangt geld van de energieleverancier voor iedere overgestapte klant.
Groepsveiling.nlGratis lidmaatschap, het collectief ontvangt geld van de energieleverancier voor iedere overgestapte klant.
Kobespa EnergiecollectiefZakelijk collectief, je betaalt een eenmalige vergoeding voor deelname aan het collectief.
HomestroomOp basis van een maandelijks lidmaatschap. Ieder jaar wordt een nieuw contract voor je berekend, tussentijds blijf je betalen.
MKB collectievenNemen in de veiling alleen energiecontracten aan die groene stroom leveren, niet duidelijk hoe ze geld verdienen.
Nederland collectiefInitiatief van bezwaarwijzer.nl. Gratis deelname, het collectief ontvangt geld van de energieleverancier voor iedere overgestapte klant.
Nederlands energie collectiefOnderdeel van Homestroom, op basis van een maandelijks lidmaatschap.
NL energiecollectiefOnderdeel van Kobespa. Je betaalt een eenmalige vergoeding om mee te doen aan het collectief.
Ons energiecollectiefOnderdeel van Cinergiegroep. Deelname is gratis, het collectief ontvangt geld van de energieleverancier voor iedere overgestapte klant.
Sloop de crisisNemen in de veiling alleen energiecontracten op die groene stroom leveren, het collectief ontvangt geld van de energieleverancier voor iedere overgestapte klant.
Telegraaf energie collectiefGratis deelname, het collectief ontvangt geld van de energieleverancier voor iedere overgestapte klant.
Vereniging Eigen HuisLidmaatschap is het eerste jaar gratis, daarna betaal je een jaarlijks bedrag. Daarnaast ontvangt het collectief geld van energieleveranciers voor iedere overgestapte klant.

Voor- en nadelen van een collectief

Voordelen

 • Je kunt via een collectief makkelijk overstappen, het collectief regelt alles voor je en je kunt gemakkelijk geld besparen op je vaste lasten.
 • Hoe meer deelnemers een collectief heeft, hoe beter de onderhandelingspositie.

Nadelen

 • Niet alle energieleveranciers doen mee aan de onderhandelingen of de veiling.
 • In sommige gevallen betaal je vooraf lidmaatschapskosten. Er wordt gezegd dat deelname vrijblijvend is, maar je betaalt deze kosten altijd ongeacht of je kiest voor het aangeboden energiecontract of niet.
 • Er wordt één energiecontract aangeboden aan alle deelnemers, dit aanbod is niet afgesteld op je persoonlijke woonsituatie, ook al wordt dit vaak wel zo gebracht door collectieven.

Waarom toch vergelijken?

Energiecollectieven proberen via een veiling of onderhandelingen een goed aanbod te kunnen doen aan hun leden of deelnemers. Dit aanbod blijkt echter niet altijd de goedkoopste mogelijkheid te zijn, redenen hiervoor zijn:

 • Aan de veiling of onderhandelingen doen niet altijd alle energieleveranciers mee, waardoor de goedkoopste energieleveranciers nog onder de veiling prijzen kunnen zitten.
 • Bij het vergelijken van energieleveranciers speelt het verbruik een grote rol. Collectieven gaan uit van een gemiddeld verbruik, waarop de tarieven worden gebaseerd. Als jij een ander verbruik hebt, kan een andere energieleverancier voor jou wel eens voordeliger zijn. Bij energievergelijkers als EasySwitch.nl wordt het aanbod afgestemd op je persoonlijke verbruik, zodat het aanbod zo nauwkeurig mogelijk op jou is afgestemd.
 • Bij een collectief kun je geen specifieke wensen aangeven, zoals duurzame energie of een goede klantenservice, bij vergelijkingssites heb je deze opties meestal wel.
 • Bij vergelijkingssites zoals EasySwitch.nl stap je gratis over en hoef je geen lidmaatschapskosten te betalen, waardoor je meteen begint met besparen.
 • Energieleveranciers bieden vaak voordelige tarieven aan op vergelijkingssites zodat zij bovenaan in de vergelijker komen te staan, deze kortingen worden exclusief op de vergelijkingssite aangeboden waardoor veel contracten voordeliger worden.

Aandachtspunten bij een collectief

Een collectief kan zorgen voor een goedkoop energiecontract door de sterke onderhandelingspositie, maar er zijn een aantal aandachtspunten waar je op kunt letten voordat je overstapt.

 1. Lees de voorwaarden van het collectief goed door, zodat je zeker weet dat je niet aan bepaalde kosten vast zit.
 2. Vergelijk het aanbod van het collectief zelf met energiecontracten op vergelijkingssites.
 3. Controleer of de looptijd van je oude contract al is afgelopen, zodat je geen opzegboete hoeft te betalen.

Laatste nieuws

Energie

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Energie

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Energie

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer