Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Energiebelasting

Welk deel van je energierekening bestaat uit belasting? Voor het belastingjaar 2023 heeft het kabinet weer nieuwe plannen en berekeningen gemaakt. Wat we zien is dat de kosten voor de belastingbetaler omhoog zijn gegaan. Kort samengevat gaat het btw-tarief terug naar 21%, de ODE voor zowel stroom als gas gaat naar € 0,- en wordt samengevoegd met de energiebelasting, de vermindering op energiebelasting is gedaald en in plaats van dat de energiebelasting in totaal wordt verlaagd, geldt er vanaf januari 2023 het tijdelijke prijsplafond. Lees verder voor meer informatie over deze veranderingen en de belastingtarieven in vergelijking met 2022. In een minuut zien hoeveel energiebelasting je meer gaat betalen in 2023, kan makkelijk met onze energiebelastingtool.

Let op:
Iedereen ontvangt in november en december 2022 twee keer € 190,- ter compensatie op de energierekening. De verrekening van deze compensatie verschilt per leverancier. Tot nu toe zijn wij deze verschillende opties tegengekomen:

  1. per maand wordt automatisch € 190,- van je eindnota afgehaald
  2. het bedrag van € 190,- wordt twee keer op bankrekening overgemaakt
  3. heb je een openstaande rekening? Dan kan het daar van afgehaald worden
  4. bij sommige leveranciers ontvang je het bedrag nadat je het contract hebt beëindigd

Voor extra vragen hiervoor, kun je contact opnemen met je energieleverancier.

Waarom betaal je energiebelasting?

De overheid zet vaak een heffing in als middel om het gebruik van een bepaald product te verminderen, denk maar aan alcohol of tabak. Met diezelfde insteek heeft de overheid ook de belasting op energie bepaald; het moet huishoudens en bedrijven stimuleren om zuiniger om te gaan met energie. Dit houdt ons ervan bewust dat wanneer wij energie verbruiken het leidt tot de uitstoot van broeikasgassen en het dreigende opraken van de energiebronnen. De energiebelasting wordt elk jaar op 1 januari vastgesteld. Via de energierekening betaal jij energiebelasting aan je energieleverancier, die het daarna weer overdraagt aan de overheid. Hoeveel belasting je betaalt hangt af van je verbruik. Dus hoe minder je verbruikt, hoe minder belasting je hoeft te betalen. Energie besparen loont dus! Aangezien energie als een basisbehoefte wordt beschouwd, ontvangt iedereen standaard een vast bedrag aan vermindering energiebelasting.

Energiebelastingtool 2023

In één oogopslag zien hoeveel meer energiebelasting je gaat betalen in 2023 kan met onze handige energiebelastingtool. Het enige wat jij ervoor hoeft in te vullen is jouw stroom- en gasverbruik op jaarbasis. Verbruik je alleen stroom (bijvoorbeeld bij gebruik van stadsverwarming) of alleen gas, dan kan je één van de twee velden leeglaten. Klik na het invullen op verzenden en er wordt een schatting gemaakt hoeveel energiebelasting je in 2023 waarschijnlijk gaat betalen.
Let op: voor de berekening hebben wij naar het verschil van 1 januari 2022 tegenover 1 januari 2023 gekeken met een btw-tarief van 21%. De netbeheerkosten en de voorwaarden van het prijsplafond zijn er niet in meegenomen.

Meld je nu aan voor ons energiecollectief!

Nieuw bij EasySwitch.nl: Gezamenlijk energie inkopen. Schrijf je vrijblijvend in voor ons energiecollectief en profiteer van een scherpe energiedeal.

wekker-alert

Wat verandert er aan de energiebelasting 2023?

Sinds de energiecrisis, die in 2021 is onstaan, hebben wij allemaal gemerkt dat onze energierekening flink is gestegen. Zowel de klein- als grootverbruikers hebben van hun energieleverancier het nieuws ontvangen dat hun tarieven omhoog zijn gegaan. Een deel van dat tarief bestaat uit energiebelasting en voor 2023 is die onlangs bekendgemaakt. Zo is in de onderstaande tabel te zien dat ten opzichte van de energiebelasting van juli 2022 de belasting is gestegen. Dat is onder andere te verklaren doordat de ODE is samengevoegd met de energiebelasting, daarom staat het tarief van de ODE per 2023 op € 0,-.

Energiebelasting 2022-2023

Energiebelasting per onderdeel juli 2022 januari 2023
Energiebelasting Stroom (per kWh) € 0,0401 € 0,1525
Energiebelasting Gas (per m³) € 0,3959 € 0,5927
ODE Stroom (per kWh) € 0,0333 € 0,-
ODE Gas (per m³) € 0,0943 € 0,-
Vermindering energiebelasting € -824,77 € -596,86
Toelichting tabel: alle bedragen zijn inclusief 21% btw en zijn berekend met een verbruik van 1 – 10.000 kWh stroom en 1 – 170.000 m³ gas.

Nieuwe maatregel van de overheid: het energie prijsplafond

Als gevolg van de hoge energieprijzen is het energie prijsplafond ingevoerd. Het energie plafond bestaat uit twee onderdelen en gaat vanaf 1 januari 2023 in en diuurt tot 1 januari 2023. De hoogte van het prijsplafond is:

  • Stroom: per kWh mag een leverancier maximaal € 0,40 vragen tot een verbruik van 2900 kWh per jaar.
  • Gas: per 1 m³ gas mag een leverancier maximaal € 1,45 vragen tot een verbruik van 1200 m³ per jaar.

Is jouw verbruik aan het einde van het jaar hoger dan 2900 kWh stroom en 1200 m³ gas? Dan betaal je de marktprijs van jouw energieleverancier. De hoogte daarvan is op te vragen bij je energieleverancier.

Wil je er meer over lezen of een voorbeeld van een gemiddeld huishouden bekijken? Ga dan naar onze pagina over het prijsplafond.

Btw weer terug naar 21 procent

Op Prinsjesdag in september 2022 heeft het kabinet aangekondigd de btw-verlaging na december 2022 niet te verlengen. Dit betekent dat alle energieleveranciers de btw-wijziging van juli in 2023 weer terugzetten in de berekening van hun aangeboden energiecontracten. En ook wij zorgen ervoor dat je in onze energievergelijker de realistische jaarprijzen, inclusief het correcte btw-tarief (21%), terugziet in de resultaten.

ODE naar 0 euro

Sinds 2013 hebben wij naast onze energiebelasting ook een tarief voor de Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie betaald. Het doel hiervan was om met zijn allen bij te dragen aan duurzame energieprojecten. (Bijna) tien jaar na invoering van deze heffing heeft het kabinet besloten dat de ODE wordt samengevoegd met de energiebelasting. Dit verandert niets aan onze bijdrage aan stimuleringsregelingen, die worden gefinancierd vanuit algemene middelen. Daarnaast zal dit de energiebelasting minder ingewikkeld maken.

Overzicht van de energiebelasting 2023

In de afgelopen jaren is de totale overheidsheffing, ofwel de energiebelasting, gestegen. Dit heeft veel invloed op de hoogte van je energierekening, want een derde van je rekening bestaat hieruit. In de grafieken hieronder geven wij de energiebelasting door de jaren heen weer. In deze weergave gaan wij ervan uit dat jouw stroom- en gasverbruik niet hoger is dan het gemiddeld consumentenverbruik.

Stroom

Gas

Opbouw energiebelasting

We betalen allemaal belasting, maar waar bestaat het belastbaar stuk van de energierekening eigenlijk uit? Wij vertellen het je graag. Om te beginnen bestaat jouw energierekening uit twee verschillende overheidsheffingen en een teruggave energiebelasting:

  1. Je betaalt overheidsheffingen over jouw energieverbruik (energiebelasting met de tot voor kort samengevoegde ODE).
  2. Daarbij betaal je 21% btw (belasting toegevoegde waarde) over jouw totale energierekening.
  3. Een vast bedrag aan de vermindering energiebelasting haal je van het totaal af.

Het bovenstaande bij elkaar opgeteld, minus de vermindering energiebelasting komt uit op jouw totale energiebelasting die jij betaalt aan de energieleverancier. Jouw energieleverancier zorgt er vervolgens voor dat het bij de Belasingdienst terechtkomt.

Energiebelasting en zonnepanelen

Wek je zelf groene energie op met bijvoorbeeld zonnepanelen dan hoef je daarop natuurlijk geen energiebelasting te betalen, die btw dien je zelf terug te vragen via de Belastingdienst.
Hoe het energie prijsplafond gaat zijn voor zonnepaneelbezitters zal in de komende periode duidelijk worden. Zal er sprake zijn van een nettoteruglevering, dan is dat veel gunstiger dan een brutoteruglevering. Zodra er meer over bekend is, zullen wij dat aan deze pagina toevoegen.


Vergelijken en overstappen

Loopt jouw energiecontract binnenkort af? Dan is het de hoogste tijd om een nieuwe vergelijking te maken en wie weet vind je bij ons een betere deal! Via ons is overstappen een fluitje van een cent met onze gratis overstapservice. Stap direct veilig over.

Vergelijk energieleveranciers

Laatste nieuws

Blog

DSW maakt zorgpremie 2024 bekend!

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2024 aanzienlijk zal stijgen. De nieuwe premie van € 149,- per maand is een toename van €...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer

Onrust bij zonnepanelenbezitters om mogelijke terugleveringskosten door energieleveranciers

Bij onze klantenservice merken we dat de vragen van bezorgde zonnepanelenbezitters hierover met de dag toenemen. We verwachten dat meerdere energieleveranciers...

Lees meer