Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Ons advies voor de huidige energiemarkt

header-energie

Laatste update: 04-07-2022

Op 24 februari 2022 is er oorlog uitgebroken tussen Rusland en Oekraïne. Omdat wij deels afhankelijk zijn van de gaslevering uit Rusland heeft dit ertoe geleid dat de gasprijzen in ons land flink zijn gestegen. Hierdoor hebben veel leveranciers hun aanbod op onze website ingetrokken. Je ziet daarom een beperkt aantal contracten in onze vergelijker. Dit roept waarschijnlijk veel vragen op en daarom geven wij hieronder uitleg over wat je nu het beste kunt doen. Wil je de uitleg als video bekijken? Kijk dan ons laatste Energiejournaal Wil je graag meer informatie over de btw-verlaging van 21% naar 9%? Bekijk dan onze energiebelasting pagina.

Een nieuw energiecontract afsluiten of wachten?

De afgelopen maanden waren de gasprijzen redelijk stabiel. Zo zagen we steeds meer leveranciers terugkomen in onze vergelijker. Helaas kan het zo weer omslaan, zoals nu. De gasprijzen zijn weer gestegen en een aantal leveranciers trekken zich terug. Het aanbod in onze vergelijker kan daarom per dag verschillen. Uiteraard zijn wij er voor je om je te helpen aan een energiecontract, daarom kan je je aanmelden voor ons Energie Alert, waarbij wij jou per e-mail op de hoogte houden over ons aanbod.

Zoals aangegeven kan ons aanbod per dag verschillen. Helaas kan het een keer voorkomen dat jouw gewenste contract niet in onze vergelijker wordt aangeboden. Wij kunnen jou per e-mail op de hoogte houden, via ons Energie Alert.

Ons advies

Vind je het fijn om zekerheid te hebben over je energiekosten? Kies dan een vast jaarcontract in onze vergelijker. Bij een vast contract staan de tarieven voor een geheel jaar vast, waardoor je niet te maken krijgt met onverwachte prijsstijgingen.

Tip: filter in onze vergelijker op een ‘1 jaar, vast tarief’ om gemakkelijk een overzicht te zien van de vaste contracten.

Wil je toch nog wachten en je nog niet binden aan een vast contract? Maar wil je wel al besparen op je energierekening? Kies dan voor een variabel contract in onze vergelijker. Met een variabel contract heb je iedere maand de vrijheid om je contract op te zeggen. Je zit niet vast aan een bepaalde looptijd. Het tarief van deze variabele contracten ligt rond de € 0,50 – € 0,60 per kWh voor stroom en tussen de € 2,00 – € 2,20 per m3 gas.

Vergelijk energie

Wanneer kan ik beter wachten met overstappen?

Heb je een vast contract of een variabel contract waarvan de tarieven onder de € 0,60 kWh stroom en €2,45 m3 gas liggen? Wacht dan nog even met overstappen tot de prijzen verder dalen of tot er betere deals in onze vergelijker komen.

Meld je aan voor ons Energie Alert

Wil je graag een melding ontvangen wanneer we ons aanbod verder uitbreiden of wil je graag op de hoogte worden gehouden van het laatste energienieuws? Meld je dan aan voor ons Energie Alert. Zo blijf je altijd op de hoogte van de beste energiedeals.

Aanmelden Energie Alert

Energiejournaal

In het Energiejournaal geeft energie-expert Tom uitleg over de huidige situatie op de energiemarkt. Zo bespreekt hij belangrijke ontwikkelingen en geeft hij advies over wat je nu het beste zou kunnen doen. Bekijk hieronder het nieuwste Energiejournaal!

Heb je een vraag aan Tom of opmerking over het journaal? Laat het weten in een comment onder de video op YouTube. Wil je automatisch een seintje krijgen als er een nieuw Energiejournaal live staat? Schrijf je dan in voor het energie-alert of abonneer je op ons YouTube kanaal.

 


Verwachting voor energiecontract 2022

Tom Schlagwein: “Als energie-expert houd ik de markt dagelijks in de gaten. Op dit moment zijn er veel ontwikkelingen binnen de energiemarkt. Hieronder heb ik deze verder toegelicht en een verwachting geschetst. Houd er wel rekening mee dat de huidige situatie en daardoor ook de verwachting, snel kan veranderen.”

De gasvoorraden in Nederland worden door de hoge prijzen nauwelijks bijgevuld. Daarnaast zien we dat de oorlog effect heeft op de gasleveringen uit Rusland. Gazprom heeft aangekondigd minder te kunnen leveren dan verwacht, wat de gasprijs heeft doen stijgen. Hierdoor wordt de kans op een prijsdaling dit jaar steeds kleiner.

Naast dit probleem fluctueert de energiemarkt sterk sinds oktober 2021 wat zorgt voor nog meer onzekerheid. Dit kan ervoor zorgen dat leveranciers voor een korte periode aanbiedingen doen. De ene dag is er dus meer aanbod dan de andere dag. Check de vergelijker voor het actuele aanbod.

 

Wat gebeurt er op de energiemarkt?

De afgelopen tijd zijn er diverse ontwikkelen geweest die ertoe hebben geleid dat de stroom en gasprijzen zijn gestegen. Deze stijging was een gevolg van verschillende ontwikkelingen die resulteerde in meer vraag én een beperkt aanbod. Ook zorgt de oorlog tussen Oekraïne en Rusland voor druk op de ketel. Hieronder hebben wij de belangrijkste ontwikkelingen voor je op een rijtje gezet.

  • Nederland is deels afhankelijk van Russisch gas. Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne staat de levering onder druk.
  • Duitsland heeft aangegeven niet door te willen gaan met de Nord Stream 2 gasleiding, waardoor er geen extra gastoevoer komt.
  • De Nederlandse gasvoorraad is minder gevuld dan normaal, rond de 47%. Het maximale tempo waarop dit kan worden aangevuld is 6% per week.
  • Gazprom levert minder gas dan verwacht, waardoor het aanvullen van onze gasvoorraad vertraging kan oplopen. Dit kan gevolgen hebben voor komende winter.

 

Lees meer over de hoge gasprijs

 

Goed om te weten: De stroomprijs staat in verbinding met de gasprijs. Elektriciteit wordt namelijk (deels) opgewekt in energiecentrales met aardgas als energiebron.

 

Is je vraag nog niet beantwoord?

Wil je toch nog  persoonlijk advies of ben je opzoek naar een nieuw contract (bijvoorbeeld wanneer je bent verhuisd) neem dan contact op met onze klantenservice via 020 – 531 76 70. Wij kijken altijd graag met je mee!

Meer informatie over de energiemarkt:

Willemijn

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: