Besparen op je jaarafrekening? Vergelijk op EasySwitch.nl

Jaarafrekening

Elk jaar ontvang je van de energieleverancier een jaarafrekening, soms ook jaarnota genoemd. Dit is een overzicht van jouw daadwerkelijke verbruik en de daarbijbehorende kosten van het afgelopen jaar. Op deze pagina leggen we uit wat jij kan doen als je een jaarafrekening krijgt, waarom je deze krijgt, wanneer je hem ontvangt, wat er op staat en wat het verschil is met een eindafrekening.

jaarafrekening ontvangen

 

Bekijk ons energiejournaal met energie-expert Tom Schlagwein voor een uitleg over de opbouw van jouw energierekening.

Hoe is de jaarafrekening opgebouwd?

 1. De energietarieven
 2. Als jij je energietarieven controleert, kijk dan naar de kale tarieven. Op 1 januari veranderd namelijk de energiebelasting, waardoor er een verschil van het tarief inclusief btw kan ontstaan. Controleer daarom of het kale tarief op jouw energierekening overeenkomt met de afgesproken kale tarieven. De kale tarieven staan bij ons in de samenvatting van je aanvraag.

 3. Vaste leveringskosten
 4. Elke levervancier heeft zijn eigen leveringskosten, wat de afgesproken leveringskosten zijn staat ook in onze samenvatting van je aanvraag. Kijk of deze overeenkomen met de vaste leveringskosten van je jaarafrekening.

 5. De welkomstkorting
 6. Als je een contract met welkomstkorting hebt afgesloten, dan moet je controleren of deze op de rekening staat.

 7. Teruglevering van zonnepanelen
 8. Alleen wanneer je meer hebt opgewekt dan verbruikt staat het op je jaarafrekening. De berekening hiervoor is: Teruggeleverde kWh * vergoeding = wat je ontvangt.

 9. Totale bedrag
 10. Controleer eerst of alle maandbedragen op de jaarafrekening staan. Klopt het aantal maanden dat erop staat met het aantal maanden dat jij hebt betaald.
  Daarna controleer je of het totaal van alle maandbedragen ook klopt met het bedrag wat zij hebben berekend. Op je eigen bankrekening kan je terugvinden hoe vaak jij hebt betaald.
   
  Let op: Wanneer je maandbedrag tussentijds is gewijzigd, betaal je een wisselend maandbedrag gedurende het jaar. Je kan op je eigen rekening wanneer jij welk maandbedrag hebt betaald.

Hoe worden mijn totale verbruikskosten berekend?

De methode van berekenen kan per leverancier iets verschillen, maar over het algemeen kan je de volgende methode van berekenen aanhouden:

Totaal verbruikskosten – totaal voorgeschoten bedrag = door jou te ontvangen of te betalen bedrag.

Let op: De welkomstkorting wordt met het eindbedrag verrekend.

Waarom krijg ik een jaarafrekening?

Bij het afsluiten van een energiecontract wordt een schatting gemaakt van je verbruik. Aan de hand van dit verbruik berekent de leverancier jouw maandbedrag. Dit bedrag kan je zien als een voorschot. Daarom wordt er elk jaar opnieuw gekeken, door de energieleverancier, of jouw daadwerkelijke energieverbruik klopt met het geschatte verbruik. Het geschatte verbruik komt zelden precies overeen met het daadwerkelijke verbruik. Dat is de reden dat jij elk jaar opnieuw een jaarafrekening krijgt.

Wanneer krijg ik een jaarafrekening?

Je krijgt de jaarrekening 12 maanden nadat je energiecontract is ingegaan. Het hangt dus af vanaf wanneer jouw energiecontract is ingegaan in welke maand van het jaar jij de jaarafrekening ontvangt. Het maakt niet uit of jij een contract voor een jaar, drie, vijf of zonder einddatum hebt; je ontvangt elk jaar opnieuw de jaarafrekening.

Wat staat er allemaal op de jaarafrekening?

Op de jaarafrekening staan de volgende onderwerpen:

 • Het totaal voorschotbedrag wat jij hebt betaald.
 • De daadwerkelijke energiekosten van het verbruik.
 • De energiekosten: Deze bevatten de leveringskosten, netbeheerkosten en energiebelasting.
 • Je verbruik van het afgelopen jaar.
 • Begin en eindstand van de meters.
 • De periode waarop de jaarafrekening betrekking heeft
 • Eventuele welkomstkorting.
 • Of je geld terug krijgt of moet bij betalen
 • Je energieleverancier zal op basis van de jaarafrekening een nieuwe schatting maken voor het komende jaar. Het kan dus zo zijn dat je termijnbedrag veranderd.

Mijn jaarafrekening klopt niet, wat zou ik kunnen doen?

Als jij het vermoedden hebt dat je jaarafrekening niet klopt, controleer dan eerst of je meterstanden misschien geschat zijn. Als dit inderdaad het geval is, kijk dan z.s.m naar je meterstanden; is er een groot verschil? Neem dan contact op met je energieleverancier en verzoek om een eventuele correctie van je jaarafrekening.
Zijn je meterstanden niet geschat, neem dan ook contact op met je energieleverancier en vraag om uitleg. Wil je liever een second opinion of kom je er niet uit met je leverancier zelf? Neem dan contact op met ons, wij kijken graag met je mee!

Wat is het verschil tussen een jaarafrekening en eindrekening?

Een jaarafrekening krijg je ieder jaar, maar een eindrekening krijg je alleen wanneer het enerigecontract is opgezegd of afgelopen.
Vaak als je contract afloopt kom je in een variabel energiecontract. Als je daarna overstapt of een overstap aanvraagt zit je een korte periode bij een energieleverancier. Waarschijnlijk zit je dan geen heel jaar in je contract en daarom hebben ze de eindafrekening. Dit is een rekening die vaak over een kortere periode gaat dan een jaar.

Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Blog

DSW maakt zorgpremie 2024 bekend!

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2024 aanzienlijk zal stijgen. De nieuwe premie van € 149,- per maand is een toename van €...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer

Onrust bij zonnepanelenbezitters om mogelijke terugleveringskosten door energieleveranciers

Bij onze klantenservice merken we dat de vragen van bezorgde zonnepanelenbezitters hierover met de dag toenemen. We verwachten dat meerdere energieleveranciers...

Lees meer