Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Energiekosten

Van je energieleverancier ontvang je ieder jaar een energierekening. Dit is de rekening voor je daadwerkelijke energieverbruik. Maandelijks brengt je energieleverancier je een termijnbedrag in rekening. Dit zijn de energiekosten van je geschatte verbruik. Aan het eind van je contractjaar, wanneer je de meterstanden doorgeeft wordt duidelijk of je meer of minder energie hebt verbruikt. Het kan zijn dat je dan geld moet bijbetalen of geld terug krijgt. Maak altijd een vergelijking om te zien of je op jouw energiekosten kunt besparen.

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk energieleveranciers en verlaag je energiekosten

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
'Postcode' is een verplicht veld
'Huisnummer' is een verplicht veld
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

De energiekosten bestaan uit 3 kostenposten

De energierekening die je ieder jaar ontvangt bestaat uit drie verschillende kostenposten. De leveringskosten, de netwerkkosten en overheidsheffingen. De kosten van je energierekening zo laag mogelijk houden doe je door binnenshuis energie te besparen. Uit een goed geïsoleerd huis ontsnapt minder energie. Je energiekosten nu meteen lager bijstellen? Dat doe je door een vergelijking te maken. Via de energievergelijker vergelijk je jouw huidige energiecontract met contracten bij andere leveranciers. Let op: vergelijk ieder einde van je contractjaar om geen welkomstkortingen en bonussen mis te lopen.

 

 • Leveringskosten (42,4%)
 • Netwerkkosten (16,1%)
 • Belastingen (41,5%)
(kostenposten op basis van een gemiddeld energiegebruik in 2017)

 

1. De leveringskosten

De leveringskosten zijn de kosten die je betaalt aan je energieleverancier voor de gas en stroom die je geleverd krijgt. De tarieven voor de leveringskosten kunnen gedurende het jaar stijgen of dalen. Je betaalt daarom de ‘gemiddelde’ tarieven. Alleen wanneer je hebt gekozen voor een vaste prijs gedurende een vaste periode, in dat geval staan de tarieven vast gedurende je contractduur. De energieleverancier mag zelf bepalen hoeveel zij in rekening brengen voor de levering van gas en stroom.

 • Transportkosten: onder de leveringskosten vallen ook de kosten voor je aansluiting op het energienet en de kosten voor het transport van je stroom en gas. Je energieleverancier incasseert dit bedrag namens de netbeheerder. Als jij je energierekening bekijkt, zie je onder het kopje ‘netbheerkosten’ de kosten die de netbeheerder hiervoor in rekening brengt.
 • Huur van de gas- en elektriciteitsmeter: je huurt een gas- en elektriciteitsmeter van je netbeheerder. De overheid bepaalt wat de huurkosten zijn.

2. De netbeheerkosten

De netbeheerkosten zijn de kosten die de netbeheerder maakt en via de energieleverancier bij de klant in rekening brengt. De netbeheerkosten zijn te verdelen in:

 • Periodieke aansluitvergoeding: dit zijn de kosten die de netbeheerder maakt voor het in stand houden van de aansluiting. Dit bedrag is een vast bedrag en kan verschillen per netbeheerder.
 • Vastrecht en capaciteitstarief: het vastrecht is een bedrag dat je betaalt voor andere kosten van de netbeheerder. Het gaat dan bijvoorbeeld om de administratiekosten. Het capaciteitstarief  zijn de kosten voor het transport van stroom en gas. De netbeheerder betaald hiermee de onderhoud van het netwerk. Het tarief wordt bepaald aan de hand van de capaciteit van jouw aansluiting. Ook dit bedrag verschilt per netbeheerder.
 • Meettarief: voor het verschaffen van toegang tot de meetgegevens dien je een bedrag te betalen. Je betaalt dit zodat je netbeheerder je metergegevens doorstuurt naar je energieleverancier.

3. Belasting

Een groot gedeelte van de energierekening bestaat uit belastingen. Over de afgenomen energie betaal je gewone energiebelasting en belasting duurzame energie.

 • Energiebelasting: de overheid heft energiebelasting over je energieverbruik. De energieleverancier brengt de belastingkosten in rekening en draagt deze vervolgens weer af aan de overheid. Omdat iedereen een minimum aan energie nodig heeft, rekent de belasting heffingskorting. Hierdoor betaal je geen belasting over de energie die je minimaal nodig hebt.
 • Opslag Duurzame Energie: dit is een speciale belasting die je betaalt om investeringen in duurzame energie te stimuleren.
 • BTW: je betaalt 21% btw over de totale leveringskosten.

 

Welke kosten kun je verlagen?

De leveringskosten staan direct in relatie tot je verbruik. Je kunt dus op twee manieren besparen op deze kosten. Bespaar door je verbruik te verminderen. Betere isolatie, minder lang douchen en het voorkomen van sluipverbruik zijn manieren waarop je de kosten drukt. Maak daarnaast regelmatig een energie vergelijking. Bekijk bij welke energieleverancier je kunt besparen op je energiekosten. Via de energievergelijker zie je snel bij welke leverancier je de hoogste welkomstkortingen ontvangt. De belastingen zijn weer afhankelijk van je leveringskosten. Hoe hoger de leveringskosten, hoe hoger je belasting zal uitvallen. Door te besparen op je leveringskosten betaal je dus ook minder belasting.

Besparen op je energiekosten

Wil jij besparen op je energiekosten? Over een groot deel van je energiekosten heb je controle. Let goed op je energieverbruik, maar vergeet ook niet energieleveranciers te vergelijken op de beste voorwaarden. In onze energievergelijker kun je, na het invullen van je gegevens, in één oogopslag zien welke leverancier in jouw geval het voordeligste contract biedt.

 

Vergelijk Energie

 

Laatste nieuws

Energie

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan...

Lees meer
Energie

Energie Nederland wil de vangnetregeling afschaffen. Ben ik als consument nog wel beschermd?

Branchevereniging Energie Nederland wil de vangnetregeling voor energietarieven afschaffen. De vangnetregeling is in 2002 in werking gesteld met als doel om...

Lees meer
Energie

Nederlanders nog niet bereid om eigen huis gasvrij te maken

In 2050 moeten alle huishoudens in Nederland van het gas af zijn. Tenminste, dat is het streven van de overheid, maar wat vindt Nederland van gasloos wonen en...

Lees meer