Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Opslag duurzame energie

De Opslag duurzame energie heffing, oftewel ODE, heb je vast wel eens op je energierekening voorbij zien komen. Maar wat houdt deze heffing precies in, waarom betaal je hem en – nog belangrijker – hoeveel betaal je hiervoor? Op deze pagina leggen we uit hoe precies in elkaar zit.

Wat is opslag duurzame energie (ODE)?

Opslag duurzame energie (ODE) is een heffing die je betaalt over je stroom- en gasverbruik. De overheid heeft deze heffing in 2013 ingevoerd om de productie van duurzame energie te stimuleren. Het geld dat de ODE heffing opbrengt, komt uiteindelijk terecht in de subsidiepot Stimuleringsregeling Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++). Vervolgens wordt het geld uit deze subsidiepot gebruikt om te investeren in duurzame projecten.

Als consument betaal je de ODE belasting aan je energieleverancier die het bedrag vervolgens afdraagt aan de overheid. Sinds 2020 wordt de ODE ook ingezet voor het stimuleren van CO2 reductie. Om deze reden is de naam veranderd naar Opslag Duurzame Energie- en Klimaattransitie.

Opslag duurzame energie

Kosten opslag duurzame energie 2022

Voor de opslag duurzame energie geldt: hoe meer energie je verbruikt, hoe meer ODE je betaalt. Je betaalt de heffing namelijk per kWh stroom en per m3 gas die je verbruikt. De hoogte van de ODE heffing wordt elk jaar door de overheid vastgesteld. Hieronder vind je een overzicht van de ODE kosten in 2022 inclusief 21% btw.


Stroom ODE incl. btw
1 – 10000 kWh € 0,03691
10001 – 50000 kWh € 0,05058
50001 – 1000000 kWh € 0,02771

Gas ODE incl. btw
1-170000 m³ € 0,10467
170001 – 1000000 m³ € 0,02892

Waar vind ik de ODE terug op mijn energierekening?

Je energierekening bestaat uit de volgende onderdelen:

  1. leveringskosten;
  2. netbeheerkosten;
  3. overheidsheffingen.

De opslag duurzame energie belasting valt onder de overheidsheffingen. Je betaalt de ODE voor zowel de hoeveelheid kWh stroom als de hoeveelheid m3 gas die je verbruikt. Je kunt de opslag duurzame energie belasting op je energierekening terugvinden onder de leveringskosten voor stroom en gas.

Opslag duurzame energie
Disclaimer: Deze afbeelding dient slechts als voorbeeld. Hieraan kunnen geen rechten worden ontleend.

Besparen op je ODE kosten

Je vraagt je misschien af of het mogelijk is om te besparen op je ODE kosten. Het antwoord op deze vraag is ja! Je kunt besparen op de opslag duurzame energiekosten door extra te letten op de hoeveelheid energie die je verbruikt. Hoe minder energie je verbruikt, hoe minder ODE belasting je betaalt. Maar letten op je energieverbruik is niet de enige manier waarop je kunt besparen. Het loont namelijk ook om verschillende energiecontracten te vergelijken. Zo weet je zeker dat je de beste energiedeal hebt voor jouw persoonlijke situatie. Maak nu een vergelijking en bekijk hoeveel jij kunt besparen op je energiekosten.

Vergelijk Energie

Laatste nieuws

Energie

Variabele energietarieven laten lichte daling zien, forse stijging verwacht vanaf augustus

Er komt voorlopig nog geen eind aan de onstuimige energiemarkt. De prijzen van energie zijn nog steeds ongekend hoog, maar de variabele energietarieven per 1...

Lees meer
Energie

Nederlanders kiezen steeds vaker voor duurzame energie

Ieder jaar onderzoeken we bij EasySwitch.nl met onze barometer hoe belangrijk Nederlandse consumenten duurzame energie vinden. Hoe vaak verkiezen zij een...

Lees meer
Energie

Oorlog Oekraïne leidt tot forse stijging gasprijs

Laatste update: 29-03-2022   In de nacht van 23 op 24 februari is er oorlog uitgebroken in Oekraïne. De spanningen waren al langer hoog opgelopen,...

Lees meer