Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Energiebelasting

Energieprijzen zijn extreem gestegen en dat gaan wij als consument ook merken aan de energierekening. Een groot deel van je energierekening bestaat uit overheidsheffingen (ook bekend als de energiebelasting), opslag duurzame energie (ODE), btw (meestal 21%) en vermindering energiebelasting (heffingskorting). Waar jij als consument op kunt besparen is het stroom- en gasverbruik. Hoe minder je verbruikt, hoe minder je aan de overheid betaalt.

Laatste update van 23 juni 2022:
Vanaf 1 juli 2022 heeft het kabinet ter compensatie besloten om de btw op energie voor een halfjaar te verlagen van 21 naar 9 procent. Hierdoor daalt de energierekening (voor een huishouden met een gemiddeld verbruik) in het komend half jaar met ongeveer 140 euro. Lees meer over de tijdelijke btw-wijziging.


Waarom betaal je energiebelasting?

De overheid zet de heffing vaak in als middel om het gebruik van een bepaald product te verminderen, denk maar aan alcohol of tabak. Met diezelfde insteek heeft de overheid ook de belasting op energie bepaald; het moet huishoudens en bedrijven stimuleren om zuiniger om te gaan met energie. Dit houdt ons ervan bewust dat wanneer wij energie verbruiken het leidt tot de uitstoot van broeikasgassen en het dreigende opraken van de energiebronnen. Daarom wordt de hoogte van de belasting ieder jaar veranderd. Via de energierekening betaal jij energiebelasting aan je energieleverancier, die het daarna weer overdraagt aan de overheid. Hoeveel belasting je betaalt hangt af van je verbruik. Dus hoe minder je verbruikt, hoe minder belasting je hoeft te betalen. Zuinigheid loont dus! Maar gelukkig wordt energie beschouwd als een basisbehoefte voor iedereen en worden we standaard met een vast bedrag verminderd in energiebelasting.

Energiebelasting verlaging juli 2022

De gestegen energieprijzen en aanhoudende inflatie heeft het kabinet doen besluiten om de btw op energie (aardgas, elektriciteit en stadsverwarming) te verlagen van 21 naar 9 procent. Dit zal vanaf juli 2022 gelden. Wat dit per onderdeel van de energiebelasting zal betekenen, hebben wij voor het gemak in de onderstaande tabel verwerkt.

Gewijzigde energiebelasting Januari 2022 Juli 2022
Energiebelasting Stroom (per kWh) € 0,0445 € 0,0401
Energiebelasting Gas (per m³) € 0,4395 € 0,3959
Vermindering energiebelasting € -824,77 € -824,77 (o.v.)
ODE Stroom (per kWh) € 0,0369 € 0,0333
ODE Gas (per m³) € 0,1047 € 0,0943
Toelichting tabel: de bovenstaande stroom- en gastarieven zijn berekend op basis van een verbruik van 1 – 10.000 kWh en 1 – 170.000 m³.

Belangrijke informatie m.b.t. onze energievergelijker:
Wij streven naar een realistische prijs in onze vergelijker. Daarom hebben ervoor gekozen om de btw-wijziging door te berekenen in de jaarprijzen van onze aanbiedingen. De getoonde jaarbedragen in onze vergelijker zijn inclusief 9% btw. Het 9%-tarief wordt op de gehele jaarprijs getoond, terwijl deze wijziging (vooralsnog) maar voor een half jaar geldt. De jaarprijs kan uiteindelijk iets anders uitvallen wanneer je gedurende je contract in de twee verschillende btw-tarieven (9% en 21% btw, zie het onderstaande voorbeeld) valt. Let op: de btw wordt automatisch voor je verrekent. Je hoeft daarvoor niets te doen: de leverancier is wettelijk verplicht dit voor je in orde te maken. Je betaalt daarom nooit meer dan je meterstanden aangeven!

