Opslag duurzame energie - Wat is het en hoeveel kost het? | Easyswitch

Opslag duurzame energie

De Opslag duurzame energie heffing, oftewel ODE, heb je vast wel eens op je energierekening voorbij zien komen. Maar wat houdt deze heffing precies in, waarom betaal je hem en – nog belangrijker – hoeveel betaal je hiervoor? Op deze pagina leggen we uit hoe precies in elkaar zit.

Wat is opslag duurzame energie (ODE)?

Opslag duurzame energie (ODE) is een heffing die je betaalt over je stroom- en gasverbruik. De overheid heeft deze heffing in 2013 ingevoerd om de productie van duurzame energie te stimuleren. Het geld dat de ODE heffing opbrengt, komt uiteindelijk terecht in de subsidiepot Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Vervolgens wordt het geld uit deze subsidiepot gebruikt om te investeren in duurzame projecten.

Als consument betaal je de ODE belasting aan je energieleverancier die het bedrag vervolgens afdraagt aan de overheid. Sinds 2020 wordt de ODE ook ingezet voor het stimuleren van CO2 reductie. Om deze reden is de naam veranderd naar Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie.

Opslag duurzame energie

Opslag duurzame energie 2023

Vanaf 1 januari 2023 wordt de opslag duurzame energie samengevoegd met energiebelasting. ODE wordt dus niet meer apart vermeld op je energierekening. Bekijk hoe de opbouw van energiebelasting er in 2023 uitziet.

Kosten opslag duurzame energie 2022

Voor de opslag duurzame energie geldt: hoe meer energie je verbruikt, hoe meer ODE je betaalt. Je betaalt de heffing namelijk per kWh stroom en per m3 gas die je verbruikt. De hoogte van de ODE heffing wordt elk jaar door de overheid vastgesteld. Hieronder vind je een overzicht van de ODE kosten in 2022 inclusief 21% btw.


Stroom ODE incl. btw
1 – 10000 kWh € 0,03691
10001 – 50000 kWh € 0,05058
50001 – 1000000 kWh € 0,02771

Gas ODE incl. btw
1-170000 m³ € 0,10467
170001 – 1000000 m³ € 0,02892

Waar vind ik de ODE terug op mijn energierekening?

Je energierekening bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. leveringskosten;
  2. netbeheerkosten;
  3. overheidsheffingen.

De opslag duurzame energie belasting valt onder de overheidsheffingen. Je betaalt de ODE voor zowel de hoeveelheid kWh stroom als de hoeveelheid m3 gas die je verbruikt. Je kunt de opslag duurzame energie belasting op je energierekening terugvinden onder de leveringskosten voor stroom en gas.

Opslag duurzame energie
Disclaimer: Deze afbeelding dient slechts als voorbeeld. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Besparen op je ODE kosten

Je vraagt je misschien af of het mogelijk is om te besparen op je ODE kosten. Het antwoord op deze vraag is ja! Je kunt besparen op de opslag duurzame energiekosten door extra te letten op de hoeveelheid energie die je verbruikt. Hoe minder energie je verbruikt, hoe minder ODE belasting je betaalt. Maar letten op je energieverbruik is niet de enige manier waarop je kunt besparen. Het loont namelijk ook om verschillende energiecontracten te vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste energiedeal hebt voor jouw persoonlijke situatie. Maak nu een vergelijking en bekijk hoeveel jij kunt besparen op je energiekosten.

Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Blog

DSW maakt zorgpremie 2024 bekend!

Zorgverzekeraar DSW heeft aangekondigd dat de zorgpremie voor 2024 aanzienlijk zal stijgen. De nieuwe premie van € 149,- per maand is een toename van €...

Lees meer
Blog

Prinsjesdag 2023: Wat verandert er in 2024 voor jou?

Gisteren was het weer zover: de derde dinsdag van september, oftewel Prinsjesdag. Op deze dag spreekt onze Koning de Troonrede uit. Hij vertelt dan hoe het...

Lees meer

Onrust bij zonnepanelenbezitters om mogelijke terugleveringskosten door energieleveranciers

Bij onze klantenservice merken we dat de vragen van bezorgde zonnepanelenbezitters hierover met de dag toenemen. We verwachten dat meerdere energieleveranciers...

Lees meer