Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Radongas en thoron

Radon is een radioactief gas dat op natuurlijke wijze vrijkomt uit de bodem. Het kan ook vrijkomen uit bouwmaterialen als beton, baksteen en natuursteen. Radongas wordt in verband gebracht met enkele honderden gevallen van longkanker per jaar. Door regelmatig je huis te ventileren houd je de concentratie radongas in huis laag. Lees verder voor meer tips om de concentratie radongas in je woning zo laag mogelijk te houden.

 

Bronnen van radongas

image

 

 

Wat is radongas?

Als we over radongas spreken hebben we het eigenlijk over twee verschillende versies of isotopen. De ene isotoop wordt radon genoemd, de andere heet thoron. Vroeger werd bij metingen thoron voor radon aangezien. Over thoron is veel minder bekend. Veel van de gezondheidsrisico’s die met radon in verband worden gebracht, lijken ook te gelden bij blootstelling aan thoron.

 

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?

Radongas is radioactief. Toch is het gas zelf niet schadelijk. We ademen het in en weer uit voordat het schade kan veroorzaken. Radongas vervalt en bindt zich aan vaste stoffen, bijvoorbeeld stofdeeltjes. Als we deze stofdeeltjes inademen, komen radon en thoron toch in de luchtwegen. De stofdeeltjes kunnen we niet uitadamen. Deze zijn wel radioactief en veroorzaken longkanker. Enkele honderden gevallen van longkanker per jaar zijn te wijden aan radon en thoron.

 

Roken en haard stoken

De meeste gevallen van longkanker in Nederland worden nog steeds in verband gebracht met roken. Ruim 85 procent zelfs. We weten inmiddels dat roken slecht is voor de gezondheid, maar het blijkt dat binnenshuis roken de gevolgen van radongas zelfs versterkt. Als je binnen rookt, neemt het aantal stofdeeltjes in de lucht namelijk toe. De radioactieve deeltjes kunnen zich hieraan hechten en in je longen belanden. Ook een open haard kan meer fijne stof in huis verspreiden.

 

Hoe je radongas kunt meten

Er zijn actieve en passieve meetmethoden om vast te stellen wat de concentratie radongas in jouw huis is. Actieve meetmethoden zijn kostbaar en arbeidsintensief. Het voordeel is dat je meteen weet wat de concentratie in jouw woning is. Je dient hier een gespecialiseerd bedrijf voor in te huren.

Passieve meetmethoden zijn relatief goedkoop en makkelijk uitvoerbaar. Je plaatst bijvoorbeeld radondetectoren een jaar lang in je woning. Vervolgens wordt na de meetperiode de meting uitgelezen door een gespecialiseerd bedrijf.

 

Wat zijn de toegestane metingen?

Radongas wordt in Bequerel (Bq) gemeten. Volgens richtlijnen van de EU mag de concentratie radongas per m3 in een nieuwbouwwoning niet boven 200 Bq komen. In andere woningen mag het niet boven 400 Bq komen.

Het goede nieuws: De gemiddelde concentratie is in Nederland relatief laag. Radongas komt voornamelijk vrij uit rotsige bodems, en die hebben we niet in Nederland. Uit recente metingen bleek dat in nieuwbouwwoningen in Nederland de gemiddelde concentratie slecht 13,5 Bq was.

 

Wat kun je doen? Drie tips:

Het is niet mogelijk radongas compleet uit de lucht in je woning te houden. We hebben wel een paar tips voor je om de concentratie in je woning zo laag mogelijk te houden.

 

1 – Regelmatig ventileren

De meest voor de hand liggende oplossing is het regelmatig ventileren van je woning. De radon in jouw woning komt voor zo’n 70 procent uit bouwmaterialen, de rest komt uit de bodem en buitenlucht. Door voldoende de ramen, deuren en andere ventilatiekanalen open te doen (en houden) blijft de concentratie radongas in jouw huis zo laag mogelijk.

Bijkomend voordeel: Als je regelmatig ventileert daalt de luchtvochtigheid in je woning, waardoor je ook efficiënter stookt. Dus het scheelt ook op je energierekening!

 

2 – De kruipruimte inspecteren

Radongas uit de bodem kan via de kruipruimte je woning binnen komen. Volgens de regels van het Bouwbesluit moet de kruipruimte goed worden geventileerd. Controleer of er openingen zijn aan de voor- en achtergevel. Dit voorkomt dat de concentratie radon in je kruipruimte ophoopt.

Dek je kruipruimte af met folie. Dit voorkomt dat radongas uit de bodem erbij kan komen. Maak ook de onderkant van de begane grondvloer luchtdicht en sluit de kruipruimte luchtdicht af. Op deze manier voorkom je zoveel mogelijk dat er radongas uit de bodem in je woning komt. Houd hierbij wel in de gaten dat je jouw leidingdoorvoeren en aansluitingen op de muren goed afdicht.

 

3 – Kies de juiste materialen

De grootste boosdoener bij radongas is het gebruik van bouwmaterialen in de woning. Als je een nieuwbouw woning laat bouwen, kun je de concentratie radongas in je huis zo laag mogelijk houden door verstandig bouwmaterialen te kiezen. Materialen die relatief minder radongas afgeven zijn: glas, staal, natuur- of rogips, kalksteen en hout.

 

Laatste nieuws

Energie

ACM trekt leveringsvergunning Anode energie in

Op 2 december heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt dat de leverings-vergunning van energieleverancier Anode Energie is ingetrokken. De...

Lees meer
Energie

10 december: Zorgverzekering Vraag- en Antwoordsessie met Paul

Het zorgseizoen is in volle gang en zoals ieder jaar zijn er weer een aantal dingen veranderd aan de zorgverzekeringen. Zo is het eigen risico dit jaar gelijk...

Lees meer
Energie

Leveringsvergunning ENSTROGA ingetrokken door de ACM

Op dinsdag 9 november heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bekendgemaakt dat de leveringsvergunning van energieleverancier ENSTROGA is ingetrokken....

Lees meer