Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Kwh Prijs

kWh is de afkorting voor kilowattuur en geeft de eenheid voor energie aan. Je zult deze eenheid vast wel eens op je energierekening voorbij hebben zien komen. Je elektriciteitsverbruik wordt daar namelijk aangegeven in kWh. Voor iedere kWh die je verbruikt, betaal je een bedrag aan je energieleverancier. De hoogte van de kWh prijs verschilt per leverancier en het soort contract dat je hebt. Op deze pagina leggen wij de kWh prijs nader uit.

Kwh Prijs vergelijken

Wat is een kilowattuur (kWh)?

Met de afkorting kWh wordt een eenheid van elektrische energie aangegeven. Het betekent letterlijk 1000 Watt per uur. Een apparaat met een vermogen van 1 kilowatt kan in 1 uur 1 kWh energie opwekken. Jij kent de afkorting misschien van je energierekening. Je stroomverbruik wordt namelijk altijd in kWh aangegeven.

kWh

Gemiddelde kWh prijs 2022

Op dit moment is de gemiddelde kWh prijs € 0,790. Dit tarief is inclusief energiebelasting, ODE en 9% btw. In augustus 2021 was dit nog gemiddeld € 0,241 per kWh. De hoge kWh prijs heeft verschillende oorzaken, waaronder de:

  • Oorlog in Oekraïne;
  • Plannen voor de Nord-Stream 2 pijplijn zijn stopgezet;
  • Onderhoud aan de Nord-Stream 1 pijplijn waardoor Rusland minder gas leverde;
  • Er waren lage gasvoorraden in Nederland en Europa, waardoor er sprake was van een Europese gascrisis;
  • De wereldwijde grondstofprijzen zijn hoog, bijvoorbeeld ook de olieprijs;
  • Minder beschikbaarheid van alternatieve energiebronnen zoals kolen en kernenergie;

Goed om te weten: Elektriciteit wordt voor een deel opgewekt door gascentrales. De elektriciteitsprijs beweegt dus mee met de gasprijs, die op dit moment extreem hoog is.

kWh prijs grafiek


Gebruik deze html-code om de grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/6363eebb6a1b2"></iframe>

Meld je nu aan voor ons energiecollectief!

Nieuw bij EasySwitch.nl: Gezamenlijk energie inkopen. Schrijf je vrijblijvend in voor ons energiecollectief en profiteer van een scherpe energiedeal.

wekker-alert

kWh prijs per energieleverancier op dit moment

Hieronder vind je een overzicht van de kWh prijs per energieleverancier inclusief btw, ODE en energiebelasting. Let op: vanaf 1 juli t/m 31 december is het btw tarief verlaagd van 21% naar 9%.

Energieleverancier Januari 2021 Oktober 2022 November 2022
BudgetEnergie € 0,22 € 1,36 € 1,36
Coolblue Energie NNB € 0,85 € 0,77
Delta € 0,23 € 0,72 € 0,57
Eneco € 0,26 € 0,96 € 0,96
Energiedirect.nl € 0,23 € 0,82 € 0,67
Engie € 0,23 € 0,81 € 0,69
Essent € 0,23 € 0,84 € 0,73
Gewoon energie NNB € 0,77 € 0,77
Greenchoice € 0,24 € 0,89 € 0,89
Innova Energie NNB € 0,77 € 0,77
Mega NNB € 1,00 € 0,69
OM | nieuwe energie NNB € 0,61 € 0,56
Oxxio € 0,25 € 0,96 € 0,96
Powerpeers € 0,24 € 0,71 € 0,71
Pure Energie € 0,24 € 0,91 € 0,88
Shell Energy NNB € 0,84 € 0,65
Vandebron € 0,24 € 0,85 € 0,83
Vattenfall € 0,24 € 0,89 € 0,70
Vrijopnaam € 0,28 € 1,14 € 0,78
United Consumers NNB € 0,73 € 0,88

Toelichting tabel

In bovenstaande tabel staan de variabele stroomtarieven op basis van het instaptarief van een modelcontract. Een modelcontract is een energiecontract met variabele tarieven en een contractduur voor onbepaalde tijd. Energieleveranciers zijn verplicht om een modelcontract aan te bieden. Het instaptarief geldt wanneer je op dat moment als nieuwe klant een modelcontract afsluit bij de betreffende leverancier. De tarieven van november 2022 zijn op 4 november 2022 geregistreerd. Energieleveranciers kunnen de instaptarieven echter op elk moment wijzigen. Het gaat hier dus om een momentopname en de tarieven kunnen na deze datum weer zijn veranderd. Door de BTW-wijziging zijn de tarieven vanaf 1 juli 2022 met 9% BTW in plaats van 21% BTW.


Vul je gegevens in en vind de beste kWh prijs voor jouw verbruik

Opbouw kWh kosten

De kWh prijs is op de volgende manier opgebouwd:

  • Kale tarief incl. 21% btw (9% vanaf juli 2022)
  • Energiebelasting incl. 21% btw (9% vanaf juli 2022)
  • ODE incl. 21% btw (9% vanaf juli 2022)

Zoals je in het bovenstaande overzicht kunt zien, betaal je over alle kosten btw. Zelfs over de energiebelasting en Opslag Duurzame Energie (ODE).

Goed om te weten: Vanwege de hoge energieprijzen heeft het kabinet besloten om de btw op energie te verlagen. Vanaf juli 2022 betaal je daarom 9% btw over je energie in plaats van 21% btw.

kWh prijs

Hoe bereken je de kosten per kWh?

