Leveringskosten energie | Vaste en variabele kosten 2024

Leveringskosten

Leveringskosten zijn de kosten die je energieleverancier rekent voor de levering van stroom en gas. Deze leveringskosten zijn te onderscheiden in vaste kosten en variabele kosten.

Vaste en variabele kosten

De leveringskosten bestaan uit twee onderdelen:

  1. Vaste leveringskosten: dit zijn de kosten die je standaard betaalt, ongeacht de hoeveelheid gas of stroom die je verbruikt. Vaste leveringskosten worden ook wel vastrecht genoemd. De hoogte van deze kosten mag de leverancier zelf bepalen. Dit verschilt dus per energieleverancier.
  2. Variabele leveringskosten: Met je energieleverancier heb je een prijs per kWh en/of m3 afgesproken. Hoe hoog deze kosten uiteindelijk zijn is afhankelijk van jouw verbruik. Hoe meer je verbruikt hoe meer je moet betalen. Daarom worden deze kosten ook ‘verbruikskosten‘ genoemd.

 

 

Enkel of dubbeltarief

Afhankelijk van je elektriciteitsmeter kun je gebruikmaken van een enkel-, normaal of daltarief. Met een enkele meter (1 telwerk) betaal je altijd het enkel tarief. Als je een slimme meter hebt kun je gebruik maken van het dubbeltarief, dan betaal je tijdens ‘daluren’ een lager tarief en in de ‘piekuren’ een normaal tarief.

Energierekening

opbouw-energierekening

Percentage van de energierekening

De energierekening bestaat uit verschillende onderdelen. In 2023 bestaat de energierekening voor grofweg 40% uit leveringskosten. 21% van de energierekening bestaat uit netbeheerkosten. De overheidsheffingen beslaan ongeveer 38% van de energierekening. Op de netbeheerkosten en overheidsheffingen kun je niet besparen, deze tarieven staan namelijk vast.

Besparen op het leveringstarief

Iedere energieleverancier rekent een ander leveringstarief, zij mogen immers zelf de hoogte van hun vaste en variabele leveringskosten (exclusief belastingen) bepalen. Denk je teveel te betalen voor de levering van stroom en gas? Dan kun je hierop besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Vergelijk de tarieven van energieleveranciers via onze energievergelijker en zie direct hoeveel je kunt besparen.

Afschaffing regionale transporttoeslag

Vanaf 1 januari 2020 is de regionale transporttoeslag voor gasleveringen veranderd naar een algemeen tarief. Hierdoor betaal je in heel Nederland hetzelfde tarief. Dat was voorheen afhankelijk van de afstand tot het winningsgebied in Groningen. Hoe verder je van Groningen vandaan woonde, hoe meer je moest betalen.

 

Laatste nieuws

Blog

DSW maakt zorgpremie 2024 bekend!

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2024 aanzienlijk zal stijgen. De nieuwe premie van € 149,- per maand is een toename van €...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer

Onrust bij zonnepanelenbezitters om mogelijke terugleveringskosten door energieleveranciers

Bij onze klantenservice merken we dat de vragen van bezorgde zonnepanelenbezitters hierover met de dag toenemen. We verwachten dat meerdere energieleveranciers...

Lees meer