Prinsjesdag 2022: wat verandert er voor jou?

Prinsjesdag 2023

Prinsjesdag 2022 staat net als voorgaande jaren in het teken van het nieuwe werkjaar van de regering en de vele wijzigingen die dit met zich mee brengt. Dit jaar is er echter een extra belangrijk onderwerp dat bijna iedereen aan het hart gaat, namelijk: hoe kunnen we de alsmaar stijgende energierekening nog blijven betalen? Door de hoge energiekosten zijn er steeds meer huishoudens die moeite hebben om nog rond te komen. Gelukkig heeft het kabinet aangegeven actie te ondernemen tegen de torenhoge energieprijzen. Hieronder lees je wat de belangrijkste plannen van het kabinet zijn voor zowel energie als zorg.

Invoering prijsplafond voor energie

De belangrijkste en (waarschijnlijk) meest impactvolle verandering is de invoering van een prijsplafond per 1 januari 2022. Het streven van het kabinet is wel dat de maandbedragen al per november 2022 verlaagd worden. Bij een prijsplafond wordt er een maximale prijs bepaald die je betaalt voor een een kWh stroom en een kuub gas. Deze prijs wordt ongeveer net zo hoog als de prijs die je gemiddeld betaalde voor stroom en gas aan het begin van 2022. Dat is het niveau van voor de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Het kabinet denkt aan een plafond van zo’n 1,50 euro voor een kuub gas en van 70 cent voor een kWh stroom. Dit prijsplafond geldt niet voor alles wat je verbruikt, maar wordt ingesteld voor het verbruik van een gemiddeld huishouden (ongeveer 1200 m3 gas en 2400 kWh). Voor alles wat een huishouden meer verbruikt, wordt de huidige marktprijs gerekend. Op deze manier denkt de overheid iedereen te kunnen helpen en ook nog steeds groot verbruikers te stimuleren om zoveel mogelijk stroom en gas te besparen. Het prijsplafond is een maatregel die is gebaseerd op energieverbruik en niet op je inkomen.

De grotere energieleveranciers geven aan deze maatregel per 1 november door te voeren. Terwijl een aantal kleinere bedrijven hebben aangegeven dit pas per 1 januari te kunnen doen door technische problemen. Bij deze maatschappijen gaan ze kijken naar de mogelijkheid om alvast het voorschotbedrag dat je maandelijks betaalt te verlagen. Doordat deze maatregel per 1 januari 2023 wordt gehanteerd zal de btw verlaging die per 1 januari 2022 gold worden ingetrokken.

Hoe lang het prijsplafond uiteindelijk van kracht blijft, hangt mede van de ontwikkeling van de energieprijzen af. Het kabinet kan de maatregel indien nodig verlengen.

Afsluiting van energie voorkomen

De overheid heeft bepaald dat er deze winter geen huishoudens wegens betalingsproblemen afgesloten mogen worden. Dit is in overleg met de energiebedrijven en netbeheerders besloten. Mensen die de energierekening niet meer kunnen betalen deze winter krijgen een half jaar uitstel van betaling. Wat er gebeurt wanneer er na een half jaar nog geen betalingsregeling wordt getroffen, is nog onduidelijk. Daarbij willen ze ook gaan kijken naar een coulante betalingsregeling voor deze groep mensen.

Lage inkomens krijgen extra hulp

Er is gekeken naar het helpen van de laagste inkomens binnen het land. Om die reden wordt de energietoeslag verhoogt naar 1300 euro.

Helaas zijn de plannen voor deze maatregelen nog niet volledig uitgewerkt. Het kabinet stuurt op prinsjesdag hierover een aparte brief naar de Tweede Kamer. Het tarief dat wordt aangehouden is bijvoorbeeld nog niet geheel duidelijk, er is meer tijd nodig om dit te bepalen.

Meer aanbod vaste contracten?

Door de grote onzekerheid in de markt bieden leveranciers al een lange tijd geen vaste contracten meer aan. Het kabinet heeft afspraken met de sector gemaakt waarin is besproken dat leverancier weer contracten met vaste energieprijzen moeten gaan aanbieden. Dit om consumenten meer zekerheid over hun energierekening te bieden. Het is helaas nog niet geheel duidelijk op welke manier zij de leveranciers zekerheid bieden om het risico van hevige prijsstijging tegen te gaan. Er kan hiervoor bijvoorbeeld gekeken worden naar het ophogen van de opzegvergoeding van een contract. De boetes zijn nu voor veel leveranciers te laag waardoor het inkooprisico te hoog is.

Veranderingen zorgverzekering 2023

Op EasySwitch.nl kun je niet alleen energie, maar ook zorgverzekeringen vergelijken. Om je alvast goed voor te bereiden op het kiezen van de juiste zorgverzekering, zetten wij de belangrijkste wijzigingen voor je op een rijtje:

  • Het eigen risico blijft in 2023 gelijk
  • Zorgpremie stijgt met gemiddeld € 10
  • Maximale zorgtoeslag stijgt met € 412 per jaar
  • Collectieve korting op basisverzekering vervalt

Besparen op je vaste lasten

De energieprijzen en de zorgkosten zijn flink gestegen, maar dat hoeft niet te betekenen dat er geen mogelijkheid voor een besparing op je vaste lasten is. Voor het vinden van de beste zorgdeal kun je net als vorig jaar gebruik maken van onze 100 procent onafhankelijke zorgvergelijker. Hiermee vergelijk je alle zorgverzekeraars op prijs en dekking. Vergelijken kan zodra de zorgverzekeraars hun exacte premies bekend maken en dat zal rond 12 november zijn.

Natasja Rohof

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: