Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Groene stroom

Groene stroom wordt opgewerkt uit energiebronnen die nooit opraken: waterkracht, windenergie, en biomassa. Mensen kiezen voor groene stroom omdat het minder vervuilend is en dus beter voor het milieu. Door een contract af te sluiten bij een energieleverancier die groene stroom levert, investeer je in de productie van groene stroom. Des te meer er wordt geïnvesteerd in groene stroom, des te meer groene stroom er op het elektriciteitsnet terechtkomt. Je aansluiting, leidingen en meter hoeven niet aangepast te worden als je kiest voor groene stroom.

Vergelijk energieleveranciers

De verschillende soorten groene stroom

Zonne-energie
Door middel van zonnepanelen worden zonnestralen opgevangen en omgezet in wisselstroom. Deze manier van groene stroom opwekken is de meest toegankelijke: particulieren en bedrijven kunnen ook zonnepanelen aanschaffen en zelf groene stroom gaan opwekken. Als je zelf geen geschikt dak hebt voor zonnepanelen, kun je je aansluiten bij een collectief: je investeert dan in een zonnepanelenproject en wekt zo groene stroom op.
Windenergie
Windkracht brengt de wieken van de windmolens in beweging en deze beweging wordt omgezet in energie. Tegenwoordig bestaan er steeds meer mogelijkheden om een deel van een windmolen te kopen; samen met andere deelnemers investeer je in een windmolen, waardoor deze vorm van groene stroom ook steeds meer beschikbaar wordt voor particulieren.

 

Waterkracht
Stromend water kan door een waterkrachtcentrale worden omgezet in energie. In Nederland zijn er een aantal waterkrachtcentrales, maar er wordt nog niet op grote schaal groene stroom opgewekt uit waterkracht. Bij het plaatsen van waterkrachtcentrales moet dan ook met meerdere factoren rekening worden gehouden, zoals het verstoren van ecosystemen en mogelijke vissterfte.
Biomassa
Plantaardig en dierlijk afval kunnen bij verbranding, vergisting of vergassing zorgen voor energie. Bij de verbranding van biomassa komt CO2 vrij, waardoor sommige mensen vraagtekens hebben bij hoe duurzaam biomassa is: in sommige gevallen is het inderdaad stukken duurzamer, maar in andere gevallen komt er meer CO2 vrij dan bij fossiele brandstoffen.

Is groene stroom duurder dan grijze stroom?

Nee, groene stroom hoeft niet duurder te zijn dan grijze stroom; meer betalen voor groene stroom is dus helemaal niet nodig. Het opwekken van duurzame energie was lange tijd duurder dan energie uit kolencentrales, maar steeds meer energieleveranciers kunnen groene stroom aanbieden voor dezelfde prijs als grijze energie, mede dankzij subsidies.

Hoe weet ik zeker dat ik groene stroom krijg?

Voor iedere Mwh (megawattuur) groene stroom die wordt opgewekt, wordt één Garantie van Oorsprong (GvO) uitgegeven. Hiermee kan een energieproducent aantonen dat zijn opgewekte energie gekeurd is als groene stroom. Daarnaast krijg je één keer per jaar een stroometiket van je leverancier. Op dit etiket staat hoeveel procent van de geleverde stroom groen is. Zowel de GvO als het stroometiket worden gecontroleerd door de Autoriteit Consument & Markt.

Groene en vergroende stroom

Als je groene stroom afsluit, hoeft dat niet te betekenen dat je ook écht groene stroom krijgt. GvO’s worden namelijk uitgegeven aan bedrijven die groene stroom opwekken, maar zijn vrij verhandelbaar. Bedrijven die geen groene stroom opwekken, kunnen hun energie ‘vergroenen’ door deze certificaten te kopen. Omdat het aanbod van de certificaten groter is dan de vraag, kunnen energieleveranciers hun grijze energie ‘vergroenen’.

Onder andere in Noorwegen wordt meer groene stroom opgewekt dan verbruikt. Hierdoor houden energieleveranciers in Noorwergen GvO’s over, welke zij doorverkopen aan Nederlandse energieleveranciers. De groene stroom die in Noorwegen wordt opgewekt komt niet op het Nederlandse elektriciteitsnetwerk terecht, waardoor deze vorm van ‘vergroende stroom’ niet kan worden gezien als echte groene stroom: het is grijze stroom met een groen etiket.

Ik wil groene stroom

Veel energieleveranciers claimen groene stroom te leveren terwijl zij dit in werkelijkheid niet doen. Voor consumenten is het lastig te bepalen welke energieleveranciers nou echte Nederlandse groene stroom opwekken. Als jij er zeker van wilt zijn dat je een contract afsluit bij een energieleverancier die groene stroom levert, kun je dat doen door in onze vergelijker het filter voor duurzame energie aan te zetten. Zo weet je zeker dat je écht groene stroom krijgt en geen vergroende stroom.

Vergelijk energieleveranciers

Laatste nieuws

Energie

22 oktober: Energie vraag & antwoord sessie met Tom

De energieprijzen zijn al maanden aan het stijgen en de winter komt eraan, dus wat betekent dit voor jouw energierekening? Om antwoord te geven op al jouw...

Lees meer
Energie

Uitleg over beperkte aanbod energieleveranciers

Laatste update: 15-10-2021 Als je bij ons een vergelijking hebt gemaakt, is het je waarschijnlijk opgevallen dat je maar uit een aantal energiecontracten...

Lees meer
Energie

Prinsjesdag 2021: wat verandert er voor jou?

Deze week was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer