Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou? - Easyswitch

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Prinsjesdag 2023

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het gaat met Nederland en wat de belangrijkste plannen van de regering zijn voor het komende jaar. Daarna gaat de minister van Financiën naar de Tweede Kamer en biedt hij het koffertje met de Miljoenennota en de Rijksbegroting aan. Maar wat verandert er volgend jaar voor jou? Wij zetten de belangrijkste plannen voor energie en zorg voor je op een rijtje. Zo weet je straks hoeveel energiebelasting je volgend jaar gaat betalen en welke wijzigingen er zijn voor je zorgverzekering.

Samenvatting Miljoenennota 2024

De veranderingen wijzen uit op een stijging, een daling en nieuwe investeringsplannen. Dit zijn de grootste wijzigingen voor energie en zorg.

  Energie

 • De belasting voor gas stijgt met € 0,10 per m3
 • De belasting voor stroom daalt met € 0,02 per kWh
 • Een gemiddeld huishouden is waarschijnlijk € 80,- per jaar extra kwijt aan energiebelasting.
 • Noodfonds energie blijft bestaan
 • Energietoeslag vervalt vanaf 1 januari 2024
 • Prijsplafond vervalt vanaf 1 januari 2024
  Zorg

 • De zorgpremie stijgt maandelijks met €12.
 • De zorgtoeslag daalt flink.
 • Het verplichte eigen risico blijft gelijk met €385.
 • De eigen bijdrage blijft onveranderd.
 • Een aantal positieve wijzigingen aan het basispakket.

Wat verandert dit voor jou?

De gasprijzen en de zorgkosten zullen flink stijgen, maar dat hoeft niet te betekenen dat er geen mogelijkheid voor een besparing op je vaste lasten is. Hier op EasySwitch.nl kun je in het gehele aanbod van energiecontracten op zoek gaan naar de voordeligste match voor jou. Hetzelfde geldt voor jouw zorgverzekering 2024. Vergelijken kan, zodra de zorgverzekeraars hun exacte premies bekendmaken rond 12 november. Deze zorgtoeslagen zijn op te vragen via de Belastingdienst.

Dit betaal je in 2024 aan energiebelasting

Vanaf 1 januari 2024 neemt de energiebelasting voor gas flink toe. Je gaat per m3 gas 10 cent meer aan belasting betalen. Dit betekent dat je in 2024 € 0,71 per m3 gas aan belasting gaat betalen (inclusief btw). Aan de andere kant daalt de energiebelasting met 2 cent per kWh, wat een hele kleine meevaller is. Hierdoor wordt de energiebelasting per kWh stroom € 0,13. Uiteindelijk is een gemiddeld huishouden ongeveer € 80,- per jaar meer kwijt aan energiekosten.

Het prijsplafond

Het prijsplafond vervalt vanaf 1 januari 2024, de meeste huishoudens hebben nu al tarieven onder het prijsplafond. De verwachting is wel, dat door de verhoging van de belasting op gas, er huishoudens zijn die tarieven krijgen die toch boven het huidige prijsplafond liggen. De compensatieregeling in de vorm van energietoeslag zal ook vervallen in 2024. Maar voor huishoudens met een laag inkomen zal het tijdelijk Noodfonds energie blijven bestaan. Tot en met maart 2024 kunnen ze hier een beroep op doen, mochten ze hun energierekening niet kunnen betalen.

Overige wijzigingen

 • De vermindering energiebelasting wordt licht verhoogd met € 6,09 per jaar. De vermindering energiebelasting wordt dan in 2024 naar verwachting: € 603,04 inclusief btw.
 • Er is nog geen besluit genomen over het afbouwen van de salderingsregeling voor zonnepaneeleigenaren. Het plan wacht nog op goedkeuring door de Eerste Kamer en gaat waarschijnlijk in 2025 in werking.

Verdere stijging zorgpremies en forse daling zorgtoeslag

Zorgpremies stijgen in 2024 naar €1.792 per jaar, omgerekend gemiddeld €149 per maand. Deze stijging komt onder andere door de inflatie en toenemende zorgvraag door vergrijzing. Het Centraal Planbureau voorspelt dat in de komende vijf jaar 1 op de 7 werkenden in de zorg actief zal zijn. Begin 2023 ging de premie al met €10 omhoog naar €137. Zorgverzekeraars bepalen de uiteindelijke premie en maken deze uiterlijk 12 november bekend.

In 2024 compenseert de zorgtoeslag lage- en middeninkomens met maximaal € 127,- per maand voor de zorgpremie. Het is de eerste keer dat deze toeslag lager is dan de gemiddelde premie, wat kan betekenen dat het niet de gehele zorgpremie dekt.

Het eigen risico en de eigen bijdrage blijven gelijk

Het verplicht eigen risico van de Nederlandse zorgverzekering is sinds 2016 jaarlijks €385. Ondanks overwegingen om het te verhogen, blijft dit bedrag in 2024 gelijk, mede door weerstand van patiëntenorganisaties en chronisch zieken. Dit eigen risico blijft zeker tot 2026 op €385. De eigen bijdrage voor 2024 is ook ongewijzigd en staat op €250.

Een aantal wijzigingen in het basispakket

 • Nieuw in het pakket is oefentherapie voor ouderen, wat erop gericht is het risico van vallen te verkleinen.
 • Kraamzorg krijg je nu al vergoed vanuit het basispakket tot 10 dagen na de geboorte. In 2024 wordt deze periode verlengd tot 6 weken. De uren die je ontvangt zijn gebaseerd op LIK: 24-80 uur.
 • Paramedische herstelzorg na COVID-19 blijft in basispakket tot 1 januari 2025.
 • Preventie voor overgewicht bij kinderen wordt nu vergoed met een Gecombineerde Leefstijl Interventie(GLI) aanpak .

Besparen op je zorg lasten

De zorgkosten zijn flink gestegen, maar dat hoeft niet te betekenen dat er geen mogelijkheid voor een besparing op je zorgkosten is. Voor het vinden van de beste zorgdeal kun je net als vorig jaar gebruik maken van onze 100 procent onafhankelijke zorgvergelijker. Hiermee vergelijk je alle zorgverzekeraars op prijs en dekking. Vergelijken kan vanaf 13 november, zodra de zorgverzekeraars hun exacte premies bekend hebben gemaakt.

Frederique Binneveld

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: