Nederlanders kiezen steeds vaker voor duurzame energie

zonnepanelen

Ieder jaar onderzoeken we bij EasySwitch.nl met onze barometer hoe belangrijk Nederlandse consumenten duurzame energie vinden. Hoe vaak verkiezen zij een duurzaam energiecontract boven een niet-duurzaam energiecontract? En wat zijn de trends op het gebied van zonnepanelen? In 2021 zien we een flinke stijging op beide vlakken. Ten opzichte van 2020 steeg de keuze voor een duurzaam contract met 4 procentpunt en het aantal mensen met zonnepanelen verdubbelde zelfs.

Duurzame energiecontracten worden steeds populairder

De afgelopen twee jaar is de belangstelling voor duurzame energiecontracten flink toegenomen. Het percentage duurzame contracten steeg in die periode van 25 procent (2019) tot 33 procent in 2021. De keuze voor duurzame energie hangt samen met het prijsverschil tussen duurzame en niet-duurzame contracten. Tom Schlagwein, energie-expert bij EasySwitch.nl legt uit: “Dit prijsverschil noemen we de prijsdrempel. Uit onze data blijkt al jaren dat als de prijsdrempel laag genoeg is, consumenten sneller kiezen voor een duurzaam energiecontract. In de onderstaande grafiek zie je dit verschil goed terugkomen. Nederlanders zijn wel bereid om iets extra te betalen voor een duurzaam energiecontract, maar het verschil met een niet-duurzaam energiecontract moet niet meer dan €50 per jaar zijn. In 2018 lag het prijsverschil vaak onder de prijsdrempel, waardoor toen nog 33 procent voor een duurzaam contract koos. In 2019 lag het prijsverschil vaak boven de prijsdrempel, waardoor ook de keuze voor een duurzaam contract daalde naar 25 procent. Vanaf januari 2020 zien we weer een schommelende lijn naar boven. Zelfs in tijden dat het aanbod in onze energievergelijker minder groot was, kozen de mensen die overstapten vaak voor een duurzaam energiecontract.”


Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/6239fa9abe59c"></iframe>

In de onderstaande grafiek zie je hoeveel procent van onze overstappers in de afgelopen zeven jaar voor een duurzaam contract kozen. Na een flinke dip in 2019 zijn we in 2021 weer terug op het niveau van 2018. Het jaar waarin het prijsverschil niet alleen heel klein was, maar duurzame energiecontracten soms zelfs flink goedkoper waren.


Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/6239fb7f3f84e"></iframe>

 

Utrechters kiezen het vaakst voor een duurzaam contract

Als we inzoomen op de provincies, dan komt Utrecht met stip als duurzaamste provincie naar voren. In 2021 koos bijna 40 procent van de overstappers voor een duurzaam energiecontract. Dit is een flinke toename ten opzichte van het jaar ervoor, toen nog 32 procent voor een duurzaam contract koos. Noord-Holland komt hier vlak achteraan met 38 procent. Flevoland sluit de top drie af met bijna 35 procent en staat hiermee voor het eerst in het bovenste rijtje. Zeeland (28,4%), Drenthe (29,2%) en Friesland (30,7%) staan onderaan de ranglijst, maar ook deze provincies laten wel een stijging zien ten opzichte van het jaar ervoor. In de onderstaande grafiek kun je de scores tussen 2015 en 2021 zien. Met het schuifje linksboven in de grafiek kun je het jaar aanpassen.


Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/6239fc0027956"></iframe>

 

Nederlanders gaan steeds meer zelf opwekken

Uit ons onderzoek komt ook naar voren dat Nederlanders duurzamer met hun energieverbruik omgaan, bijvoorbeeld door zelf energie op te wekken met zonnepanelen. Begin 2020 gaf nog ongeveer 13 procent van onze overstappers aan zonnepanelen te hebben, eind 2021 was dit percentage al opgelopen tot 28 procent. Onze energie-expert Tom legt uit: “Sinds 2020 zien we de lijn al gestaag omhoog lopen, maar het laatste kwartaal van 2021 is er een flinke stijging te zien. Met de hoge energieprijzen ligt het voor de hand dat mensen op zoek gaan naar energiebesparende mogelijkheden om hun verbruik terug te dringen. Zelf energie opwekken met zonnepanelen is daar natuurlijk een goede oplossing voor. Zonnepanelen gaan gemiddeld 25 jaar mee en de terugverdientijd is tegenwoordig ongeveer 6 á 7 jaar. Dit betekent dat je daarna zo’n 18 jaar ‘gratis’ stroom opwekt. Met 12 zonnepanelen op het dak wordt ongeveer 2880 kWh aan stroom opgeleverd, dat is genoeg om een driepersoonshuishouden te voorzien van stroom. Ik verwacht dan ook dat deze trend in 2022 doorzet.”


Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/6239fc5ec710f"></iframe>

 

Nederlanders kiezen voor zonnepanelen óf een duurzaam energiecontract

Opvallend is dat er een tegengesteld beeld te zien is tussen de keuze voor een duurzaam contract en het hebben van zonnepanelen. Zo scoort Zeeland weliswaar laag als het neerkomt op het kiezen van een duurzaam energiecontract, maar zij lopen voorop als het aankomt op het hebben van zonnepanelen. Van de overstappers uit Zeeland heeft 30 procent zonnepanelen op het dak liggen. Andersom zien we dat in de provincie waar het vaakst voor een duurzaam contract wordt gekozen, Utrecht, gemiddeld weinig overstappers zonnepanelen hebben (19 procent). “Het lijkt erop dat alle Nederlanders op hun eigen manier bezig zijn met verduurzamen. Veel mensen die in de Randstad wonen, hebben geen eigen dak waar zij zonnepanelen op kwijt kunnen. Dit zie je in de onderstaande grafiek terug in de lage scores van Zuid-Holland, Noord-Holland en Utrecht. Zij kiezen juist wel opvallend vaak voor een duurzaam energiecontract. Mensen in Drenthe, Zeeland en Limburg kiezen weliswaar iets minder vaak dan gemiddeld voor een duurzaam energiecontract, maar zij hebben op hun beurt wel geïnvesteerd in duurzame zonnepanelen. Wellicht willen zij vervolgens met hun energiecontract vooral zo veel mogelijk besparen, waardoor zij voor de goedkoopste optie kiezen, of dit nou een duurzaam contract is of niet,” aldus energie-expert Tom.


Gebruik deze html-code om bovenstaande interactieve grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/6239fcce019ce"></iframe>

Of jij nou liever investeert in zonnepanelen, duurzame keuzes maakt via de keuze voor een energiecontract of allebei, je kunt in onze vergelijker altijd vinden wat voor jou de goedkoopste of duurzaamste optie is.

Meer informatie over de energiemarkt:

Willemijn

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: