Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Terugleververgoeding

Heb je zonnepanelen op je dak en wek je meer stroom op dan je zelf nodig hebt, dan is het mogelijk deze extra stroom terug te leveren aan het openbare net. Als onder de streep blijkt dat je meer stroom hebt teruggeleverd dan je hebt afgenomen, dan ontvang je voor die teruggeleverde energie een terugleververgoeding.

Ik heb zonnepanelen, bij welke energieleverancier ontvang ik de hoogste terugleververgoeding?

Natuurlijk wil je je investering zo snel mogelijk terugverdienen. Als je meer energie opwekt dan je zelf verbruikt, kan je het teveel aan energie terugleveren aan het openbare net. De terugleververgoedingen die energieleveranciers bieden kunnen op ieder moment veranderen. Wil je weten welke leverancier momenteel de hoogste prijs betaalt voor je teruggeleverde energie?

Leverancier Terugleververgoeding per kWh
Greenchoice €0,11
Powerpeers €0,11
Nieuwe Energie €0,11
Pure Energie €0,10
Fenor €0,09
Vandebron €0,09
Nederlandse Energie Maatschappij (NLE) €0,09
Budget Energie €0,08
Delta €0,08
Engie €0,08
Oxxio €0,08
Eneco €0,08
Nuon €0,07
United Consumers €0,07

Greenchoice, Nuon en Powerpeers hanteren een afwijkend tarief. Bij de rest van de energiemaatschappijen is de terugleververgoeding gelijk aan de leveringskosten per kWh.
Wanneer een aanbieder een ‘groen’ én een ‘grijs’ contract aanbiedt, zijn wij voor deze lijst uitgegaan van het groene contract.

Teruglevering

Er is sprake van teruglevering op het moment dat je meer stroom opwekt dan je gebruikt. Je levert dan energie terug aan het openbare net. Komt er weer een periode aan waarin je meer energie nodig hebt dan je zelf kunt opwekken? Dan maak je gewoon weer gebruik van het openbare net en betaal je de energietarieven van je energieleverancier.

Op het moment dat je de salderingsgrens overschrijdt en over één jaar gerekend meer teruglevert dan je verbruikt, ontvang je voor die hoeveelheid energie een terugleververgoeding. Energieleveranciers bepalen zelf hoe hoog deze vergoeding is. De meeste leveranciers hanteren een vergoeding die gelijk is aan het kale leveringstarief conform je contract, een aantal hebben een aangepast tarief. Op deze pagina vind je een overzicht met de actuele terugleververgoedingen.

Salderen

Je mag de hoeveelheid energie die je afneemt wegstrepen tegen de hoeveelheid die je aan het net teruglevert. Dit heet salderen. Op het moment dat je meer energie opwekt dan je zelf verbruikt, ‘verkoop’ je deze energie als het ware weer terug aan het net. Eigenlijk zou je hiervoor een rekening moeten sturen, maar omdat dat natuurlijk niet handig is, is salderen bedacht. Hierbij wordt de teruggeleverde stroom tegen hetzelfde tarief (inclusief belastingen en overheidsheffingen) in mindering gebracht op je energierekening.

Bijvoorbeeld: je verbruikt in één jaar 3.500 kWh en je zonnepanelen leveren in datzelfde jaar 1.500 kWh op. Dan krijg je een jaarrekening voor 2.000 kWh (3.500 – 1.500 = 2.000).

Omdat de verbruikte energie én de teruggeleverde energie tegen hetzelfde stroomtarief inclusief belastingen wordt afgerekend, is deze salderingsregeling zeer gunstig.

Bijvoorbeeld: Stel dat de stroomprijs 25 eurocent per kWh bedraagt. Hiervan is 9 cent voor energie zelf, 12 cent voor diverse belastingen en nog 4 cent BTW. Bij de salderingsregeling wordt de teruggeleverde stroom ook voor de volle 25 cent vergoed, waardoor je dus indirect een soort subsidie van 16 cent ontvangt. (12 cent belasting + 4 cent btw per kWh)

