Wanneer kan ik een aanvraag doen voor een nieuw energiecontract?

Overstappen

Op welk moment je een aanvraag kan doen is afhankelijk van het soort contract dat je hebt en het kijkvenster van je nieuwe energieleverancier.

Heb je een variabel energiecontract? Je kan je op elk moment een aanvraag doen. Het kijkvenster is niet van belang.

Heb je een vast energiecontract? Dan is het afhankelijk van de einddatum van je huidige contract en het kijkvenster van je nieuwe energieleverancier, wanneer jij een aanvraag kan doen.

Wat is een kijkvenster?
Een kijkvenster is de periode voor het einde van je contract, waarin jij een aanvraag kan doen voor een nieuw energiecontract. Je nieuwe leverancier houdt dan je huidige einddatum aan. Het kijkvenster is per energieleverancier verschillend. Bij de ene leverancier is het al mogelijk om 6 maanden voor het einde van het contract een aanvraag te doen en bij de andere leverancier 2 maanden. Je kijkt dus altijd naar het kijkvenster van je nieuwe leverancier.

Voorbeeld:
Je hebt een energiecontract bij energieleverancier A het contract loopt op 01-01-2023 af. Je weet dat je wilt overstappen naar energieleverancier B. Energieleverancier B heeft een kijkvenster van 3 maanden. Dus vanaf 02-10-2022 kan je een aanvraag indienen bij energieleverancier B, want dat valt precies binnen het kijkvenster. Zij zullen dan de einddatum van je huidige contract dan aanhouden.

Wij hebben deze ”kijkvensters” automatisch ingebouwd in ons aanvraag formulier. Wanneer de einddatum die jij hebt ingevuld niet binnen het kijkvenster van je nieuwe energieleverancier ligt, dan krijg je van ons een melding!
Let op: Zorg ervoor dat je altijd de juiste einddatum invult, wij controleren niet of je de juiste einddatum hebt ingevuld.

Uitzondering: Het kan natuurlijk zo zijn dat je in sommige gevallen alsnog een aanvraag wilt doen. Bijvoorbeeld omdat de deal op dat moment heel goed is of je vroegtijdig wilt overstappen. Je kunt dan in ons aanvraagformulier de boete accepteren door dit aan te vinken wanneer je de melding krijgt. Zo stap je alsnog zo snel mogelijk over maar met boete van je oude leverancier.