Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Energiekosten

Voor veel mensen zijn de energiekosten in de afgelopen periode gestegen. De kosten hangen af van de afgesproken tarieven en de hoeveelheid stroom en gas dat je verbruikt. Maar uit welke onderdelen bestaan je energiekosten precies en hoe kun je erop besparen? Lees snel verder voor de uitleg en bespaartips.

Let op: vanwege de aanhoudende oorlog tussen Rusland en Oekraïne blijft de energie- en gasmarkt onder druk staan. Daarom kunnen we nu maar een beperkt aantal energiedeals tonen. Voor meer informatie over de huidige situatie bekijk ons advies voor de huidige energiemarkt

Vergelijk energieleveranciers en verlaag je energiekosten

Energierekening

Wanneer jij een energiecontract afsluit, krijg je een overzicht het verwachte verbruik en de afgesproken energietarieven. Op basis daarvan wordt bepaald welk maandbedrag jij zal gaan betalen. Daarnaast ontvang je jaarlijks een overzicht van het daadwerkelijke verbruik en de daarbij behorende kosten. Dit gehele overzicht wordt de energierekening genoemd. De kosten die hierop staan kunnen verdeeld worden in drie onderdelen. Het eerste onderdeel zijn de leveringskosten, het tweede onderdeel de netbeheerkosten en het derde onderdeel zijn de overheidsheffingen.

Energierekening

 

1. De leveringskosten

De leveringskosten kan je in twee onderdelen splitsen: als eerste de vaste leveringskosten en als tweede de variabele leveringskosten.

 • Vaste leveringskosten
  De vaste leveringskosten, vroeger vastrecht genoemd, is een vast bedrag, wat wordt vastgesteld door je energieleverancier. Door de energieleverancier wordt dit vaak gezien als administratieve kosten. Dit bedrag moet je altijd betalen ook wanneer je geen stroom en/of gas verbruikt. De energieleverancier bepaald zelf de hoogte van de vaste leveringskosten en mag deze voor stroom en/of gas apart in rekening brengen. Dit zijn andere kosten dan de netbeheerkosten.
 • Variabele leveringskosten
  De variabele leveringskosten, ook het energietarief genoemd, is de prijs per kWh of m3 die jij betaald. Deze bestaan uit het, zogenoemde kale energietarief en de overheidsheffingen (zie hieronder bij belastingen voor meer uitleg). De leverancier bepaald zelf wat het kale leveringstarief is dat zij hanteren.

2. De netbeheerkosten

In Nederland heeft elk huishouden ook een netbeheerder. Welke netbeheerder jij hebt wordt bepaald door de regio waar jij woont. De netbeheerder brengt ook kosten in rekening; op je energierekening terug te vinden onder de noemer netbeheerkosten of transportkosten.
Dit zijn de kosten die jij betaald voor het transport van energie en van en naar je huis én de aansluiting op het energienet van jouw regio. Dit is een vast bedrag dat per netbeheerder wordt bepaald door het ACM. Op onze pagina over netbeheerders vind je hier meer informatie over.

3. De overheidsheffingen

Een groot gedeelte van de energierekening bestaat uit belastingen. Er zijn drie soorten belasting die je over je energierekening betaald: Als eerste de energiebelasting, als tweede de Opslag Duurzame Energie (ODE) en als laatste BTW.

 • Energiebelasting
  Dit is belasting die over elke gebruikte kWh en m3 wordt geheven. Dit is een vast bedrag wat elk jaar door de overheid opnieuw wordt vastgesteld.
  Maar er is een basisbehoefte aan energie voor elk huishouden, daarom wordt er ook elk jaar een vast bedrag vastgesteld wat de ‘vermindering in energiebelasting’ wordt genoemd. Je kan dit zien als een basishoeveelheid aan energie waar jij geen belasting over hoeft te betalen. Alles wat je daarboven aan energie verbruikt betaal je wel energiebelasting over.
 • Opslag Duurzame Energie (ODE)
  ODE is een aparte heffing op het verbruik van aardgas en elektriciteit. Wat de overheid verdient aan ODE heffingen wordt ingezet om de productie van duurzame energie en het terugdringen van de CO2-uitstoot te stimuleren.
 • BTW
  De energiebelasting en ODE worden opgeteld bij het kale leveringstarief en over dat gehele bedrag wordt btw geheven. De btw voor stroom en/of gas is standaard 21%. Bij hoge uitzondering kan de overheid beslissen om de btw (tijdelijk) te verlagen.

 

Besparen op je energiekosten

Je kan op meerdere manieren besparen op je energierekening bijvoorbeeld door je huis te isoleren of minder lang te douchen. Op onze pagina met bespaartips kan je lezen wat je allemaal kan doen om jouw energiekosten te verminderen. Wil je binnen twee minuten zien of jij kan besparen door over te stappen van energieleverancier? Maak dan nu een vergelijking!
Op onze energieprijzen pagina vind je de meest actuele energieprijzen.

Vergelijk Energie

Energierekening

Laatste nieuws

Energie

Nederlanders kiezen steeds vaker voor duurzame energie

Ieder jaar onderzoeken we bij EasySwitch.nl met onze barometer hoe belangrijk Nederlandse consumenten duurzame energie vinden. Hoe vaak verkiezen zij een...

Lees meer
Energie

Oorlog Oekraïne leidt tot forse stijging gasprijs

Laatste update: 29-03-2022   In de nacht van 23 op 24 februari is er oorlog uitgebroken in Oekraïne. De spanningen waren al langer hoog opgelopen,...

Lees meer
Energie

Ons advies voor de huidige energiemarkt

Laatste update: 03-05-2022 Op 24 februari 2022 is er oorlog uitgebroken tussen Rusland en Oekraïne. Omdat wij deels afhankelijk zijn van de gaslevering uit...

Lees meer