Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Gasprijs

Je energierekening bestaat voor een groot deel uit de kosten van gas. De laatste tijd is de gasprijs veel in het nieuws geweest: eerst vanwege de record hoogtes en nu vanwege de dalingen. We begrijpen daarom dat je op zoek bent naar meer informatie over de ontwikkelingen en natuurlijk de actuele gasprijzen van leveranciers. Je kunt ook direct een vergelijking maken om te zien welke leverancier op dit moment het goedkoopste is.

De ontwikkeling van de gasprijs

Sinds de recordhoogte van augustus 2022 zijn de prijzen op de Groothandelsmarkt, waar energieleveranciers hun energie inkopen, met zo’n 80% gedaald. Toch liggen de prijzen nog zo’n twee keer hoger dan wat we gewend waren voor de energiecrisis. Waar gas eerst voor zo’n €20,- per mWh (ongeveer €0,20 per m3) werd verhandeld, is dat nu zo’n €40,- per mWh. Ook de prijzen voor consumenten liggen nog twee tot drie keer hoger dan wat we gewend waren.

Huidige gasprijs per m3

Huidige gasprijs
De huidige gasprijs is € 1,903 per m3.
Dit is inclusief alle overheidsheffingen.

Gasprijzen vergelijken

Er is weer meer aanbod in onze vergelijker! Er zijn al contracten onder het prijsplafond (€1,45 per m3 gas) beschikbaar gekomen. De tarieven van leveranciers kunnen echter sterk variëren vanwege verschillende inkoopstrategieën en type contracten. Maak een vergelijking om te zien welke deals er op dit moment beschikbaar zijn of lees ons advies voor je energiecontract. Je kunt je ook aanmelden voor onze energie alert. Dan houden wij je op de hoogte als er nieuwe deals zijn.

Vergelijk gasprijzen

Gasprijs grafiek

In onderstaande grafiek is de ontwikkeling van de gasprijs te zien. Dit is de gemiddelde prijs van energieleveranciers, inclusief alle overheidsheffingen.

Gasprijzen per energieleverancier

In de onderstaande tabel zie je een overzicht van de gasprijzen per energieleverancier. Dit zijn de variabele tarieven van een nieuw modelcontract. Leveranciers kunnen de instaptarieven ieder moment wijzigen, daardoor kunnen de tarieven na de laatste update zijn gewijzigd.


Energieleverancier Gasprijs mei 2023
BudgetEnergie € 1,409
Coolblue Energie € 1,292
Delta € 1,820
Eneco € 1,826
Energiedirect.nl € 1,795
Engie € 1,426
Essent € 1,824
Gewoon energie € 1,587
Greenchoice € 2,558
Innova Energie € 1,587
Mega € 2,714
OM | nieuwe energie € 2,646
Oxxio € 1,826
Powerpeers € 1,821
Pure Energie € 1,776
Shell Energy € 1,868
Vandebron € 1,688
Vattenfall € 1,831
Vrijopnaam € 3,323
United Consumers € 1,442

Laatste update: 1 mei 2023

Waarom bewegen de gasprijzen?

Door het terugschroeven van de gaswinning in Groningen is Nederland grotendeels afhankelijk geworden van buitenlandse gasproducenten. Ontwikkelingen in het buitenland kunnen daardoor invloed hebben op de gasprijzen in Nederland. Door de oorlog met Oekraïne en problemen met de Nordstream-1 pijpleiding leverde Rusland, een belangrijke gasleverancier, minder gas dan voorheen. De politieke spanningen die de oorlog met zich meebrachten zorgde ervoor dat de plannen voor een tweede, rechtstreekse verbinding met Rusland (Nordstream-2), van tafel werden geveegd. Door de verminderde aanvoer van gas naar Europa ontstond er schaarste. Europese landen moesten gas elders inkopen om de gasvoorraden te vullen, waardoor de prijzen opliepen. Nu de gasvoorraden nog ruim gevuld zijn en de winter mild is, zien we dat de rust in de markt is teruggekeerd en de prijzen weer dalen.

