Gasprijs per m3 (juni 2024) | Grafiek & Direct vergelijken

Gasprijs

Je energierekening bestaat voor een groot deel uit de kosten van gas. De gasprijs staat al een enige tijd op een laag punt en blijft redelijk stabiel. Daardoor is nu hét moment om ervoor te zorgen dat je jouw gasprijs verlaagd. We begrijpen dat je op zoek bent naar meer informatie over de ontwikkelingen en natuurlijk de actuele gasprijzen van leveranciers. Je kunt ook direct een vergelijking maken om te zien welke gasleverancier op dit moment het goedkoopste voor je is.

De ontwikkeling van de gasprijs

Sinds de recordhoogte van augustus 2022 zijn de prijzen op de Groothandelsmarkt, waar energieleveranciers hun energie inkopen, met zo’n 80% gedaald. In mei 2024 schommelt de prijs op de groothandelsmarkt tussen de 25 en 35 euro per mWh. De gemiddelde prijs die consumenten betalen staat hiernaast.

Huidige gasprijs per m3

Huidige gasprijs
De huidige gasprijs is € 1,333 per m3.
Dit is inclusief alle overheidsheffingen.

Gasprijzen vergelijken

De gasprijzen op de groothandelsmarkt zijn tot het laagste niveau in maanden gezakt. Energieleveranciers hebben hun tarieven daarop aangepast en geven nieuwe klanten hoge korting op energiecontracten. Hierdoor kun je als switcher tot wel €900 besparen op je energiekosten! Vergelijk het aanbod van leveranciers in onze vergelijker en stap direct over. Wil je liever het advies van onze energie-expert lezen? Bekijk dan het advies van Tom voor je energiecontract.

Vergelijk gasprijzen

Waarom gas vergelijken bij EasySwitch.nl?

 • Energie experts

  Al 13 jaar jouw energie-expert

  Wij voorzien onze klanten al 13 jaar van advies over hun energiecontract. Wij worden dan ook gezien als dé energie-expert van Nederland.

 • energiecontracten vergelijken

  Vergelijk gratis je energiecontract

  Maak gratis een vergelijking om te zien of je nog goed zit bij je huidige energieleverancier. Kijk of jij tot € 900 kan besparen op je energierekening!

 • Persoonlijk advies

  Meest complete aanbod

  Wij hebben het meest complete aanbod van Nederland in onze vergelijker. Je kan bij ons de beste vergelijking maken met de meeste keuze.

 • Jaarlijkse overstapherinnering

  Een jaarlijkse overstapherinnering

  Wij sturen je een reminder zodra je weer over kan stappen, zodat je ieder jaar profiteert van de beste deal.

Gasprijs grafiek

In onderstaande grafiek is de ontwikkeling van de gasprijs te zien. Dit is de gemiddelde prijs van energieleveranciers, inclusief alle overheidsheffingen.

Gasprijzen per energieleverancier

In de onderstaande tabel zie je een overzicht van de gasprijzen per energieleverancier. Dit zijn de variabele tarieven van een nieuw modelcontract. Leveranciers kunnen de instaptarieven ieder moment wijzigen, daardoor kunnen de tarieven na de laatste update zijn gewijzigd.

Laatste update: 4 juni 2024

Waarom bewegen de gasprijzen?

Na een periode van flinke stijgingen van de energieprijzen zien we eindelijk dat de rust is teruggekeerd. De gasprijzen op de groothandelsmarkt zijn sinds de piek in augustus 2022 met zo’n 80% gedaald. Dit heeft te maken met het aanhoudende zachte winterweer, waardoor er veel minder gas verbruikt wordt. Onze gasvoorraden zijn daardoor nog flink gevuld en dat zorgt voor rust in de markt. Toch kunnen nieuwe ontwikkelingen al snel zorgen voor een nieuwe prijsstijging of juist een verdere daling. Al met al blijft de gasprijs dus volatiel.

 

Verwachting gasprijs 2024

Door de hoge vulgraad van de gasvoorraden is er meer rust op de energiemarkten en dat resulteert in een lagere gasprijs. Toch kan één ontwikkeling ervoor zorgen dat de prijs weer gaat bewegen. Ik verwacht dat de gasprijs wel op een relatief laag niveau zal blijven, van rond de €30 of €40 per mWh. Met een vast contract kun je je indekken tegen prijsschommelingen.”

Tom Schlagwein
Energie Expert

Tom Schlagwein, Energie-expert

 

Waaruit bestaat de gasprijs?

De gasprijs die consumenten in Nederland betalen bestaat uit 4 verschillende onderdelen:

 • Het leveringstarief
 • Netbeheerkosten en vastrecht
 • Energiebelasting
 • BTW

1. Het leveringstarief

Het leveringstarief is de prijs per kubieke meter gas die je aan de energieleverancier betaalt. Dit tarief is exclusief de overheidsheffingen en belastingen. Een energieleverancier kan deze prijs zelf bepalen, dus let erop dat je bij het vergelijken van gastarieven altijd naar dit tarief kijkt. Op de overige kosten heeft de leverancier geen invloed en deze kosten zijn voor iedereen gelijk. Hier kun je dus nooit op besparen.

2. Netbeheerkosten

De netbeheerkosten omvatten alle kosten die nodig zijn voor het transport van energie naar je huis. De kosten bestaan uit verschillende onderdelen, namelijk: het capaciteitstarief en vastrecht, het aansluittarief, het meettarief en de meterhuur kosten. De netbeheerkosten verschillen per netbeheerder en helaas heb je geen keuze in netbeheerder. De overheid bepaalt elk jaar de maximale hoogte van deze tarieven en zorgt ervoor dat ze betaalbaar blijven voor de consument.


3. Energiebelasting

Alle huishoudens en bedrijven in Nederland betalen energiebelasting. Deze belasting is in het leven geroepen om minder energieverbruik te stimuleren. De overheid ziet een deel van het energieverbruik als basisbehoefte, hierover hoef je geen belasting te betalen, dit wordt op je energierekening: vermindering energiebelasting genoemd. Iedere consument die woont of werkt op zijn adres heeft recht op deze vermindering.
Vanaf 1 januari 2023 is de Opslag Duurzame Energie (ODE) samengevoegd met energiebelasting. Via de ODE dragen alle huishoudens en bedrijven bij aan investeringen in duurzame energie.

4. BTW

Het laatste onderdeel van je energierekening bestaat uit BTW. Je betaald over de totale energierekening 21% BTW.


Vaste, variabele of dynamische tarieven?

Als je een nieuw energiecontract gaat afsluiten heb je de keuze uit 3 soorten contracten:

 1. Vast contract;
 2. Variabel contract;
 3. Dynamisch contract

Vast contract

Met een vast contract leg je de tarieven voor een bepaalde periode vast. Meestal is dit 1,3 of 5 jaar. Hiermee verzeker je jezelf ervan dat je gedurende de afgesproken periode dezelfde prijs betaald. De prijs kan dan niet omhoog of omlaag, waardoor je precies weet hoeveel je maandelijks kwijt bent aan energiekosten.

Variabel contract

Bij een variabel contract mag de gasleverancier de prijs vaak op twee momenten verhogen of verlagen. Dit wordt meestal bekend gemaakt op 1 januari en op 1 juli.

Let op: er zijn uitzonderingen mogelijk wanneer dit in de algemene voorwaarden van de leverancier staat. Zo kiezen enkele leveranciers ervoor om de tarieven maandelijks te wijzigen. Je leverancier moet dit minimaal 30 dagen van tevoren aan je communiceren.

Dynamisch contract

Bij een dynamisch contract bewegen de prijzen direct mee met de spotmarkt. Hier kopen energieleveranciers stroom en gas in voor de volgende dag. Bij een eventuele daling profiteer je direct, maar een prijsstijging wordt ook direct doorberekend. De stroomprijs verschilt ieder uur, de gasprijs elke dag. Er zitten dus wel risico’s aan dit type contract.


 

Veelgestelde vragen

Hoeveel is 1 kuub gas?

Waaruit zijn de gastarieven opgebouwd?

Hangt de prijs van gas samen met de olieprijs?

Ja, de koppeling tussen de olie- en gasprijzen is ontstaan omdat olie en gas vaak samen werden gevonden; naast een gasbel werd vaak ook olie ontdekt. Ondertussen is het ook wettelijk vastgelegd dat de olie- en gasprijs aan elkaar gekoppeld zijn. Op de momenten dat de gasprijs moet worden aangepast, wordt er gekeken naar de huidige olieprijs.

Heeft een energieleverancier invloed op de totale prijs?

Voor een bepaald deel wel, energieleveranciers kunnen alleen de hoogte van de leveringskosten bepalen, op het overige deel kunnen zij geen invloed uitoefenen. De leveringskosten zijn ongeveer 37% van de totale gasprijs. De totale gasprijs bestaat uit meer onderdelen dan alleen de leveringskosten van gas.

 

Is je vraag nog niet beantwoord?

Misschien staat je vraag tussen de veelgestelde vragen op deze pagina. Zo niet, neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder. Bel naar 020 – 531 76 70 of stuur een e-mail.

Energie adviseur

Laatste update: 4 juni 2024
Gecontroleerd door: Tom Schlagwein

Laatste nieuws

Blog

DSW maakt zorgpremie 2024 bekend!

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2024 aanzienlijk zal stijgen. De nieuwe premie van € 149,- per maand is een toename van €...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer

Onrust bij zonnepanelenbezitters om mogelijke terugleveringskosten door energieleveranciers

Bij onze klantenservice merken we dat de vragen van bezorgde zonnepanelenbezitters hierover met de dag toenemen. We verwachten dat meerdere energieleveranciers...

Lees meer
Meer nieuws