Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Dit moet je weten over duurzame energie

In deze blog leg ik je graag uit wat duurzame energie precies inhoudt en hoe jij zeker weet dat jouw energie duurzaam is.
 

Wat houdt duurzame energie precies in?

Duurzame energie is energie uit bronnen die niet opraken, zoals windenergie, zonne-energie en waterkracht. Vaak wordt hernieuwbare energie als synoniem voor duurzame energie gebruikt. Maar dit klopt eigenlijk niet, want er bestaat een duidelijk verschil tussen deze twee termen.
 
Hernieuwbare energie is energie die afkomstig is uit een praktisch onuitputtelijke bron. Denk hierbij aan zon, wind of water. Duurzame energie gaat hierin een stap verder en vereist dat de productie van de energie geen nadelige gevolgen heeft voor het milieu. Palmolie is bijvoorbeeld wel hernieuwbaar, maar niet duurzaam omdat voor het planten van palmbomen grote stukken oerwoud worden gekapt.

Tom Schlagwein,
Product Manager Energie

Hoe weet je zeker dat jouw energie duurzaam is?

Als je de duurzaamheid van je energie wil beoordelen, dan kun je rekening houden met de soort energie en je energieleverancier. Hieronder lees je wat dit precies inhoudt.
 

Grijze energie vermomd als groen

Als je het hebt over de soort energie, dan kun je eigenlijk kiezen uit twee opties: grijze of groene energie. Dit lijkt op het eerste oog een simpele keuze, maar schijn bedriegt.
 
Energieleveranciers kopen regelmatig groene stroomcertificaten in, bijvoorbeeld uit Noorwegen, waarmee ze kunnen bewijzen dat zij groene energie leveren. Deze certificaten, genaamd Garanties van Oorsprong (GvO’s), geven inzicht in hoe en waar de groene energie is opgewekt. Zo staat eén GvO voor duizend KWh energie en is hij één jaar geldig.
 
Energieleveranciers kunnen deze GVO’s los inkopen; ze zijn dus niet gekoppeld aan de fysieke elektriciteit die ze afnemen. Hierdoor kunnen leveranciers de opgekochte GvO’s combineren met de grijze stroom die uit Nederland komt. Deze combinatie wordt ook wel ‘sjoemelstroom’ of ‘vergroende energie’ genoemd. Het combineren van groene en grijze stroom is niet verboden, maar het is verre van duurzaam.
 
Wil je écht groene energie?
Dan raad ik je aan om voor de hoogste certificering te kiezen. Voor gas is dit Biogas, Groen gas uit NL, of C02 gecompenseerd gas. Voor stroom is dit: Groen uit NL, oftewel duurzaam opgewekt in Nederland door bijvoorbeeld windenergie of zonne-energie.
 

Kom maar op met die groene energieleveranciers!

Wil je zeker weten dat jouw energieleverancier echt duurzaam is? Dan raad ik je aan om gebruik te maken van het duurzaamheidsfilter in onze vergelijker. Hier tonen we alleen energiecontracten van leveranciers die CO2 gecompenseerd gas leveren en groene stroom opwekken in Nederland. Je kunt deze contracten herkennen aan het groene label. Duurzaam is bij ons dus écht duurzaam. Zo weet je zeker dat je goed zit! Doe jij ook mee?
 
Vergelijk duurzame energie

Tom Schlagwein

Bedankt voor het lezen! Ik heb dit artikel met liefde geschreven om jou te informeren. Is dat gelukt of heb je nog een vraag? Of een opmerking? Of wil je graag iets lezen over een ander onderwerp dat nog niet op onze blog staat?

Ik wil dit delen met mijn vrienden en volgers: