Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Ons advies voor de huidige energiemarkt

energieleveranciers aanbod

Laatste update: 12-01-2022

Het aanbod in onze vergelijker is op het moment beperkt. Zo kan het ook voorkomen dat er geen enkele deal verschijnt. Dat is niet zoals je van ons gewend bent, dus we leggen je graag uit hoe dit kan en wat dit voor jou betekent.

Wat gebeurt er nu op de energiemarkt?

Op de energiemarkt heerst er momenteel onrust. Dit komt omdat de stroom en gasprijzen de afgelopen periode enorm gestegen zijn. Er zijn verschillende redenen waarom de energieprijzen zo sterk gestegen zijn. Hieronder hebben wij de belangrijkste voor je op een rijtje gezet.

Redenen waarom de energieprijzen zijn gestegen:

  • De aantrekkende economie na de eerste harde corona lockdown leidt tot meer vraag naar energie, waardoor de prijzen stijgen.
  • Azië is bereid om meer te betalen voor gas, waardoor de gasprijs wordt opgedreven.
  • De Nederlandse gasvoorraad is minder gevuld dan normaal, omdat de gasproductie in Groningen stopt.
    Nederland is grotendeels afhankelijk geworden van buitenlands gas.
  • De politieke spanningen (omtrent de Nord-Stream 2 pijplijn) tussen Rusland en Europa zijn opgelopen.
  • De elektriciteitsprijs beweegt mee met de gasprijs. Elektriciteit die wordt opgewekt door gascentrales is, vanwege de hoge gasprijzen, op dit moment de duurste vorm van elektriciteitsproductie. Dit is echter wel nodig om aan de vraag te voldoen.

Door de hoge inkoopprijzen van stroom en gas hebben energieleveranciers het de laatste tijd erg zwaar. Vooral kleinere leveranciers komen hierdoor steeds vaker in financiële problemen. Zij moeten nu vaak energie inkopen die een stuk duurder is, dan wat hun klanten ervoor betalen. Hierdoor hebben er al aantal energieleveranciers faillissement aangevraagd.

Beperkt tot geen aanbod energieleveranciers

Het is voor leveranciers nu moeilijk om in te schatten wat de beste inkoopstrategie is, daarom willen zij weinig nieuwe klanten aannemen. Dit is dan ook de voornaamste reden waarom diverse energieleveranciers hun contracten intrekken en aangeven dat ze niet meer op vergelijkingssites getoond willen worden. Hierdoor is het aanbod van energieleveranciers in onze vergelijker op dit moment beperkt. Ook is te zien dat de leveranciers op hun eigen websites een kleiner aanbod tonen dan we normaal van ze gewend zijn.

Gelukkig zien we halverwege januari 2022 dat de energiemarkt zich wat stabiliseert, waardoor wij ook meer kunnen aanbieden in onze vergelijker.

Wat is jullie advies voor mij?

Omdat de energiemarkt op dit moment weer wat stabieler is en het aanbod in de energievergelijker groter is geworden, adviseert onze energie-expert Tom Schlagwein om een vergelijking te maken. Je ziet dan gelijk of er op dit moment een betere energiedeal tussen zit dan jouw huidige tarieven. Zie je geen betere deal? Wacht nog even met overstappen, totdat er een nóg scherper aanbod is in de vergelijker.

Om jou zo goed mogelijk op de hoogte te houden, delen we de laatste ontwikkelingen in dit blogartikel en via e-mail zodra dit bekend is. Wil je op de hoogte worden gehouden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Aanmelden nieuwsbrief

Wanneer komen de contracten terug?

Helaas is het lastig om hier een concreet antwoord op te geven. Wij zijn dagelijks in gesprek met leveranciers om ervoor te zorgen dat wij iedere dag een breed aanbod aan energiecontracten kunnen aanbieden. Maar deze situatie hebben we in Nederland nog nooit meegemaakt, dus is het lastig om te voorspellen wat er gaat gebeuren. Op dit moment kunnen wij gelukkig weer aanbod van diverse leveranciers aanbieden in onze vergelijker. Zodra wij nog meer energiecontracten kunnen aanbieden, zal je die natuurlijk direct terugvinden in onze vergelijker.

Wil je toch nog een persoonlijk advies of ben je opzoek naar een nieuw contract (bijvoorbeeld wanneer je bent verhuisd) neem dan contact op met onze klantenservice. Wij kijken altijd graag met je mee!

Meer informatie over de energiemarkt:

Willemijn

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: