Watt (W) | Uitgebreide uitleg op EasySwitch.nl

Watt-w

Energy Watt

Watt

Watt is een natuurkundige meeteenheid waarmee het vermogen of wattage wordt aangegeven. Het aantal Watt geeft aan hoeveel vermogen er nodig is om een apparaat te laten werken. Niet alle apparaten hebben dezelfde wattage; een elektrische auto heeft een veel hoger wattage dan een spaarlamp. Alle elektrische apparaten hebben een sticker waarop aangegeven staat hoeveel Watt ze nodig hebben. Zo weet jij hoeveel vermogen het apparaat nodig heeft om te kunnen functioneren. Hieronder leggen we uit hoe je met behulp van Watt het energieverbruik van je apparaten kunt berekenen. En hoe de kosten van een kWh in elkaar zitten.


Watt berekenen

Er zijn apparaten waar niet het aantal Watt op staat, maar alleen het aantal ampère. Om te kunnen weten hoeveel Watt (energie) het apparaat per uur verbruikt, moet je het aantal Watt omrekenen naar kWh (kilowatt per uur).Om kWh te kunnen berekenen moet je dus eerst het aantal Watt berekenen (wanneer dit niet bekend is). Dit doe je met behulp van het voltage en ampère.

spaarlamp watt

Voltage is de hoeveelheid volts (spanning) van elektriciteit. Door de spanning ontstaat er een druk die ervoor zorgt dat elektriciteit door het circuit stroomt. Het spanningsverschil tussen twee punten van het circuit wordt voltage genoemd. Dit kan je vergelijken met de druk op een waterkraan. In heel Europa is het voltage (spanning) wat uit een stopcontact komt overal gelijk: 230 Volt.

Ampére geeft de constante stroomsterkte aan. Het is daarom ook de eenheid van stroom. Je kan dit vergelijken met de hoeveelheid water die er uit de kraan stroomt. Om Watt te berekenen doe je ampère * volt (230) = Watt. Bijvoorbeeld: Een stofzuiger werkt op 7 ampère en de netspanning is 230 volt. 7*230=1.610 Watt. Om te weten hoeveel energie het apparaat verbruikt moet je het aantal Watt nog omrekenen naar kWh. 1.000 Watt is gelijk aan 1 kWh. De stofzuiger verbruikt dus 1.610 Watt = 1.61 kWh aan energie.

kWh op je energierekening

Op de energierekening en de jaarnota van je energieleverancier staat altijd kWh. Het aantal kWh staat voor de hoeveelheid energie die je hebt verbruikt. Een energieleverancier meet het energieverbruik met behulp van een kWh-meter (energiemeter). Tegenwoordig kan je bij veel energieleveranciers per dag inzien wat het energieverbruik is. Hierdoor kan je makkelijk en eenvoudig jouw energieverbruik inzien en onderzoeken op welke momenten je zou kunnen besparen.

spaarvarken

Wat kost een kWh?

Het stroomtarief bestaat uit drie variabele onderdelen: de kale energieprijs, energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE). Deze drie worden bij elkaar opgeteld en over dat bedrag komt nog 21% btw. Het totale bedrag inclusief btw is het stroomtarief per kWh. Hoe hoog dit tarief is verschilt per energieleverancier. Daarnaast zijn er ook nog vaste kosten verbonden aan de levering van energie, namelijk de netbeheer- en vaste leveringskosten. Op je maandfactuur of jaarnota kan je precies zien hoeveel jij moet betalen voor 1 kWh.

Wanneer je wilt weten wat een bepaald apparaat aan energie kost, dan doe je het aantal kWh van het apparaat * stroomtarief. Stel: het stroomtarief is 0,763 euro kWh dan doe je dus 1.61 * 0,763 = 1,228 euro per uur. Als je dit voor al je (grote) apparaten doet, kan je zo ontdekken welke apparaten in verhouding duur zijn. Je kan ook bij ons eenvoudig en snel een vergelijking maken en zo in één oogopslag zien of jij kan besparen door over te stappen.

Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Blog

DSW maakt zorgpremie 2024 bekend!

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2024 aanzienlijk zal stijgen. De nieuwe premie van € 149,- per maand is een toename van €...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer

Onrust bij zonnepanelenbezitters om mogelijke terugleveringskosten door energieleveranciers

Bij onze klantenservice merken we dat de vragen van bezorgde zonnepanelenbezitters hierover met de dag toenemen. We verwachten dat meerdere energieleveranciers...

Lees meer