Door onze website te gebruiken, ga je akkoord met onze privacyverklaring

Stroomprijzen

Het ging in de afgelopen periode niet alleen over de gestegen gasprijzen, maar ook over de stroomprijzen die veranderden. Dit komt doordat de stroomprijs in verbinding staat met de gasprijs, stroom wordt namelijk (deels) opgewekt in energiecentrales met aardgas als energiebron. Meer over de ontwikkeling van de stroomprijs lees je op deze pagina. Verder vind je de meest actuele elektriciteitsprijzen in onze energievergelijker op de detailpagina’s van de energiecontracten na het maken van een vergelijking. Wij raden je aan ieder jaar opnieuw een vergelijking te maken en over te stappen, zodat je gebruikmaakt van eventuele welkomstkortingen en de nieuwste tarieven betaalt voor energie.

Let op: het aanbod op onze website kan dagelijks verschillen
Vanwege de hevig wisselende gasprijs is de markt op dit moment erg onzeker voor veel leveranciers om contracten aan te bieden. Dit kan ervoor zorgen dat leveranciers voor een korte periode aanbiedingen doen. De ene dag is er dus meer aanbod dan de andere dag. Check de energievergelijker voor het actuele aanbod. Bekijk dan hier ons advies.

Stroomprijzen vergelijken

Hoe is de stroomprijs opgebouwd?

Je betaalt jouw stroom per kilowattuur, afgekort: kWh. Een vermogen van een willekeurig elektrisch apparaat wordt uitgedrukt in Watt, dus als we het hebben over het kWh dan gaat het over hoeveel Watt het apparaat verbruikt per uur. Daarom is het in jouw huishouden van belang bewust te blijven van hoe duurzaam jouw apparaten thuis zijn. Jouw stroomprijs is de andere niet. De prijs van stroom hangt namelijk af van jouw energiecontract en gekozen contractduur. Daarbij zijn de kosten elektriciteit niet alleen op basis van jouw verbruik, maar komt de energiebelasting, btw en ODE nog daarboven op.

Wat is de huidige stroomprijs?

Op dit moment bedraagt de gemiddelde stroomprijs 0,896 euro per kWh. Dit bedrag is inclusief energiebelasting, ODE en 9% btw. Ter vergelijking, in augustus 2021 was dit nog gemiddeld 0,2407 euro per kWh. Met andere woorden, wij hebben andere tijden gekend. De belangrijkste oorzaak van deze hoge stroomprijs is de aanhoudende oorlog in Oekraïne. Zowel particulieren als ondernemers zien de gevolgen hiervan aan hun energierekening.

Toelichting op grafiek “Ontwikkeling stroomtarieven 2014-2022”

In de grafiek zie je de gemiddelde variabele stroomtarieven van de leveranciers die wij in onze energievergelijker aanbieden. Dit zijn de kale leveringstarieven voor stroom inclusief btw, energiebelasting en ODE. Door de BTW-wijziging zijn de tarieven vanaf 1 juli 2022 met 9% BTW in plaats van 21% BTW. Je kunt de prijzen op 1 januari en 1 juli vergelijken in de periode van 2014 tot en met 2022. Door de recente ontwikkelingen worden de variabele tarieven vanaf 1 juli 2021 vaker door leveranciers aangepast.

Gebruik deze html-code om de grafiek (rechts) over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/63299d2e763b0"></iframe>

Stroomprijs (grafiek)


Meld je nu aan voor ons energiecollectief!

Nieuw bij EasySwitch.nl: Gezamenlijk energie inkopen. Schrijf je vrijblijvend in voor ons energiecollectief en profiteer van een scherpe energiedeal.

wekker-alert


Gemiddeld stroomverbruik in Nederland

Het is een logisch gegeven in Nederland, hoe meer mensen in jouw huishouden stroom gebruiken, hoe hoger jouw stroomverbruik wordt. Dit geldt ook voor mensen die in een groot huis wonen. Zo kunnen zij bijvoorbeeld meer kamers om te verwarmen of te verlichten hebben, wat onder de streep ervoor zorgt dat zij op een hoger elektriciteitsverbruik uitkomen dan een klein huishouden of mensen met een kleiner woonoppervlakte. In de tabel (rechts) zie je de landelijke schatting van het stroomverbruik per grootte van elk huishouden.

Gemiddeld stroomverbruik per huishouden (tabel)

Huishouden Stroomverbruik*
1 persoon 1500 kWh
2 personen 2500 kWh
3 personen 3500 kWh
4 personen 4500 kWh
5 personen 5100 kWh

*De gegevens in deze tabel zijn indicatief. Voor een accuraat beeld kun je het beste op de jaarrekening van afgelopen jaar kijken hoeveel kWh je daadwerkelijk hebt verbruikt.

