Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Gasprijzen

Gas is zo normaal in je dagelijkse leven dat je er waarschijnlijk niet bij stilstaat hoe vaak je het gebruikt. Toch krijg je iedere maand de rekening thuisgestuurd en ben je benieuwd geworden naar de gasprijzen waardoor je hier terecht kwam. Wij weten alles over gasprijzen en delen deze informatie graag met je.

Opbouw van de gasprijs

Heb je een keer de tijd genomen om je energierekening te bekijken dan is het je waarschijnlijk opgevallen dat de gasprijs uit verschillende onderdelen bestaat. Je betaalt naast het leveringstarief namelijk ook:

  • Netbeheerkosten
  • Energiebelasting
  • Opslag Duurzame Energie (ODE)
  • BTW

Netbeheerkosten, energiebelasting, ODE en BTW

Dit zijn allemaal onderdelen van de gasprijs die niet worden bepaald door de leverancier. De netbeheerkosten betaal je aan de netbeheerder voor het onderhouden van het elektriciteitsnet, de kabels en de leidingen. Je energieleverancier int de onderhoudskosten en zorgt dat het bij de netbeheerder terechtkomt. Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie betaal je over je verbruikskosten. Hoe meer je verbruikt hoe meer belasting je betaalt. Dit bedrag wordt door je energieleverancier afgestaan aan de overheid. Als laatst is BTW een indirecte belasting die je altijd betaalt over goederen en diensten die je afneemt. Voor energie geldt BTW van 21%, dit wordt ook aan de overheid afgestaan.

Vergelijk gasprijzen

Gasprijs 2021 per m3

Twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli, maken de energieleveranciers hun nieuwe energietarieven bekend. Op 1 juli 2021 zijn de gastarieven weer gestegen. Als je een variabel contract hebt afgesloten dan zul je meer moeten betalen. Heb je een contract met vaste tarieven afgesloten? Dan merk je wat van de prijsstijging op het moment dat je een nieuw contract afsluit. Ook de energiebelasting is in 2021 verhoogd, hierdoor is de totale gasprijs gestegen. Dit komt voornamelijk doordat het kabinet de energiebelasting op aardgas heeft verhoogd. Het is dit jaar dus extra belangrijk om de gastarieven te vergelijken, zodat je niet te veel betaalt. Op EasySwitch.nl kun je gemakkelijk alle energieleveranciers vergelijken en zien welke energieleverancier het beste bij je past.

Prijs van olie en gas hangen samen

De koppeling tussen de olie- en gasprijzen is ontstaan omdat olie en gas vaak samen werden gevonden; naast een gasbel werd vaak ook olie ontdekt. Ondertussen is het ook wettelijk vastgelegd dat de olie- en gasprijs aan elkaar gekoppeld zijn. Op de momenten dat de gasprijs moet worden aangepast, wordt er gekeken naar de huidige olieprijs.

Energieleverancier heeft kleine invloed

Zoals je hierboven hebt gelezen bestaat de gasprijs uit veel meer onderdelen dan alleen de leveringskosten van gas. Energieleveranciers kunnen alleen de hoogte van de leveringskosten bepalen, op het overige deel kunnen zij geen invloed uitoefenen. De leveringskosten zijn ongeveer 37% van de totale gasprijs.

 

Ontwikkeling gasprijzen van 2014-2021

Sinds 2014 is de gasprijs flink gedaald. Van 2016 tot en met 2019 stegen de gasprijzen weer vanwege de stijging van de olieprijs. Sindsdien zijn de gasprijzen ieder jaar gedaald. In 2020 bereikte de gasprijs zelfs een historisch dieptepunt, vanwege een zachte winter en de economische gevolgen van de coronacrisis. Hieronder zie je een overzicht van de gastarieven van 2014 tot 2021.

Vergelijk en bespaar

Wil je graag besparen op je gaskosten? Maak dan gebruik van onze vergelijker, hiermee zie je in één oogopslag wat voor jou de beste deal is. Door ieder jaar over te stappen kun je tot wel €300,- besparen.
 
Energie vergelijken

Wat beïnvloedt de hoogte van de gasprijs

Aan de ene kant is de hoogte van de gasprijs afhankelijk van de overheid: zij bepalen hoeveel energiebelasting je moet betalen. Aan de andere kant is de prijs van gas afhankelijk van de olieprijs. De hoogte van de olieprijs wordt bepaald door de olievoorraad maar ook door politieke ontwikkelingen. Veel olie komt uit het Midden-Oosten, als hier politieke onrust is wordt er minder olie geproduceerd waardoor de prijs voor olie stijgt en dus ook de prijs voor gas. In plaats van onrust kan in de toekomst juist ook de geopolitieke rust gaan toenemen nu Amerika steeds meer olie en gas zelf gaat produceren.

Laatste nieuws

Energie

Dit moet je weten over duurzame energie

In deze blog leg ik je graag uit wat duurzame energie precies inhoudt en hoe jij zeker weet dat jouw energie duurzaam is.   Wat houdt duurzame...

Lees meer
Energie

Variabele tarieven stijgen per 1 juli met 25 procent

Vorig jaar waren de energieprijzen nog historisch laag vanwege de milde winter, lage olieprijzen en de gevolgen van de coronacrisis. Inmiddels komt het einde...

Lees meer
Energie

Coronaversoepelingen zorgen in de zomer voor dalende energietarieven

De vraag rondom overstappen is vaak: wat is het beste overstapmoment? Het afgelopen jaar was een turbulente tijd op de energiemarkt. Vorig jaar in april waren...

Lees meer