Verwachting energieprijzen 2024 - 2025 | EasySwitch.nl

  • 100% onafhankelijk
  • Bespaar tot € 600,- op je energie
  • Meest complete aanbod

Verwachting energieprijzen 2024 – 2025

Bekijk de verwachting voor de energieprijzen in 2024 en vergelijk direct energiecontracten

Vergelijk je energie


Trustpilot 9 uit 9397 reviews

  • Al 13 jaar jouw energie-expert
  • Bespaar tot € 600,- per jaar
  • Meest complete aanbod

Onze verwachting energieprijzen komend jaar

De afgelopen jaren veranderde er veel op de energiemarkt. De energiemarkt was onrustig, de gasprijs steeg enorm en voor consumenten werd het steeds moeilijker om de energierekening te betalen. Voordat je nu een energiecontract afsluit is het daarom fijn om te weten wat de verwachting van de energieprijzen in 2024 en 2025 is. Is het slim om te wachten met een vast contract of is het verstandig de prijzen vast te zetten? Maar wat is de verwachting van energieprijzen voor 2024 en 2025? Op deze pagina leggen we je alles uit over onze verwachting van de energieprijzen in 2024 en 2025. Zo weet jij straks precies wat je moet doen.

Goed om te weten:
Onder energieprijzen valt de stroomprijs per kWh en gasprijs per m3 inclusief alle belastingen.

energieprijzen-grafiek-dalende-prijzen

Energie-expert Tom

“De energiemarkt draait weer goed en er zijn weer genoeg aanbiedingen om te vergelijken. Wat voor jou de beste deal is, ligt aan je situatie. Kijk daarom per situatie wat je het beste kunt doen. Lees mijn advies en bespaar.”

Tom Schlagwein , Energie-expert

Tom Schlagwein Energie-expert

Hoe werkt energie vergelijken?

Vergelijk energie in 4 simpele stappen

Vul je gegevens in

Vul je gegevens in

Vul je postcode, huisnummer, de informatie over je huidige leverancier en energieverbruik in.

Vergelijk

Vergelijk leveranciers

Vergelijk het aanbod van energieleveranciers en kies de leverancier die bij jou past.

Stap over

Stap over

Vraag je nieuwe contract aan en vul de einddatum van je huidige contract in. Je nieuwe leverancier zorgt ervoor dat de overstap perfect op elkaar aansluit en zegt het contract met je huidige leverancier voor je op.

Overstap herinnering

Blijf op de hoogte

Heb je een vast contract afgesloten? Dan ontvang je van ons ruim voor de einddatum een e-mail dat je een vergelijking kan maken. Wanneer je een dynamisch of variabel contract hebt afgesloten houden we je via de e-mail op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de markt.

Verwachting energieprijzen 2024

Wat gaan de energieprijzen doen in 2024? De verwachting van de energieprijzen verandert constant. De energiemarkt blijft door een aantal factoren steeds in beweging. Zo spelen geopolitieke spanningen in Oekraïne en het Midden-Oosten een rol. De tarieven schommelen ook door onzekerheid van de gastoevoer. De prijzen liggen gelukkig lager dan het hoogtepunt in 2022, maar de tarieven liggen nog altijd hoger dan vóór de energiecrisis.
 
Zowel op Europees als nationaal niveau is er veel aandacht voor de energieprijzen en hun betaalbaarheid, wat heeft geleid tot stabilisatie. Daarbij moeten we rekening houden dat door geopolitieke spanningen de prijs morgen opeens anders kan zijn. Wij verwachten dat stabilisatie de komende tijd aanhoudt en blijft schommelen tussen de € 30,- en € 45,- per mWh. Consumenten blijven alsnog een hogere prijs voor gas betalen dan voorheen: de energiebelasting stijgt wel en de meeste maatregelen die de overheid nam om de energierekening betaalbaar te maken, zijn begin 2024 vervallen.

Ontwikkelingen energie 2024

WIn 2024 veranderde er al veel voor consumenten: een groot deel van de maatregelen die de overheid nam om de energierekening de afgelopen jaren betaalbaar te maken, kwam te vervallen. Vanaf 1 januari 2024 is er geen maximumprijs meer voor energie in Nederland: het prijsplafond verviel. Je betaalt gewoon het tarief dat in je energiecontract staat, zelfs als de prijzen stijgen. De energietoeslag voor huishoudens is afgeschaft, wat betekent dat huishoudens met een lager inkomen geen compensatie van €1.300 meer kunnen aanvragen. Het Tijdelijk Noodfonds sloot haar deuren in maart 2024.
 
Naast deze ontwikkeling, veranderde er ook veel in de energiebelasting. Zo steeg de energiebelasting op gas per 1 januari 2024 met € 0,113 per m3. De belasting op stroom werd met € 0,021 per kWh verlaagd. Ter compensatie steeg de ‘vermindering energiebelasting’ van € 596,86 in 2024 naar € 631,35, wat uitkomt op ongeveer € 2,80 per maand.

Verwachting energieprijzen 2025

Wat gaan de energieprijzen doen in 2025? Het is nooit met zekerheid te zeggen wat de energieprijzen in 2025 gaan doen. Ook al ziet het er stabiel uit, het kan in een klap veranderen door bijvoorbeeld een oorlog of een andere wereldwijde gebeurtenis. Als er nog meer geopolitieke conflicten ontstaan in de wereld, dan heeft dat direct effect op de energierekening.
 
Wel wordt verwacht dat de overheid de energiebelasting op aardgas kan verhogen en de energiebelasting op stroom langzaam wil afbouwen. Wat deze wijzigingen betekenen voor de energierekening is nu nog onbekend en ligt vooral aan de tarieven van dat moment en je eigen energieverbruik.
 
Het is goed om te weten dat de extremiteiten van de afgelopen jaren niet meer worden verwacht door een groot aantal experts. Het betaalbaar houden van de energierekening staat hoog op de politieke agenda. De overheid, en de Europese Unie, zullen er alles aan doen om de kosten in toom te houden.

Verwachting gasprijzen lange termijn

De verwachting van de gasprijzen op de lange termijn is moeilijk in te schatten. Op het moment worden er grote LNG-installaties gebouwd. Het zal even duren voordat de installaties af en in werking zijn, maar dat vooruitzicht is er nu wel. LNG is een makkelijk te winnen aardgas, waardoor de verwachtingen positief gesteld zijn. Ook al ziet het er stabiel uit, het kan in een klap veranderen door een wereldwijde gebeurtenis. Geopolitieke spanningen in landen waar olie en gas worden gewonnen hebben direct effect op de energierekening.

Wat moet ik nu doen?

Energieleveranciers bieden weer verschillende soorten energiecontracten met scherpe prijzen aan. Maar wat voor contract kies je dan? Dat is voor iedereen verschillend en ligt aan de situatie. Op de pagina ‘advies voor je energiecontract’ leggen we per situatie en soort contract uit wat je het beste kunt doen. Zo weet je zeker dat je de goede keuze maakt. Lees ons advies.

advies-van-onze-energie-expert

Heb je nog vragen?

We helpen je graag. Onze klantenservice is op werkdagen bereikbaar van 9:00 tot 17:30 uur.

bellen

Bel

Binnen: 10 minuten

whatsapp

App

Binnen: 15 minuten

e-mail

Mail

Binnen: 2 werkdagen

chat

Chat

Binnen: 4 minuten