Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Gasprijzen

Gas is zo normaal in je dagelijkse leven dat je er waarschijnlijk niet bij stilstaat hoe vaak je het gebruikt. Toch krijg je iedere maand de rekening thuisgestuurd en ben je benieuwd geworden naar de gasprijzen waardoor je hier terecht kwam. Wij weten alles over gasprijzen en delen deze informatie graag met je.

Opbouw van de gasprijs

Heb je een keer de tijd genomen om je energierekening te bekijken dan is het je waarschijnlijk opgevallen dat de gasprijs uit verschillende onderdelen bestaat. Je betaalt naast het leveringstarief namelijk ook:

  • Netbeheerkosten
  • Energiebelasting
  • Opslag Duurzame Energie (ODE)
  • BTW

Netbeheerkosten, energiebelasting, ODE en BTW

Dit zijn allemaal onderdelen van de gasprijs die niet worden bepaald door de leverancier. De netbeheerkosten betaal je aan de netbeheerder voor het onderhouden van het elektriciteitsnet, de kabels en de leidingen. Je energieleverancier int de onderhoudskosten en zorgt dat het bij de netbeheerder terechtkomt. Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie betaal je over je verbruikskosten. Hoe meer je verbruikt hoe meer belasting je betaalt. Dit bedrag wordt door je energieleverancier afgestaan aan de overheid. Als laatst is BTW een indirecte belasting die je altijd betaalt over goederen en diensten die je afneemt. Voor energie geldt BTW van 21%, dit wordt ook aan de overheid afgestaan.

Vergelijk gasprijzen

Gasprijs 2019 per m3

Twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli, maken de energieleveranciers hun nieuwe energietarieven bekend. Op 1 januari 2019 zijn de gastarieven weer gestegen. Als je een variabel contract hebt afgesloten dan zul je meer moeten betalen. Heb je een contract met vaste tarieven afgesloten? Dan merk je wat van de prijsstijging op het moment dat je een nieuw contract afsluit. Ook de energiebelasting is in 2019 verhoogd, hierdoor is de totale gasprijs gestegen. Dit komt voornamelijk doordat het kabinet de energiebelasting op aardgas heeft verhoogd. De gemiddelde gasrekening zal met ongeveer €40,00 euro per jaar toenemen. Het is dit jaar dus extra belangrijk om de gastarieven te vergelijken, zodat je niet te veel betaalt. Op EasySwitch.nl kun je gemakkelijk alle energieleveranciers vergelijken en zien welke energieleverancier het beste bij je past.

Prijs van olie en gas hangen samen

De koppeling tussen de olie- en gasprijzen is ontstaan omdat olie en gas vaak samen werden gevonden; naast een gasbel werd vaak ook olie ontdekt. Ondertussen is het ook wettelijk vastgelegd dat de olie- en gasprijs aan elkaar gekoppeld zijn. Op de momenten dat de gasprijs moet worden aangepast, wordt er gekeken naar de huidige olieprijs.

Energieleverancier heeft kleine invloed

Zoals je hierboven hebt gelezen bestaat de gasprijs uit veel meer onderdelen dan alleen de leveringskosten van gas. Energieleveranciers kunnen alleen de hoogte van de leveringskosten bepalen, op het overige deel kunnen zij geen invloed uitoefenen. De leveringskosten zijn ongeveer 37% van de totale gasprijs.

 

Ontwikkeling gasprijzen van 2010-2016

Sinds 2010 is de gasprijs op en neer gegaan. In 2010 daalde de gasprijzen vanwege de dalende olieprijs. In 2011 en 2012 zijn de gasprijzen weer wat omhoog gekropen, om vanaf 2013 weer licht te dalen. Sindsdien zijn de gasprijzen ieder jaar gedaald. Hieronder zie je een overzicht van de gastarieven van 2014 tot 2016.

Gastarieven bij de bekendste energieleveranciers
gastarieven vertonen dalende trend

Wat beïnvloedt de hoogte van de gasprijs

Aan de ene kant is de hoogte van de gasprijs afhankelijk van de overheid: zij bepalen hoeveel energiebelasting je moet betalen. Aan de andere kant is de prijs van gas afhankelijk van de olieprijs. De hoogte van de olieprijs wordt bepaald door de olievoorraad maar ook door politieke ontwikkelingen. Veel olie komt uit het Midden-Oosten, als hier politieke onrust is wordt er minder olie geproduceerd waardoor de prijs voor olie stijgt en dus ook de prijs voor gas. In plaats van onrust kan in de toekomst juist ook de geopolitieke rust gaan toenemen nu Amerika steeds meer olie en gas zelf gaat produceren.

Laatste nieuws

Energie

Deze winter stijgen energiekosten met 115 euro door thuiswerken

Tot het einde van 2020 blijft het dringende advies vanuit de overheid om thuis te werken. De winter is weer begonnen en de verwarming staat weer aan, dus wij...

Lees meer
Energie

Helft Nederlanders weet energielabel eigen woning niet

Vanaf 2021 veranderen de regels rondom het energielabel, maar wat houden deze veranderingen precies in? En zijn Nederlanders daarvan op de hoogte? Wij...

Lees meer
Energie

Hittegolf: zo houd je je hoofd koel tijdens de warme dagen

Deze week krijgen we te maken met tropische temperaturen. Heerlijk als je ergens aan het water zit, maar minder prettig als je thuis aan het werk bent of ‘s...

Lees meer