Energiebelasting 2024 | Alle wijzigingen voor particulieren

Energiebelasting

Welk deel van je energierekening bestaat uit belasting? En wat verandert er in 2024 allemaal aan de energiebelasting? Op deze pagina vertellen we je er alles over. In het kort veranderen de tarieven voor stroom en gas, gaat de vermindering energiebelasting omhoog, vervalt het prijsplafond, stopt de energietoeslag en voert de overheid een extra belastingschijf in voor de energiebelasting. Lees verder voor meer informatie over deze veranderingen en de belastingtarieven in vergelijking met voorgaande jaren. Wil je in één minuut weten hoeveel meer je gaat betalen in 2024? Gebruik dan onze handige energiebelastingtool.


Waarom betaal je energiebelasting?

De overheid zet vaak een heffing in als middel om het gebruik van een bepaald product te verminderen, denk maar aan alcohol of tabak. Met diezelfde insteek heeft de overheid ook de belasting op energie bepaald; het moet huishoudens en bedrijven stimuleren om zuiniger om te gaan met energie. Dit houdt ons ervan bewust dat wanneer we energie gebruiken, er broeikasgassen vrijkomen en dat de energie op kan raken.
 
De energiebelasting wordt elk jaar op 1 januari vastgesteld door de overheid en is bij elke energieleverancier hetzelfde. Via de energierekening betaal jij energiebelasting aan je energieleverancier, die het daarna weer overdraagt aan de overheid. Hoeveel belasting je betaalt, hangt af van je verbruik. Dus hoe minder je verbruikt, hoe minder belasting je hoeft te betalen. Energie besparen loont dus! Omdat de overheid energie als een basisbehoefte beschouwt, ontvangt elk huishouden standaard een vast bedrag aan vermindering energiebelasting.


Wat verandert er aan de energiebelasting 2024?

Ook in 2024 verandert de energiebelasting. Zo daalt de belasting op stroom ongeveer € 0,02 per kWh. De belasting op gas stijgt, net zoals de voorgaande jaren. In 2024 stijgt de belasting op aardgas met ongeveer € 0,11 per kubieke meter. Ter compensatie stijgt de ‘vermindering energiebelasting’ van € 596,86 in 2024 naar € 631,35, wat uitkomt op ongeveer € 2,80 per maand. Net zoals in 2023 bestaat de ODE in 2024 niet meer en is deze € 0,-.
 
Een belangrijke verandering in 2024 is de toevoeging van een nieuwe belastingschijf. In totaal maakt de overheid nu gebruik van 5 belastingschijven, waarvan de eerste schijf in 2024 is toegevoegd. De belastingschijf beperkt het belastingtarief op deze manier tot een bepaald gebruik. De eerste belastingschijf gaat tot een verbruik van 1.000 m3 en 2.900 kWh.

Energiebelasting 2023-2024

Energiebelasting per onderdeel januari 2023 januari 2024
Energiebelasting Stroom (per kWh) € 0,1525 € 0,1317
Energiebelasting Gas (per m³) € 0,5927 € 0,7054
ODE Stroom (per kWh) € 0,- € 0,-
ODE Gas (per m³) € 0,- € 0,-
Vermindering energiebelasting € -596,86 € -631,35
Toelichting tabel: alle bedragen zijn inclusief 21% btw en zijn berekend met een verbruik van 1 – 10.000 kWh stroom en 1 – 170.000 m³ gas.

Overzicht van de energiebelasting 2024

In de afgelopen jaren is de totale overheidsheffing, ofwel de energiebelasting, gestegen. Dit heeft veel invloed op de hoogte van je energierekening. Wist je dat een derde van je energierekening uit energiebelasting bestaat? In de grafieken hieronder zie je de hoogte van de energiebelasting van de afgelopen jaren. In deze weergave gaan wij ervan uit dat jouw stroom- en gasverbruik niet hoger is dan het gemiddeld consumentenverbruik.


Stroom

Gas


Opbouw energiebelasting

Elk huishouden betaalt belasting over de de stroom en het gas dat ze afnemen van een energieleverancier, maar waar bestaat de energiebelasting op jouw energierekening eigenlijk uit? Om te beginnen bestaat jouw energierekening uit twee verschillende overheidsheffingen en een teruggave van de energiebelasting. We zetten het voor je op een rijtje:

  1. Je betaalt overheidsheffingen over jouw energieverbruik (energiebelasting met de tot voor kort samengevoegde ODE).
  2. Daarbij betaal je 21% btw (belasting toegevoegde waarde) over jouw totale energierekening.
  3. De leverancier haalt een vast bedrag van het totaal af. Dit noemen we de vermindering energiebelasting ofwel de heffingskorting.

Voeg je alle bovenstaande punten samen, dan kom je uit op de energiebelasting die je aan je energieleverancier betaalt. Jouw energieleverancier zorgt er vervolgens voor dat de door jou betaalde energiebelasting bij de Belastingdienst terechtkomt.

Energie-expert Tom

““Energiebelasting wordt door de overheid bepaalt. Je kunt hier verder niets aan doen. Wel kun je zo min mogelijk verbruiken om zo min mogelijk belasting te betalen. Daar is het ook voor bedoeld: om consumenten bewust te maken van hun verbruik en consumenten stimuleren om zo min mogelijk te verbruiken. Nederland heeft een van de hoogste belastingen van Europa.”

Tom Schlagwein, Energie-expert

Tom Schlagwein Energie-expert

Energiebelasting 2024: nieuwe belastingschijf

Met ingang van 2024 voerde de overheid een nieuwe schijf in voor de energiebelasting op stroom en gas. Deze nieuwe schijf is de eerste van 5 belastingschijven en wordt ingevoerd om het belastingtarief tot een bepaald verbruik te verlagen. De tarieven in de eerste en tweede schijf blijven de komende tijd hetzelfde.


ODE is nu energiebelasting

De Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie, ook wel ODE, was een heffing die je sinds 1 januari 2013 betaalde over het verbruik van stroom en gas. De overheid gebruikte deze heffing om de productie van duurzame energie te stimuleren. De ODE verviel op 1 januari 2023 en werd samengevoegd met de energiebelasting. In enkele gevallen vind je de ODE nog terug op je energierekening, de kosten hiervoor zijn dan € 0,-.


Btw op energiebelasting blijft 21%

Net zoals bij bijna alle andere producten, betalen we ook 21% btw op energie. Je betaalt 21% over alle onderdelen van je energierekening en deze wordt verrekend door je energieleverancier. Dit omvat dus niet alleen het kale energietarief, maar ook de energiebelasting, vermindering energiebelasting en netbeheerkosten. Ook in 2024 blijft de btw 21%.


Energiebelastingtool 2024

Met onze energiebelastingtool 2024 zie je in één oogopslag hoeveel meer energiebelasting je betaalt in 2024. Je vult je jaarlijkse stroom- en gasverbruik in en de tool maakt een schatting van je mogelijke energiebelasting in 2024. Laat een van de twee velden leeg, als je alleen stroom (bijvoorbeeld bij stadsverwarming) of alleen gas gebruikt.


Energiebelasting en zonnepanelen

Over de stroom die je zelf opwekt met zonnepanelen hoef je natuurlijk geen energiebelasting te betalen. Let er op dat je de btw die je hebt betaald aan je leverancier zelf terugvraagt bij de Belastingdienst.

Vergelijken en overstappen

Ondanks stijgende belasting of stijgende tarieven, kun je vaak besparen op je energierekening. Loopt jouw energiecontract binnenkort af? Dan is het de hoogste tijd om een nieuwe vergelijking te maken in onze energievergelijker. Vul je gegevens in en wie weet vind je bij ons een betere deal. Met onze gratis overstapservice is overstappen een fluitje van een cent. Stap direct veilig over.

Vergelijk energieleveranciers

Laatste nieuws

Blog

DSW maakt zorgpremie 2024 bekend!

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2024 aanzienlijk zal stijgen. De nieuwe premie van € 149,- per maand is een toename van €...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer

Onrust bij zonnepanelenbezitters om mogelijke terugleveringskosten door energieleveranciers

Bij onze klantenservice merken we dat de vragen van bezorgde zonnepanelenbezitters hierover met de dag toenemen. We verwachten dat meerdere energieleveranciers...

Lees meer