Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Watt-w

Wat is een Watt? In de energievergelijker vragen wij je jouw energieverbruik per jaar in te vullen. Bij elektriciteit zie je kWh staan. Dit is een eenheid om energie(verbruik) te meten. De letterlijke betekenis van deze afkorting komt uit het Engels en staat voor kilowatt per hour. In het Nederlands noemen we dit kilowattuur. Deze wijze van energie en vermogen meten is rondom de meeteenheid Watt gebouwd.

 

Wie was Watt?

Een Watt is een meeteenheid die is vernoemd naar de Schotse ingenieur en uitvinder James Watt. Meneer Watt heeft onder meer de meeteenheid paardenkracht geïntroduceerd, die nu nog wordt gebruikt om het vermogen van auto’s en motors te duiden. Ook interessant: hij wordt beschouwd als de uitvinder van de moderne stoommachine en het eerste kopieerapparaat.

 

Wat is een Watt?

Een Watt is een natuurkundige meeteenheid om vermogen aan te geven. Het is opgebouwd uit een eenheid van tijd en energie. Energie wordt aangegeven met joules. Je kent calorieën uit eten? Met joules wordt op eenzelfde manier energie geduid. Een Watt is heel simpel één joule per seconde. Als een gloeilamp een vermogen van 60 Watt heeft, betekent dit dat de lamp 60 joules per seconde verbruikt.

 

Wat is een kilowatt?

Als je begrijpt wat een Watt is, dan kun je alle afgeleide meeteenheden ook begrijpen. Een Kilo staat voor 1000, zoals een kilogram voor 1000 gram staat. Hetzelfde geldt bij Watt. 1 kilowatt staat gelijk aan 1000 Watt. Dit zijn dus 1000 joules per seconde.

 

Wat is een kWh?

De afkorting kWh staat voor kilowattuur. Je ziet dit ook op je energierekening en jaarnota staan. Dit geeft aan hoeveel energie je hebt verbruikt. Om te begrijpen wat een kilowattuur is, moet je eerst begrijpen wat een Wattuur is. Een Wattuur staat voor het verbruik van 1 Watt gedurende een uur. Kilowattuur staat dan voor het verbruik van 1000 Watt (1 kilowatt dus) gedurende een uur.

 

Wat is kWh laag?

Het kan voorkomen dat je op de energierekening je verbruik onder het kopje ‘kWh laag’ ziet staan. Je hebt dan een dubbele meter. Met laag wordt hier het lage tarief bedoeld. Dit tarief geldt in het weekend, ‘s nachts en op feestdagen. Lees meer over het laagtarief.

 

Wat kost een kWh?

De kosten voor stroom bestaan voor een deel uit de verbruikte energie. Deze wordt in kWh gemeten. Zo zie je het ook terug op je energierekening. De kosten per kWh kunnen heel erg schommelen en zijn afhankelijk van de productiekosten en externe factoren als vraag en aanbod. De energierekening bestaat niet alleen uit je verbruik in kWh. Je betaalt ook transportkosten (netbeheerkosten), energiebelasting, opslag duurzame energie (ODE), btw en mogelijk huur voor de elektriciteitsmeter. Lees meer over hoe je jaarafrekening is opgebouwd.

 

Wat kun je met een kWh?

Je begrijpt nu hoe een kWh is opgebouwd en waar het voor staat. Maar wat levert 1 kWh aan energie in jouw huishouden op? We hebben hier enkele praktische voorbeelden voor toepassingen in huis. Dit zijn overigens schattingen en er kunnen verschillen in energieverbruik per merk en model zijn. Hoe lang een kWh meegaat:

 • Infrarood verwarming – 30 minuten
 • Magnetron – 40 minuten
 • Waterkoker – 40 minuten
 • Stofzuiger – 43 minuten
 • Koffiezetapparaat – 75 minuten
 • Plasma televisie (220 Watt, 42 inch) – 4,5 uur
 • LCD televisie (128 Watt, 42 inch) – 7 uur 48 minuten
 • Lamp 40 Watt – 25 uur
 • Energiebesparende lamp 9 Watt – 111 uur

 

Wat is een kWh-meter?

Een kWh-meter meet het elektriciteitsverbruik van je huishouden of bedrijf. Deze vind je terug in je meterkast en maakt deel uit van je elektrische installatie. Andere benamingen voor een kWh-meter zijn kilowattuurmeter, stroommeter of elektriciteitsmeter. Een bidirectionele meter houdt niet alleen de verbruikte energie bij, maar meet ook hoeveel energie je teruglevert aan het net. Dit is handig als je met zonnepanelen stroom opwekt.

 

De kWh-meter en en dubbele meters

Ook is er een onderscheid tussen enkele en dubbele meters. Een enkele meter houdt je verbruik tegen één tarief bij. Een dubbele meter houdt het verbruik tegen het normaal- en laagtarief bij. Je betaalt per kWh tijdens het weekend, nachten en feestdagen een lager tarief als je gebruikmaakt van het dubbele tarief. Lees meer over het enkel-, normaal- en daltarief.

 

Wat is jouw energieverbruik in kWh?

Je komt er makkelijk achter. Pak je jaarnota van vorig jaar erbij. Hier zie je jouw gemiddelde verbruik van het afgelopen jaar. Heb je een slimme meter? Dan krijg je nóg actueler inzicht in je verbruik. De meeste leveranciers bieden je de mogelijkheid in een online omgeving je verbruik tot de afgelopen twee maanden in te zien. Lukt het op deze manieren niet om achter jouw verbruik te komen? Dan kunnen wij ook een schatting voor je maken.

 

Het gemiddelde kWh-verbruik van een huishouden

Ook als je niet weet wat jouw gemiddelde verbruik is in kWh, kun je gebruikmaken van onze vergelijker. Wij kunnen energie vergelijken op basis van de grootte van jouw huishouden een schatting maken. Deze schatting is gebaseerd op het gemiddelde verbruik in Nederland.

 

Verbruik per type huishouden:

 • Eenpersoons – 1500 kWh/jaar
 • Duo – 2600 kWh/jaar
 • Gezin (1 kind) – 3500 kWh/jaar
 • Gezin (2 kinderen) – 4500 kWh/jaar
 • Groot gezin (3 of meer kinderen) – 5100 kWh/jaar

 

Maak gebruik van onze energievergelijker en geef aan onder welk type huishouden jouw huishouden valt. De schatting van jouw verbruik wordt dan meegenomen in de vergelijking.

 

Vergelijk energie »

 

Laatste nieuws

Energie

ACM trekt leveringsvergunning Anode energie in

Op 2 december heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt dat de leverings-vergunning van energieleverancier Anode Energie is ingetrokken. De...

Lees meer
Energie

10 december: Zorgverzekering Vraag- en Antwoordsessie met Paul

Het zorgseizoen is in volle gang en zoals ieder jaar zijn er weer een aantal dingen veranderd aan de zorgverzekeringen. Zo is het eigen risico dit jaar gelijk...

Lees meer
Energie

Leveringsvergunning ENSTROGA ingetrokken door de ACM

Op dinsdag 9 november heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt dat de leveringsvergunning van energieleverancier ENSTROGA is ingetrokken....

Lees meer