Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Energieverspilling thuis is grote irritatiebron

Herken je het gevoel: Ben je zelf net zo goed bezig om zuinig om te gaan met energie, gaat iemand anders een half uur douchen of laat constant alle lichten aan staan. Uit ons onderzoek blijkt dat je hierin niet alleen staat: tweederde van de Nederlanders ergert zich thuis aan energieverspilling van anderen.

Wij hebben onderzocht hoe Nederlanders thuis met energie omgaan. Van de ondervraagden geeft 77% aan dat zij energiezuinig leven en 58% geeft aan dat zij uit milieuoverwegingen zelfs korter douchen of de verwarming lager zetten. Daarnaast probeert 98,8% van de ondervraagden op een manier energie te besparen in huis. Hieruit blijkt dat we met zijn allen goed bezig zijn. Of in ieder geval, dat we zelf vinden dat we goed bezig zijn. Als we namelijk vragen wat Nederlanders vinden van het gedrag van anderen, dan blijkt ineens dan 61% zich thuis irriteert aan de onnodige energieverspilling van anderen.

4 tips om te besparen met energiezuinige apparaten

Een van de manieren om zuinig met energie om te gaan, is door je oude energieslurpende apparaten te vervangen door nieuwe apparaten met een duurzaam energielabel. Hoewel 69% van de respondenten in het onderzoek aangeeft bereid te zijn om extra te betalen voor apparaten met een zuinig label, heeft 26,5% deze stap pas echt genomen. Een nieuwe zuinige koelkast kopen, al je lampen vervangen voor LED-lampen of de verwarming een graad kouder zetten, iedereen weet dat je hiermee energie bespaart, maar je vraagt je wellicht af: wat levert dit me eigenlijk precies op?
Wij laten je graag zien dat je met onderstaande tips al €250 per jaar bespaart.
 

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:600px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5d39939a769c0"></iframe>

 
 

1. Koelkast vervangen

Besparing = € 57,64 per jaar

Een koelkast van 15 jaar oud heeft een hoog energieverbruik. Je staat er misschien niet bij stil wat voor kostenpost dit kan zijn. Ook al doet de koelkast het nog en kijk je op tegen de aanschafkosten van een nieuwe, toch loont het om deze nu te vervangen.

Tips:

 • Wacht niet met aanschaffen van een nieuwe koelkast. Je oude koelkast kost je per jaar €60 extra aan energiekosten.
 • Kies bij een nieuwe koelkast voor het meest duurzame energielabel A+++. Na 15 jaar levert dat je €325 op.

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:450px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5d39933dc490d"></iframe>

 
 

2. LED-lampen vervangen

Besparing = €101,18 per jaar

Het vervangen van je gloeilampen voor LED-lampen is een andere investering die je huis energiezuiniger maakt en je onder de streep geld oplevert. Het vervangen van een lamp lijkt weinig op te leveren, maar als je alle lampen in een gemiddeld huis optelt dan kom je al snel op 15 lampen. Met deze hoeveelheid wordt het ineens wel interessant.

Tips:

 • Kies voor LED-lampen, deze verbruiken 6 keer minder stroom dan gloeilampen.
 • Vervang alle lampen thuis voor LED-lampen en bespaar met 15 lampen al €101,18 per jaar.

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:400px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5d39935659409"></iframe>

 
 

3. Verwarming lager

Besparing = €63,37 per jaar

Nog een manier om snel te besparen, is door je verwarming standaard lager zetten. Wees maar niet bang om te verkleumen, met maar één graad verschil bespaar je al. Je verwarming verbruikt gas wat een stuk duurder is dan stroom. Een kleine verandering levert al snel een besparing op.

Tips:

 • Zet je verwarming één graad lager en bespaar €63,37 per jaar.
 • Trek op koude dagen je warme trui of wollen deken uit de kast zodat je niets van het verschil merkt.
 • Draai de radiatoren in slaapkamers dicht zodat je verwarming alleen de kamers opwarmt die nodig zijn.
 • Zet de verwarming ‘s nachts en als je niet thuis bent laag. Zorg wel dat de temperatuur nooit onder de 15 graden komt, want dan kost het extra veel energie om je huis weer helemaal op te warmen en je loopt het risico dat je leidingen bevriezen.

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:300px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5d39936dc8029"></iframe>

 
 

4. Kouder wassen

Besparing = €27,04 per jaar

Kouder wassen levert je niet de grootste besparing op, maar het is wel heel makkelijk. Je hoeft alleen maar een ander wasprogramma te kiezen. Wasmiddel is tegenwoordig sterk genoeg om je kleren ook op lage temperaturen schoon te krijgen. Sommige wasbeurten hebben een hogere temperatuur nodig, zoals hele vuile kleren, beddengoed of vaatwasdoekjes, maar meestal zit je met 30 graden helemaal goed.

Tips:

 • Was op 30 graden in plaats van 60. Dit scheelt je bijna €30 per jaar.
 • Kies voor de eco stand als je wasmachine deze heeft. Dit betekent een lager verbruik.
 • Zorg dat je een volle trommel hebt, dan hoeft de wasmachine minder vaak te draaien.

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:240px;overflow:hidden" src="https://localfocus2.appspot.com/5d39932344fe4"></iframe>

 
 

Slimme thermostaat om besparing bij te houden

Wil je graag precies weten hoeveel energie je per dag verbruikt en welke apparaten jou het meest kosten? Dan kan je besluiten om een slimme thermostaat aan te schaffen. Een slimme thermostaat gaat niet automatisch voor jou besparen, maar je krijgt wel veel inzicht in je verbruik, waardoor je beter weet hoe je kan besparen. Verder is onze tip om ieder jaar opnieuw gegarandeerd en gemakkelijk te besparen op je energierekening: stap over van energieleverancier. Dan is de eerste €250 al binnen.

Willemijn

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: