Radiator ontluchten

Heb jij ook zo’n hekel aan van die koude winterdagen wanneer het binnen maar niet warm wilt worden? Door je radiatoren jaarlijks te ontluchten worden ze sneller en beter warm. En wanneer je radiatoren sneller warm worden, bespaar je op termijn weer energie. Een andere manier om op de energiekosten te besparen is door over te stappen van energiecontract. Dat is snel geregeld via de vergelijker van EasySwitch.nl.

Vergelijk energieleveranciers

Je radiator ontluchten

Een tikkend geluid vanuit je radiator komt de meeste mensen wel bekend voor. De geluiden die je hoort kunnen veroorzaakt worden door luchtbellen die door de leidingen heen schieten. Ontluchten van radiotoren is gemakkelijk, en kun je zelf doen. Heb je jouw radiator ontlucht, maar nog steeds last van tikkende geluiden? Dit kan verklaard worden door het uitzetten en krimpen van je leidingen. Metalen zetten uit bij verwarming en krimpen bij afkoeling.

Waarom moet ik mijn radiator ontluchten?

Om de vervelende tikgeluiden te verminderen is het luchten van je radiatoren een vaak effectieve eerste stap. Een andere reden om jaarlijks je radiator te ontluchten, is het besparen op energie. Je radiator wordt immers sneller warm wanneer deze regelmatig wordt gelucht.

Automatische ontluchters

Er bestaan typen radiatoren die automatisch worden ontlucht. Ook bij deze radiatoren kan het echter voorkomen dat de automatische ontluchters hun afsluitende werking verliezen. In de meeste gevallen wordt dit veroorzaakt door een lage druk in de cv ketel.

Stappenplan ontluchten van de radiator

Wil je zelf aan de slag gaan met het ontluchten van je radiator? Doorloop dan de volgende stappen:

  • Stap 1. Zet je thermostaat zo laag mogelijk.
  • Stap 2. Wacht gedurende 10 minuten af voordat je begint met het ontluchten van je radiator. Het kan namelijk zo zijn dat de circulatiepomp nog bezig is.
  • Stap 3: Indien je geen digitaal display op je cv-ketel hebt, haal dan de stekker uit je cv-ketel. Heb je wel een digitaal display op je cv-ketel? Houd dan de stekker er gewoon in. Heb je de stekker eruit getrokken? Wacht dan nog 15 minuten om je cv-ketel af te laten koelen.
  • Stap 4: De eerste radiator die je kunt ontluchten is de radiator op het laagste punt in je huis, die het verste van de ketel af staat. Zorg dat je met de radiator op het hoogste punt in je huis eindigt.
  • Stap 5: Sluit de kraan van de radiator die je wilt ontluchten.
  • Stap 6: Draai het ventiel van de radiator open met een speciaal sleuteltje (of standaard schroevendraaier) en houd een doekje bij het ontluchtingsventiel. Draai het ventiel weer dicht als er water uit komt, dit betekent dat al het lucht eruit is.
  • Stap 7: Alle radiatoren in je huis ontlucht? Dan kun je de radiatorkraan weer open draaien. Ook de stekker van de cv-ketel kun je weer in het stopcontact steken.
  • Stap 8: Controleer als laatste of de waterdruk in je cv-ketel weer goed is. De waterdruk klopt wanneer deze tussen de 1,5 en 2 bar is. Dit valt af te lezen op de manometer (drukmeter) op je cv-ketel. Bij moderne cv-ketels lees je dit af op het digitaal display.

Wat gebeurt er als ik mijn radiator niet ontlucht?

Als je vergeet je radiator jaarlijks te ontluchten, zul je steeds meer last krijgen van tikkende geluiden vanuit je radiator. Ook zal je radiator steeds moeilijker warm worden.

Druk in de cv ketel controleren

Naast het ontluchten van je radiatoren, is het belangrijk af en toe de druk in de cv-ketel te checken (zie stap 8). Wanneer de druk in de cv-ketel onder de 1 bar ligt, moet je de cv-ketel opnieuw bijvullen. De druk kun je aflezen op het digitale display of op de manometer (drukmeter) op je cv-ketel. De vereiste waterdruk kan verschillen per merk en type cv-ketel.

