Leveringskosten zijn de kosten die je energieleverancier rekent voor de levering van stroom en gas. Deze leveringskosten zijn te onderscheiden in vaste kosten en variabele kosten.
De leveringskosten bestaan uit twee onderdelen:
Afhankelijk van je elektriciteitsmeter kun je gebruikmaken van een enkel-, normaal of daltarief. Met een enkele meter (1 telwerk) betaal je altijd het enkel tarief. Als je een slimme meter hebt kun je gebruik maken van het dubbeltarief, dan betaal je tijdens ‘daluren’ een lager tarief en in de ‘piekuren’ een normaal tarief.
De energierekening bestaat uit verschillende onderdelen. In 2023 bestaat de energierekening voor grofweg 40% uit leveringskosten. 21% van de energierekening bestaat uit netbeheerkosten. De overheidsheffingen beslaan ongeveer 38% van de energierekening. Op de netbeheerkosten en overheidsheffingen kun je niet besparen, deze tarieven staan namelijk vast.
Iedere energieleverancier rekent een ander leveringstarief, zij mogen immers zelf de hoogte van hun vaste en variabele leveringskosten (exclusief belastingen) bepalen. Denk je teveel te betalen voor de levering van stroom en gas? Dan kun je hierop besparen door over te stappen naar een andere energieleverancier. Vergelijk de tarieven van energieleveranciers via onze energievergelijker en zie direct hoeveel je kunt besparen.
Vanaf 1 januari 2020 is de regionale transporttoeslag voor gasleveringen veranderd naar een algemeen tarief. Hierdoor betaal je in heel Nederland hetzelfde tarief. Dat was voorheen afhankelijk van de afstand tot het winningsgebied in Groningen. Hoe verder je van Groningen vandaan woonde, hoe meer je moest betalen.
Prinsjesdag 2022 staat net als voorgaande jaren in het teken van het nieuwe werkjaar van de regering en de vele wijzigingen die dit met zich mee brengt. Dit...
Lees meerNieuwe klanten betalen honderden euro’s per jaar meer voor energiecontract dan al bestaande klanten Amsterdam, 12 september 2022 – Het eind van...
Lees meerEr komt voorlopig nog geen eind aan de onstuimige energiemarkt. De prijzen van energie zijn nog steeds ongekend hoog, maar de variabele energietarieven per 1...
Lees meer