-
Welke datum moet ik als startdatum invullen?
Wij vragen je bij het afsluiten van je nieuwe energiecontract wanneer je wilt dat deze begint. Wat je bij de startdatum moet invullen is afhankelijk van je situatie:
- Is je contract vrij opzegbaar (je huidige contract is al door zijn looptijd heen of je kunt bij je huidige leverancier gewoon altijd opzeggen)? Kies dan voor ‘zo snel mogelijk’.
- Weet je de einddatum van je huidige contract? Vul dan een datum in na de einddatum van je contract.
Loopt je contract nog niet binnen 2 maanden af, maar wil je wel graag een overstap maken naar een nieuwe energieleverancier? Neem dan contact met ons op. Wij geven je graag advies!
-
Ik heb een leegstaande woning (woning in verkoop), kan ik hier een contract voor afsluiten?
Omdat deze situatie wat ingewikkeld is, adviseren wij je contact met ons op te nemen. Op die manier kunnen wij je persoonlijk adviseren wat je het beste kunt doen.
-
Hoe vaak kan ik overstappen?
Zo vaak als je wilt! Ons advies: sluit altijd een contract af voor één jaar, zodat je iedere keer aan het eind van je contract weer vrij bent om te kijken of je ergens anders meer korting kunt krijgen. Houd wel altijd rekening met de opzegtermijn van je contract.
-
Ik heb een tijdelijke woning, kan ik dan wel een energiecontract aanvragen?
Zeker! Je zal toch gas en elektriciteit nodig hebben :-). Er zijn een aantal energieleveranciers die contracten aanbieden die ieder moment opzegbaar zijn. Maak gebruik van onze vergelijker en kies bij de filter ‘looptijd contract’ voor ‘onbepaalde tijd’. Wij tonen je dan alleen contracten die op ieder moment opzegbaar zijn.
-
Hoe stap ik over?
Overstappen van energieleverancier is heel simpel. Onze vergelijker doet namelijk alles voor je. Vul je gegevens in, geef je voorkeuren aan en wij tonen je welke leveranciers momenteel de hoogste korting hebben. Kies voor het energiecontract dat je het meeste voordeel oplevert en wij zorgen voor een zorgeloze overstap naar je nieuwe energieleverancier. Je ontvangt van ons een herinnering wanneer je volgend jaar weer kunt overstappen. Fijn he :-).
-
Naar welke leverancier kan ik overstappen?
De keuze is helemaal aan jou. Wij laten je alleen zien bij welke leveranciers je de hoogste korting kunt krijgen. Het maakt ons niet uit voor welke leverancier je kiest. Er is niet één energieleverancier met de beste deal, de beste deal is namelijk afhankelijk van je energieverbruik, adres en woonsituatie.
-
Hoe lang duurt het voordat ik daadwerkelijk ben overgestapt?
Er gaan gemiddeld 4 tot 6 weken overheen tot alles echt helemaal rond is. Waarom het zolang duurt? Omdat energieleveranciers te maken krijgen met wat administratief werk én er een bedenktijd geldt van 14 dagen. Wees gerust: je energie krijg je gewoon doorgeleverd, je komt nooit zonder te zitten.
Wil je echt nu direct overstappen? Sommige energieleveranciers bieden de mogelijkheid van een ‘spoedaanvraag’ aan, neem hiervoor contact op met ons op, zodat wij kunnen kijken wat we voor je kunnen betekenen.
-
Kan ik overstappen naar een contract van dezelfde leverancier?
Soms kan dit wel, soms niet. Dit is afhankelijk van de voorwaarden van je contract. Helaas zijn de actietarieven in veel gevallen niet geldig voor bestaande klanten. Wij houden al rekening met deze regel en tonen je in ons vergelijkingsoverzicht daarom alleen de contracten van andere energieleveranciers of de speciale acties voor bestaande klanten :-).
-
Kan ik overstappen als ik stadsverwarming heb?
Heel goed, met stadswarmte ben je duurzaam bezig! Jammer alleen dat je leverancier voor warmte dan al vastligt en je niet zelf een energieleverancier kunt kiezen. Wat je wél zelf kunt kiezen is je leverancier voor elektriciteit.
Let op: in een aantal gevallen maak je nog wel gebruik van gas in huis en mag je, naast je vastgestelde warmteleverancier, zelf een energieleverancier voor je gasgebruik kiezen.
-
Kan ik gas en elektriciteit afnemen bij twee verschillende energieleveranciers?
Zeker! Het is alleen niet altijd voordeliger. Veel energieleveranciers bieden via onze vergelijker namelijk korting wanneer je een contract bij ze afsluit. Deze kortingen zijn vaak een stuk hoger als je gas én elektriciteit bij dezelfde energieleverancier afsluit. Toch apart afsluiten? Vink dan in de vergelijker simpelweg gas of elektriciteit uit.
-
Wat moet ik aan mijn aansluiting of meter doen als ik overstap?
Helemaal niets! Een overstap is eigenlijk alleen maar administratief :-). Je nieuwe energieleverancier zal gebruikmaken van dezelfde meter en aansluiting. Hier hoef je zelf helemaal niets voor te doen, dit gaat helemaal vanzelf.
-
Moet ik de meterstanden opnemen als ik overstap?
Als je nog geen slimme meter in huis hebt, zal zowel je oude als je nieuwe energieleverancier benieuwd zijn naar je meterstanden. Wij adviseren je een foto van de standen te maken met je mobiele telefoon en deze even te bewaren, zodat je deze bij de hand hebt mocht er iets misgaan. Heb je een slimme meter? In dat geval hoef je niets te doen. Je oude en je nieuwe energieleverancier kunnen de slimme meter zelf uitlezen.
-
Ik krijg een beloning als ik vrienden en familie laat overstappen? Hoe werkt dat?