Te lage druk

Is de druk van jouw cv-ketel te laag? Dan is het bijvullen van je installatie noodzakelijk. Wanneer de druk te laag is, kan het zijn dat het hele cv-systeem niet meer werkt. In dit geval dien je met water bij te vullen, tot de wijzer van de drukmeter de goede druk aangeeft. Belangrijk is dat je na het bijvullen van je installatie opnieuw je radiatoren ontlucht.

Vaker lage druk

Is de druk in de cv-ketel vaker laag, en moet je iedere maand opnieuw bijvullen? Dan kan het zijn dat je óf last heeft van een lekkage, óf van een kapot expansievat van de ketel. Het is in dat geval verstandig een professional in te schakelen om de lekkage op te sporen, voordat de lekkage door de vloer of langs een wand gaat lopen.

Ieder jaar checken

Het ontluchten van je radiatoren is met name belangrijk in het najaar, wanneer je de verwarming weer vaker aan gaat zetten en het stookseizoen eraan komt. Let ook op je cv-ketel bij vrieskou of vorst, of wanneer je tijdens de wintermaanden op vakantie gaat.

Je gaat op wintersportvakantie

Om problemen met je cv-ketel te voorkomen tijdens koude perioden wanneer je zelf niet thuis bent, zorg je ervoor dat je de thermostaat op 15 graden Celsius laat staan, en de radiatoren gewoon open laat. Er bestaat namelijk, wanneer je dit niet doet, het gevaar dat de radiatoren of CV leidingen kapot vriezen. Heb je een buitenkraan? Sluit dan de toevoer van water naar de kraan af. Het nog aanwezige water uit de leiding tap je af en laat de kraan aan de buitenkant openstaan. Hiermee voorkom je bevriezing.

Andere problemen met radiator

Ondanks het jaarlijks luchten van radiatoren, kunnen er problemen ontstaan met radiatoren. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een lekkende, tikkende of ruisende radiator. In deze gevallen is het belangrijk iemand met kennis hiernaar te laten kijken.

Een lekkende radiator

Heb je de radiatoren bij het ontluchten dicht gedaan, maar lekt er alsnog iets? Dan is er waarschijnlijk iets mis met de leidingen. Het is in dit geval verstandig en erkend loodgieter of installateur te bellen. Er kan ook sprake zijn van een lek wanneer de druk van de ketel binnen enkele dagen na het bijvullen opnieuw zakt. In dit geval is het ook verstandig contact op te nemen met een professional.

Een tikkende radiator

Getik uit de radiator is normaal. Het geluid wat je hoort is meestal te verklaren door het afkoelen of verhitten van de leidingen. Ook kan het soms zijn dat de beugels waarmee de radiatoren vast zitten aan de muur soms tikken. In dit geval is het verstandig de radiator beter vast te zetten. Hoor je nog steeds het tikken van de beugels na goed vastzetten? Neem dan contact op met een erkend installateur of loodgieter.

Een ruisende radiator

Een vervelende ruis vanuit je radiator. Een radiator gaat vaak ruisen wanneer er in een leiding of radiator een verstopping is ontstaan. Deze verstoppingen ontstaan vaak wanneer er teveel druk op de leidingen staat. Neem in dit geval ook contact op met een erkend installateur of loodgieter.

Mijn radiator wordt niet warm

Allereerst probeer je de radiatoren te ontluchten. Het kan namelijk zijn dat je radiatoren niet geheel warm worden omdat er lucht in zit. Heb je de radiatoren ontlucht maar worden ze nog steeds niet warm? Dan kan het zijn dat de kraan van de radiator kapot is. Je komt erachter of dit het geval is door alle andere radiatoren dicht te draaien. Mocht de radiator nu wel warm worden, dan weet je dat het probleem bij de ketel of het leidingensysteem ligt. Om dit te verhelpen heb je hulp nodig van een professional.

Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Blog

DSW maakt zorgpremie 2024 bekend!

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2024 aanzienlijk zal stijgen. De nieuwe premie van € 149,- per maand is een toename van €...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer

Onrust bij zonnepanelenbezitters om mogelijke terugleveringskosten door energieleveranciers

Bij onze klantenservice merken we dat de vragen van bezorgde zonnepanelenbezitters hierover met de dag toenemen. We verwachten dat meerdere energieleveranciers...

Lees meer