Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Ons advies voor de huidige energiemarkt

header-energie

Laatste update: 13-03-2023

De afgelopen tijd zijn er diverse ontwikkelen geweest die ertoe hebben geleid dat de stroom en gasprijzen zijn gestegen. Hierdoor hebben veel leveranciers hun aanbod op onze website ingetrokken. Zij vinden het nu een te groot risico om contracten aan te bieden, omdat de inkoopprijzen erg fluctueren. Je ziet daarom een beperkt aanbod in onze vergelijker. Dit roept waarschijnlijk veel vragen op en daarom geven wij hieronder uitleg over wat je nu het beste kunt doen. Wil je de uitleg als video bekijken? Kijk dan ons laatste Energiejournaal.

Een nieuw energiecontract afsluiten of wachten?

De afgelopen maanden waren de gasprijzen redelijk stabiel. Zo zagen we steeds meer leveranciers terugkomen in onze vergelijker. Helaas kan het zo weer omslaan. Het aanbod in onze vergelijker kan daarom per dag verschillen. Uiteraard zijn wij er voor je om je te helpen aan een nieuw energiecontract. Bekijk ons Energiejournaal voor het laatste nieuws en advies van Energie-expert Tom of lees hieronder direct ons advies.

Goed om te weten: Zoals aangegeven kan ons aanbod per dag verschillen. De ene dag is er dus meer aanbod dan de andere dag. Check de vergelijker voor het actuele aanbod of meld je aan voor onze energie alert. Dan houden wij je op de hoogte als er nieuwe deals zijn!

 

Bekijk ons energiejournaal met energie-expert Tom Schlagwein.


Ons advies

Vind je het fijn om zekerheid te hebben over je energiekosten? Kies dan een voor vast jaarcontract in onze vergelijker wanneer dit beschikbaar is. Bij een vast contract staan de tarieven voor een geheel jaar vast, waardoor je niet te maken krijgt met onverwachte prijsstijgingen.

Tip: filter in onze vergelijker op een ‘1 jaar, vast tarief’ om gemakkelijk een overzicht te zien van de vaste contracten.

Wil je toch nog wachten en je nog niet binden aan een vast contract? Maar wil je wel al besparen op je energierekening? Kies dan voor een variabel contract in onze vergelijker. Met een variabel contract heb je iedere maand de vrijheid om je contract op te zeggen. Je zit niet vast aan een bepaalde looptijd. Het tarief van deze variabele contracten loopt flink uiteen, van € 0,39 – € 0,88 per kWh voor stroom en tussen de € 1,26 – € 3,32 per m3 gas.

Vergelijk energie

Wanneer kan ik beter wachten met overstappen?

Heb je een vast contract of een variabel contract waarvan de tarieven onder de € 0,39 kWh stroom en €1,26 m3 gas liggen? Wacht dan nog even met overstappen tot de prijzen verder dalen of tot er betere deals in onze vergelijker komen.

Meld je nu aan voor ons energiecollectief!

Nieuw bij EasySwitch.nl: Gezamenlijk energie inkopen. Schrijf je vrijblijvend in voor ons energiecollectief en profiteer van een scherpe energiedeal.

wekker-alert

Energiejournaal

In het Energiejournaal geeft energie-expert Tom uitleg over de huidige situatie op de energiemarkt. Zo bespreekt hij belangrijke ontwikkelingen en geeft hij advies over wat je nu het beste zou kunnen doen. Bekijk hieronder het nieuwste Energiejournaal!

Heb je een vraag aan Tom of opmerking over het journaal? Laat het weten in een comment onder de video op YouTube. Wil je automatisch een seintje krijgen als er een nieuw Energiejournaal live staat? Abonneer je dan op ons YouTube kanaal.

 

Verwachting voor energiecontract 2023

Tom Schlagwein: “Als energie-expert houd ik de markt dagelijks in de gaten. Op dit moment zijn er veel ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Hieronder heb ik deze verder toegelicht en een verwachting geschetst. Houd er wel rekening mee dat de huidige situatie en daardoor ook de verwachting, snel kan veranderen.”

We zien dat de oorlog effect heeft op de gasleveringen uit Rusland. Gazprom heeft aangekondigd minder te kunnen leveren dan verwacht, wat de gasprijs heeft doen stijgen. Bovendien is de beschikbaarheid van alternatieven door de weersomstandigheden beperkt. Hierdoor is de verwachting dat de prijzen voorlopig nog hoog blijven.

Naast dit probleem fluctueert de energiemarkt sterk sinds vorig jaar wat zorgt voor nog meer onzekerheid. Dit kan ervoor zorgen dat leveranciers soms wel contracten of soms helemaal geen contracten aanbieden in onze vergelijker. De ene dag is er dus meer aanbod dan de andere dag. Check de vergelijker voor het actuele aanbod.

Wat gebeurt er op de energiemarkt?

De afgelopen tijd zijn er diverse ontwikkelen geweest die ertoe hebben geleid dat de stroom en gasprijzen zijn gestegen. Deze stijging was een gevolg van verschillende ontwikkelingen die resulteerde in meer vraag én een beperkt aanbod. Ook zorgt de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor druk op de ketel. Hieronder hebben wij de belangrijkste ontwikkelingen voor je op een rijtje gezet.

  • Nederland is deels afhankelijk van Russisch gas. Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne staat de levering onder druk.
  • Duitsland heeft aangegeven niet door te willen gaan met de Nord Stream 2 gasleiding, waardoor er geen extra gastoevoer komt.
  • De Nederlandse gasvoorraad is minder gevuld dan normaal, rond de 69%. Het maximale tempo waarop dit kan worden aangevuld is 6% per week.
  • Gazprom levert minder gas dan verwacht, waardoor het aanvullen van onze gasvoorraad vertraging kan oplopen. Dit kan gevolgen hebben voor komende winter.
  • De beschikbaarheid van alternatieve energiebronnen, zoals kolen en kernenergie, is beperkt door de hoge temperaturen en de lage waterstanden.
  • De wereldwijde grondstofprijzen zijn hoog, bijvoorbeeld ook de olieprijs.
  • Er is sprake van een Europese gascrisis. Landen hebben contractuele verplichtingen naar elkaar om te leveren. Zo heeft Nederland verplichtingen om gas te leveren aan Duitsland.
  • In de Noordzee is nog een gasveld, maar het duurt nog even voordat daar gas kan worden gewonnen. Ook zijn er bezwaren vanuit milieu-oogpunt.

Goed om te weten: De stroomprijs staat in verbinding met de gasprijs. Elektriciteit wordt namelijk (deels) opgewekt in energiecentrales met aardgas als energiebron.

Lees meer over de hoge gasprijs

Is je vraag nog niet beantwoord?

Wil je toch nog  persoonlijk advies of ben je opzoek naar een nieuw contract (bijvoorbeeld wanneer je bent verhuisd) neem dan contact op met onze klantenservice via 020 – 531 76 70. Wij kijken altijd graag met je mee!

Meer informatie over de energiemarkt:

Willemijn

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: