Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Gasprijs

Gas is zo normaal in je dagelijkse leven dat je er waarschijnlijk niet bij stilstaat hoeveel je verbruikt. Toch bestaat de energierekening voor een groot deel uit de kosten van gas. De gasprijs is de laatste tijd veel in het nieuws geweest. Dit roept een hoop vragen op. We begrijpen het daarom goed dat je op zoek bent naar meer informatie over de ontwikkelingen in de markt en de huidige gasprijs.

Ontwikkeling gasprijs in 2021

Na de eerste lockdown was de gasprijs historisch laag doordat er veel aanbod was en weinig vraag, maar sindsdien heeft de gasprijs een ongekende stijging meegemaakt. Sinds januari 2021 stijgt de gasprijs aan één stuk door. In de loop van dit jaar werd de stijging groter en groter. In oktober 2021 werd een recordhoogte bereikt, de prijs tikte toen de 130 euro per mWh op de Nederlandse Future Gasmarkt aan. Dat is ruim 6 keer hoger dan in januari. Enkele dagen in oktober lieten een dagstijging zien van wel 50%. Dat is nooit gebeurd in de historie van de energiemarkt. Gelukkig is de tijd van extreme stijgingen (voorlopig) voorbij. De prijs laat vanaf halverwege oktober een daling zien en staat momenteel zo’n 40% lager dan op het hoogtepunt. Enkele leveranciers hebben echter wel hun aanbod ingetrokken of beperkt omdat zij niet tegen de stijgingen op kunnen werken en met grote verliezen moesten inkopen voor de klanten. Ze wachten daarom liever totdat de markt verder stabiliseert en het prijsverloop minder schokkerig beweegt op de groothandelsmarkt

Grafiek gasprijs per m3

In onderstaande grafiek is de ontwikkeling van de gasprijs per m3 te zien. Dit betreft de prijs in eurocenten, exclusief energiebelasting en ODE.

Gebruik deze html-code om bovenstaande afbeelding over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/6193c1875d930"></iframe>

Oorzaken van de gestegen gasprijzen

De extreme stijging van de gasprijs heeft diverse oorzaken. Door de aantrekkende economie na alle lockdowns is er veel meer vraag naar energie en gas. Vooral in Azië is de vraag enorm gestegen en zijn zij bereid om flink te betalen voor vloeibaar gas. Dat drijft de prijzen op en zorgt ervoor dat er meer gas naar Azië geëxporteerd wordt. Ook is onze gasvoorraad veel minder gevuld dan normaal vlak voor de winter. Begin 2021 werd er veel gas verbruikt en de voorraden zijn daardoor niet goed genoeg aangevuld. Door het terugschroeven van de gaswinning in Groningen is Nederland grotendeels afhankelijk van buitenlandse gasproducenten. Rusland, een belangrijke producent, leverde minder gas dan normaal. Ook is de omstreden Nord-Stream 2 pijplijn helaas nog niet in gebruik genomen. Het aanbod van gas wordt daarmee een geopolitieke kwestie en is een gevolg van Europese spanningen met Rusland. De EU wil namelijk niet te afhankelijk zijn van Russisch gas. Gelukkig hebben zij eind oktober toegezegd om extra gas te leveren aan Europa.

Verwachting gasprijs 2022

“Het is lastig om te voorspellen wat de gasprijs in 2022 gaat doen. Eén gebeurtenis kan ervoor zorgen dat de prijs weer stijgt of juist daalt. De prijs is namelijk gevoelig voor externe gebeurtenissen én van de vraag en het aanbod in de markt. Zo daalde de prijs met 10% na de toezegging van Putin over extra gasleveringen aan Europa. Over het algemeen laat de gasprijs een daling zien wanneer er een milde winter is geweest en we een aangename lente periode hebben.”

Tom Schlagwein

Energie Expert

Tom Schlagwein, Energie-expert

Gasprijzen per energieleverancier in 2021

In onderstaande tabel zie je een overzicht van de variabele gastarieven per energieleverancier. Deze tarieven worden jaarlijks op 1 januari en 1 juli vastgesteld.


Energieleverancier Gasprijs 1 januari 2021 Gasprijs 1 juli 2021 Gasprijs 1 januari 2022
BudgetEnergie € 0,806 € 0,776 € NNB
Delta € 0,804 € 0,861 € NNB
Eneco € 0,783 € 0,953 € NNB
Energiedirect.nl € 0,788 € 0,811 € NNB
Engie € 0,765 € 0,827 € NNB
Essent € 0,798 € 0,817 € NNB
Fenor € 0,809 € 0,894 € NNB
Greenchoice € 0,814 € 0,867 € NNB
NEM € 0,810 € 0,776 € NNB
Oxxio € 0,796 € 0,880 € NNB
Powerpeers € 0,759 € 0,830 € NNB
Pure Energie € 0,800 € 0,883 € NNB
Vandebron € 0,748 € 0,811 € NNB
Vattenfall € 0,779 € 0,825 € NNB
VON € 0,861 € 0,962 € NNB

* Dit zijn de variabele tarieven. Dit tarief bestaat uit het kale leveringstarief incl BTW, ODE en energiebelasting.
Laatst bijgewerkt op 16 november 2021.

Vergelijk Gasleveranciers

 

Waaruit bestaat de gasprijs?

