Om je een optimale ervaring te geven op onze website, maken wij gebruik van cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je akkoord met onze privacyverklaring
Sluiten
whatsapp
call-icon

Gasprijzen

Gas is zo normaal in je dagelijkse leven dat je er waarschijnlijk niet bij stilstaat hoe vaak je het gebruikt. Toch krijg je iedere maand de rekening thuisgestuurd en ben je benieuwd geworden naar de gasprijzen waardoor je hier terecht kwam. Wij weten alles over gasprijzen en delen deze informatie graag met je.

Opbouw van de gasprijs

Heb je een keer de tijd genomen om je energierekening te bekijken dan is het je waarschijnlijk opgevallen dat de gasprijs uit verschillende onderdelen bestaat. Je betaalt naast het leveringstarief namelijk ook:

  • Netbeheerkosten
  • Energiebelasting
  • Opslag Duurzame Energie (ODE)
  • BTW

Netbeheerkosten, energiebelasting, ODE en BTW

Dit zijn allemaal onderdelen van de gasprijs die niet worden bepaald door de leverancier. De netbeheerkosten betaal je aan de netbeheerder voor het onderhouden van het elektriciteitsnet, de kabels en de leidingen. Je energieleverancier int de onderhoudskosten en zorgt dat het bij de netbeheerder terechtkomt. Energiebelasting en Opslag Duurzame Energie betaal je over je verbruikskosten. Hoe meer je verbruikt hoe meer belasting je betaalt. Dit bedrag wordt door je energieleverancier afgestaan aan de overheid. Als laatst is BTW een indirecte belasting die je altijd betaalt over goederen en diensten die je afneemt. Voor energie geldt BTW van 21%, dit wordt ook aan de overheid afgestaan.

alert-img Oeps!
{{::errorText}}

Vergelijk gasprijzen

Jaarverbruik schatten
{{mini_verbruik}}
stroom icon kWh
gas icon m3
Stroom (dal)
{{addresscheck.errorMessage}}
Je huidige leverancier

Helaas is het door uw ingevulde verbruik te hoog om onze bestaande contracten aan te bieden. Graag willen wij voor u een offerte op maat maken met speciale tarieven. Neemt u alstublieft contact op met onze klantenservice op: 020 – 5317670.

Als je evenveel of meer opwekt dan je verbruikt, neem dan vrijblijvend contact op met onze energiespecialisten: 020 - 5317670.

Hulp nodig bij het invoeren van je teruglevering? Je kan het ook schatten op basis van het aantal zonnepanelen.
Zonnepanelen

Gasprijs 2016 per m3

Twee keer per jaar, op 1 januari en 1 juli, maken de energieleveranciers hun nieuwe energietarieven bekend. Op 1 juli 2016 hebben de energieleveranciers hun gastarieven weer een stuk laten dalen. Dit is goed nieuws voor mensen met een variabel contract: zij gaan meteen minder betalen. Als je een contract met vaste tarieven hebt merk je wat van de prijsdaling op het moment dat je een nieuw contract afsluit. De energiebelasting is in 2016 wel verhoogd waardoor de totale gasprijs is gestegen. Dit komt voornamelijk doordat de overheid heeft ingestemd met een duurzaamheidsmaatregel waarbij kolencentrales geen kolenbelasting hoeven te betalen wanneer zij kolen gebruiken om elektriciteit op te wekken. Daarnaast worden kolencentrales gestimuleerd om de meest vervuilende productie onderdelen af te bouwen. Door deze nieuwe maatregel loopt de overheid veel belasting mis. Om dit tekort op te vullen is de energiebelasting voor particulieren en bedrijven verhoogd.

Prijs van olie en gas hangen samen

De koppeling tussen de olie- en gasprijzen is ontstaan omdat olie en gas vaak samen werden gevonden; naast een gasbel werd vaak ook olie ontdekt. Ondertussen is het ook wettelijk vastgelegd dat de olie- en gasprijs aan elkaar gekoppeld zijn. Op de momenten dat de gasprijs moet worden aangepast, wordt er gekeken naar de huidige olieprijs.

Energieleverancier heeft kleine invloed

Zoals je hierboven hebt gelezen bestaat de gasprijs uit veel meer onderdelen dan alleen de leveringskosten van gas. Energieleveranciers kunnen alleen de hoogte van de leveringskosten bepalen, op het overige deel kunnen zij geen invloed uitoefenen. De leveringskosten zijn ongeveer 37% van de totale gasprijs.

 

Ontwikkeling gasprijzen van 2010-2016

Sinds 2010 is de gasprijs op en neer gegaan. In 2010 daalde de gasprijzen vanwege de dalende olieprijs. In 2011 en 2012 zijn de gasprijzen weer wat omhoog gekropen, om vanaf 2013 weer licht te dalen. Sindsdien zijn de gasprijzen ieder jaar gedaald. Hieronder zie je een overzicht van de gastarieven van 2014 tot 2016.

Gastarieven bij de bekendste energieleveranciers
gastarieven vertonen dalende trend

Wat beïnvloedt de hoogte van de gasprijs

Aan de ene kant is de hoogte van de gasprijs afhankelijk van de overheid: zij bepalen hoeveel energiebelasting je moet betalen. Aan de andere kant is de prijs van gas afhankelijk van de olieprijs. De hoogte van de olieprijs wordt bepaald door de olievoorraad maar ook door politieke ontwikkelingen. Veel olie komt uit het Midden-Oosten, als hier politieke onrust is wordt er minder olie geproduceerd waardoor de prijs voor olie stijgt en dus ook de prijs voor gas. In plaats van onrust kan in de toekomst juist ook de geopolitieke rust gaan toenemen nu Amerika steeds meer olie en gas zelf gaat produceren.

 

Laatste nieuws

Energie

Vattenfall neemt energieleverancier Delta over

Het Zweedse moederbedrijf van Nuon, Vattenfall, heeft energieleverancier Delta overgenomen. Dit werd gisteren bekendgemaakt. Ondanks de overname, blijft Delta...

Lees meer
Energie

Vragen en antwoorden m.b.t. de overname van EnergieFlex door Innova Energie

Onlangs is bekend geworden dat Innova Energie de klanten van EnergieFlex overneemt. Dit houdt in dat Innova Energie vanaf 1 november je nieuwe...

Lees meer
Energie

Pas op: valse telefonische werving en deur tot deur verkoop uit naam van Easyswitch.nl

Sinds kort worden consumenten uit naam van Easyswitch.nl benaderd voor een nieuw energiecontract. Het gaat hierbij om deur tot deur en telefonische verkoop....

Lees meer