Nee, groene stroom hoeft niet duurder te zijn dan grijze stroom; meer betalen voor groene stroom is dus helemaal niet nodig. Het opwekken van duurzame energie was lange tijd duurder dan energie uit kolencentrales, maar steeds meer energieleveranciers kunnen groene stroom aanbieden voor dezelfde prijs als grijze energie, mede dankzij subsidies.
Voor iedere Mwh (megawattuur) groene stroom die wordt opgewekt, wordt één Garantie van Oorsprong (GvO) uitgegeven. Hiermee kan een energieproducent aantonen dat zijn opgewekte energie gekeurd is als groene stroom. Daarnaast krijg je één keer per jaar een stroometiket van je leverancier. Op dit etiket staat hoeveel procent van de geleverde stroom groen is. Zowel de GvO als het stroometiket worden gecontroleerd door de Autoriteit Consument & Markt.
Als je groene stroom afsluit, hoeft dat niet te betekenen dat je ook écht groene stroom krijgt. GvO’s worden namelijk uitgegeven aan bedrijven die groene stroom opwekken, maar zijn vrij verhandelbaar. Bedrijven die geen groene stroom opwekken, kunnen hun energie ‘vergroenen’ door deze certificaten te kopen. Omdat het aanbod van de certificaten groter is dan de vraag, kunnen energieleveranciers hun grijze energie ‘vergroenen’.
Onder andere in Noorwegen wordt meer groene stroom opgewekt dan verbruikt. Hierdoor houden energieleveranciers in Noorwergen GvO’s over, welke zij doorverkopen aan Nederlandse energieleveranciers. De groene stroom die in Noorwegen wordt opgewekt komt niet op het Nederlandse elektriciteitsnetwerk terecht, waardoor deze vorm van ‘vergroende stroom’ niet kan worden gezien als echte groene stroom: het is grijze stroom met een groen etiket.
Veel energieleveranciers claimen groene stroom te leveren terwijl zij dit in werkelijkheid niet doen. Voor consumenten is het lastig te bepalen welke energieleveranciers nou echte Nederlandse groene stroom opwekken. Als jij er zeker van wilt zijn dat je een contract afsluit bij een energieleverancier die groene stroom levert, kun je dat doen door in onze vergelijker het filter voor duurzame energie aan te zetten. Zo weet je zeker dat je écht groene stroom krijgt en geen vergroende stroom.
Eerder dit jaar onderzochten we al hoe populair duurzame energiecontracten in Nederland zijn. In het verlengde hiervan hebben we nu ook onderzocht wie de...
Lees meerIn 2020 is de vraag naar duurzame energiecontracten toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Dit blijkt uit ons jaarlijkse onderzoek naar het...
Lees meerHet wordt buiten steeds kouder en we hebben de eerste vriesnacht achter de rug. Hoe zorg je ervoor dat het binnen behaaglijk warm is, zonder dat de...
Lees meer