Stroomprijzen

Enkel of dubbeltarief voor stroom

Deze twee termen komen vaak voor in jouw energiezaken. Een korte toelichting hierover:

  1. Enkeltarief: dit betaal je als je een enkele meter hebt.
  2. Dubbele meter: als je dit in huis hebt, betaal je in de daluren een lager tarief dan in de piekuren.

Dal- of laaguren zijn tussen 23:00 en 07:00 uur (gedurende het weekend en op nationale feestdagen). Piek- of normaaluren vinden plaats tussen 07:00 en 23:00 uur (maandag t/m vrijdag). Let op, de begintijden van de dal- of laaguren kunnen per provincie verschillen. Dit verschil hangt af van jouw netbeheerder. Meer lezen over het enkel-, normaal- en daltarief?

Stroomprijs per energieleverancier 2022

Je kijkt in de onderstaande tabel naar het enkele leveringstarief inclusief btw, ODE en energiebelasting. Door de btw-wijziging zijn de tarieven vanaf 1 juli 2022 met 9% btw in plaats van 21% btw. Dit zijn de variabele tarieven op basis van het instaptarief van een modelcontract. Het instaptarief geldt wanneer je op dat moment als nieuwe klant een modelcontract afsluit bij de betreffende leverancier. Elke leverancier is verplicht om een modelcontract aan te bieden. De tarieven van september 2022 zijn op 20 september 2022 geregistreerd. Echter kunnen de leveranciers de instaptarieven op ieder moment wijzigen. Het gaat dus om een momentopname en de tarieven kunnen na deze datum weer zijn veranderd.

Energierekening in een notendop

Jouw energierekening is een optelsom van verschillende kosten, namelijk:

(Leveringstarief + Vaste leveringskosten + Netbeheerkosten + Energiebelasting, ODE en btw) – Vermindering energiebelasting

De tarieven van energiebelasting en ODE worden ieder jaar aangepast en vind je op onze pagina over de energiebelasting.

Energieleverancier Januari 2021 Augustus 2022 September 2022
BudgetEnergie € 0,22 € 0,98 € 1,36
Coolblue Energie NNB € 0,85 € 0,85
Delta € 0,23 € 0,72 € 1,01
Eneco € 0,26 € 0,96 € 0,96
Energiedirect.nl € 0,23 € 0,67 € 0,81
Engie € 0,23 € 0,81 € 0,82
Essent € 0,23 € 0,69 € 0,84
Gewoon energie NNB € 0,57 € 0,57
Greenchoice € 0,24 € 0,61 € 0,80
Innova Energie NNB € 0,57 € 0,57
Mega NNB NNB € 0,95
NLE € 0,22 € 0,98 € 1,36
OM | nieuwe energie NNB € 0,50 € 0,61
Oxxio € 0,25 € 0,96 € 0,96
Powerpeers € 0,24 € 0,69 € 0,96
Pure Energie € 0,24 € 0,82 € 0,91
Shell Energy NNB € 0,74 € 0,84
Vandebron € 0,24 € 0,71 € 0,85
Vattenfall € 0,24 € 0,89 € 0,89
Vrijopnaam € 0,28 € 0,98 € 1,14
United Consumers NNB € 0,79 € 0,74

Stroomtarieven vergelijken

Vergelijk stroomprijzen van alle leveranciers en bespaar al snel de euro’s die je op jaarbasis niet wil missen! In onze energievergelijker filter je op de zaken die jij belangrijk vindt, zoals een contract met alleen stroom of alleen duurzame contracten. Vergelijk en bespaar.

Vergelijk stroomleveranciers

 

Aanmelden voor het Energie Alert

Wil je op de hoogte gehouden worden van de prijzen en de laatste ontwikkelingen binnen de energiemarkt? Schrijf je dan nu in voor het Energie Alert.

prijs-alert

Laatste nieuws

Blog

Prinsjesdag 2022: wat verandert er voor jou?

Prinsjesdag 2022 staat net als voorgaande jaren in het teken van het nieuwe werkjaar van de regering en de vele wijzigingen die dit met zich mee brengt. Dit...

Lees meer
Energie

Onderzoek: Starter dubbel gestraft door energiemarkt

Nieuwe klanten betalen honderden euro’s per jaar meer voor energiecontract dan al bestaande klanten   Amsterdam, 12 september 2022 – Het eind van...

Lees meer
Energie

Variabele energietarieven laten lichte daling zien, forse stijging verwacht vanaf augustus

Er komt voorlopig nog geen eind aan de onstuimige energiemarkt. De prijzen van energie zijn nog steeds ongekend hoog, maar de variabele energietarieven per 1...

Lees meer