Je stroomverbruik betaal je per kilowattuur, oftewel kWh. De hoeveelheid energie die elektrische apparaten verbruiken wordt echter uitgedrukt in Watt. Als je wil weten hoe hoog de kosten zijn voor het stroomverbruik van de apparaten in je huishouden, zul je het vermogen van die apparaten moeten omrekenen naar Kilowatt. Stel: je hebt een wasmachine met een vermogen van 3200 Watt. Dit is omgerekend 3,2 Kilowatt. Als je die wasmachine een uur laat draaien, dan verbruik je 3,2 kWh. Vervolgens kun je op je energierekening bekijken hoeveel jij per kWh betaalt.

Heb je jouw energierekening nu niet bij de hand? Geen probleem, dan kun je voor een snelle schatting ook gebruik maken van de tarieven in onze Prijs per kWh tabel. Als je bijvoorbeeld bij een leverancier zit met een tarief van € 0,75 per kWh, dan betaal je 3,2 (aantal kWh dat je wasmachine verbruikt) x € 0,75 = € 2,40 per uur dat je jouw wasmachine laat draaien.

Gemiddelde kWh verbruik

Voor het berekenen van de kosten van je stroomverbruik is vooral de grootte van je huishouden van belang. Hoe meer elektriciteit je familie, vrienden of huisgenoten gebruiken, hoe hoger je stroomverbruik wordt. Als je in een groter huis woont zul je waarschijnlijk wat meer ruimte hebben voor grote apparaten en ook wat meer verlichting nodig hebben. Met behulp van de tabel kun je een schatting maken van het gemiddelde energieverbruik voor jouw huishouden.

Huishouden Gemiddelde stroomverbruik
1 persoon 1600 kWh
2 personen 2500 kWh
3 personen 3400 kWh
4 personen 4300 kWh
5 personen 5000 kWh

kWh prijs bij enkele of dubbele meter?

Er zijn twee soorten tarieven: enkel- of dubbeltarief. Welk tarief jij kunt aanhouden is afhankelijk van de soort energiemeter die je hebt. Enkeltarief is altijd mogelijk, maar voor een dubbeltarief heb je een slimme meter nodig. Hieronder leggen we de verschillen tussen een enkel- en dubbeltarief uit.

Enkele meter

Als je een enkele meter hebt, dan betaal je een standaard tarief voor stroom. Het maakt hierbij niet uit of je overdags, 's nachts of in het weekend energie gebruikt. Het tarief is op elk moment van de dag hetzelfde.

Dubbele meter

Bij een dubbele meter betaal je 2 verschillende tarieven: een daltarief en een normaaltarief. Tijdens de daluren betaal je een lagere prijs per kWh (daltarief), dan doordeweeks overdag (normaaltarief).

Overzicht piek- en daluren

Dal- of laaguren: 23.00 – 7.00, ‘s nachts, gedurende het weekend de gehele dag en op feestdagen.
Piek- of normaaluren: 7.00 – 23.00, overdag en op werkdagen.

Let op: Noord-Brabant en Limburg vormen hier een uitzondering op met piek-of normaaluren van 7.00-21.00.

Dubbeltarief alleen mogelijk met slimme meter

Sinds 1 juli 2021 kun je alleen nog gebruik maken van het dubbeltarief als je een slimme meter hebt. Netbeheerders zijn namelijk gestopt met het uitzenden van het TF-signaal (Toonfrequent signaal). Dit signaal werd onder andere gebruikt om te schakelen tussen het dag- en nachttarief voor elektriciteit. Door het uitzetten van het TF-signaal kunnen traditionele en niet-slimme digitale meters niet meer schakelen tussen de twee tarieven.

Minder betalen voor stroom

Ondanks de stijgende kWh prijs zijn er toch manieren hoe je minder kunt betalen voor je stroom. Denk bijvoorbeeld eens na wat je thuis kunt doen om minder stroom te verbruiken: laat lichten niet aanstaan, haal stekkers uit het stopcontact wanneer je deze niet gebruikt en zet energieslurpende apparaten helemaal uit in plaats van op stand-by. Heb je meer inspiratie nodig? Wij hebben de ultieme energiebespaargids voor je samengesteld met alle tips die je nodig hebt om je energiekosten omlaag te brengen. Heb je zelf nog goede tips? Laat het ons weten, dan maken we de bespaargids samen nog beter!

kWh prijs vergelijken

Ben je benieuwd welke energieleverancier de voordeligste kWh prijs voor jouw energieverbruik heeft? Maak dan gebruik van onze vergelijker, hiermee vind je gemakkelijk de beste deal op basis van jouw energieverbruik.

Vergelijk Energie

Veelgestelde vragen

Wat is de gemiddelde kWh prijs in Nederland?

Hoeveel is 1 kWh in euro?

Hoeveel kWh per dag is normaal?

Laatste nieuws

Blog

Prinsjesdag 2022: wat verandert er voor jou?

Prinsjesdag 2022 staat net als voorgaande jaren in het teken van het nieuwe werkjaar van de regering en de vele wijzigingen die dit met zich mee brengt. Dit...

Lees meer
Energie

Onderzoek: Starter dubbel gestraft door energiemarkt

Nieuwe klanten betalen honderden euro’s per jaar meer voor energiecontract dan al bestaande klanten   Amsterdam, 12 september 2022 – Het eind van...

Lees meer
Energie

Variabele energietarieven laten lichte daling zien, forse stijging verwacht vanaf augustus

Er komt voorlopig nog geen eind aan de onstuimige energiemarkt. De prijzen van energie zijn nog steeds ongekend hoog, maar de variabele energietarieven per 1...

Lees meer