Watt is een natuurkundige meeteenheid waarmee het vermogen of wattage wordt aangegeven. Het aantal Watt geeft aan hoeveel vermogen er nodig is om een apparaat te laten werken. Niet alle apparaten hebben dezelfde wattage; een elektrische auto heeft een veel hoger wattage dan een spaarlamp. Alle elektrische apparaten hebben een sticker waarop aangegeven staat hoeveel Watt ze nodig hebben. Zo weet jij hoeveel vermogen het apparaat nodig heeft om te kunnen functioneren. Hieronder leggen we uit hoe je met behulp van Watt het energieverbruik van je apparaten kunt berekenen. En hoe de kosten van een kWh in elkaar zitten.
Er zijn apparaten waar niet het aantal Watt op staat, maar alleen het aantal ampère. Om te kunnen weten hoeveel Watt (energie) het apparaat per uur verbruikt, moet je het aantal Watt omrekenen naar kWh (kilowatt per uur).Om kWh te kunnen berekenen moet je dus eerst het aantal Watt berekenen (wanneer dit niet bekend is). Dit doe je met behulp van het voltage en ampère.
Ampére geeft de constante stroomsterkte aan. Het is daarom ook de eenheid van stroom. Je kan dit vergelijken met de hoeveelheid water die er uit de kraan stroomt. Om Watt te berekenen doe je ampère * volt (230) = Watt. Bijvoorbeeld: Een stofzuiger werkt op 7 ampère en de netspanning is 230 volt. 7*230=1.610 Watt. Om te weten hoeveel energie het apparaat verbruikt moet je het aantal Watt nog omrekenen naar kWh. 1.000 Watt is gelijk aan 1 kWh. De stofzuiger verbruikt dus 1.610 Watt = 1.61 kWh aan energie.
Op de energierekening en de jaarnota van je energieleverancier staat altijd kWh. Het aantal kWh staat voor de hoeveelheid energie die je hebt verbruikt. Een energieleverancier meet het energieverbruik met behulp van een kWh-meter (energiemeter). Tegenwoordig kan je bij veel energieleveranciers per dag inzien wat het energieverbruik is. Hierdoor kan je makkelijk en eenvoudig jouw energieverbruik inzien en onderzoeken op welke momenten je zou kunnen besparen.
Het stroomtarief bestaat uit drie variabele onderdelen: de kale energieprijs, energiebelasting en opslag duurzame energie (ODE). Deze drie worden bij elkaar opgeteld en over dat bedrag komt nog 21% btw. Het totale bedrag inclusief btw is het stroomtarief per kWh. Hoe hoog dit tarief is verschilt per energieleverancier. Daarnaast zijn er ook nog vaste kosten verbonden aan de levering van energie, namelijk de netbeheer- en vaste leveringskosten. Op je maandfactuur of jaarnota kan je precies zien hoeveel jij moet betalen voor 1 kWh.
Wanneer je wilt weten wat een bepaald apparaat aan energie kost, dan doe je het aantal kWh van het apparaat * stroomtarief. Stel: het stroomtarief is 0,763 euro kWh dan doe je dus 1.61 * 0,763 = 1,228 euro per uur. Als je dit voor al je (grote) apparaten doet, kan je zo ontdekken welke apparaten in verhouding duur zijn. Je kan ook bij ons eenvoudig en snel een vergelijking maken en zo in één oogopslag zien of jij kan besparen door over te stappen.
Vandaag heeft de minister van Financiën de Miljoenennota en Rijksbegroting overhandigt aan de Tweede Kamer. Hieronder vind je de belangrijkste punten die van...
Lees meerEnergieleveranciers bieden weer flinke kortingen aan op energiecontracten. Voor een tweepersoonshuishouden loopt de korting bij een 1-jarig energiecontract op...
Lees meerDe gasprijs steeg de afgelopen week naar het hoogste punt sinds tijden. Door toenemende onrust over de gastoevoer naar Europa raakte de gasprijs € 40,- per...
Lees meer