Van je energieleverancier ontvang je ieder jaar een energierekening. Dit is de rekening voor je daadwerkelijke energieverbruik. Maandelijks brengt je energieleverancier je een termijnbedrag in rekening. Dit zijn de energiekosten van je geschatte verbruik. Aan het eind van je contractjaar, wanneer je de meterstanden doorgeeft wordt duidelijk of je meer of minder energie hebt verbruikt. Het kan zijn dat je dan geld moet bijbetalen of geld terug krijgt. Maak altijd een vergelijking om te zien of je op jouw energiekosten kunt besparen.
De energierekening die je ieder jaar ontvangt bestaat uit drie verschillende kostenposten. De leveringskosten, de netwerkkosten en overheidsheffingen. De kosten van je energierekening zo laag mogelijk houden doe je door binnenshuis energie te besparen. Uit een goed geïsoleerd huis ontsnapt minder energie. Je energiekosten nu meteen lager bijstellen? Dat doe je door een vergelijking te maken. Via de energievergelijker vergelijk je jouw huidige energiecontract met contracten bij andere leveranciers. Let op: vergelijk ieder einde van je contractjaar om geen welkomstkortingen en bonussen mis te lopen.
De leveringskosten zijn de kosten die je betaalt aan je energieleverancier voor de gas en stroom die je geleverd krijgt. De tarieven voor de leveringskosten kunnen gedurende het jaar stijgen of dalen. Je betaalt daarom de ‘gemiddelde’ tarieven. Alleen wanneer je hebt gekozen voor een vaste prijs gedurende een vaste periode, in dat geval staan de tarieven vast gedurende je contractduur. De energieleverancier mag zelf bepalen hoeveel zij in rekening brengen voor de levering van gas en stroom.
De netbeheerkosten zijn de kosten die de netbeheerder maakt en via de energieleverancier bij de klant in rekening brengt. De netbeheerkosten zijn te verdelen in:
Een groot gedeelte van de energierekening bestaat uit belastingen. Over de afgenomen energie betaal je gewone energiebelasting en belasting duurzame energie.
De leveringskosten staan direct in relatie tot je verbruik. Je kunt dus op twee manieren besparen op deze kosten. Bespaar door je verbruik te verminderen. Betere isolatie, minder lang douchen en het voorkomen van sluipverbruik zijn manieren waarop je de kosten drukt. Maak daarnaast regelmatig een energie vergelijking. Bekijk bij welke energieleverancier je kunt besparen op je energiekosten. Via de energievergelijker zie je snel bij welke leverancier je de hoogste welkomstkortingen ontvangt. De belastingen zijn weer afhankelijk van je leveringskosten. Hoe hoger de leveringskosten, hoe hoger je belasting zal uitvallen. Door te besparen op je leveringskosten betaal je dus ook minder belasting.
Wil jij besparen op je energiekosten? Over een groot deel van je energiekosten heb je controle. Let goed op je energieverbruik, maar vergeet ook niet energieleveranciers te vergelijken op de beste voorwaarden. In onze energievergelijker kun je, na het invullen van je gegevens, in één oogopslag zien welke leverancier in jouw geval het voordeligste contract biedt.
Eerder dit jaar onderzochten we al hoe populair duurzame energiecontracten in Nederland zijn. In het verlengde hiervan hebben we nu ook onderzocht wie de...
Lees meerIn 2020 is de vraag naar duurzame energiecontracten toegenomen ten opzichte van het jaar ervoor. Dit blijkt uit ons jaarlijkse onderzoek naar het...
Lees meerHet wordt buiten steeds kouder en we hebben de eerste vriesnacht achter de rug. Hoe zorg je ervoor dat het binnen behaaglijk warm is, zonder dat de...
Lees meer