Heb je een keer de tijd genomen om je energierekening te bekijken dan is het je waarschijnlijk opgevallen dat de gasprijs uit verschillende onderdelen bestaat.
Dit zijn de volgende 5 onderdelen:

  • Het leveringstarief
  • Netbeheerkosten en vastrecht
  • Energiebelasting en vermindering
  • Opslag Duurzame Energie (ODE)
  • BTW

1. Het leveringstarief

Het leveringstarief is de prijs per kubieke meter gas die je aan de energieleverancier betaalt. Dit tarief is exclusief de overheidsheffingen en belastingen. Een energieleverancier kan deze prijs zelf bepalen, dus let erop dat je bij het vergelijken van gastarieven altijd naar dit tarief kijkt. Op de overige kosten heeft de leverancier geen invloed en deze kosten zijn voor iedereen gelijk. Hier kun je dus nooit op besparen.

2. Netbeheerkosten en vastrecht

De netbeheerkosten omvatten alle kosten die gemoeid zijn met het transport van energie naar je huis. De kosten bestaan uit verschillende onderdelen, namelijk: het capaciteitstarief en vastrecht, het aansluittarief, het meettarief en de meterhuur kosten. De netbeheerkosten verschillen per netbeheerder en helaas kun je daarin niet kiezen. De overheid bepaalt elk jaar de hoogte van de tarieven en zorgt ervoor dat dat de tarieven betaalbaar blijven voor de consument.

3. Energiebelasting en vermindering

Alle huishoudens en bedrijven in Nederland betalen energiebelasting. Deze belasting is in het leven geroepen om minder energieverbruik te stimuleren. De overheid ziet een deel van het energieverbruik als basisbehoefte, hierover hoef je geen belasting te betalen. Iedere consument die woont of werkt op zijn adres heeft recht op deze vermindering van je energiebelasting. Over het algemeen belast de overheid ieder jaar elke kuub gas zwaarder, en vermindert de belasting op stroom. Zo proberen zij te stimuleren dat iedere Nederlander van het gas af gaat.

4. Opslag Duurzame Energie (ODE)

Met de Opslag Duurzame Energie dragen alle huishoudens en bedrijven bij aan investeringen in duurzame energie. De hoogte van de toeslag is afhankelijk van je energieverbruik en ook hier verschilt de toeslag voor stroom en gas.

5. BTW

Het laatste onderdeel van je energierekening bestaat uit BTW. Over je totale energierekening betaal je 21% BTW. Daarmee komt het belastingpercentage op je energierekening uit op ongeveer 48%.

Vaste of variabele tarieven

Wanneer je een vast contract afsluit bij een energieleverancier dan leg je de tarieven voor een bepaalde periode vast. Meestal is dit 1,3 of 5 jaar. Hiermee verzeker je jezelf ervan dat je gedurende de afgesproken periode dezelfde prijs betaald. De prijs kan dan niet omhoog of omlaag, waardoor je precies weet hoeveel je kwijt bent aan je energierekening. Bij een variabel contract mag de leverancier de prijs op twee momenten verhogen of verlagen. Dit wordt bij iedere leverancier bekend gemaakt op 1 januari en op 1 juli.

Let op: er zijn uitzonderingen mogelijk wanneer dit in de algemene voorwaarden van de leverancier staat. Zo kiezen enkele leveranciers ervoor om de tarieven dit jaar al op 1 november te verhogen in plaats van op 1 januari.

Gasprijzen vergelijken

Als je vaste contract is afgelopen of binnenkort afloopt, raden we aan om de energievergelijker in te vullen. Na het invullen van je gegevens kun je het aanbod van de leveranciers vergelijken om te kijken of je voordeliger uitkomt met een nieuw contract. Als dat niet het geval is en de variabele tarieven van je huidige leverancier dus voordeliger zijn, dan raden we aan om nog even te wachten met overstappen. Mocht je toch willen overstappen naar een vast contract, neem dan een 1-jarig contract. Mochten de tarieven dalen, dan zit je niet vast aan een lang contract en kun je volgend jaar overstappen naar een voordeliger tarief.

Vergelijk Energie

Nog meer besparen? Je kunt ook besparen door zo min mogelijk energie en gas te verbruiken. Bekijk deze energie bespaartips om je verbruik naar beneden te krijgen!

Veelgestelde vragen

Hoeveel is 1 kuub gas?

Waaruit zijn de gastarieven opgebouwd?

Wat is de gasprijs op dit moment?

Wat is de prijs van 1 kuub gas?

Hangt de prijs van gas samen met de olieprijs?

Ja, de koppeling tussen de olie- en gasprijzen is ontstaan omdat olie en gas vaak samen werden gevonden; naast een gasbel werd vaak ook olie ontdekt. Ondertussen is het ook wettelijk vastgelegd dat de olie- en gasprijs aan elkaar gekoppeld zijn. Op de momenten dat de gasprijs moet worden aangepast, wordt er gekeken naar de huidige olieprijs.

Heeft een energieleverancier invloed op de totale prijs?

Voor een bepaald deel wel, energieleveranciers kunnen alleen de hoogte van de leveringskosten bepalen, op het overige deel kunnen zij geen invloed uitoefenen. De leveringskosten zijn ongeveer 37% van de totale gasprijs. De totale gasprijs bestaat uit meer onderdelen dan alleen de leveringskosten van gas.

Laatste nieuws

Energie

ACM trekt leveringsvergunning Anode energie in

Op 2 december heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt dat de leverings-vergunning van energieleverancier Anode Energie is ingetrokken. De...

Lees meer
Energie

10 december: Zorgverzekering Vraag- en Antwoordsessie met Paul

Het zorgseizoen is in volle gang en zoals ieder jaar zijn er weer een aantal dingen veranderd aan de zorgverzekeringen. Zo is het eigen risico dit jaar gelijk...

Lees meer
Energie

Leveringsvergunning ENSTROGA ingetrokken door de ACM

Op dinsdag 9 november heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt dat de leveringsvergunning van energieleverancier ENSTROGA is ingetrokken....

Lees meer