Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Energiekosten

Voor veel mensen zijn de energiekosten in de afgelopen periode gestegen. De kosten hangen af van de afgesproken tarieven en de hoeveelheid stroom en gas dat je verbruikt. Maar uit welke onderdelen bestaan je energiekosten precies en hoe kun je erop besparen? Lees snel verder voor de uitleg en bespaartips.

Het aanbod op onze website kan dagelijks verschillen
Vanwege de hevig wisselende gasprijs is de markt op dit moment erg onzeker voor veel leveranciers om contracten aan te bieden. Dit kan ervoor zorgen dat leveranciers voor een korte periode aanbiedingen doen. De ene dag is er dus meer aanbod dan de andere dag. Check de vergelijker voor het actuele aanbod. Voor meer uitleg over de situatie bekijk hier ons advies.

Vergelijk energieleveranciers en verlaag je energiekosten

Energierekening

Wanneer jij een energiecontract afsluit, krijg je een overzicht het verwachte verbruik en de afgesproken energietarieven. Op basis daarvan wordt bepaald welk maandbedrag jij zal gaan betalen. Daarnaast ontvang je jaarlijks een overzicht van het daadwerkelijke verbruik en de daarbij behorende kosten. Dit gehele overzicht wordt de energierekening genoemd. De kosten die hierop staan kunnen verdeeld worden in drie onderdelen. Het eerste onderdeel zijn de leveringskosten, het tweede onderdeel de netbeheerkosten en het derde onderdeel zijn de overheidsheffingen.

Energierekening

 

1. De leveringskosten

De leveringskosten kan je in twee onderdelen splitsen: als eerste de vaste leveringskosten en als tweede de variabele leveringskosten.

 • Vaste leveringskosten
  De vaste leveringskosten, vroeger vastrecht genoemd, is een vast bedrag, wat wordt vastgesteld door je energieleverancier. Door de energieleverancier wordt dit vaak gezien als administratieve kosten. Dit bedrag moet je altijd betalen ook wanneer je geen stroom en/of gas verbruikt. De energieleverancier bepaald zelf de hoogte van de vaste leveringskosten en mag deze voor stroom en/of gas apart in rekening brengen. Dit zijn andere kosten dan de netbeheerkosten.
 • Variabele leveringskosten
  De variabele leveringskosten, ook het energietarief genoemd, is de prijs per kWh of m3 die jij betaald. Deze bestaan uit het, zogenoemde kale energietarief en de overheidsheffingen (zie hieronder bij belastingen voor meer uitleg). De leverancier bepaald zelf wat het kale leveringstarief is dat zij hanteren.

2. De netbeheerkosten

In Nederland heeft elk huishouden ook een netbeheerder. Welke netbeheerder jij hebt wordt bepaald door de regio waar jij woont. De netbeheerder brengt ook kosten in rekening; op je energierekening terug te vinden onder de noemer netbeheerkosten of transportkosten.
Dit zijn de kosten die jij betaald voor het transport van energie en van en naar je huis én de aansluiting op het energienet van jouw regio. Dit is een vast bedrag dat per netbeheerder wordt bepaald door het ACM. Op onze pagina over netbeheerders vind je hier meer informatie over.

3. De overheidsheffingen

Een groot gedeelte van de energierekening bestaat uit belastingen. Er zijn drie soorten belasting die je over je energierekening betaald: Als eerste de energiebelasting, als tweede de Opslag Duurzame Energie (ODE) en als laatste btw.

 • Energiebelasting
  Dit is belasting die over elke gebruikte kWh en m3 wordt geheven. Dit is een vast bedrag wat elk jaar door de overheid opnieuw wordt vastgesteld.
  Maar er is een basisbehoefte aan energie voor elk huishouden, daarom wordt er ook elk jaar een vast bedrag vastgesteld wat de ‘vermindering in energiebelasting’ wordt genoemd. Je kan dit zien als een basishoeveelheid aan energie waar jij geen belasting over hoeft te betalen. Alles wat je daarboven aan energie verbruikt betaal je wel energiebelasting over.
 • Opslag Duurzame Energie (ODE)
  ODE is een aparte heffing op het verbruik van aardgas en elektriciteit. Wat de overheid verdient aan ODE heffingen wordt ingezet om de productie van duurzame energie en het terugdringen van de CO2-uitstoot te stimuleren. Vanaf 1 januari 2023 wordt de ODE samengevoegd met energiebelasting.
 • Btw
  De energiebelasting en ODE worden opgeteld bij het kale leveringstarief en over dat gehele bedrag wordt btw geheven. De btw voor stroom en/of gas is standaard 21%. Bij hoge uitzondering kan de overheid beslissen om de btw (tijdelijk) te verlagen.

 

Besparen op je energiekosten

Je kan op meerdere manieren besparen op je energierekening bijvoorbeeld door je huis te isoleren of minder lang te douchen. Op onze pagina met bespaartips kan je lezen wat je allemaal kan doen om jouw energiekosten te verminderen. Wil je binnen twee minuten zien of jij kan besparen door over te stappen van energieleverancier? Maak dan nu een vergelijking!
Op onze energieprijzen pagina vind je de meest actuele energieprijzen.

Vergelijk Energie

Energierekening

Laatste nieuws

Blog

Prinsjesdag 2022: wat verandert er voor jou?

Prinsjesdag 2022 staat net als voorgaande jaren in het teken van het nieuwe werkjaar van de regering en de vele wijzigingen die dit met zich mee brengt. Dit...

Lees meer
Energie

Onderzoek: Starter dubbel gestraft door energiemarkt

Nieuwe klanten betalen honderden euro’s per jaar meer voor energiecontract dan al bestaande klanten   Amsterdam, 12 september 2022 – Het eind van...

Lees meer
Energie

Variabele energietarieven laten lichte daling zien, forse stijging verwacht vanaf augustus

Er komt voorlopig nog geen eind aan de onstuimige energiemarkt. De prijzen van energie zijn nog steeds ongekend hoog, maar de variabele energietarieven per 1...

Lees meer