Salderingsgrens

Uit de som ‘verbruikte energie – zelf opgewekte energie’ mag geen negatief bedrag komen; dit is de salderingsgrens. Deze salderingsgrens, die je kunt vinden op je energierekening, is dus gelijk aan de hoeveelheid energie in kWh die je in één jaar hebt afgenomen van je energieleverancier. Wanneer je over één jaar meer teruglevert dan je verbruikt en dus de salderingsgrens overschrijdt, kun je van je energieleverancier een terugleververgoeding krijgen. Hieronder voor de duidelijkheid twee voorbeelden:

Voorbeeld 1: Het is een goed jaar geweest. Je hebt in één jaar 5.000 kWh teruggeleverd en je hebt zelf 3.000 kWh gebruikt. Door de salderingsgrens wordt er maximaal 3.000 kWh gesaldeerd:

  • Aan jou geleverde stroom (kWh) – door jou teruggeleverde stroom (kWh);
  • 3.000 – 3.000 = 0 kWh wordt in rekening gebracht, je betaalt dus niets;
  • Over de resterende 2.000 kWh ontvang je een terugleververgoeding.

 

Voorbeeld 2: Je verbruikt in één jaar 4.000 kWh en wekt met de zonnepanelen op je dak 2.500 kWh op, die je teruglevert. In dit geval wordt de volledige 2.500 kWh gesaldeerd:

    • Aan jou geleverde stroom (kWh) – door jou teruggeleverde stroom (kWh);

4.000 – 2.500 = 1.500 kWh wordt door het energiebedrijf in rekening gebracht, waarvoor je het volledige tarief betaalt.

 


Vanaf 2021: terugleversubsidie

De salderingsregeling, zoals we die nu kennen, gaat verdwijnen. Vanaf 1 januari 2021 wordt de huidige regeling vervangen door de zogenaamde ‘terugleversubsidie’.

Salderingsregeling wordt terugleversubsidie

Het idee achter de salderingsregeling is dat je binnen 7 jaar je investering in zonnepanelen terug kunt verdienen, om zo deze investeringen te stimuleren. Door recente ontwikkelingen ontvangen veel mensen echter te veel vergoeding en daarom heeft kabinet Rutte 3 vanaf 2021 voor een alternatief gekozen.

Hoe werkt de terugleversubsidie?

Op het moment dat je stroom teruglevert aan het net worden de vergoedingen gesplitst; van je energieleverancier krijg je de ‘kale’ energieprijs vergoedt en daarbovenop krijg je van de overheid nog een terugleversubsidie, welke jaarlijks zal worden vastgesteld. Hierbij blijft het idee dat je een investering in zonnestroom binnen 7 jaar terug kunt verdienen. Deze terugleversubsidie geeft de overheid alleen iets meer flexibiliteit om de subsidie te matigen, wanneer bijvoorbeeld de prijs van zonnepanelen daalt.

Belangrijke informatie terugleversubsidie

  • De regeling gaat op 1 januari 2021 van start en geldt alleen voor nieuwe aanvragen, zolang de terugverdientijd nog ruim boven de 7 jaar ligt;
  • Er komt een overgangsregeling voor mensen en bedrijven die al in zonnepanelen hebben geïnvesteerd;
  • Hoogstwaarschijnlijk dien je een slimme meter te hebben om onder de nieuwe regeling energie terug te kunnen leveren. Hier wordt nog onderzoek naar gedaan;
  • Alleen voor stroom die je aan het elektriciteitsnet levert ontvang je een terugleversubsidie. Stroom die je zelf opwekt en direct verbruikt of in een accu opslaat wordt vrijgesteld van belasting;
  • De terugleversubsidie vraag je aan via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de uitbetaling gaat gemakkelijk via de energienota van je leverancier.

Laatste nieuws

Energie

Tijdelijk extra ruime openingstijden klantenservice

Je hebt een dringende vraag, maar de klantenservice is helaas al gesloten. Herkenbaar? Gelukkig is dit nu verleden tijd, want onze klantenservice is tot en met...

Lees meer
Energie

Dit moet je weten over duurzame energie

In deze blog leg ik je graag uit wat duurzame energie precies inhoudt en hoe jij zeker weet dat jouw energie duurzaam is.   Wat houdt duurzame...

Lees meer
Energie

Variabele tarieven stijgen per 1 juli met 25 procent

Vorig jaar waren de energieprijzen nog historisch laag vanwege de milde winter, lage olieprijzen en de gevolgen van de coronacrisis. Inmiddels komt het einde...

Lees meer