 

Prijsplafond voor stroom en gas

In 2023 geldt er een prijsplafond voor stroom en gas.
Het prijsplafond wordt in de basis in twee onderdelen gesplitst:

 1. Een maximum tarief per m3 gas en kWh stroom (prijsplafond).
 2. Een maximum energieverbruik tot waar deze tarieven gelden (het verbruiksplafond).

De tarieven en het maximum verbruik staat vast:

 • Gas: per 1 m3 gas mag een energieleverancier € 1,45 vragen tot een verbruik van 1200 m3 per jaar.
 • Stroom: per kWh stroom mag een energieleverancier maximaal € 0,40 vragen tot een verbruik van 2900 kWh stroom per jaar.

Lees meer over het prijsplafond


Wat mag je per maand verbruiken?

Het prijsplafond geldt voor de meeste huishoudens niet van 1 januari 2023 tot en met 31 december 2023. Het jaar 2023 wordt, als het ware, in twee periodes verdeeld. De eerste periode is het moment voor je jaarafrekening en de tweede periode is het moment na je jaarafrekening.

Omdat het maximum verbruik van het prijsplafond over de twee periodes moet worden verdeeld, wordt er een rekenmodel aangehouden waarbij is berekend wat het gemiddelde verbruik per dag zou zijn. Het gemiddelde wordt vanaf 1 januari opgeteld tot de dag van je jaarafrekening. Is je werkelijke verbruik tijdens deze periode lager dan dit gemiddelde dan betaal je maximaal de tarieven van het prijsplafond. Komt je verbruik boven dit gemiddelde uit, dan betaal voor alles boven dit gemiddelde je contractprijs. Vanaf het moment dat je nieuwe contractjaar ingaat, begint deze berekening opnieuw. De overheid houdt er rekening mee dat je in de wintermaanden meer energie verbruikt dan in de zomermaanden.

Verwachting gasprijs 2023

Door het milde winterweer van afgelopen tijd hoeven de gasvoorraden niet zo hard aangeboord te worden als verwacht. Dat geeft meer rust op de energiemarkten en resulteert in een lagere gasprijs. Er zijn al contracten onder het prijsplafond (€1,45 per m3 gas) beschikbaar gekomen. We raden daarom sterk aan om te checken of je nog goed zit.”

Tom Schlagwein
Energie Expert

Tom Schlagwein, Energie-expert

 

Waaruit bestaat de gasprijs?

De gasprijs die consumenten in Nederland betalen bestaat uit 4 verschillende onderdelen:

 • Het leveringstarief
 • Netbeheerkosten en vastrecht
 • Energiebelasting
 • BTW

1. Het leveringstarief

Het leveringstarief is de prijs per kubieke meter gas die je aan de energieleverancier betaalt. Dit tarief is exclusief de overheidsheffingen en belastingen. Een energieleverancier kan deze prijs zelf bepalen, dus let erop dat je bij het vergelijken van gastarieven altijd naar dit tarief kijkt. Op de overige kosten heeft de leverancier geen invloed en deze kosten zijn voor iedereen gelijk. Hier kun je dus nooit op besparen.

2. Netbeheerkosten

De netbeheerkosten omvatten alle kosten die nodig zijn voor het transport van energie naar je huis. De kosten bestaan uit verschillende onderdelen, namelijk: het capaciteitstarief en vastrecht, het aansluittarief, het meettarief en de meterhuur kosten. De netbeheerkosten verschillen per netbeheerder en helaas heb je geen keuze in netbeheerder. De overheid bepaalt elk jaar de maximale hoogte van deze tarieven en zorgt ervoor dat ze betaalbaar blijven voor de consument.


3. Energiebelasting

Alle huishoudens en bedrijven in Nederland betalen energiebelasting. Deze belasting is in het leven geroepen om minder energieverbruik te stimuleren. De overheid ziet een deel van het energieverbruik als basisbehoefte, hierover hoef je geen belasting te betalen, dit wordt op je energierekening: vermindering energiebelasting genoemd. Iedere consument die woont of werkt op zijn adres heeft recht op deze vermindering.
Vanaf 1 januari 2023 is de Opslag Duurzame Energie (ODE) samengevoegd met energiebelasting. Via de ODE dragen alle huishoudens en bedrijven bij aan investeringen in duurzame energie.

4. BTW

Het laatste onderdeel van je energierekening bestaat uit BTW. Je betaald over de totale energierekening 21% BTW. Van 1 juli t/m 31 december 2022 was de BTW tijdelijk verlaagd naar 9%. Vanaf 1 januari 2023 is dat weer terug naar 21% BTW.


Vaste, variabele of dynamische tarieven?

Als je een nieuw energiecontract gaat afsluiten heb je de keuze uit 3 soorten contracten:

 1. Vast contract;
 2. Variabel contract;
 3. Dynamisch contract

Vast contract

Met een vast contract leg je de tarieven voor een bepaalde periode vast. Meestal is dit 1,3 of 5 jaar. Hiermee verzeker je jezelf ervan dat je gedurende de afgesproken periode dezelfde prijs betaald. De prijs kan dan niet omhoog of omlaag, waardoor je precies weet hoeveel je maandelijks kwijt bent aan energiekosten. Vanwege de prijsontwikkelingen de laatste tijd worden er nog nauwelijks vaste contracten aangeboden. De verwachting is dat er vanaf april 2023 weer meer aanbod komt van vaste contracten.

Variabel contract

Bij een variabel contract mag de gasleverancier de prijs vaak op twee momenten verhogen of verlagen. Dit wordt meestal bekend gemaakt op 1 januari en op 1 juli.

Let op: er zijn uitzonderingen mogelijk wanneer dit in de algemene voorwaarden van de leverancier staat. Zo kiezen enkele leveranciers ervoor om de tarieven maandelijks te wijzigen. Je leverancier moet dit minimaal 30 dagen van tevoren aan je communiceren.

Dynamisch contract

Bij een dynamisch contract bewegen de prijzen direct mee met de spotmarkt. Hier kopen energieleveranciers stroom en gas in voor de volgende dag. Bij een eventuele daling profiteer je direct, maar een prijsstijging wordt ook direct doorberekend. De stroomprijs verschilt ieder uur, de gasprijs elke dag. Er zitten dus wel risico’s aan dit type contract.


 

Veelgestelde vragen

Hoeveel is 1 kuub gas?

Waaruit zijn de gastarieven opgebouwd?

Hangt de prijs van gas samen met de olieprijs?

Ja, de koppeling tussen de olie- en gasprijzen is ontstaan omdat olie en gas vaak samen werden gevonden; naast een gasbel werd vaak ook olie ontdekt. Ondertussen is het ook wettelijk vastgelegd dat de olie- en gasprijs aan elkaar gekoppeld zijn. Op de momenten dat de gasprijs moet worden aangepast, wordt er gekeken naar de huidige olieprijs.

Heeft een energieleverancier invloed op de totale prijs?

Voor een bepaald deel wel, energieleveranciers kunnen alleen de hoogte van de leveringskosten bepalen, op het overige deel kunnen zij geen invloed uitoefenen. De leveringskosten zijn ongeveer 37% van de totale gasprijs. De totale gasprijs bestaat uit meer onderdelen dan alleen de leveringskosten van gas.

 

Is je vraag nog niet beantwoord?

Misschien staat je vraag tussen de veelgestelde vragen op deze pagina. Zo niet, neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag verder. Bel naar 020 – 531 76 70 of stuur een e-mail.

Energie adviseur

Laatste update: 1 mei 2023
Gecontroleerd door: Tom Schlagwein

Laatste nieuws

Blog

Prinsjesdag 2022: wat verandert er voor jou?

Prinsjesdag 2022 staat net als voorgaande jaren in het teken van het nieuwe werkjaar van de regering en de vele wijzigingen die dit met zich mee brengt. Dit...

Lees meer
Energie

Onderzoek: Starter dubbel gestraft door energiemarkt

Nieuwe klanten betalen honderden euro’s per jaar meer voor energiecontract dan al bestaande klanten   Amsterdam, 12 september 2022 – Het eind van...

Lees meer
Energie

Variabele energietarieven laten lichte daling zien, forse stijging verwacht vanaf augustus

Er komt voorlopig nog geen eind aan de onstuimige energiemarkt. De prijzen van energie zijn nog steeds ongekend hoog, maar de variabele energietarieven per 1...

Lees meer