Dat klopt! Wij vinden het heel leuk als onze overstappers zo enthousiast zijn geworden over de korting die zij hebben gekregen dat zij dit anderen ook toewensen. Vandaar dat wij je dan belonen. Stapt iemand via jouw uitnodiging over, dan staat hier een mooie beloning tegenover. Lees hier hoe je deze beloning verdient.
-
Wat als ik me later bedenk?
Twijfels? Geen probleem! Alle bij ons aangesloten partijen bieden in ieder geval het recht om binnen een termijn van 14 dagen zonder opgave van redenen de overeenkomst te herroepen. Zodra je energieleverancier je overstap heeft bevestigd gaan er 14 dagen in waarin je vrij bent om van gedachten te veranderen. Wanneer je spijt hebt van je beslissing om een overstap te maken, kunnen wij deze nog voor je terugdraaien in deze 14 dagen.
Om het herroepingsrecht uit te oefenen, moet je de betreffende verkoper via een ondubbelzinnige verklaring (bijvoorbeeld schriftelijk, per post, fax of e-mail) op de hoogte stellen de overeenkomst te herroepen. Je kunt hiervoor gebruikmaken van het modelformulier voor herroeping, maar bent hiertoe niet verplicht. Om de herroepingstermijn na te leven volstaat het om je mededeling betreffende je uitoefening van het herroepingsrecht te verzenden voordat de herroepingstermijn is verstreken.
Gevolgen van de herroeping
Als je de overeenkomst herroept, ontvang je alle betalingen die je tot op dat moment hebt gedaan, inclusief leveringskosten (met uitzondering van eventuele extra kosten ten gevolge van je keuze voor een andere wijze van levering dan de door ons geboden goedkoopste standaard levering) onverwijld en in ieder geval niet later dan 14 dagen nadat de betreffende verkoper op de hoogte is gesteld van je beslissing de overeenkomst te herroepen, terug. Je wordt terugbetaald met hetzelfde betaalmiddel als waarmee je de oorspronkelijke transactie heeft verricht, tenzij je uitdrukkelijk anderszins hebt ingestemd; in ieder geval zullen je voor zulke terugbetaling geen kosten in rekening worden gebracht.
Voor de juiste contactgegevens verwijzen wij je naar de bevestigingsmail en/of de website van de betreffende verkoper. Let op: er kunnen uitzonderingen op het herroepingsrecht van toepassing zijn. Kijk voor meer informatie hierover in de bevestigingsmail en/of op de website van de betreffende verkoper. Je bent alleen gehouden de eventuele abonnementskosten te betalen voor de dienst tot het moment van ontbinding.
-
Hoe wordt mijn overstap afgehandeld?
Wij zijn heel blij dat je voor onze service hebt gekozen en zullen er alles aan doen je overstap zorgeloos te laten verlopen. Hoe dit in zijn werk gaat? Zodra je een nieuw contract hebt aangevraagd sturen wij je gegevens door naar je nieuwe energieleverancier. Je nieuwe energieleverancier zal vervolgens je netbeheerder (verantwoordelijk voor het energienetwerk in jouw regio) van je overstap op de hoogte brengen. Bij het Contract Einde Register (CER) zal je nieuwe energieleverancier je oude energieleverancier opzeggen.
Heb je nog geen slimme meter in huis? Dan hebben je oude en je nieuwe energieleverancier je hulp nodig: ze zullen je vragen de meterstanden door te geven. Het slimste is om hier een foto van te maken met je telefoon, zodat je de meterstanden bij de hand hebt.
-
Kan mijn energielevering tussentijds worden afgesloten bij een overstap?
Nee! Maak je geen zorgen, je komt nooit zomaar zonder stroom te zitten. De overstap van de ene energieleverancier naar de ander verloopt alleen administratief. Er hoeft dus niets te gebeuren met je aansluiting.
-
Kan ik nog van energieleverancier overstappen als ik al ben afgesloten door mijn netbeheerder?
Als je al bent afgesloten door je netbeheerder, of je netbeheerder dreigt hiermee, kun je het beste contact met ons opnemen. Wij geven je graag advies over wat je het beste kunt doen.
-
Ik kan mijn startdatum niet invullen, mijn contract loopt pas over 3 maanden of later af. Wat moet ik invullen?
Vanaf 2 maanden voordat je contract afloopt kun je energieleveranciers gaan vergelijken. Wil je al eerder overstappen, neem dan contact met ons op. Wij geven je graag advies!
-
Wat gebeurt er na mijn overstap?
Heb je een nieuw energiecontract aangevraagd via onze vergelijker? Dan ontvang je direct na je aanvraag van ons een bevestigingsmail. Niet alles is dan nog in kannen en kruiken: het zal vanaf deze mail ongeveer 5 tot 7 dagen duren voordat je een bevestiging ontvangt van je nieuwe energieleverancier.
Toch liever niet overstappen? Gelukkig heb je vanaf het moment dat wij je een bevestigingsmail versturen nog 14 dagen de tijd om je te bedenken.
Blijft het stil? Als je na 7 dagen nog niets hebt ontvangen, wordt het tijd om dit ons te laten weten. Wij gaan dan meteen voor je aan de slag en zoeken uit of er wellicht iets is misgegaan.
-
Wat zijn bloedkolen?
Een deel van de steenkolen die in Nederlandse energiecentrales worden omgezet in stroom is afkomstig uit de steenkoolregio Cesar in Colombia. Tussen 1996 en 2006 hebben paramilitairen hier jarenlang de mensenrechten geschonden. Steenkoolbedrijven die actief zijn in de regio, hebben deze gewelddadige acties destijds financieel gesteund. De kolen die uit deze regio komen worden daarom bloedkolen genoemd.