Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Prijsplafond voor energie

Tijdens Prinsjesdag heeft het kabinet een steunpakket aangekondigd om de huishoudens in Nederland te compenseren voor de hoge energieprijzen. Dit gaan ze doen in de vorm van een prijsplafond in combinatie met een verbruiksplafond. Hier lees je hoe dit in zijn werk gaat.

Energie vergelijken

Hoe hoog is het energie plafond?

Het energie plafond bestaat uit twee onderdelen:

  1. Een maximumprijs per m3 gas en per kWh (het prijsplafond).
  2. Een maximum energieverbruik tot waar deze prijzen gelden (het verbruiksplafond).

Het energie plafond gaat vanaf 1 januari 2023 in en duurt tot 1 januari 2024.

De hoogte hiervan is sinds 4 oktober 2022 bekend:

  • Gas: Per 1 m3 gas mag een leverancier maximaal € 1,45 vragen tot een verbruik van 1200 m3 per jaar. Verbruik jij meer dan 1200 m3, dan mag de leverancier voor alles daarboven de prijs vragen die in je energiecontract staat.
  • Elektriciteit: Per kWh mag een leverancier maximaal € 0,40 vragen tot een verbruik van 2900 kWh per jaar. Verbruik jij meer dan deze 2900 kWh per jaar, dan mag de leverancier voor alles daarboven het tarief hanteren dat in je energiecontract staat.

Voorbeeld

Je hebt een energiecontract bij leverancier A en je verbruikt gemiddeld 1100m3 gas en 3000 kWh. Dan verbruik je minder gas dan het maximum verbruik waarover het prijsplafond geldt en betaal je per m3 gas gewoon €1,45.
Maar voor elektriciteit zit je met 100 kWh boven het maximum verbruik waarover het prijsplafond geldt. Voor die 100 kWh die je erboven zit, betaal je dan het bedrag wat er in je contract staat.

 

Tip: Op onze energieprijzen pagina kan je alle energieprijzen van dit moment vinden.

Meld je nu aan voor ons energiecollectief!

Nieuw bij EasySwitch.nl: Gezamenlijk energie inkopen. Schrijf je vrijblijvend in voor ons energiecollectief en profiteer van een scherpe energiedeal.

wekker-alert


 

Voor wie is het prijsplafond?

Het prijsplafond is voor consumenten en andere ‘kleinverbruikers’, zoals zzp’ers, winkels, verenigingen, kleine maatschappelijke organisaties en een gedeelte van het mkb. Voor de kleine bedrijven die in verhouding veel energie verbruiken, zoals een bakker, (klein) restaurant, slager komt een aparte regeling genaamd: tegemoetkoming energiekosten (TEK).

Wat is de TEK?

De TEK is gebaseerd op het energieverbruik en de omzet van een ondernemer. Deze compensatie zal naar verwachting voor een deel bestaan uit een kostenstijging van dit jaar en die van 2023. Daarbij wordt de vergoeding waarschijnlijk een percentage van de kostenstijging boven de referentieprijs, waarbij er een maximale vergoeding per bedrijf wordt gehanteerd.

Naar verwachting gaat deze regeling pas vanaf 1 april 2023 in, maar met terugwerkende kracht vanaf 1 november 2022.
 

Wanneer geldt het energie plafond?

Het energie plafond geldt vanaf 1 januari 2023 tot 1 januari 2024, maar vanaf november 2022 komt er al een tegemoetkoming van de overheid voor alle huishoudens en kleinverbruikers in Nederland. Elk huishouden in Nederland krijgt in de maanden november en december van 2022 € 190,-korting op hun huidige energierekening. Het maakt hierbij niet uit of je minder, evenveel of meer dan € 190,-per maand betaald.

Tom Schlagwein

Energie Expert

Tom Schlagwein, Energie-expert

Hoe werkt het prijsplafond bij stads- en blokverwarming?

Voor huishoudens die gebruik maken van stadsverwarming is er een aparte regeling. Zij krijgen vanaf 1 januari 2023 een maximumtarief van €47,39 per gigajoule warmte. Maar er is nog niet bekend tot welk maximum verbruik dit prijsplafond geldt. De ACM maakt de volumegrens in december 2022 bekend. Bovendien worden dan ook de maximumtarieven bekend gemaakt die boven de volumegrens gaan gelden. Deze zullen worden berekend op basis van de gasprijs per 1 januari 2023.

Voor blokverwarming is er op dit moment nog geen aparte regeling. De huidige regeling sluit namelijk niet goed aan bij huishoudens die gebruikmaken van blokverwarming. De regering is bezig om, voor de bijna half miljoen huishoudens, een passende regeling te vinden.

 

Hoe werkt het prijsplafond als je een warmtepomp hebt?

Als jij een warmtepomp in je huis hebt, gelden dezelfde regels als voor de huishoudens met een gas- en elektriciteitsaansluiting. Doordat het kabinet het prijsplafond tarief voor elektriciteit heeft verlaagd (van € 0,70 naar € 0,40) en het maximum verbruik heeft verhoogd (van 2400 kWh naar 2900 kWh) komen ze deze huishoudens tegemoet.


 

Veelgestelde vragen energiecollectief

Ik heb een vast contract met lagere tarieven, moet ik meer betalen?

Ik heb een variabel contract met lagere tarieven, moet ik meer betalen?

Is het prijsplafond inclusief of exclusief belastingen/heffingen?

Hoe kan ik mijn energieverbruik in de gaten houden?

Hoe zit het met dal of normaaltarief bij prijsplafond?

Is een dynamisch tarief voordeliger met het prijsplafond?

Laatste nieuws

Blog

Prinsjesdag 2022: wat verandert er voor jou?

Prinsjesdag 2022 staat net als voorgaande jaren in het teken van het nieuwe werkjaar van de regering en de vele wijzigingen die dit met zich mee brengt. Dit...

Lees meer
Energie

Onderzoek: Starter dubbel gestraft door energiemarkt

Nieuwe klanten betalen honderden euro’s per jaar meer voor energiecontract dan al bestaande klanten   Amsterdam, 12 september 2022 – Het eind van...

Lees meer
Energie

Variabele energietarieven laten lichte daling zien, forse stijging verwacht vanaf augustus

Er komt voorlopig nog geen eind aan de onstuimige energiemarkt. De prijzen van energie zijn nog steeds ongekend hoog, maar de variabele energietarieven per 1...

Lees meer