Btw tijdelijk verlaagd van 21 naar 9 procent

Vanaf 1 juli 2022 wordt er van alle leveranciers gevraagd om de btw-wijziging van 21 naar 9 procent mee te nemen in de berekening van hun aangeboden energiecontracten. Aangezien dit een uitzonderlijke situatie is, hebben wij inzichtelijk gemaakt wat deze btw-wijziging jou kan opleveren. Hier hebben wij voor drie verschillende huishoudens een berekening gemaakt. De gemiddelde besparing zal volgens de overheid rond de € 140 zijn:

Half jaar besparing per type huishouden

2-persoonshuishouden* 2-persoonshuishouden met alleen stroom** 2-persoonshuishouden met zonnepanelen***
21% € 566,82 € 2.943,18 € 1.727,69
9% € 510,61 9% € 510,61
Verschil per jaar € 56,21 € 291,89 € 171,34
Verschil per half jaar € 28,11 € 145,94 € 85,67

Wat jij kunt doen om onverwachte kosten tegen te gaan

We kunnen je aanraden om goed in de gaten te houden of jouw daadwerkelijke energieverbruik overeenkomt met wat jij maandelijks betaalt. Veel leveranciers kijken regelmatig na of jouw maandbedrag overeenkomt, dus de kans is groot dat zij contact met je opnemen indien dit te veel afwijkt. Heb je niets gehoord van jouw leverancier? Dan kun je zelf altijd even contact opnemen om dit te laten controleren.

Een ver-afwijkend termijnbedrag kent namelijk twee risico’s: als je leverancier failliet gaat, dan krijg je je teveel betaalde voorschot niet terug. Als je maandbedrag veel te laag is zul je bij de afrekening opeens veel moeten bij betalen. De meeste klanten vinden dat niet prettig. We raden daarom aan om een termijnbedrag te kiezen wat past bij je verbruik: niet te ver erboven, niet te ver eronder. Mocht je er niet uitkomen kun je ons als prijsvergelijker ook altijd even bellen. Die service is gratis als je via ons bent overgestapt!

Eenmalige verhoging energietoeslag lage inkomens

Ook heeft het kabinet bekendgemaakt dat huishoudens met een inkomen rond bijstandsniveau meer te compenseren. Eerder in 2021 is er al toegezegd op een eenmalige energietoeslag van ongeveer € 200 per huishouden, deze regeling wordt nu verhoogd met € 800 per huishouden. Dit geldt ook voor ouderen met lage inkomens. Huishoudens met een bijstandsuitkering en een IOAW- of IOAZ-uitkering krijgen de toeslag automatisch. Andere groepen, zoals werkenden en zelfstandigen met een minimuminkomen en AOW’ers zonder aanvullend pensioen, kunnen de toeslag zelf aanvragen bij hun gemeente.

Overzicht van de energiebelasting 2022

In de afgelopen jaren is de totale overheidsheffing, ofwel de energiebelasting, gestegen. Dit heeft veel invloed op de hoogte van je energierekening want een derde van je rekening bestaat hieruit. In de grafieken geven wij de energiebelasting van stroom en gas weer door de afgelopen jaren heen. In deze weergave gaan wij ervan uit dat jouw stroom- en gasverbruik niet hoger is dan het gemiddeld consumentenverbruik. Als je benieuwd bent naar de totale energiebelasting met een hoger verbruik, kun je het beste door naar het tabellenoverzicht 2021-2022.

Stroom

Gas

Opbouw energiebelasting

We betalen allemaal belasting, maar waar bestaat het belastbaar stuk van de energierekening eigenlijk uit? Wij vertellen het je graag. Om te beginnen bestaat jouw energierekening uit twee verschillende overheidsheffingen en een teruggave energiebelasting:

  1. Je betaalt overheidsheffingen over jouw energieverbruik (energiebelasting + ODE).
  2. Daarbij betaal je ook 21% btw over jouw totale energierekening.
  3. Een vast bedrag aan de vermindering energiebelasting haal je van het totaal af.

ODE

Wat is ODE?

Naast de gewone energiebelasting betaal je ook de belasting, opslag duurzame energie. Allebei worden geheven om een zuinig energieverbruik te stimuleren. Dit belastinggeld wordt gebruikt voor investeringen in duurzame energie. Vanaf 2020 zijn bedrijven hier meer voor gaan betalen dan consumenten, zo is de verhouding nu 2/3 in plaats van de helft.

btw

Hoe zit het met de btw?

Btw staat voor belasting toegevoegde waarde. Zoals het in de wet staat ben je verplicht 21% aan btw te betalen op energie. Jouw leverancier draagt de ontvangen heffingen vervolgens over aan de Belastingdienst. Wek je zelf groene energie op met bijv. zonnepanelen dan hoef je daarop geen energiebelasting te betalen, die btw dien je zelf terug te vragen.

heffingskorting energierekening

Vermindering energiebelasting

Energie is een basisbehoefte. Daarom wordt iedereen automatisch over een deel in energiebelasting verminderd met een vast bedrag. Andere benamingen hiervoor zijn teruggave energiebelasting en heffingskorting. Woonhuizen, kantoorpanden en verenigingen maken hier aanspraak op. In een gedeeld trappenhuis of garage geldt deze vermindering niet.

Vermindering energiebelasting 2022 is €824,77.

besparing energierekening

Hoe bespaar je op je energierekening?

Minder btw betalen op je energierekening kan door zuiniger te leven. Het is dan aan te raden om korter te douchen, een trui aan te trekken en het licht uitdoen bij vertrek. En wist je dat je minder energie verbruikt met een volle koelkast? Hoe minder producten er in de koelkast liggen, hoe meer warme lucht er blijft hangen. Wil je besparen houd dan de koelkast vol!

Meer over energiebesparingstips

Het tabellenoverzicht 2021-2022

Speciaal voor de uitpluizer hebben wij in de onderstaande tabellen de energiebelasting verdeeld in categorieën op basis van het verbruik. Zoals je in het overzicht ziet ga je minder belasting betalen als je meer verbruikt. Je zult als particuliere verbruiker in de categorie vallen met de hoogste energiebelasting. Bedrijven die op veel grotere schaal energie nodig hebben betalen over het eerste deel de hoogste belastingtarieven en hoe meer zij verbruiken hoe minder belasting zij over deze energie moeten betalen. Zo krijg je een helder beeld van hoe het totaal tot stand is gekomen. Pas als laatste in de berekening trek je nog de vermindering energiebelasting ervan af.

Stroom- en gasverbruik heffingen in 2022

Stroomverbruik Overheidsheffing ODE Totaal
1 – 10.000 kWh € 0,04452 € 0,03691 € 0,08142
10.001 – 50.000 kWh € 0,05277 € 0,05058 € 0,10335
50.001 – 1 miljoen kWh € 0,01439 € 0,02771 € 0,04210
*De bedragen zijn inclusief btw.

Gasverbruik Overheidsheffing ODE Totaal
1 – 170.000 m3 € 0,43950 € 0,10467 € 0,54416
170.001 – 1 miljoen m3 € 0,08025 € 0,02892 € 0,10917
*De bedragen zijn inclusief btw.

Stroom- en gasverbruik heffingen in 2021

Heb jij net toevallig je eindafrekening ontvangen en ben je benieuwd hoe de heffingen er dit jaar uitzien? Bekijk dan onze onderstaande tabellen.

Stroomverbruik Overheidsheffing ODE Totaal
1 – 10.000 kWh € 0,11408 € 0,03630 € 0,15038
10.001 – 50.000 kWh € 0,06248 € 0,04973 € 0,11221
50.001 – 1 miljoen kWh € 0,01664 € 0,02723 € 0,04387
*De bedragen zijn inclusief btw.

Gasverbruik Overheidsheffing ODE Totaal
1 – 170.000 m3 € 0,42176 € 0,10297 € 0,52473
170.001 – 1 miljoen m3 € 0,07922 € 0,028435 € 0,10765

*De bedragen zijn inclusief btw.

Vergelijken en overstappen

Loopt jouw energiecontract binnenkort af? Dan is het de hoogste tijd om een nieuwe vergelijking te maken en wie weet vind je bij ons een betere deal! Via ons is overstappen een fluitje van een cent met onze gratis overstapservice. Stap direct veilig over.

Vergelijk energieleveranciers

Laatste nieuws

Energie

Variabele energietarieven laten lichte daling zien, forse stijging verwacht vanaf augustus

Er komt voorlopig nog geen eind aan de onstuimige energiemarkt. De prijzen van energie zijn nog steeds ongekend hoog, maar de variabele energietarieven per 1...

Lees meer
Energie

Nederlanders kiezen steeds vaker voor duurzame energie

Ieder jaar onderzoeken we bij EasySwitch.nl met onze barometer hoe belangrijk Nederlandse consumenten duurzame energie vinden. Hoe vaak verkiezen zij een...

Lees meer
Energie

Oorlog Oekraïne leidt tot forse stijging gasprijs

Laatste update: 29-03-2022   In de nacht van 23 op 24 februari is er oorlog uitgebroken in Oekraïne. De spanningen waren al langer hoog opgelopen,...

Lees meer